Vela incident 1979.

1

Vela incident 1979.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1285

Događaj obavijen velom misterije iz 1979. Pentagon je 28. oktobra 1979. objavio preko ABC newsa da je satelit "6991" klase "Vela Hotel", dizajniran da otkriva karakteristične snažne duple bljeskove koji prate atmosferske nuklearne eksplozije, je 22. septembra 1979. registrovao upravo jedan takav incident na ostrvima Princa Edvarda u južnom Indijskom okeanu.

Satelitu je već bio "prošao rok" ali je izgleda još uvek bio ispravan. "Vela" sateliti su od prvog lansiranja detektovali 41 dupli bljesak koji su svi kasnije potvrđeni kao nuklearne probe, zvanično priznate od strane država koje su ih izvodile. Za bljesak 1979. niko nije preuzeo odgovornost, a kasnije ispitivanje zemljišta, vode i vazduha na pomenutim ostrvima nisu otkrila nikakvu radijaciju. Kao nenuklearno objašnjenje bljeska je, osim kvara na satelitu, nuđen raspad meteorita u atmosferi.

Međutim, u to vreme obližnja Južnoafrička Republika je imala nuklearni program, i nekoliko meseci kasnije zaista proizvela prvu od nekoliko atomskih bombi Kada je došao Mendela na vlast ceo program atomskih bombi je bio napušten, a postojeće bombe demontirane, sva dokumenta su navodno dostavljena na uvid, ali u njima nigde nema nuklearne probe na ostrvima Princa Edvarda.

Drugi najozbiljniji osumnjičeni za tajnu probu je Izrael koji je takođe još odavno navodno imao nuklearni program. S obzirom da je Izrael uvek bio izrazito tajnovit po pitanju svog nuklearnog programa (a s obzirom na veličinu države i zavisnost od SAD nije ni čudo), ne preuzimanje odgovornosti se lepo uklapa u njihove stavove.

Najzad najspecifičniji je bio južnoafrički komodor Diter Gerhard (osuđen kao sovjetski špijun) koji je rekao da je u pitanju bio zajednički izraelsko-južnoafrički test pod nazivom "Operacija Feniks" osmišljen da bude "čist" (bez sejanja radijacije - špekuliše se da je u pitanju bila manja neutronska bomba) i da je nagla promena vremena nabolje omogućila amerikancima da registruju bljesak. Međutim koliko je za verovati ovom čoveku boga pitaj.

Naravno sve bi mogla jednostavno biti i američka patka.

Nisam našao ništa na srpskom, ovo gore je moj prevod osnovnih podataka sa donjih izvora, izvinjavam se ako ima koja greška. Ima li još ko neku informaciju na ovu temu?

http://nuclearweaponarchive.org/Safrica/Vela.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Vela_Incident



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 14 Feb 2009
  • Poruke: 572

Naslov bi možda trebalo promjeniti u "Izraelski nuklearni program".


Od nastanka izraelske države njen politički vrh na čelu sa Davidom Ben Gurionom je bio opsjednut idejom o nabavci nuklearnog oružja . Francuska je u tome imala ključnu ulogu sa kojom se 1957. god. potpisuje tajni ugovor o isporuci nuklearnog reaktora od 24 MW, potrebne tehnologije i materijala. Izraelski premijer određuje Šimona Peresa (aktuelni predsjednik Izraela i dobitnik nobelove nagrade za mir 1993.) za glavnog šefa za realizaciju programa.
On formira super tajnu organizaciju LAKAM koja je imala zadatak da prikuplja informacije i materijal potreban za realizaciju programa i njeno efikasno zataškavanje.
Ugovoru je prethodilo francusko obećanje Izraelu dato uoči tripartitne agresije 1956. da če izači u susret izraelskim nuklearnim ambicijama u slučaju izraelske saradnje. Jedna klauzula je čak sadržavala to da se Francuska odriče inspekcije nuklearnog reaktora čime su tvorci nuklearnog programa dobili odriješene ruke za izradu bombe.

Izrael je dobio gotovo sve što je tražio ali je dolazak De Golla na vlast prekinuo isporuku nuklearnog goriva. U nastojanju da udobrovolje generala za nastavak saradnje čak su mu javili i za pripremani atentat ali nisu uspjeli da ga nagovore ukidanje embarga što je usporilo program. Naprotiv general je prilikom posjete Ben Guriona 6/1960 natjerao izraelskog premijera da javno objavi postojanje izraelskog nuklearnog programa što ovaj 12/1960. i čini izjavom u Knesetu ali naravno uz tvrdnju da se radi o miroljubivom programu.

CIA je par mjeseci ranije otkrila da izraelci u Dimoni rade na A bombi što je također podstaklo Ben Guriona da priznanjem stvori lažnu sliku o miroljubivosti.

Za realizaciju programa francuzi su 40 km od Dimone u pustinji Negev sagradili ogroman podzemni objekat koji je građen 3 god. Na ulazu je postavljen natpis "Tekstilna fabrika", a kada se povećao broj angažovanog ljudstva natpis je radi boljeg uklapanja promjenjen u "Pumpna stanica".

Prilikom posjete SAD 1961 izraelski premijer je i od Kenedija dobio pitanje o programu za koji ponovo tvrdi da je miroljubiv. I 1963. Kenedi prima Peresa koji ga uvjerava da Izrael neče biti prvi koji če unijeti A bombu na bliski istok.
Ovo je bio prvi i poslednji američki predsjednik koji je pokušao da spriječi izgradnju izraelske bombe (svi naredni su aktivno radili na prikrivanju) što je platio i glavom. Zbog toga su 1962. izraelci sagradili lažnu kontrolnu sobu u koju su primali američke inspektore. Iz nje su inspektori mogli da vide samo ono nebitno za izradu oružja, a ta farsa je trajala do 1969. kada inspekcije ukida američki državni sekretar Kisindžer.

Još im je trebala dovoljna količina uranija do kojeg su došli "gusarenjem"po Sredozemlju. Nastavljam...



offline
  • Pridružio: 07 Nov 2007
  • Poruke: 8384
  • Gde živiš: Ravni Banat

Настави, али због лакшег праћења текста, раздвоји пасусе.

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2009
  • Poruke: 572

11/1968. iz luke Antverpen isplovljava brod Scheersbereg natovaren sa 200 tona uranijevog oksida.
Vlasnik tovara je belgijska kompanija Societe Generale de Minaro a trebao je biti iskrcan u italijanskoj luci Đenova u za zapadnonjemačku kompaniju Asmara.

Nakon što je uplovio u mediteran brod nastavlja prema istoku umjesto da krene na sjever što bi bila normalna ruta prema Đenovi. Negdje oko Kipra brod presreće izraelski teretnjak bez oznaka i nakon čega se teret velikom brzinom prebacuje.

U isto vrijeme brod je na nepoznati način izbrisan iz međunarodnog registra brodova. Italija kao zemlja u kojoj je brod trebao pristati je objavila nestanak i to je bila jedina javno objavljena činjenica vezana za ovaj slučaj.

Mjesec dana kasnije isti brod je viđen u jednoj turskoj luci pod drugim nazivom i sa drugom posadom koja nije imala pojma o nestalom teretu. Stara posada je netragom nestala prethodno uklonivši sve tragove a neka mjesta su bila posuta uljem.

Evropska komisija za atomsku energiju donosi odluku da se sprovede tajna istraga ali da se o slučaju javno ne objavljuju informacije. Kada je pokušana provjera u njemačkoj firmi Asmara, koja je bila vlasnik tereta firma više nije postojala dok su uposlenici netragom nestali. Mada se predpostavljalo gdje je tovar završio komisi je bila onemogučena kontrola u Izraelu pošto ova zemlja nije potpisala ni jedan sporazum koji bi komisiji omogućio kontrolu.

Također istragu su povele i neke tajne službe ali i one kao i komisija su samo zaključile da je učinjen težak međunarodni prekršaj bez ikakvih drugih informacija. Očito su svi zažmirili pred činjenicom gdje je završio uranij mada su dobro znali kome i za što treba pa je na kraju sve zadržano u strogoj tajnosti.

Tako je bilo sve do 6/1977. kada je tadašnji Norveški javni tužilac Wiker Haaken izjavio novinarima da je 1973. tokom istrage u aferi "Lillehammer" od uhapšenih Mosadovih agenata saznao pravu istinu o ovome slučaju. Jedan od njih je direktno sudjelovao u operaciji krađe uranija i nadavši se blažoj kazni u Norveškoj ispričao sve detalje Mosadove operacije. Interesantan detalj je glavni organizator operacije koji je sebe nazivao "Yarisal" a drugi su ga oslovljavali "Levantinac" kupio pomenuti teretnjak za 157.000 funti a sva posada na brodu su bili agenti Mosada. Također se saznaje da je operacija obavljena u saradnji sa CIA-om koja je pomogla njeno zataškavanje.

Izvještaj norveških istražnih organa je dostavljen Evropskoj komisiji za atomsku energiju ali ona ga zadržava bez nastavljanja istrage i ikakvog obavještavanja javnosti.

Engleski novinar Jan Mather 1978. god. u listu Observer objavljuje članak "Izrael ukrao brod sa uranijem". Članak se zasnivao na informacijama dobijenim od Komisije za atomsku energiju SAD (u kojoj je bilo ljudi koji su se protivili izraelskoj A bombi) i šefa odjeljenja za nauku i tehnologiju CIA Carla Ducketa koji izjavljuje da je angažman CIA u ovoj operaciji bila velika greška.

Međutim do tada je već sve bilo gotovo, Izrael je već nekoliko godina imao nuklearno oružje a upravo se spremao i za testiranje...

Međutim svoje prve atomske bombe izraelci nisu napravili od svojeg svojeg već od obogaćenog uranija ukradenog u SAD.

Afera je izbila 1968. ali slučaj nikada nije do kraja razriješen mada je istragu vodio Potkomitet za atomsku energiju Predstavničkog doma.

Firma NUMEC, koja je bila u vlasništvu američkog biznismena jevrejskog porijekla Zalmana Shapira, bavila se prečišćavanjem obogaćenog uranija i njenom fabrikacijom za određene namjene u okviru projekata za potrebe Vlade SAD. Međutim postepeno su nestajale manje količine obogaćenog uranija koji je kompanija NUMEC preuzimala. U trenutku kada je saradnja prekinuta ustanovljeno je da nedostaje 587 grama obogaćenog uranija.

Pokrenuto je nekoliko istraga CIA, FBI i Komisije za nuklearnu energiju koje su zavlačile cijeli slučaj pa mnogi autori smatraju da su i one same bile dio operacije krađe uranija i zataškavanja. Kao rezultat svog rada navode čak i apsurdan zaključak da se izgubljena količina visokoobogaćenog uranija mogla slučajno prosuti po podu labaratorija i neprimjećeno raznijeti.

Bivši šef CIA u Tel Avivu John Hadden, kojeg su izraelci uspjevali da drže podalje od svog programa mada ga je pokušavao istražiti, je bio najdirektniji izjavivši da su izraelci imali svoje ljude u Komisiji za atomsku energiju koji su aktivno radili za zataškavanju dokaza.

Također je i bivši šef CIA-a R. Helms (koji očito nije bio u sistemu) izjavio da je firma NUMEC stvorena za potreme izraelske tajne službe i da su operativci CIA-e otkrili da je uran koji je nestao iz NUMEC-a otkriven u blizini Dimone.

Međutim iako su postojali jasni dokazi za podizanje optužbe sam Shapiro se zahvaljujući njenom filtriranju od strane cionističkih prijatelja u medijima i pravnom sistemu uspio izvući.

CIA tokom 1968. pribavlja informaciju da Izrael ima 4 atomske bombe spremne za dejstvo. Sličnu informaciju je imao i nuklearni stručnjak E. Teler po svom povratku iz Izraela. Američki predsjednik Johnson naređuje da se svi ti izvještaji spale. Od tada je među operativcima CIA izraelski nuklearni program tabu tema o kome se ne govori glasno već se u žargonu naziva "žuti kolač"

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1285

A šta se zapravo desilo na Ostrvima Princa Edvarda i možeš li okačiti izvore iz kojih su ove informacije?

offline
  • Pridružio: 07 Sep 2011
  • Poruke: 180

Iz intervjua koji je sa tadašnjim načelnikom generalštaba armije JAR,Robertom Lodovikom Meringom,obavio Miroslav Lazanski vidi se da je bomba isprobana u pustinji Kalahari 1980-e godine.Intervju je objavljen u Večernjim Novostima oktobra 1998-e god.Verovatno su i Izraelci imali svoj udeo u tome s obzirom na blisku vojnu saradnju u to vreme.Mering je potvrdio da su prilikom ukidanja aparthejda demontirali,uništili A-bombe.(to na provokaciju Lazanskog "a da ipak niste zadržali neku")Tako su crnci dobili vlast,fotelje,a pare i oružje su ostali kod "bledolikih".Indijci koji nisu u ovoj temi su svoju bombu isprobali na nekom atolu u Indijskom okeanu ranije,prema nekim podacima 1974 a drugim 1976.Zanimljivo bi bilo znati ko je sa njima sarađivao.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1285

Što se Indijaca tiče izveli su svoju prvu probu još 1974. na Pohranskom poligonu na kontinentalnom delu Indije. http://en.wikipedia.org/wiki/Smiling_Buddha I sve su uredno prijavili. Nisu imali razloga da se kaubojišu po ostrvima Južnoafričke Republike.

Mali off:
Interesantna mi je činjenica da svaka veća religija ima atomsku bombu:
SAD i V. Br (mahom protestantizam)
Rusija (pravoslavlje)
Francuska (katolicizam)
Indija (hinduizam i budizam)
Kina (budizam i konfučijanstvo ako ga klasifikujemo kao religiju)
Izrael, istina nepotvrđeno (judeizam)
Pakistan (islam)

Mada mslim da to nije nešto od velikog značaja jer su to sve sekularne države.

offline
  • gloyer  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Feb 2007
  • Poruke: 3787
  • Gde živiš: Banat

versus ::Što se Indijaca tiče izveli su svoju prvu probu još 1974. na Pohranskom poligonu na kontinentalnom delu Indije. http://en.wikipedia.org/wiki/Smiling_Buddha I sve su uredno prijavili. Nisu imali razloga da se kaubojišu po ostrvima Južnoafričke Republike.

Mali off:
Interesantna mi je činjenica da svaka veća religija ima atomsku bombu:
SAD i V. Br (mahom protestantizam)
Rusija (pravoslavlje)
Francuska (katolicizam)
Indija (hinduizam i budizam)
Kina (budizam i konfučijanstvo ako ga klasifikujemo kao religiju)
Izrael (judeizam)
Pakistan (islam)

Mada mslim da to nije nešto od velikog značaja jer su to sve sekularne države.


U pravu si, nije od nikakvog (a ne velikog) značaja. Mada, interesantno razmišljanje, jer svaka religija ima neki svoj "bič Božji", nekog Kalkija, nekog uništitelja, zatirača (ili Njegov način za to).

Odosmo u GUZ - Glavom U Zid

offline
  • Pridružio: 07 Sep 2011
  • Poruke: 180

Versus,nisam ni mislio na saradnju Indije i JAR.Pogledao sam na WIKI o "Smiling buddha",zanimljivo,sada se sve objavljuje ali sedamdesetih i osamdesetih se o tome i te kako ćutalo,u svim državama.Pitaj starije,ali tada su u nuklearni klub ubrajani samo SAD,SSSR,Kina,Francuska i Velika Britanija.Više se pisalo i pričalo o ambicijama Argentine i Brazila da uđu u taj ekskluzivni klub nego o Izraelu,JAR i Indiji koji su već imali A-bombu.Tema ti je odlična.Znaju li se imena naučnika i inženjera koji su pomogli u razvoju A-bombe JAR-e.?

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2009
  • Poruke: 572

versus ::A šta se zapravo desilo na Ostrvima Princa Edvarda i možeš li okačiti izvore iz kojih su ove informacije?

- Saymour M. Hersh: The Samson Option, Randopm House, New York, 1991.
- Victor Ostrovsky: The Other Side of Deception , Harper Collins, New York, 1994
- Victor Ostrovski, Clarie Hoy: By Way of Deception, the making and making of a Mossad officer, St Martin Press, New York, 1990.
Nevjerovatnih stvari ima u ovim knjigama, a iznad nenastanjenih ostrva Princa Edwarda i Marion desilo se testiranje izraelske atomske bombe

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 766 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 10 sakrivenih i 706 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, Areal84, armor, bigfoot, Bobrock1, Brana01, cenejac111, Chainsaw, crnitrn, debeli, Dimitrije Paunovic, DPera, draganca, Excalibur13, Griffon vulture, gzoki, Hamannche, HrcAk47, Istman, Još malo pa deda, kokodakalo, kybonacci, lelemud, Leonov, moldway, nemkea71, Nikolajevic, pein, Pohovani_00, RJ, Romibrat, S2M, Sirius, Srky Boy, Srle993, Sumadija34, suton, Tas011, uruk, vathra, VJ, Vlada1389, W123, Webb, wolf431, zixmix, |_MeD_|, Čivi