Iranski Sevome Khordad/3rd Khordad PVO sistem

1

Iranski Sevome Khordad/3rd Khordad PVO sistem

offline
 • powSrb 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Mar 2015
 • Poruke: 9426

Мислим да ово чудо заслужује тему после успеха који му се приписује у обарању летелице од 150 милиона долара, и то америчке.

Ево и један 4к фотка за десктоп, почели су да га сликају од кад се 'прославио' Very Happy
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5321

Ovo je jedna strašna "papazjanija" od sistema. Ovde nema šta nisu pomešali, "smućkali" i na kraju, po tvrdnjama, napravili sistem po karakteristikama bolji od Buk-M3.
Oprostite ako imam rezerve ka tome...

Šta se vidi na slikama i da pročitati od oskudnih podataka...Vidimo TELAR, koji me neodoljivo podseća na lanser sistema Kub i to verzije Kub-M4, koji je imao 3 usmerača i mogao "primiti" i rakete sistema Kub i sistema Buk. Takođe, vidi se "treća tačka", to je ovaj trodelni oslonac na koji se će rakete osloniti kada se spuste u marševski položaj, a što je isto tako i kod Kuba. Lansirni usmerači su kao kod Kuba, sa možda nekim poboljšanjima poput hidrauličkih podizača po elevaciji umesto podiznog mehanizma baziranog na zupčanicima, a ostalo je otvor kao "uspomena" na taj bivši mehanizam podizanja.
Poznato je da su Iranci od Rusa imali nabavku sistema Kub, 1995/96 godine (ne zna se tačno koje verzije), ali i "transfer tehnologije" za ovaj sistem, ma šta god to značilo, a moglo bi da znači da su dobili Kub-M1, ali i projekte i nacrte za modernizaciju na standard Kub-M4, pa sami radili i na kraju ispade ovo što sada imamo.
Radar na TELARU mi je teško oceniti kome pripada, ali ako je tačno da jedan taj radar može jednovremeno osvetljavati više od 1 cilja, onda je to radar sličan nekim od verzija TELAR-a Buk, ali ne i TELAR-a Kub-M4 čiji radar je mogao osvetljavati samo jedan cilj i nije mogao "preuzeti osvetljavanje" rakete sa drugog TELARA ili TEL-a ili SLO-a....Bilo bi dobro da saznamo radne frekvencije.
Što se tiče rakete, ona me podseća na kinesku LY-80, uz mogućnost da su je dodatno modernizovali po sistemu vođenja i uveli i aktivno radarsko vođenje u završnoj fazi i povećali domet, jer ova raketa ima domet u skladu sa mogućnostima izvornih sistema Buk-1 i Buk-2....
Sve u svemu, teško je više reći dok ne dobijemo eventualno neke preciznije podatke.

Inače, moram napomenuti da obaranje bespilotne letelice za sisteme ovog tipa nisu neki izazov kada se ima u vidu da ti "niko ne preti". Kada imaš situaciju da ti veliki broj aviona leti iznad glave, a ti ipak uključiš sistem i oboriš BPL i "preživiš", to je takođe bitna stvar.
Drago mi je da su Ameri dobili "packu po nosu", ali osim činjenica da je oborena njihova "najnovija" BPL, ovo je sasvim "prosečno" dostignuće, pogotovo u uslovima mira.

Ako, ne daj Bože dođe do rata (jer ja ne priželjkujem rat bilo gde), onda ćemo videti kako će se ovaj i drugi sistemi pokazati prema udarnim grupama američke avijacije i njihovih saveznika.

I na kraju, da ne ispadne da "mračim" Irance, svakako čestitke na napravljenom sistemu.
Mi ne možemo evo deceniju da "nabudžimo" IC raketu za PASARS-a, a još ranije smo odustali od "Praćke", a radilo se samo o "modifikacijama" i "prilagođavanjima".

Oni ljudi, uz obrnuti inženjering, nabavku opreme i projekata "na belo i na crno", plaćanjem "legalno i ilegalno" kineskih, ruskih i severnokorejskih savetnika, napraviše niz sistema PVO sa, barem po njihovim tvrdnjama prilično impresivnim mogućnostima....offline
 • caesar 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Apr 2017
 • Poruke: 644

Ne treba zaboraviti, da su se Iranci puno naučili, kad su obrnutom inženingom i unapređenjem izradili sustave Crotale, HAWK i Standard. Baš raketa Standard je osnova za ovaj sustav i sustav večeg dometa Bavar 373, koji jako liči na Patriot. Raketa Sayyad 2, koju koriste na brodu Jamaran je izrađena iz rakete RIM-66/SM-1 i ima domet do 74 km a istu raketu Sayyad 2 koristi i taj sustav. Nema sumnje, da su Iranci imali veliku tehnološku podršku Kine i Rusije ali zašto da komplikuju sa kineskim ili ruskim raketama, kad su več imali raketu Standard SM-1 u proizvodnji i novu glavu navođenja rakete, koje ugrađivaju i u svoje rakete HAWK.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5321

@caesar

Ja sam već jednom ulazio u neke analize Iranskih sistema PVO i povukao se jer mi je to sve "papazjanija" i pola toga mi deluje nerealno, a pola realno.
Ipak, zbog aktuelnosti teme, sad sam se malo uključio.
Znaš kako....možda si u pravu za te RIM-66/Standard-1 rakete. Ali sve su to "budževine" od više raketa i više sistema.
Mislimo sam da će gornji tekst biti dovoljan samo da se shvati koliko "petljaju" ali evo i ovo da pročitate.
Naime, po meni je gotovo izvesno da je ovaj sistem rađen u kooperaciji sa Kinezima, a Rusi su svoju ulogu imali u isporuci sistema Kub i "transfera tehnologije" koji se pominje.
Dakle...
Komponente sistema:
TELAR - liči mi gotovo izvesno na vozilo- točkaš iz sistema 9K37 Buk, sa radarom Fire Dome iz istog sistema, ali moguće modifikovan.
Ali ovaj gornji deo sa lansirnim usmeračima je gotovo izvesno sa sistema Kub-M1 uz modifikacije da može da primi i raketu oblika 9A38 ili sličnu i sa "trećom tačkom" iz sistema Kub.
Znači da verovatno i nišanski radar TELAR-a radi na istim radnim frekvencijama kao i 9K37 Buk. Ne mora da bude, ali verovatno je tako.

TEL- liči mi na vozilo-točkaš iz sistema 9K37 Buk na koji su montirani modifikovani lansirni usmerači sistema Kub.

Raketa: Imamo 2 osnovne, ali faktički više vrsta raketa, a nismo ih sve još videli.
Ono što vidimo na slici gore je raketa Taer-2 na osnovi rakete iz sistema Kub-M i to 3M9M3. Razlika je u upravljačkim površinama, krilima i u pogonskom sistemu. RAzlika je verovatno i u gorivo, pre svega startnom koji je verovatno na kompozitnoj osnovi i omogućava domet od tih 40-50 km. Ostale verzije su možda sa drugim marševskim motorima i povećanim dometom. Moguće su i neke modifikacije na osnovu kineske verzije rakete 9M317 (LY-80 i 80B).
Vođenje je poluaktivno radarsko. Moguće kod ovih sa većim dometom i dodatno modifikovane sa kombinacijom PARGS/ARGS.
Druga osnovna raketa je ta Sayyad-2 koja bazično izgleda poput RIM-66/ Standard-1, ali ako se bolje pogleda, liči dosta na kinesku verziju rakete 9M317 i to mogu takođe biti 2 verzije te kineske rakete:
- verzija HQ-16 (LY-80) dometa do 40 km
- verzija HQ-16B (LY-80B) dometa do 70 km
I naravno može biti neka kombinacija elemenata rakete RIM-66/Standard-1 i ovih kineskih raketa.
Stvar je u tome da se mora napraviti raketa koja će moći da se instalira na lansirne usmerače po dužini (težište) i po širini. Takođe, mora se koristiti i raketa čija je prijemna RGS kompatibilna sa nišanskim radarom. Ako nije kompatibilna, onda će se ugraditi druga RGS i to neka sa raketa Buk (koje kinezi imaju i licencno proizvode) i onda dobiješ tog "novog frankenštajna" ali ništa ne mari ako funkcioniše.
Dalje, navodi se da ta raketa Sayad-2 je dodatno modifikovana pa ima aktivnu glavu za samonavođenje. To sada ne mogu da objasnim kako bi funkcionisalo jer ARGS nema veliki domet, pa se verovatno radi o kombinaciji dve glave PARGS i ARGS, ali odakle im to i kako su (i da li su) implementirali, stvarno možemo samo nagađati. Tako bi se mogao objasniti taj domet od čak 105 ili 120 km....Mada bi to i tada deluje prenaduvano....

Što se tiče akvizicijskog radara "Bashir" to je kopija kineskog akvizicijskog radara Y-11B, koji inače ima domet po visini od 15 km, pa se pitam na koji način se gađa cilj na visinama 25 ili 30 km kako piše u prospektu.

Eto....svašta nadrobih, ako treba da pojasnim..... Wink

offline
 • caesar 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Apr 2017
 • Poruke: 644Originalna PARGS glava rakete HAWK.
Iran ugrađuje nove ARGS radare u novo proizvedene rakete HAWK.

Ne treba zaboraviti da Iranci nisu Indusi, koji miješaju različite komponente, da onda ništa ne radi kako treba. Iran je povratnom inženiringom potpuno kopirao sustave HAWK i Standard, od raketa, radara, elektronike itd. Onda je uspio i da ih unapredi, najverovatnije uz pomoč Rusije i Kine. To znači, da sasvim savladavaju američke komplekse HAWK i Standard. Ova raketa Sayyad 2 je unapređena raketa Standard SM-1. Za veči domet kompleksa Bavar 373 najverovatnije su je unapredili u Standard SM-2, koja ima takav domet. Kad je u pitanju nišanski radar, ja ipak mislim da je to unapređeni američki nišanski radar, odnosno novi PESA radar, koja može da radi sa tim raketama. Osmatrački PESA radar je jako sličan onomu na brodu Damavand, koji takođe koristi rakete Sayyad 2 sustava Standard SM-1. Ja mislim, da Iranci nisu toliko eksperimentirali, nego samo uz tehnološki pomoč Rusa i Kineza unapredili sustave, koje su imali i koje samostalno proizvode. To, što su taj sustav izradili poput beloruskog kompleksa Buk na vozilu MAZ, je zapravo odlična odluka, jer so tako dobili mobilni sustav za razliku od stacionarnog sustava HAWK.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5321

caesar ::Iran ugrađuje nove ARGS radare u novo proizvedene rakete HAWK.

Ne treba zaboraviti da Iranci nisu Indusi, koji miješaju različite komponente, da onda ništa ne radi kako treba. Iran je povratnom inženiringom potpuno kopirao sustave HAWK i Standard, od raketa, radara, elektronike itd. Onda je uspio i da ih unapredi, najverovatnije uz pomoč Rusije i Kine. To znači, da sasvim savladavaju američke komplekse HAWK i Standard. Ova raketa Sayyad 2 je unapređena raketa Standard SM-1. Za veči domet kompleksa Bavar 373 najverovatnije su je unapredili u Standard SM-2, koja ima takav domet. Kad je u pitanju nišanski radar, ja ipak mislim da je to unapređeni američki nišanski radar, odnosno novi PESA radar, koja može da radi sa tim raketama. Osmatrački PESA radar je jako sličan onomu na brodu Damavand, koji takođe koristi rakete Sayyad 2 sustava Standard SM-1. Ja mislim, da Iranci nisu toliko eksperimentirali, nego samo uz tehnološki pomoč Rusa i Kineza unapredili sustave, koje su imali i koje samostalno proizvode. To, što su taj sustav izradili poput beloruskog kompleksa Buk na vozilu MAZ, je zapravo odlična odluka, jer so tako dobili mobilni sustav za razliku od stacionarnog sustava HAWK.


Znači, aktivne RGS imaju domet kod raketa Z-V maksimalno 15 km. To mora biti kombinacija 2 RGS i aktivne i poluaktivne.
Fino sam ti objasnio da je ovo vozilo-točkaš iz sistema 9K37 Buk, a lansirni usmerači su sa Kub-a i tu nema greške. Što se tiče nišanskog radara, ne mogu da budem siguran, ali ova raketa prikazana gore ili raketa Taer-2 nema veze sa RIM-66 Standard. To je raketa izrađena na bazi rakete Kub sa izmenama u upravljačkim površinama i pogonskom sistemu (povećan domet, više dimi, verovatno kompozitno gorivo pogoni buster)....Poluaktivno radarsko samonavođenje. Moguće je da su ove verzije sa dužim dometom (pre svega ova 105 km) modifikovane poput kineskih verzija raketa 9M317 za sisteme Buk sa aktivnom i poluaktivnom RGS....
Ova raketa Sayyad-2 moguće da je rađena na osnovu rakete RIM-66 Standard-1, ali s obzirom na starost te rakete (preko 40 godina) i nemogućnost nabavke originalnih rezervnih delova, sasvim je moguće da se i tu kombinovalo sa kineskim komponentama raketa kineske verzije Buk. Zato raketa dosta liči na raketu HQ-16 (LY-80), a tako bi se obezbedila i kompatibilnost u radu obe vrste raketa (Taer-2 i Sayyad-2) sa odgovarajućim nišanskim radarom na TELARU-u.
Osmatrački radar je kopija kineskog i tu nema greške, isti su, isti dometi i rade u istom radnom opsegu.
Kako ne petljaju Iranci? Pa šta rade sa F-5? Šta rade i kako održavaju F-14? Šta rade sa projektilima Phoenix?
Pa i sam govoriš kako su rakete Standard unapredili uz pomoć Rusa i Kineza. Kako? Da im nisu Rusi i Kinezi prodali originalne delove za američke rakete?
Mislim, neću dalje. I ovo je previše. Ne možemo dokazati ništa dok jednog dana ne dobijemo nekakve pouzdanije podatke o sistemima....

offline
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 11020

Citat:I na kraju, da ne ispadne da "mračim" Irance, svakako čestitke na napravljenom sistemu.
Mi ne možemo evo deceniju da "nabudžimo" IC raketu za PASARS-a, a još ranije smo odustali od "Praćke", a radilo se samo o "modifikacijama" i "prilagođavanjima".


Mnogo njihvih inženjera su beogradski studenti. Pa ti vidi Kubavac, ko je tu lud.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5321

A.R.Chafee.Jr. ::Citat:I na kraju, da ne ispadne da "mračim" Irance, svakako čestitke na napravljenom sistemu.
Mi ne možemo evo deceniju da "nabudžimo" IC raketu za PASARS-a, a još ranije smo odustali od "Praćke", a radilo se samo o "modifikacijama" i "prilagođavanjima".


Mnogo njihvih inženjera su beogradski studenti. Pa ti vidi Kubavac, ko je tu lud.


Ma idi begaj. Stalno su nam pričali u vojnoj školi kako se tim studentima iz Afrike i sa Bliskog istoka malte ne poklanjale 10-te....

Na primer pričao nam jedan od nastavnika na katedri za VOJ u SVŠ, kako ga je neki student iz neke afričke zemlje pitao na kraju školovanja u Vojnoj Akademiji: "Gospodin kapetan, moze 10-tka?" Kapetan mu rekao: "Može". A u sebi se mislio i tako je i nama preneo: Ma more evo ti 10-tka, šta me briga, nećeš ti moju zemlju da braniš!

Ali eto...sada ti ", nerazvijeni, nerazvrstani, neraspoređeni, nedorečeni, nedokusani, u razvoju i kakvi sve ne" prave svoje RS PVO, radare i svakakva čuda, a mi ne umemo jednu IC raketu da "nabudžimo" a kamoli da modernizujemo Kub onako kako treba.... Wink

offline
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 11020

Iran daje lep stipendije za studije u inostranstvu, ali traže i da nešto znaš. Nisu kao ostala braća nesvrtani. Uz sve moje stavove prema njima, jako su sposobni. Evropski nivo tehničke kulture, zapravo većine toga. Afrikanci su priča za sebe, to je cirkus.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4066
 • Gde živiš: Novi Beograd

Osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka (da ne govorim ranije) postojao je ogroman jaz između vojne i komercijalne elektronike u tehnološkom pogledu. Danas je taj jaz neuopredivo manje pogotovo što zbog neverovatno brzog razvoja elektronike vrlo često se dešava da je tehnološki nivo komercijalne elektronike viši od standardne elektronike u vojskama čak i najjačih vojnih sila.
Zbog toga sam prilično siguran da zemlja koja ima dovoljno stručnjaka, kao što je Iran, nema problema da razvije oružane sisteme koji možda nisu baš u samom vrhu ali da nikako nisu ni zastareli. Pogotovo kad je reč o elektronici. Garantujem da Iran može da razvije PVO sistem moderniji od Patriota PAC1 potpuno na nivou PAC2. Verovatno ne može PAC3 ali je i PAC2 sasvim dovoljno. Naravno, garantujem i da mogu da razviju sitem bolji od Buka-1 koji bi bio otprilike na nivou eksportne verzije Buk-2.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 634 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 1 sakriven i 607 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, aramis s, bojcistv, FOX, kovinacc, Mcdado, mercedesamg, Metanoja, Mi lao shu, Milometer, Milos ZA, milos.cbr, miodrag, nenad81, pein, pirke96, royst33, Srle993, stegonosa, suton, Trpe Grozni, Tvrtko I, vathra, vladulns, wolverined4, x9