Nemački bunkeri i skloništa u Beogradu

1

Nemački bunkeri i skloništa u Beogradu

offline
 • Pridružio: 28 Okt 2007
 • Poruke: 828

U narednih nekoliko postova planiram da postavim slike i kratak opis nekoliko bunkera i sklonista koje je Nemacka vojska izgradila za vreme okupacije Beograda.


Artiljeriski bunkeri na Kalemegdanu

Posetioci Beogradske tvdjave uzivajuci u pogledu koji se pruza na usce dveju reka, ni ne naslucuju da se u neposrednoj blizini spomenika “Pobednik” ispod par brezuljaka nalaze artiljeriski bunkeri iz drugog svetskog rata.

Prvi od tri bunkera koji su sagradjeni na Kalemegdanu, nalazi se na Severo- Zapadnoj strani tvrdjave, t.j. na mestu nekadasnjeg zamka despota Stefana Lazarevica.

Iako se u promotivnom materijalu (stampan povodom predstavljanja ovog objekta javnosti) navodi da je bunker izgradjen u periodu izmedju 1948-52. godine, t.j. nakon sukoba sa Informbiroom i zaostravanja odnosa sa Sovjetskim Savezom, odnosno postojanja mogucnost napada na Jugoslaviju, verovatno je on izgradjen jos za vreme drugog svetskog rata od strane nemacke armije, koja je otatle u potpunosti kontrolisala zapadni prilaz gradu, kao i usce reka Save i Dunava.

Nakon zavrsetka drugog Svetskog rata, bunkeri su konzervirani t.j. topovska gnezda su zazidana, a preko celog objekta je dodatno nasuta zemlja, tako da je ceo objekat postao neprimetan za prolaznike. Bunkeri su ostrali u registru vojnih objekata JNA sve do njenog raspadanja, nakon cega vojska gubi interes za ove objekte i tada oni postaju deo spomenickog kompleksa Beogradske tvrdjave.


Pogled na Kalemegdan
Pozicija artiljeriskih gnezda.

U ovaj objekat nekada se ulazilo kroz saht na povrsini. Silaskom niz par uzidanih metalnih sipki do platoa, odakle se strmim stepenicama spustalo u donji nivo bunkera, odnosno hodnik u kojem se sa desne strane pri sredini nalaze dve prostorije namenjene za odmor vojnika, dok se sa leve strane na njegovom pocetku i kraju nalazi po jedna veca prostorija. Iz tih vecih prostorija spiralnnim stepenicama penje se na gornji nivo bunkera, odnosno topovsko gnezdo, ili se prolaskom kroz uzan hodnik ulazi u manju prostoriju u kojoj se nalazi sistem za cirkulaciju vazduha kroz skloniste.


Ovo je gruba skica unutrasnjosti objekta t.j. njegovog donjeg nivoa, koju sam napravio radi lakseg uvida u raspored prostorija unutar objekta. Samu unutrasnjost je tesko nacrtati bez preciznog merenja, pogotovo sto su skoro svi zidovi u prostorijama ispod topovskih gnezda polukruznog oblika, tako da fakticki nema zidova pod pravim uglom (verovatno postoji neko logicno arhitektonsko objasnjenje zasto je tako) koji bi mogli da posluze kao osnova za merenje i crtanje objekta.

Sto se samog sklonista tice ono je prilicno skuceno. Za osobe visine 190cm, sa jednim obicnim rancem na ledjima tesko je kretati se kroz objekat, prolaziti (bolje reci: “provlaciti se”) kroz vrata, pogotovo ona koja vode u prostorije u kojima se nalaze pogoni za cirkulaciju vazduha kroz skloniste.


Za potrebe predstavljanja objekta javnosti, tokom leta 2008. godine, izvrseno je raskopavanje brezuljka, cime je omogucen horizontalni prilaz ulazu. Takodje, napravljena je staza do ulaza i uradjena je elektrifikacija bunkera.


Pogled na ulaz u skloniste iz gornje perspetkive. Na slici se vide uzidane metalne sipke uz pomoc kojih se nekada sipustalo do platoa, odakle se stepenicama silazio u skloniste. Cetiri stepenika od cigala sa desne strane, kao i crna metalna vrata napravljeni su nakon otkopavanja objekta.
Na kraju stepenista ispred ulaznih vrata, nalazi se pravougaoni otvor zatvoren betonskim poklopcem.


Momak sa leve strane ulazi u hodnik koji vodi ka prostoriji ispod prvog topovskog gnezda.


Ulazna vrata.


Pogled sa sredine hodnika na ulaz u skloniste. Sam hodnik je sirine 110 cm.


Pogled sa sredine hodnika ka kraju. Skretanje desno vodi u drugu prostoriju za odmor vojnika, dok skretanje levo na kraju hodnika vodi ka prostoriji ispod drugog topovskog gnezda.


Prostorije za odmor vojnika.
Duzina prostorije je 4 m, a sirina 3 m.
U ovim prostorijama predvidjeno je da se na zidne nosace i o kuke na plafonu kace po dva viseca preklopiva kreveta. Malo je cudno sto u ove prostorije nisu sprovedene cevi za cirkulaciju vazduha.


Hodnik koji vodi ka ulazu u prostoriju ispod topovskog gnezda dalje od ulaza.


Pogled na hodnik iz prostorije.


Metalnih vrata sa unutrasnje strane.


Desni zid prostorije. Na plafoni se vidi racvanje cevovoda za ventilaciju.


Leva strana prostorije.
Sa leve strane su spiralne stepenice koje vode na gornji nivo bunkera, dok je sa desne strane ulaz u prostoriju sa sistemom sa cirkulaciju vazduha.


Ispod spiralnog stepenista nalaze se dva rezervoara za vodu od po 200 l.


Zid kratkog hodnika koji vodi u prostoriju sa sistemom sa cirkulaciju vazduha.


Prva masivna metalna vrata.


Kratak hodnik i druga masivna metalna vrata od prostorije sa sistemom sa cirkulaciju vazduha.


Na slici se vidi dva viseca preklapajuca kreveta, u prostoriji sa sistemom za cirkulaciju vazduha.


Pogled na zid unutar topovskog gnezda (levo od spiralnih stepenica).
Na zidu se vidi i otvor cevovoda za ventilaciju.


Zazidani topovski otvor.


Masivni stepenasti betonski plafon.
Hodnik koji vodi ka ulazu u prostoriju ispod topovskog gnezda pored ulaza
.

U prostoriju u kojoj se nalazi sistem za cirkulaciju vazduha, ulazi se kroz uzani hodnik sa dvoje jakih metalnih vrata (na slici su vide samo druga vrata). Takodje, u toj prostoriji nalazi se cetiri viseca sklopiva kreveta.
Ova prostorija je malo sira u odnosu na prethodnu, tako da sam uspeo da slikam cevovod sistema za cirkulaciju vazduha. Motor koji pokrece strujanje vazduha je skinut.


Viseci preklopivi kreveti u prostoriji sa sistemom za cirkulaciju vazduha.


Spiralne stepenice koje vode na gornji nivo bunkera, odnosno topovsko gnezdo.


Desna strana topovskog gnezda. Na zidu se vidi otvor cevovoda za ventilaciju. Isti takav otvor nalazi se i na suprotnom zidu.
Topovsko gnezdo odnosno prostorija u kojoj se nalazi artiljerisko orudje, je u obliku elipse, sa zemljanom podlogom koja verovatno sluzi i da delimicno apsorbuje vibracije nastale dejstvom orudja. Visine prostorije je oko 2.5 m.
Iznad samih topovskih otvora nalazi se masivan stepenasti betonski plafon, dok je sam artiljeriski otvor zazidan.
-Cini mi se da na jadranskoj obali postoje slicni bunkeri za topove obalske artiljerije.


Pogled na brezuljak ispod kojeg je topovsko gnezdo.
Zapoceti radovi na otkopavanju bunkera.
pocetak probijanja artiljeriskog otvora.
Masivna betonska ploca koja se nalazi iznad samog artiljeriskog otvora.


U neposrednoj blizini oba topovska otvora nalze se sahtovi sa metalnim poklopcima. Mozda su deo ventilacionog sistema?


Betonska ploca iznad drugog artiljeriskog otvora.


Na slici se vidi udaljenost metalnog sahta u odnosu na artiljeriski otvor.


Javano preduzece “Beogradska tvrdjava” planira da u potpunosti otkopa i odzida artiljeriske otvore, odnosno objekat dovede u izgled kakav je imao dok je bio u funkciji. Takodje u planira se i montiranje artiljeriskih orudja u unutar bunkera.

- Ja sam na zalost, ovaj objekat obisao poslednjeg dana njegoveg prezentacije javnosti i to nekih pola sata pred zatvaranje. Tako da sam sve slikao na brzinu, zato se izvinjavam za malu konfuziju medju slikama.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25832
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Hvala za ovako iscrpan prikaz. Vrlo impresivno. Lepo je videti da se o svemu vodilo računa, u svoje vreme.

Citat:tako da fakticki nema zidova pod pravim uglom (verovatno postoji neko logicno arhitektonsko objasnjenje zasto je tako) koji bi mogli da posluze kao osnova za merenje i crtanje objekta.

Naravno da ih nema i postoji logično objašnjenje, ali ne samo arhitektnonsko nego i taktičko: u kazamatsko-fotifikacijskoj arhitekturi to je uslov bez kog se ne gradi objekat: što više lomljenih uglova kako udarni talas od eventualne eksplozije ne bi zbrisao sve u jednom naletu.offline
 • Pridružio: 11 Mar 2008
 • Poruke: 50
 • Gde živiš: Krusevac, Srbija

Stvarno lep prikaz. Jedno pitanje. Da li su ovi bunkeri stalno otvoreni za javnost ili samo u odredjenom vremenskom periodu?

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7498
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Vl Veliki svaka cast. Ovo vredi pogledati. Pitanje je samo kada je to otvoreno i dostupno za javnost.

offline
 • Pridružio: 28 Okt 2007
 • Poruke: 828

@ Ivan KS, Kibo

Bunker je za posetioce bio otvoren tokom manifestacije “Dani evropske bastine”,
od 12 - 21.09.2008. godine. Pretpostavljam da ce i sledece godine u istom periodu biti otvoren.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13926

Ovo bi mogla biti zanimljiva turisticka atrakcija u Beogradu. E sad sve zavisi od toga u kakvom je stanju bunker. Mislim sto se tice ulazaka unutra.

offline
 • jason 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 13 Okt 2008
 • Poruke: 22Dopuna: 30 Okt 2008 0:40

ovde su obelezene kupole(crnom bojom) sva tri bunkera na kalemedanu, od kojih je sredjen samo jedan i to onaj koji je bio otvoren za dane evropske bastine i koji je obelezen rimskim brojem 1(zumirajte sliku da bi ste videli), zatim jedan iznad rimskog bunara koji po meni ima samo jedno mitralesko gnezdo i onaj obelezen rimskim brojem 3 koji je identican sa 1 ali ni 2 ni 3 nisu sredjeni i otvoreni za javnost;ako neko provali gde su ulazi u 2 i 3 neka mi slobodno javi:)neverujem da niko nije provalio gde se nalaze ostala 2 bunkera!!!kakvi ste istrazivaci...

Dopuna: 30 Okt 2008 0:54

recite ovom fotografu koji nas je razveselio svojim slikama i manje- vise preciznom planu bunkera da iako je pametno zakljucio neke stvari, da je na planu izostavio da ucrta betonski saht pred donjim ulaznim vratima bunkera, ispod koga se mozda silazi dole, a mozda i ne, ali je u svakom slucaju zanimljiv detalj:)neka ode neko ako ima vremena da uslika topovska gnezda preostala 2 bunkera pa neka ih objavi, posto me mrzi da postavljam slike na internet, moram da spavam.istrazivaci celog sveta, ujedinite se:)

offline
 • Pridružio: 23 Jun 2006
 • Poruke: 127

Ovo izgleda vise nego dobro, HVALA na reportazi.

Samo jedan komentar sa moje strane... vrata iz objekta su Jugoslavenska vrata, radjena nakon IIsv. rata, a isto vrijedi i za ventilacije, iako su u pocetku koristili kopije njemackih turbina za upuhivanje zraka, ali cijevi su od bakelita

offline
 • Pridružio: 28 Okt 2007
 • Poruke: 828

@ jason
Vidim da si me nesto isprozivao, pa da ti odgovorim:
Nedostatak slobodnog vremena (a ne “istrazivackog duha” ili ne mogucnosti “da provalim” gde su druga dva bunkera) je razlog zbog cega nisam nastavio sa postavljanjem slika. Prvo fotografisanje bunkera obavljeno je jos tokom jula meseca, ali posto paralelno obradjujem vise objekata slike kasne. Sto se tice izostajanja betonskog sahta na skici, to je namerno uradjeno da se ne bi dodatno konfuzovao crtez. Na postojanje sahta ukazano je ispod osme slike.

Da se vratim na temu:


Drugi artiljeriski bunker nalazi se na samom uglu Jugoistocnog - Jugozapadnog bedema Gornjeg grada. Objekat takodje ima dva otvora za dejstvovanje i u potpunosti je identican prvom.


Polozaj artiljeriskih gnezda.


Pogled na bunker sa Beogradskog pristanista.


Pogled na topovska gnezda u potpunosti prekrivena zemljom.


Prvo topovsko gnezdo


U produzetku kamenog zida sa prethodne slike nalaze se trafostanica elektrodistribucije.
Mozda se iza jednih od vrata krije i ulaz u bunker?


I kod ovog bunkera se u neposrednoj blizini artiljeriskih otvora nalaze sahtovi sa metalnim poklopcima.


Metalni poklopac je polomljen a saht zatrpan kamenjem.
Izmedju dva artiljeriska polozaja postoji staza poplocana ciglama.
Masivna betonska ploca iznad prvog artiljeriskog gnezda.
Drugo artiljerisko gnezdo razlikuje se od predhodnog po “terasi” koju okruzuje nizak ciglani zid, kao i malom betonskom kockom.


Strelica na slici pokazuje polozaj sahta.


Saht..


“Terasa” iznad drugog topovskog gnezda.
Strelica na fotografiji pokazuje mesto betonske kocke na terasi.


Drugo artiljerisko gnezdo.

offline
 • jason 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 13 Okt 2008
 • Poruke: 22

pa nisi mislio valjda da sam te ozbiljno prozivao???svaka ti cast na ovoj prezentaciji, mada iako sam i ja sve ovo uslikao i otkrio, iskreno me mrzi da postavljam sve slike, jer trenutno istrazujem nesto drugo, o cemu cu kasnije pisati.pozdrav

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 602 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 593 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cikadeda, ILGromovnik, Kriglord, kybonacci, mikki jons, ObelixSRB, opt1, šumar bk2