Vis i Lastovo

1

Vis i Lastovo

offline
 • Pridružio: 24 Maj 2006
 • Poruke: 194
 • Gde živiš: Frankfurt; Vrnjacka Banja

ajmo malo o ovoj temi. premalo je informacija ovde sa visa i lastova. ajmo sakupiti sve sta znamo ovde. sigurno ima nekoga ovde ko je mozda i sluzio vojsku tamo ili je bio nako napustanja baze.

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4710

Vis (ostrvo)

Vis je najzapadnijie ostrvo u Jadranskom moru, na hrvatskom delu Jadrana. Udaljen je 45 km od kontinentalnog kopna.
Površina ostrva iznosi 89,24 kvadratnih kilometara, do ostrvo dolazi komercijalna linija iz Splita jednom do dvaputa dnevno, a leti ima i vezu s Ankonom u Italiji.
Dužina ostrva je 77 km.
Oko ostrva Visa se nalaze brojna manja ostrva.
ostalo na: http://sr.wikipedia.org/sr-el/Вис_(острво)

Lastovo

Lastovo (hrv. Lastovo, ital. Lágosta, lat. Augusta Insula, grčki. Ladestanos) je ostrvo u hrvatskom delu Jadranskog mora. Nalazi se 14 km prema jugu od ostrva Korčule.
Upravnom podelom pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Površina ostrva je 41 km². Po dužini je 10 km, a po širini 5,8 km. Najviši vrh ostrva je Hum (417 m). A broj stanovnika ostrva je 835 st. (2001.)
Oko ostrva Lastova se nalazi 46 ostrvica i hridi. Samo ostrvo Lastovo je najveće ostrvo u Lastovskim ostrvcima, koje se grana prema severoistoku prema ostrvcima Lastovcima.
Najveću razruđenost imaju severozapadna i zapadna obala. A Lastovo je najšumovitije hrvatsko ostrvo sa preko 70 odsto šumovite površine.

ostalo na: http://sr.wikipedia.org/sr-el/Ластово

offline
 • robija 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 03 Mar 2009
 • Poruke: 13

Evo ja sam sluzio 1990/91 vojni rok na Lastovu kao pripadnik Mornaricko Priobalne Diverzantske Pjesadije u kasarni "Marsal Tito" u mjestu Ubli, tamo je jos u toj kasarni bilo nesto mornara, zatim jedan vod PVO na 20/3 topovima i jos je bilo nekih rodova ne sjecam se tocno kojih, pjesadije je bilo najvise ja sam bio 2. četa 1. vod (za interventne namjene), kasnije smo nas nekoliko prebaceni u kasarnu s mornarima u Jurjevoj Luci, a bili smo smjesteni u objektima za ofivcire s brodova-ti objekti su bili malo udaljeniji od same kasarne gdje su bili mornari i bilo je super, nas 6 je cuvalo neke objekte i tunele u kojima su bile mine SAG-1 i SAG-2 i torpeda. Eto ne znam sta da jos napisem pa slobodno pitajte sta vas zanima, volio bih da cujem jel ima jos nekoga da je bi na Lastovu tih godina ili prije.

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4710

Daj neku skicu rasporeda na Lastovu... može li?

offline
 • robija 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 03 Mar 2009
 • Poruke: 13

Kako mislis rasporeda, rasporeda cega? Evo za sto ja znam gdje je sta bilo od objekata. Dakle na slici je naznaceno sve, onaj otok Mrcara gdje se drzala mrtva straza, ja nisam cuo za onaj pokolj vojnika, kod nas su se svi trgali da idu tamo jer je islo 10ak vjnika i jedan podoficir, svi su pricali da je raj tamo bio, jelo bolje nego drugdje, dalo se nabaviti alkohola,a podoficir se stopio s vojnicima, tako da nije nikoga maltretirao, moglo se raditi sto su htjeli, navodno su se ubijali mufloni i jeleni lopatari i pekli, ja nisam bio pa ne znam,ali svi koji su bili jednom htjeli su opet ici tamo, kazu da je na sve licilo samo ne na vojsku, bez kontrole, potpuno slobodni, vojnici su radili sto su htjeli, smjeli su pcati kad su htjeli tako da nije bilo pravdanja metaka, na svaki šum nečega smiješ pucati

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4710

Karta ostrva, lokacija kasarne, art položaja i slično....

offline
 • robija 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 03 Mar 2009
 • Poruke: 13

Inace tamo sam na putu od kasarne marsal tito do kasarne mornara sa obalnom artiljerijom vidio sam par puta onu mrcinu od ZIL-a sa raketama kopno-more, stvarno ogromna mrcina kojoj su se svi kotaci zakretali volanom osim onih na zadnjoj osovini,a bruji jace od tenka, medutim nikad nismo znali od kuda je dolazila ni gdje se ta grdosija skrivala,vjerujem i da je na istocnoj strani otoka bilo vojnih objekata ali tamo nismo isli pa ne znam, ovo sto znam i sto sam vidio to sam naznacio, ako netko tko je bio na lastovu jos sta zna neka nadopise ili naznaci na karti

offline
 • Pridružio: 24 Maj 2006
 • Poruke: 194
 • Gde živiš: Frankfurt; Vrnjacka Banja

Evo nasli smo sa "Robijom" cak i nekoga ko je tamo "sluzio narodu". odlicno, samo tako nastavi i ispricaj nam sve sta znas o Lastovu.

Nazalost se na Google-Earthu ne vidi bas dobro ni Lastovo, ni Vis ali bice sigurno bolje ubuduce.

Posto ovog leta ponovo provodim godisnjeg odmora u Hrvatskoj, nameravam da "skoknem" i do Lastova ili Visa, ma da nisu bas blizu obale. Trebace mi sigurno ceo dan ili cak i vise. Da li neko zna koliko se putuje do Visa/Lastova i odakle najbolje krenuti??? Robijeva skica je super i posluzice mi kao vodic. Ako moze ovo jos malo detaljnije, bilo bi jos bolje :-))

Gde se tacno nalaze oni podzemni objekti/tuneli i da li se danas moze ulaziti?? Sta ima videti na Mrcavi i da li uopste moze doci do tamo?

offline
 • kom 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 21 Nov 2006
 • Poruke: 21

@Pedi,za Vis i Lastovo,imaš trajekte i katamarane iz Splita,više na
jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1631

offline
 • Pridružio: 01 Okt 2007
 • Poruke: 496
 • Gde živiš: Ogulin

BunkerMAN ::Fortress Vis

Moj odgovor:
Lupus ::Vidi, fotke su oke, nek nek mi od odavdje objasni kad je SFRJ imala i učestvovala u hladnom ratu, topničko-haubički divizion nikad u povjesti SFRJ nije bio na Visu, drugo, JNA se prilagođavala trenutnoj situaciji koja je bila u svijetu, a tp je NUK obrana, nikakav hladan rat, Tito i sve parole su išle na obranu domovine, tekovine revolucije, komunizma i socijalizma te bratstva i jedinstva. Sad nevid zašto netko u u svakom rovu vidi hladnoratovsku politiku, kaj nije SFRJ izabrala nesvrstanost baš da nebude uvučena u Hladni rat? Mislim da bivši oficiri ex JNA mogu to i potvrditi, svaki do jedan, ako ja griješim onda oprostite, ali sam uvjeren da hlatni rat se vosio samo protiv gore navedeih stvari i extremne emigracije.
Mislim, ja sam to čitao dok je OROSt još otvarao teme, sad je izmjenjeo, piše da je građena u periodu hladnoratovskih djelovanja, a prije je pisalo za potrebe hladnoratovskog sukoba ili tak nešto:
KONTROLNI TORANJ (KT) - OSMATRAČNICA - VIS - (HR)
Gradnja JNA - HLADNORATOVSKI OBJEKT/ THE COLD WAR
Znači, Vis je bio prva crta obran prema Jonskom moru te kontrola Odranskih vrta, znači, niš nije smjelo tu ući ili proć da Vis to ije znao i prenosio Komandi Ratne Mornanarice (JRM) u splitu i pomoćnoj, izdvojenoj komandi (JRM) u Kopru. Pošto je Albanija, Grčka i Turska imali uvjek neku krizu, Vis i njegovi objekti su u većini bili prešutno u stalnoj borbenoj spremi, e sad, kad je to bilo i u koem periodu, morala je ostat tajna, zato se stranci nisu smjeli iskrcavati na Vis. Jedan od čudnih događaja vezane za Vis, da ga je JRM napustila bez žešći borbi s tim da su izvukli, navodno, samo gorivo iz skladišta a da je sve ostalo trebalo biti netaknuto, a po ovim fotkama se vidi da nije.
Jedan dio jedinice koja je bila u sastavu Viškog korpusa je i raketna baza i osmatračica na Prevlaci s kojom se još pravno borimo da bude naša, a glavna podmornička baza Visa nalazila se u Boki Kotorskoj. No ovo što pišem je rekla-kazala, treba uzet baš malo knjige i prostudirat a za to nemam živaca jer JRM i obalni potkopi i obrana Jadrana baš me nikad nisu zanimala, kao ni sad. No siguran sam da nijedan objekat u ex SFRJ nije izgrađen radi hladnoratovskih potreba koji se vodio između Varšavskog i NATO pakta, ma što god NUF pisao.
Pošto ja nikad ne pišem bez argumenata:
HrvatskaPOVJEST.hr ::Po Izbijanju Drugog svjetskog rata, otok Vis je ponovno 1941. okupirala Italija, koja je odmah započela provoditi politiku opće talijanizacije, posebno u samom mjestu Visu gdje je imala nešto pristaša. Oni su se posebno okomili na članove HSS-a, koristeći metodu izgona uglednijih Višana u NDH. S porastom partizanskih akcija, metode vladanja postajale su sve okrutnije, uključujući strijeljanje talaca u Visu i Komiži i paljenje kuća po viškim selima. Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. vlast na otoku preuzimaju Partizani. Vis je jedini dio nekadašnje Jugoslavije koji nikad nije zauzela njemačka vojska. Tada je na njemu bila smještena saveznička vojna zračna luka (danas pod vinogradima). Tito se sklonio na Vis u lipnju 1944. nakon njemačkog desanta na Drvar. Do zauzimanja Beograda u listopadu 1944. otok je funkcionirao kao središte partizanskih vlasti i savezničkih vojnih misija. Svo otočko stanovništvo koje nije bilo sposobno za borbu evakuirali su Britanci u logor El Shatt na Sinaju, gdje su mnogi Višani i umrli zbog loših uvjeta života. Povratak iz Egipta je izvršen tijekom 1946. godine.
U socijalističkoj Jugoslaviji, Vis je zbog svog strateškog položaja bio otok zatvoren za strance ( zabrana dolaska stranaca je ukinuta tek 1989.) i čitav je pretvoren u veliku vojnu utvrdu. Na površini od svega 90 km2 nalazilo se preko 60 vojnih objekata, uključujući podzemnu vojnu bolnicu i tunel za zaklon ratnih brodova i podmornice iz luke u Boki Kotorskoj. Vis je imao direktne žičane veze s Splitom i Koprom s kojim se koristila isključivo vojska. Kroz cijelu dužinu Visa vojska je prokopala tunel radi brže komunikacije vozilima kroz koji se i danas Viščani koriste. Posljedica polustoljetne izolacije bilo je gospodarsko zaostajanje i nemogućnost turističkog razvoja, a s tim povezano i veliko iseljavanje stanovništva. Jugoslavenska vojska je napustila otok tek 30. svibnja 1992. godine, gotovo šest mjeseci nakon međunarodnog priznanja Hrvatske.


Volio bih, stvarno, da povjesni znanci bolje objasne utvrde i vojne objekte Visa...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 840 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 1 sakriven i 805 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, Belac91, bobomicek, Boskovic, Cobi026, DH, Dorcolac, Fisherman, GandorCC, goxin, GUARIN, JOntra, Kanader, krangovotelo, Leonov, Mi lao shu, Nemanja.M, Neutral-M, raptorsi, raso76, RJ, rodoljub, ruso, sasa87, stegonosa, stokssone, Tvrtko I, vathra, Vlada1389, ZetaMan, zlaya011, zmajbre