Britanija je verovala da će Treći svetski rat početi sovjetskom okupacijom Jugoslavije

1

Britanija je verovala da će Treći svetski rat početi sovjetskom okupacijom Jugoslavije

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7242

Prema planovima i dokumentima koji su do nedavno držani u tajnosti bivša britanska premijerka Margaret Tačer u martu 1981. organizovala je vojnu vežbu čiji scenario je bio priprema za izbijanje Trećeg svetskog rata i to na prostorima bivše Jugoslavije, navodi britanski dnevni list "Dejli mejl".

U mračnom scenariju Trećeg svetskog rata, koji je pre više od tri decenije u najstrožoj tajnosti načinjen u njenom kabinetu , teritorija bivše Jugoslavije trebalo je da posluži sojetskim trupama kao poligon za testiranje hemijskog oružja, pre konačnog napada na članice NATO.Britanski Javni arhiv je, nakon isteka perioda tajnosti od 30 godina, objavio dokument iz 1981. na 250 gusto kucanih strana koji opisuje "tranziciju ka ratu" koji se završava nuklearnom katastrofom , na sreću neostvarenom u praksi.Britanski list "Dejli mejl" piše da scenario ovog zamišljenog rata kreće početkom marta 1981, što je zaista i bio u period u kojem je došlo do povećanja napetosti u međunarodnoj zajednici. Nakon invazije Sovjetskog saveza na Avganistan na katolički Božić 1979, odnosi istoka i zapada dostigli su najnižu tačku još od kubanske raketne krize iz 1962. godine.U SAD je za predsednika 1980. izabran Ronald Regan, koji je Amerikancima obećavao politiku "čvrste ruke" prema SSSR. U Moskvi je u to vreme na vlasti Leonid Brežnjev, a sovjetska vladajuća garnitura strahuje od mogućnosti da NATO snage pokrenu iznenadni napad.- Kao i Prvom svetskom ratu, pravo bure baruta je na Balkanu, gde Varšavski pakt gomila trupe na granicama sa Jugoslavijom, načelno komunističkom zemljom koja se približavala Zapadu. I Britanija i SAD šalju dodatne snage u Zapadnu Nemačku, dok u London stižu izveštaji da sovjetski brodovi uznemiraju ribare u Severnom i Norveškom moru - piše u ovom tajnom dokumentu.U međuvremenu u Britaniji kreću demonstracije levičara potpomognute sovjetskim novcem, a velški i irski nacionalisti vrše terorističke napade na englesku imovinu i ljude.- Do večeri 11. marta, rat postaje neizbežan. Špijunski navodi ukazuju na masovno gomilanje sovjetskih vojnih snaga na granici SSSR sa Turskom, kao i na bugarskoj granici sa Jugoslavijom, dok se NATO trudi da ojača trupe u Zapdnoj Nemačkoj i Skandinaviji. Nakon dva dana, kriza se pogoršava i trupe Varšavskog pakta preplavljuju Jugoslaviju. Na Bliskom istoku Irak napada istočnu Tursku, dok izvori iz Norveške javljaju o snažnom gomilanju vojnih snaga na njenoj severoistočnoj granici - stoji u scenariju imaginarnog rata.I dok 15. marta više od 20 divizija Varšavskog pakta gazi preko Jugoslavije, britansko Ministastvo odbrane očekuje napad na Zapad "u narednim satima, a ne danima". Narednog dana, počinje sovjetski vazdušni napad na Britaniju, a scenario podseća na udare nemačke avijacije na Ostrvo u Drugom svetskom ratu. Vlada Margaret Tačer objavljuje rat SSSR-u.


"U nekim izveštajima stoji da komunisti koriste hemijsko oružje u Jugoslaviji, izgleda da su iskoristili priliku da testiraju ovo oružje pre nego što ga upotrebe na NATO zemljama. Jugoslavija je pala, a Zapadna Nemačka i Norveška su pred padom", piše u dokumentu.Rat se završava odlukom Tačeroove da upotrebi atomsko oružje, a Britanijom nakon nuklearne katastrofe upravlja 12 regionalnih guvernera prema uputim iz "Ratne knjige". Vežbe javnih službenika vezane za ovaj scenario trebalo bi da su održavane na svake dve godine u Britaniji, a "Dejli mejl" navodi da nije poznato da li je to slučaj i danas.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/309468/Britanija-je-.....ugoslavijeRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6637

Glupog li "scenarija".
"teritorija bivše Jugoslavije trebalo je da posluži sojetskim trupama kao poligon za testiranje hemijskog oružja, pre konačnog napada na članice NATO."
A ovo gore nije bilo dogovoreno na Jalti!?
I Irak koji napada Tursku al naftovode u Zalivu da ne dira.
Inače moram reći da sam se čudio raznoraznim "svjedočenjima" raznorazne gospode koja je svjedočila o koncentracijama sovjetskih trupa na granicama SFRJ tokom 1980.godine odnosno tokom Brozovog biološkog "odlaska". I politici "posle Broza - Broz". Izgleda da su nas Sovjeti i sačuvali tih 10 godina. A onda se mačka povukla na Ural...pa su miševi počeli kolo da vode.offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5610

To je bilo vreme pritiska na Jugoslaviju i sa jedne i sa druge strane.
Tacno je da su "istocnjaci" gomilali trupe i izvodili vezbe na nasim granicama u tim vremenima (pocetak osamdesetih), dok su zapadnjaci uglavnom izvodili "manevre" na papiru i u radio-igrama (poznata je radio igra iz sedamdesetdevete, cini mi se, koje je organizovala jedna zapadna radio stanica i kao goste zvala bivse ambasadore kod nas i razne druge strucnjake, a obradjivala je moguci gradjanski rat posle Titove smrti, kao i sovetsku intervenciju nad Jugoslavijom i nas poziv na zapadnu pomoc (uglavnom nabavke naoruzanja i zbrinjavanje ranjenih u bliskim zemljamaclanicama NATO-a.
Tada se nije znalo kako ce se stvari odvijati nakon smrti Starog, pa su se obe strane pripremale za svaki moguci scenario. Do duse, niti JNA nije sedela skrstenih ruku, pa su u tom periodu takodje organizovani nekoliko velikih manevra i zdruzenih taktickih vezbi, a tu je takodje bilo i stanje na Kosovu.

offline
 • Pridružio: 14 Jun 2011
 • Poruke: 359

poodavno sam citao knjigu (valjda cu je i pronaci) koja se zvala "sta poslije" i pisana je 79. (cini mi se) od nekog njemackog autora, gdje je gotovo citav zapad smatrao da ce Jugoslavija biti sledeca meta SSSR-a, cim zavrse posao u Avganistanu. Sam naziv knjige je sugerisao na Titov skorasnji kraj i koliko se sjecam bili su zabrinuti sta ce se desiti nakon njegove smrti. Iz tadasnje strategije odbrane zemlje vidljivo je da su planovi odbrane bili uglavnom prema Varsavskom bloku i sama koncepcija regularnih i partizanskih jedinica predvidjala je jako brz napad neprijatelja i jos brze povlacenje u bosanske planine. U to doba je koliko znam SSSR imao nekoliko VD divizija i mislim da smo mi bili jedina zemlja gdje se u vojsci vjezbalo gadjati padobrance dok jos padaju ( to je navodno zabranjeno po zenvskoj konvenciji). Nedavno je i Mamula u nekom intervjuu nesto govorio kako su se bojali invazije od strane SSSR, tako da je realna opasnost u svakom slucaju postojala. Ovaj britanski scenario svakako ima neku svoju tezinu i treba ga kao takvog gledati u tadasnjem vremenu i prostoru.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6637

Ja se samo bojim da "neko" nije "generisao" priču o sovjetskoj želji i ambiciji da napadnu SFRJ. Što smo bili manje značajni za Zapad to su nas više gurali na Moskvu. Broz je 1968.godine od svojih partijskih lakeja zahtjevao da ne drve mnogo o osudama protiv SSSR zbog njegovog napada na Čehoslovačku. I Čaušeskuu je valjda rekao da će SFRJ dozvoliti Sovjetima da "proputuju" preko Banata u Rumuniju. On se sa Sovjetima izgleda bio pogodio i ta pogodba je izgleda bila dobro prihvaćena i kod jednih i kod drugih.
Zanimljivo je i to da je SFRJ čitavo vrijeme bila daleko od Varšavskog ugovora i imala planove odbrane od istog naročito oko te 1980.godine. Samo 10 godina posle tajno će se putovati u Moskvu da se 1991.godine moli za garancije baš tog "Varšavskog ugovora". Garancije za život.

offline
 • Nermin Veljačić
 • Pridružio: 11 Jan 2012
 • Poruke: 42
 • Gde živiš: Sisak

..Tito je cijelo vrijeme balansirao između istoka i zapada ...nakon smrti to nitko nije razumio niti radio...čak se i danas vode konstantne polemike da je u jednom periodu SFRJ bila uz jedne, a udrugom periodu uz druge... Tito je umro u nadi u svoje generale JNA, koji su mu se zakleli u ciljeve revolucije te 1979 godine...nakon smrti svi smo svjedoci rada po šablonama i lutanja do 90-tih godina...sve ozbiljnije države rade ratne planove...na kraju nas nije napao SSSR, ali su nas pobijedili , više nas nema nigdje...

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2005
 • Poruke: 159

To sto su Britanci pravili plan je bio racun bez krcmara. U eventualnom nuklearnom sukobu Velike Britanije i SSSR-a, Britanijabi bila zbrisana sa lica zemlje s obzirom da je Sovjetski nuklearni potencijal bio daleko veci, pored toga teritorija Velike Britanije je daleko manja te bi udari nuklearni oruzjem bili daleko pogubniji.

offline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1746
 • Gde živiš: Srbija, Levač

Kako god, nisu mnogo omašili, samo u jednom, nisu nas okupirali Sovjeti nego oni.

Lako je mrtvome vuku rep mjeriti, što bi rekli Crnogorci. Izgleda da su nam baš uzeli meru.

offline
 • pavlo  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2011
 • Poruke: 1167

rexdeuss ::..Tito je cijelo vrijeme balansirao između istoka i zapada ...

E, to je jedan od razloga zasto Jugoslavije danas nema.Kada bodes prstom u oko i jednima i drugima...
Ili si sa nama ili si protiv nas.To vazi i danas.

Ovo za treci svetski rat i Birtance, vezbaju se razni, moguci, scenariji.Svi ozbiljni to rade.
Znate li kada je u nekim novinama u UK objavljena stara Sovjetska karta Mancestera sa ucrtanim mogucim pravcima za kretanje tenkova?Kao, bili ljudi sokirani...

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 5297

Sto, da je SFRJ bila uz SSSR danas bi postojala? Taman koliko i taj SSSR ili Cehoslovacka. Da narodi SFRJ nisu zeleli da se ona raspadne ne bi se ni raspala (sta god ko o tome pricao).

Vidim da se i danas ne razumeju Titovi manevri, a oni su zaista gledanje politicke pozicije u svetu, raspolozenja velikih sila i borba za golo prezivljavanje. U datom trenutku jedino moguce resenje iz njegove perspektive. Samo sto je on imao smelosti da razmislja "van kutije" i da ne prica kako je nesto nemoguce vec da u izuzetno losim okolnostima trazi i nadje resenje, koje ce spasti i njegov zivot, poziciju, vlast i drzavu (tim redom). Nas je problem sto mi nismo imali kasnije politicare velikog formata, cemu je opet on i kumovao otklanjajuci mogucu konkurenciju iz svojih redova, nije pripremio dostojnog zamenika.
Tada je SFRJ bila u daleko tezim okolnostima nego sto smo mi danas (dva najveca neprijateljska bloka u istoriji sveta ti rade o glavi), on je uspeo da stvori drzavu, da je izvede na svetsku scenu, da nadje saveznike, mi tavorimo. Pored svih neospornih greha prema nama (Srbiji), ne moze se osporiti njegova uspesnost i umesnost u sagledavanju svetskih politickih okolnosti.
Mozda deluje da je tada sve bilo mirno ili idealno ali drzava se u kljucnim trenucima natezala do granice pucanja kako bi svoju slobodu izmanevrisala izmedju velikih sila. Itekako je bilo stalo do misljenja velikih sila, itekako se brinulo sta ce ko da misli o nama i sta ce sutra da se jede, reagovalo se na svaki mig sa strane (cak su i rezidencije stranih ambasadora, na Brionima, bile ozvucene - postoji citava prica o tome) ukratko ta drzava je imala i prilicno mocnu diplomatiju.

Sto se tice Britanaca, oni su kao i svi ostali proigravali najrazlicitija scenarija kao sto je to radila i JNA, ali i svaka ozbiljna vojska. To se radi i dan danas, kad je Kosovo proglasavalo nezavisnost Ameri su proigrali sve varijante pa i onu da mi izvrsimo intervenciju. Mozda nama neka resenja ili ideje ne deluju realno ali drzave zele da budu sigurne da su spremne za svako moguce resenje. Stvarnost zna da bude mnogo neverovatnija od maste.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 742 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 3 sakrivenih i 714 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amstel, bankulen, bato, bojank, cikadeda, djordje92sm, DM1994, havoc995, Insan, Iskander, Klecaviks, kovinacc, KS, madza, mikrimaus, Miskohd, Parker2, repac, rovac, sakota79, saputnik plavetnila, Tas011, Taso, Živković