Iranski Sevome Khordad/3rd Khordad PVO sistem

7

Iranski Sevome Khordad/3rd Khordad PVO sistem

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 01 Jul 2019 11:49

Mean podatak od 3000 km ne postoji ni u jednom ni zvaničnom ni poluzvaničnom dokumentu već se javlja na internetu. U zvaničnim i poluzvaničnim dokumentima javlja se podatak o 1200 Nm ili veće od 1200 Nm ali to veće teško može da bude 1620 Nm. Kao vrlo pouzdan podatak uzima se cifra od 1200 Nm ali i tu postoji jedno veliko ali....
Naime, nakon potpisavanja ugovora u Belgiji, što je odrađeno mimo volje velikog dela poslanika dignuta je velika prašina. To da je stvarna cena aviona za oko 60% veća od javno objavljene me u ovom slučaju ne interesuje to je problem belgijskih poreskih obveznika. Problem je što su poslanici napali vladu da se taktičko tehnički podaci prezentovani poslanicima i oni koji stoje u potpisanom ugovoru drastično razlikuju. Odgovor vlade je bio da je razlog taj što su u potpisanim ugovorima i Lokid i Belgijsko RV morali da drže NATO standarda ali da su oni "zastareli" i naravno ne važe za F-35A.
Na zahtev Amera podaci su stavljeni pod top sikrit ali su za dolet isplivali na površinu.
U parlamentu prezentovanom dokumentu stoji da je dolet aviona F-35, sa 4 bombe od po 1000 funti i 2 rakete AIM-120C u konfiguraciji leta Hi-Hi-Hi 1200 Nm. Međutim, u potpisanom dokumentu ta cifra je drastično manja ali da neki na forumu ne bi izvršili javni harakiri na Terazijama nek ostane tajna. Ono što je bitno u celoj priči to je odgovor od LM i Belgijskog RV. Podaci iz ugovora su rađeni po NATO standardima po kojima se uračunava 15 minuta rada motora u borbenim uslovima i to 5 minuta na supersoničnoj brzini i 10 minuta na visokoj podzvučnoj brzini (0,95 do 0,98 Maha) plus rezerva goriva za prelet na pomoćni aerodorom udaljen do 200 km. LM kaže da to važi za avione 4 generacije i starije ali za njihov super avion ne važi - za njih se uračunava samo 5 minuta rada motora na maksimalnim podzvučnim brzinama (0,95 do 0,98 maha) a zbog vrhunske navigacije nema potrebe da se uračunava rezerva.
Ko što rekoh, za F-35A ne važe pravila ...
Inače u svim ozbiljnim izvorima za F-35A se pominje dolet od 2200 do 2400 km.

Dopuna: 01 Jul 2019 11:55

Da ne bude zabune podaci, koliko god škrti, za F-22 su po važećim NATO i USAF standardima ali za F-35A naravno ne.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 753

Kubovac ::
Slika 9: T/R moduli za "AESA Najm-802-B"... ?

Nema ovo veze sa T/R modulima, na slici je tzv."gluva soba" za ispitivanje elektromagnetnog i audio zracenja.offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2338

Kako ti to tako Itcolonel, bas si nesto strog prema F-35.

A vidi ovi strucnjaci kako ga nahvalise, kazu letio nad Teheranom u martu, cak je uspio da snimi i podzemne baze (ovo mi nije jasno kako al ajde, Mr. Green ), i sve to bez da ga Iranci otkriju. Jebemti, neko ovdje sigurno laze

https://nationalinterest.org/blog/buzz/iranian-com.....n-airspace

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3716

Evo da malo pomenemo i nešto od Iranske PVO tehnike....

Dakle, sistem Sevome Khordad/3rd Khordad se najčešće ubraja u jednu od 4 "generacije" razvoja PVO sistema familije "Raad".
Već sam pisao o tome, ali ne mari još reč-dve i poneka slika.
Tu su najčešće pominjani: Raad-1, Raad-2, Tabas i 3rd Khordad.

O sistemu Raad-1 sam već pisao i radi se o specijalno modifikovanom vozilu točkašu, na koji je ugrađen lanser sa 3 usmerača za rakete sistema 3M9M3 sistema Kub. Pored toga, ugrađeni su i odgovarajući sistemi za komunikaciju sa elektro-optičkim (EO) i radarskim senzorom, poput SSVuO (sistema sinhrone veze i uzajamne orijentacije) i AKR (analognog komandnog računara)....
Sistem pored toga ima i posebnu Elektro-optičku (EO) i radarsku stanicu koja ima funkciju pasivnog otkrivanja ciljeva u VaP-u optičkim i termovizijskim putem, a nakon toga se lansiraju rakete 3M9M3 sa zahvatom u vazduhu i navode na cilj na osnovu reflektovanih signala koje radar osvetljenja cilja emituje ka cilju. Operator u kabini usmerava radar osvetljenja ka cilju tokom leta rakete, tako što upravlja EO senzorima praćenja cilja putem odgovarajuće upravljačke palice. Slično kao kod sistema Kub prilikom rada sa TOV-om, ali usavršeno za dnevno-noćni rad i u složenijim meteo uslovima.

Slika 1: Raad-1 lanser sa raketama 3M9M3, sistema KubSlika 2: Elektro-optička i radarska stanica na vozilu točkašuSlika 3: Elektro-optički senzori i radar osvetljenja cilja za sisteme Raad-1 i Raad-2Pored sistema Raad-1, tu je i sistem Raad-2, koji koristi modernizovane rakete 3M9M3 iz sistema Kub (nazvane Taer-1) i rakete koje su najverovatnije proizvod saradnje sa kinezima i predstavljaju neki "korak između" rakete 3M9M3 sistema Kub i 9M317 sistema Buk-M1-2, nazvane Taer-2.
Rakete imaju povećani domet i veću brzinu, a koriste bazično istu ali "unapređenu" elektro-optičku i radarsku stanicu kao i sistem Raad-1.

Sledeći sistem, koji koristi istu raketu kao i Raad-2, je sistem PVO Tabas. To je sistem koji je već korak prema sistemu Sevome 3rd Khordad, jer pored raketa Taer-2, koristi i TELAR sa nišanskim radarom. TELAR je veoma sličan onom sa sistema 3rd Khordad i radi se o modifikovanom lanseru sistema Kub sa modifikacijama za prijem raketa Taer-2 i sa nišanskim radarom koji ima nešto skromnije mogućnosti od radara sistema 3rd Khordad, iako je detalje teže pronaći. Ja mislim da taj radar nije sa faznom rešetkom, nego "klasičan" mono-impulsni nišanski radar i CW radar osvetljenja cilja koji je uz to i jednokanalan po cilju. Ali ovo je moja pretpostavka, jer se tek od sistema 3rd Khordad navodi uvođenje radara sa faznom rešetkom, a i sam izgled radarske kupola "upada u oči" kao nekako "glomazna"....

Slika 4: PVO sistem Tabas, TELAR sa nišanskim radarom i raketama Taer-2Slika 5: PVO sistem Tabas, TELAR sa nišanskim radarom i raketama Taer-2Sistem, koji je u stvari i predmet ove teme, Sevome 3rd Khordad, koristi dalju modernizaciju raketa Taer-2, pod oznakom Taer-2B, a i noviju raketa tipa Sayyad-2, koja je najverovatnije produkt "hibridizacije" rakete Standard Missile-1 koju su Iranci nabavili krajem 70-tih godina za PVO brodova i sistema za navođenje u samoj raketi (RGS) koji je najverovatnije ugrađen tako da bude kompatibilan sa radarom za navođenje raketa Taer-2B, koje su izrađene na bazi raketa 3M9M3 sistema Kub i kineske verzije raketa 9M317 sistema Buk....
TELAR sistema 3rd Khordad ima nišanski radar sa faznom rešetkom i ima mogućnost jednovremenog osvetljavanja 2 cilja (dvokanalan po cilju) i navođenje 4 rakete.....Moram napomenuti da se u nekim izvorima pominje 4-kanalnost po cilju i navođenje do 8 raketa. Problem je što nije jasno da li se to odnosi na jedan TELAR ili na bateriju sa 2 TELAR-a....ili pak u kombinaciji sa raketama za koje navode da imaju i aktivnu RGS.
Jedna raketna baterija se sastoji od 2 TELARA i 4 TEL-a (oruđe sa lansirnim usmeračima i raketama ali bez nišanskog radara), dakle 18 raketa.
Osnovna formacija je raketni divizion i sastoji se od 4 TELAR-a i 8 TEL-a i 36 raketa.

offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 753

Razvoj iranskog radara NAJM-802 (obe verzije, i 802A i 802B) uradio je jermenski zavod ЗАО "ЕрНИИСС".
802A je veca verzija, sa oko 5000 T/R modula.
802B je manja, veoma mobilna i daleko jeftinija verzija, sa oko 1000 T/R modula.
Radare NAJM-802 proizvodi iranska drzavna firma SHIRAZ ELECTRONICS INDUSTRIES: http://www.sashiraz.co.ir/enKada je Iran u pitanju, sve se radi "u rukavicama", najverovatnije uz precutan amin Rusije.
Pored Jermenije, u uspostavljanje iranskog PVO sistema izgleda da su umesani i Belorusi, sa svojim sistemima komandovanja i modernizacijama radarskih sistema. Izgleda da su bas Belorusi odigrali kljucnu ulogu u mesanju baba i zaba (americke i ex-SSSR tehnike). Prvi kupac beloruskih metarskih radara Vostok-E bio je upravo Iran. Zauzvrat, nabavljaju od Irana ono sta im treba. Obzirom da nabavka tehnologije raketnog goriva i ARS GSN nije bas lak posao, moj utisak je da ce na novoj beloruskoj "domacoj" raketi 9M318 za BUK-MB3 biti upravo iranske komponente - i ARS GSN i raketno gorivo.

offline
 • Pridružio: 03 Dec 2015
 • Poruke: 175

Kubovac ::Evo da malo pomenemo i nešto od Iranske PVO tehnike....


Koji je ovo haos...
Sta je sad ovo:

A sta je ovo:

I na kraju, sta je ovo:


???

Evo sta bi trebalo da bude unutar radoma na ovom poslednjem:

offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 753

Prva slika je najnovija verzija sistema, TELAR sistema 3rd Khordad. Ima nisanski radar sa faznom resetkom i, u varijanti raketa sa ARS GSN, moze istovremeno gadjati do 4 cilja (pored TELAR-a, postavlja se jos jedan TEL).


Druga slika je nekakav demonstrator ili cak fejk, kako bi posmatrac pomislio da je na TELAR-u radar sa faznom resetkom, a nije.


Na ostalim slikama je TELAR sistema TABAS. Ima klasican nisanski radar. Tehnoloski prevazidjen, jer moze gadjati samo 1 cilj (kao BUK-M1), verujem da se vise nece proizvoditi, vec ce proizvodnja ubuduce biti koncentrisana na 3rd Khordad. Prvi post na prvoj strani ove teme mnogo toga objasnjava, sve je na slikama.

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3716

@mlav

Iako je @poljoprivreda prilično dobro to objasnio, evo samo da bukvalno potvrdim to sve i da te pozovem da ponovo pročitaš moj raniji post i tu sve piše objašnjeno.

Slika 1 koju si postavio: Lanser sistema Sevome Khordad/3rd Khordad sa 3 rakete Taer-2/b koje su najverovatnije produkt "obrnutog inžinjeringa" ili neke saradnje sa kinezima ili čak i Rusima i Belorusima, jer se radi o kopiji (mada ne identičnoj) raketi 9M317 iz sistema Buk-M-1-2 i Buk-M2, tako da ovaj sistem po nekim svojim karakteristikama i odgovara nekom sistemu između Buk-M1-2 i Buk-M2. Ima nišanski radar sa faznom rešetkom i može jednovremeno osvetljavati 2 (negde se spominje i 4) cilja za 4 (odosno čak do Cool rakete. Može osvetljavati ciljeve i za TEL-ove (uređaje za lansiranje sa raketama, ali bez radara)...Kod ovih raketa Taer 2b se čak navodi i uradnja aktivne glave za samonavođenje u završnom delu leta ka cilju.
Takođe, koriste i raketa Sayyad-2 koje su najverovatnije po svom obliku rakete "hibridizovane" američke brodske PVO rakete Standard Missile-1 sa prilagođenom ili novo-ugrađenom RGS da bude kompatibilna sa NR i sa raketama Taer 2/b.....

Slika 2 koju si postavio liči na sistem PVO Tabas, ali ne u potpunosti. Ne bih rekao da je ovo neki "fejk", možda se više radi o nekom "prelaznom rešenju".

Slika 3 koju si postavio je sistem PVO Tabas. Ovaj sistem ima sličnosti sa sistemom Buk-M1, jer ima klasičan mono-impulsni nišanski radar i može jednovremeno osvetljavati 1 cilj (jednokanalan po cilju). Rakete na njemu su Taer-2, koje bi takođe mogle biti kopija raketa 9M317....

Slika 4 koju si postavio prikazuje nišanski mono-impulsni radar PVO sistema Tabas koji podseća na "Fire Dome" sistema Buk-M1.....

Inače, da je sve ovo haos. ...jeste....velika papazjanija i strašna mešavina i hibridizacija svega i svačega. Ali ako to zaista funkcioniše, što da ne.... Wink

offline
 • Pridružio: 03 Dec 2015
 • Poruke: 175

Ok, hvala.

A ovo je, pretpostavljam, opet neka varijanta (starija) "3rd Khordad"?


Papazjanija opsta...

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3716

Mlav ::Ok, hvala.

A ovo je, pretpostavljam, opet neka varijanta (starija) "3rd Khordad"?


Papazjanija opsta...


Pa kažem. Ne bih rekao da je neki fejk, pre bih rekao neki razvojni put ka sistemu 3rd Khordad. Ovakvih lansera se može videti u više primeraka na kojekakvim paradama i uvek se predstavljaju kao 3rd Khordad, ali u ranijim godinama (2014. se pojavljuju)...
Ipak, zbog očito drugačijeg izgleda od sistema koji se danas (2018. i 2019.) prikazuje kao 3rd Khordad, pretpostavljam da je to bio razvoj tog sistema....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 896 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 7 sakrivenih i 834 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AleksaRadojicic, amonsrb, arsa, borko_marjanovic, brundo65, CIBORG, cikadeda, Cobi026, darios, debeli, Dorcolac, dragan_antic, dragoljub11987, Duško, Eyes Wide Shut, Faki-Valjevo, Gama, Georgius, gorstak, gzoki, hak1, Japidson, kovac9mm, Kubovac, kunktator, KUZMAR, LUDI, Markoni29, mačković, mushroom, nenadovic.ivan, ntcmailbox, Oprice.in, Petar76, repac, rodoljub, roka79, Roman, rovac, Roxy music, S-lash, Shomy, shone34, slonic_tonic, soonne, spektorsky, stegonosa, teodorica, trajkoni018, vladas87, Vzor50, wizzardone, šumar bk2, 223223