Lastovo 1968

15

Lastovo 1968

offline
 • moje 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 12 Feb 2011
 • Poruke: 3

Sanitetsko vozilo u to vreme se ponasalo u principu kao i civilna ambukantna kola ali kako je vojska bil malo slobodnija u ponasanju onda bi to vise zavisilo od pratioca i situacij a manje bas striktno od propisa.

Dopuna: 12 Feb 2011 20:19

Mogao bih dati malo preciznije podatke o Lastovu kao vojnom objektu cisto zbog nekih sjecanja onih koji su bili ili *bili* tamo. Ostrvo je za strane tuiste zatvoreno kao i Vis 1975, godine kad je pocela gradnja sklonista za obalski raketni sistem protivbrodske odbrane koji je trebao da upotpuni takozvanu strategiju odbrane 1000 otoka. ZA domace turiste nikad nije bilo zatvoreno. Garnizon se sastojao od dve osnovne jedinice, uporista i brom-a kasnije ord-a. Uporiste je bilo jacine samostalnog bataljona sa 2 cete pesadije po jednom ariljerijskom, PVO i baterijom obalskih topova (ukopanom), vodovima veze,inzinjerije i nekim pozadinskim jedinicama. BROM je imao 2 vozila MAZ 543M koji su svaki nosili po dve rakete P-21 ili P-22 koje su se razlikovale samo u navodjenju (iC ili radarska glava).Dolet raketa je bio oko 120 km ali efikasni domet nije prelazio 80km. Garnizon je bio razmesten u 3 kasarne jednu ratnu (tada vojnu) luku i 3 takozvana izdvojena objekta od kojih je jedan bio klasicni betonski bunker ( malo veci koji je konfiguracijom i konstrukcijom bio predvidjen da izdrzi nuklearni udar, sluzio je kao centrala i IKM RM, drugi je bio radarska osmatracka stanica na Humu (ranije dva objekta a kasnije jedan) i ostrvo Mrcara gde je bila smestena RR baterija topova 85mm i neki prateci delovi uz nju a cuvala je straza kojoj su komandiri bili desetari-mladji vodnici a od 1986 aktivni podoficiri.Tu je bila smestena i ekonomija na oko 1-1,5ha a radio je jedan civil uz ispomoc po potrebi vonika. Na mrcaru su 1986 doneti mufloni iz Karadjordjeva sa idejom da se razmnoze jer te zivotinje poticu sa Korzike pa im je ovo trebalo biti dobro staniste. lovljeni su u dva navrata po naredjenju Komande iz Sibenika za neke proslave. U vojnoj luci je bilo smesteno skladiste goriva i misko torpednog naoruzanja. Rezervoari za gorivo su zapremali oko 2-2.5 mil. litara goriva uglavnom D-2 a u minskim skaldistima je cuvano oko 1200-1500 tona eksploziva. Na tom ostrvu koje je vezano za Lastovo mostom a zove se Sv. Juraj sa druge strane bila su dva potkopa (veliki tuneli duzine 70-80m i visine 25-30m) koji su nsili naziv Jastog i sluzili su za ratni vez 3-5 brodova, zavisno od velicine broda. Vec sam se zamorio od kucanj a ne verujem da ce neko citati ovako dugacak tekst pa cu o podzemnom aerodromu ukome su bili smesteni MIG-35 i SU T-50 kao lanirnim rampama (podzemnim) za nuklearne rakete TOPOLJ-M i PVO sistemima (4kom.) S-400 pisati dogodine. A da da spomenem da cu pisati i o jedinici za specijalne namene pod oznakom 95.PC a koja se nalazila 15-ak molja juzno od Lastova u arhipelagu Sapluni.

offline
 • Puch  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Sep 2008
 • Poruke: 611
 • Gde živiš: Slovenija

moje

Dali je za BROM bilo predvideno nekakvo sklonište ili bi u slučaju rata zavisili od maskiranja?

offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 3167
 • Gde živiš: bela crkva banat

a gde su preleteli ti t 50? Mr. Green

offline
 • moje 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 12 Feb 2011
 • Poruke: 3

Bilo je predvidjeno i izradjeno skloniste,potkop, na tzv. Veljem moru tj strani koja je bila okrenuta Italiji. To je tunel ukopan u stenu visine 7-8m sirine oko10-12m a u brdo je ulayio mozda i oko 100m (slobodna procena i imao je dva izlaza. Sluzio je za smestaj lansera, skladistenje raketa (kojih je bilo15-20 kom.) i postrojenje za ukrcavanje raketa na lansere.To skloniste u danasnjim uslovima precizno navodjenog raketnog naoruzanja i nije nesto narocito ali je za one uslove kad je "Maverik" bio vrhunsko oruzje bilo odlicno solniste.Zbog izrade sklonista je i bilo zabranjeno strancima da dolaze na Lastovo. Medjutim po nekim podatcima tadasnjih obavestajaca iz SSSR-a rusi su vec 83. znali gde je. A Suhoj T-50 ili (PAK-FA) je verovatno u Rusiji ako uopste postoji u prirodi jer ono sto sam gledao mogla je i biti simulacija ili neki prikaz i konstruktorskog biroa a naveo sam ga kao i ostalo na kraju zbog nekih gluposti koje sam procitao o Lastovu a koje su pisali ljudi koji su "bili" tamo. lastovo ima oko 53-54 km2 povrsine i tamo nisi mogao posteno askriti ni heliodrom a kamoli aerodrom ili stacionarna raketna posrtrojenja a bivsa SFRJ nije imala niti je razvijala bilo kakvo nuklearno naoruzanje.

offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 3167
 • Gde živiš: bela crkva banat

ma bre nasalio sam se na tvoj komentar kako je tekst dug pa verovatno mislis da se ne cita pazljivo to sto pise Mr. Green Ziveli

online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5605

Citamo, citamo, definitivno citamo. Ziveli

offline
 • Puch  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Sep 2008
 • Poruke: 611
 • Gde živiš: Slovenija

Je li ono sklonište za BROM bilo uredjeno u smislu betoniranih zidova, zaštitnih vrata, ventilacije sa filterima i slično? Ili je to bio samo tunel izglodan u stenu?

offline
 • moje 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 12 Feb 2011
 • Poruke: 3

Na forum sam slucajno naletio kad sam hteo da pogledam neke nove slike sa Lastova i kad sam procitao neke izjave i vidjenja "morao" malo da dodam ponekog Suhoja i sl. i izvinjavam se zbog toga.
BROM je baterija raketa obala-more,bio je opremljen sa dva SOPL-a (samohodni obalski protivbrodski lanser) mislim da mu je kodna oznaka bila RUBEZ-E. Lanseri su smesteni na vozilo MAZ 543M snage oko 550KS. Duzina je bila oko 15m sirina oko3.5 kao i visina sa spustenom radarskom antenom. Sistem se sastojao od osmatracko-nisanskog radar dometa oko 100km,lansera, racunara i sistema veze. Lanser je mogao da gadja po svojim podatcima ili podatcima sa drugog lansera ili nezavisnog izvora. Bila je u principu potrebna tacna lokacija cilja, smer i brzina plovljenja. Lanser je mogao da gadja iza zaklona jer se raketa u pocetnoj fazi brzo uzdizala po uglu od 45 stepeni sto je radip startni motor koji se odvajao i padao na zemlju. Gorivo startnog motora je mislim bilo cvrsto. Potom bi raketa letila na zadatoj visininad morem ali je mogla nad kopnom da leti do 20km a ondabi autopilot (ili njen sistem za navodjenj) spustao raketu na 25 ili 50 m od nivoa mora i vodio je u zadato praccu. RAketa sa radarskom glavom je otvarala i ukljucivala svoj radar na oko 20 km od cilja i pretrazivala more u zoni 3 stepena levo i desno i birala najveci cilj. Nosila je 400 kg eksploziva kumulativno pode[enog sa ciljem da razaranje izvrsi pod uglom od 45 stepeni na dole u odnosu na let rakete i mogla je da istopi ili raznese rupu od oko 9m na trupi broda. Prvi put u ratu je upotrebljena 1967 kada su egipatski raketni camci duzine 33m sa mislim dve rakete potopili Izraelski razarac koji je bio dugacak oko 150m. To je do tada bilo nezamislivo i unelo je potpunu pometnju u taktiku ratovanja na moru. Kada je SFRJ kupila RC Italijeni su prebacili kompletnu moranaricu u sredozemlje.ZAklon za lansere je je bio uredjen, da li je samo malterisan ili i betonoran ne mogu tacno reci ali je imao svu infrastrukturu za cuvanje i odrzavanje raketa sto nije bilo ni malo jednostavno jer je marsevski motor koristio tecno raketno gorivo koje je dosta nezgodno za rukovanje. Zbog toga je bio ugradjen ventilacioni sistem a vrata su bila obicna resetkasta koja su samo sprecavala neovlasten ulaz.Mislim da uredjen objekat u smislu u kojem vi pitate je pre bila centrala i IKM RM koji je imao sest ulaznih vrata celicnih debelih 20tak cn ojacanih rebrima (izgledalo mi je da su livena iz jednog komada a staresina koji mi je pokazivao objekat tvrdio je (nisam imao razloga da mu ne verujem) da su svaka teska oko 2 tone. Bila su odlicno uravnotezena i kada ih pokrenete mogli ste ih otvoriti jednom rukom.

Dopuna: 16 Feb 2011 20:25

Pregledao sam malobolje ranije tekstove foruma pa cu ispricati nesto sto mislim da je anegdota a mozda je i stvarno bilo a moze se vezati za pokolj 60-tin ili 70-tih na Lastovu. Nedaleko od lastova prema Visu (kada se krene iz Ublija izmedju Bratinog otoka i Vlasnika) i prodje Kopiste na oko 20 tak milja nalazi se ostrvo Susac na kome su 80-tih cuvane robne rezerve koje su se sastojale od 400 ovaca. Cuvao ih je jedan 50-to godisnjak sa Visa koji je odlicno pekao jagnjetinu a jos bolje kuvao i leti je uvek imao prvoklasne ribe. Vi ste morali za upisninu doneti vino- Lepota poroka. No to nije tema nego kraj 60-tih. Tada jos na Lastovu nije bila radarska stanica a na Suscu je bila predstraza koju je sacinjavao jedan podoficir i odeljenje vojnika. Snabdevanje je dolazilo sa Lastova ali u prici ne svaki dan. Jednom prilikom kad je stanica na Humu vec pocela da radi sa snabdevanjem je dosla i kontrola. Bilo je letnje vreme , par dana je duvala juzina i taman je prolepsalo pa se raja malo opustila. Zaboravili su na radiostanicu pa nisu culi upozorenje. Uglavnom kad je brod sa kontrolom prispeo vojska je imala obuku ulaganom u isplivavanju ili tumaranju po ostrvu, zaco (u ovakvim pricama je uvek neki matori zastavnik jer mladji u to vreme nisu bili skloni sitnim vojnickim nestaslucim) se speremao za sporednu ulogu u nekom domacem filmu a dojavljeno mu je da ce biti narodni neorijatellj pa je pustio bradu 10 tak dana sto sveukupno nije toj kontroli odavalo visok dojam pa je napravila masakr i povela kompletnu ekipu u civilizaciju a predstraza je ukinuta. Mozda je prica vezana za Palagruzu odavno sam je cuo ali mi se Susac zbog robnih rezervi u ciji sam se visok kvalitet uverio vise svidja.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 1560

Jedino što je u celoj priči o "ostrvcetu i mrtvoj straži" istina, je sledeće, da smo imali takozvana Ostrva-Skladišta-gde je sastav uobičajeno bio nešto manji od jednog voda, sa komandatom (uobičajeno stariji zastavnik-ali se ne zezam)konkretni primer Vela-Smokvica, na kojoj sam, bio i jeste život na takvim mestima je bio MEDITERANEO-(predpostavljam da ste gledali film)za sve one -kojima nije bio problem ako se ne čuju sa "devojkom"20 dana telefonom,jer "izlaska u grad" nije bilo , a jedinu veza je bila preko radio stanice sa komandom Obalske artiljerije zečevo, koja se nalazila pored same magistrale na 300metara od raskrsnice(skretanje za rogoznicu)u pravcu splita, momci bi dobili jednom u mesec dana vožnju barkasom do grada da se čuju sa najmilijima,(jer je normalno otvorena(mrtva)straža, može biti u ondašnjoj JRM nešto što se služi samo po kazni) i uvek se nadje par frikova, kojima zaista u onoj lepoti, celodnevnom plivanju i ronjenju(zimi je malo zahebano, ali ne traje dugo)vadjenju mušlji, jelovniku sastavljenom od Frutti De MarE i malo kobasica, gledanja filmova na vide-u(1989/90)strašno "fali" telefonski razgovor sa mamom tatom i devojkom, pa plaču i kukaju kako oni "to" više nemogu izdržati, i onda obično dobije prekomandu u šibenik u remontni zavod JRM-a(gde mu se krvi napiju)a nagovori se neki klasić da napravi neko njesra da bi dobio "kaznu" i doš'o nam u ODMARALIŠTE.
A Ako tih godina nije bilo nikakvih s.anja, i niko nije ni priklan ni zaklan, ni ništa(doduše momci koji su ostali posle decembra 1990 su već nahebali, najviše zbog toga što su na njih malo zaboravili pa su ih poslednje izvlačili)i to je to...bilo je kada je nesreća u hrvatskoj počela vrlo zeznutih situacija na takvim sličnim mestima, naročito sa vodom(jeste istina, vodonosac je na gomili sličnih mesta donosio vodu, a zamislite blokadu, nema vode...i etc)No ja lično sam se skinuo na vreme tj(bilo je čupavo, da li će nas pustiti ili neće i na kraju ajd' idite, samo su još decembarci otišli što se kaže normalno, a martovci su već došli kućama tek negde u septembru 91,to je slučaj sa onima koji nisu otišli za bosnu, a bilo je i takvih nesrećnika iz tiganja u ...that's all folk's

offline
 • rampa 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 24 Feb 2011
 • Poruke: 12

Ja sam bio na Veljem moru (90-91) i tamo smo cepali strazu i cuvali potkop sa raketama (ovo su slike od Asterix101)

To strazarsko mjesto se zvalo "Kota 101" i pogled je bio jebeni. Kad smo bili na strazi spavali smo o maloj kocici u uvali Perna i od tud se islo na dvije straze spomenuta Kota 101 i na koju si se morao penjati a druga se nalazila dalje prema poluotoku. Tu su bila 3 strazarska mjesta i tu su se cuvali ulazi u potkope i bunkeri sa topovima. Glavna kasarna nam je bila udaljena oko 1 km (glavna vrata ili ti ga kapija su bila kod uvale Duboka) i to je bilo super za strazu jel ako je dolazila neka inspekcija morali su proci nase u kasarni i odmah bi straza dobila dojavu, tako da se moglo i spavati i piti. Sve u svemu kasarna je imala oko 30-tak vojnika i 10 nizih oficira i ako si se znao snaci i zabaviti se pravi raj (pecanje, kupanje, tulumi itd....). Skinuo sam se 5. 9. 1991 znaci na vrijeme, kasnije su decki vec imali problema a u 12 mj su neki vec i bjezali

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 808 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 4 sakrivenih i 765 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., anta, Apok, Atomski čoban, Belac91, Ben Roj, bobomicek, Boris BM, Bubimir, Cobi026, DH, galerija, Georgius, goxin, Kanader, Leonov, Mi lao shu, milos.cbr, Mixelotti, MrNo, oldtimer, Pyrqe, RJ, Romibrat, ruso, Srle993, stegonosa, stokssone, synergia, Trpe Grozni, vandrej, vathra, VJ, Vlad000, VladaKG1980, vladetije, zmajbre, |_MeD_|