Izraelski antiraketni stit

1

Izraelski antiraketni stit

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30044

Izrael je kao jedna od vojno najmocnijih zemalja pocela razvoj svog prvog antiraketnog sistema, Arrow 1, 1986. Nakon njega je razvijen Arrow 2 koji je danas glavni antiraketni sistem Izraela a trenutno se radi na naj novijoj verziji Arrow 3 kao i na jos dva sistema koja bi trebalo da zastite teritoriju Izraela od naj razlicitijih pretnji koje bi mogle stici iz Irana i okolnih zemalja. Izraelski antiraketni stit bi za par godina trebao da izgleda ovako :

1. Arrow 2 i nova verzija Arrow 3 kao zastita od balistickih raketa velikog dometa koji bi presretali rakete jos u atmosferi i na velikim visinama.

2. Davids Sling(Davidova pracka) koji bi trebao da sluzi kao odbrana od raketa srednjeg dometa.

3. Iron Dome(gvozdena kupola) kao resenje za raketiranje iz pojasa Gaze i Libana od strane hezbolaha. Sistem koji bi sluzio za obaranje raketa srednjeg i kratkog dometa, kao i artiljerijskih granata.

ArrowRazvoj Arrow 1 je poceo tokom 1986. godine i finansiran je zajednicki od strane Izraela i Amerike. Od 2003. se 35-50 % komponenti proizvodi zajedno sa americkim Boingom. Sa razvojem se pocelo kako bi se dobio sistem koji je mnogo efikasniji u borbi protiv raketa srednjeg dometa nego sto je to tada bio MIM-104 Patriot.
Prva testiranja Arrow 1 su izvrsena 9. avgusta 1990. nastavljena su pocetkom 1991 i tokom iste godine ali neuspesno. Neuspeh Patriota PAC-1, koji i nije bio pravi antiraketni sistem, tokom zalivskog rata 1991. je samo ubrzao razvoj Arrow-a. PAC-1 je tada uspevao da obori ispaljene rakete ali cesto nije uspevao da unisti bojevu glavu rakete. Prvo uspesno lansiranje rakete je izvrseno 23. septembra 1992. Zatim tokom 93 i 94. godine. Ukupno je izvrseno 9 ispaljivanja i pri poslednjem testu je uspesno presretnuta i unistena raketa koja je sluzila kao meta. Tokom 1995. godine razvoj Arrow 1 je prekinut i nastavljen u vidu Arrow 2 koji je trebao da bude manji, brzi i ubojitiji, i sa vecim dometom od 50 km koliko je u tom momentu imao Arrow 1.

Prva testiranja Arrow 2 su zapoceta jula 1995 i nastavljena tokom marta 1996 ali bez pokusaja obaranja simuliranih meta. 1997 godine je izvrsen prvi test obaranja ali je on zavrsen neuspesno. Prvi test koji je zavrsen uspesno je obavljen tokom 1998. a prvo pravo ispaljivanje protiv prave mete je izvrseno 1999. godine kada je uspesno oborena raketa koja je simulirala SCUD. Marta 2000. je javnosti predstavljen prvi Arrow 2 a tokom te i sledece godine su nastavljena testiranja koristeci za mete rakete Black Sparrow ispaljene sa F-15. Testiranja su nastavljena januara 2003. a decembra te godine je uspesno presretnuta raketa na visini od 60 km. 2004 je testirana kompletna baterija protiv meta koje su simulirale SCUD na visinama od preko 40 km, kao i mogucnost da radar i ostale komponente baterije budu razmestene na vecim udaljenostima jedni od drugih. U periodu 2005-2007 je uspesno testirana mogucnost koriscenja Arrow-a u saradnji sa sistemima Patriot uz pomoc novog link 16 datalinka za povezivanje baterija Arrow sistema kao i ostalih sistema kao sto je Patriot. Aprila 2008. nastavljena su testiranja koristeci Black Sparrow kao metu simulirajuci SCAD-B/C i iranske Shahab 3. Testiranja sa Blue Sparrow i Black Sparrow su nastavljena i sledece godine. Sistem se uspesno pokazao protiv Black Sparrow raketa koje su simulirale rakete sa visestrukim bojevim glavama. Za Arrow se tvrdi da ima uspesnost od 90 %.

Prva baterija Arrow 2 je uvedena u upotrebu 2000. godina u okolini Tel Aviva a druga u regionu Haife. Tokom 2010. se pocelo sa kompletiranjem trece baterije. Cena jedne baterije se procenjuje na 170 miliona $.

Tokom 2008. se pocelo sa razvojem Arrow 3 koji bi trebalo da ima uspesnost od 99 % i koji bi trebalo da ima mogucnost napadanja raketa u visem sloju atmosfere, na visinama preko 100 km. Arrow 3 je zamisljen kao manji sa duplo manjom raketom koja ce biti cisto kineticki presretac. Kao i sa mogucnoscu da bude baziran na brodovima. Raketa ima novu glavu sa novim tragacem i koristice proporcionalnu navigaciju korigujuci svoj kurs na tacnu putanju nadolazece rakete. Bice pogonjena sopstvenim raketnim motorom sa ugradjenim vektorisanim potiskom. Uvodjenje u upotrebu prve baterije se ocekuje tokom 2014-2015 godine.Jedna Arrow baterija se sastoji od:

Lansera raketa(od 4-8 lansera po bateriji) sa 6 raketa.

Lanser je vuceni i sa njim ide i vozilo za odrzavanje raketa. Napunjen lanser je tezak priblizno 35 tona a punjenje raketa traje oko 1 sat. Rakete se lansiraju vertikalno pri bilo kom azimutu. Prilikom lansiranja raketa koristi buster a nakon toga sopstveni raketni motor i postize brzinu i do 9 maha. Za usmeravanje rakete se koristi vektorisani potisak kao i 4 zakrilca koja se nalaze iza bojeve glave. Tezina glave koja sadrzi bojevu glavu i senzore je 500 kg, dok je sama bojeva glava teska 150 kg. U glavi rakete se nalazi pasivni FPA IR tragac koji se koristi u zavrsnoj fazi navodjenja rakete kao i aktivni radarski tragac. Ako se ne ostvari direktan pogodak bojeva glava ima mogucnost da unisti nadolazecu raketu u krugu od 40-50 metara.

Radara Green Pine i Super Green Pine


Radar Green Pine je AESA L band radar koji omogucava detekciju nadolazecih raketa na daljinama do 500 km. Ima mogucnost pracenja do 30 meta pri brzinama od preko 3000 m/s. Pretraga, detekcija, pracenje i navodjenje se vrsi simultano. Radar navodi raketu sistema Arrow do blizine do 4 metra u odnosu na cilj kada se aktivira bojeva glava rakete. Radar je dugacak 9 a sirok 3 metra i ima 2000-2300 modula i nalazi se na posebnom vozilu te je tezina sistema cak 60 tona. U sastav radara idu i vozilo koje sluzi kao komunikacioni centar, vozilo koje sluzi kao izvor struje i vozilo za hladjenje. Potrebno je do 24 casa kako bi se premestio i ponovo osposobio za rad. Radar i lanseri raketa mogu biti udaljeni i do 300 km.

Super Grine Pine radar je manja ali poboljsana verzija Green Pine koji ce navodno omogucavati detekciju nadolazecih raketa na daljinama od 800-900 km.


Golden Citron komandnog i komunikacionog centra


Golden Citron je pokretni komandni centar. Potpuno je automatizovan sa mogucnoscu intervencije operatera u bilo kom momentu. Komandni centar je povezan sa radarom i Brown Hazelnut centrom za lansiranje od kojih dobija podatke, obradjuje ih i prosledjuje ka lanserima. Citav sistem opsluzuje 7-10 ljudi a sistem je u mogucnosti da istovremeno radi na 14 razlicitih “pretnji”. Golden Citron je takodje preko Link 16 datalinka povezan sa Patriot baterijama i njihovim radarima AN/MPQ-53. Kako izraelskim tako i americkim.

Brown Hazelnut centra za lansiranje

Centar za kontrolu lansiranja koji se nalazi u kompleksu koji je u sastavu Green Pine radara. Dobija podatke od Golden Citron komandnog centra i vrsi lansiranje raketa.

Prezentacija Arrow 2 sistema Arrow http://www.iai.co.il/sip_storage/files/6/34766.pdf
Boing Arrow 2 i Arrow 3 Arrow https://www.mycity.rs/must-login.png
Radar Green Pine EL/M-2080 Arrow http://www.iai.co.il/sip_storage/files/9/27579.pdf
Blue/Black Sparrow mete Arrow http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/2/622.pdf

Video o razvoju Arrow 2 i Arrow 3Davids SlingDavids Sling/Davidova pracka,( takodje se moze pronaci pod nazivima "Magic Wand" ili “Stunner”) je drugi nivo odbrane, sa zadatkom zastite primarno od raketa srednjeg dometa. Sa razvojem se pocelo 2006. kada je Rafael dobio posao da razvije antiraketni sistem koji bi se borio protiv raketa veceg i srednjeg dometa sa dometima od 40-250+ km. Izraelci su pre toga odbili da za te potrebe i dalje koriste verziju Patriota, Patriot PAC-3 i odlucili se za razvoj novog sistema.

Raketa sistema Davids Sling je kineticki presretac opremljen sa radarom i elektro optickim senzorom na glavi rakete. Raketa ima spustenu “delfin” glavu zbog toga da bi radar, koji se koristi u zavrsnoj fazi navodjenja, mogao da skenira neometano preko optickog senzora koji je ugradjen na samom vrhu bojeve glave. Raketa je dvodelna sa dodatim busterom. Radar koji bi trebao da bude koristen je Elta El/M-2082 "ADAR". 3D L-band radar. Jedna baterija sistema bi trebalo da se sastoji od komandnog vozila sa radarom i cetiri kontejnera sa po 16 raketa.
Prvo javno predstavljanje i prva prava ispaljivanja bi trebalo da su izvrsena tokom 2010 godine. Uvodjenje prvih baterija u sluzbu se ocekuje od 2013. godine. Americka vojska je takodje pokazala interesovanje za ovaj sistem, a od pocetka u projektu zajedno sa izraelskim Rafael-om ucestvuje i americki Raytheon. Davids Sling se inace reklamira kao relativno jeftino i efikasno resenje za zastitu od raketa srednjeg dometa i krstarecih raketa, sto i jeste slogan koji koriste.“Hit-to-Kill Performance at a Tactical Missile Price “.

Raytheon-ova prezentacija o ovom sistemu Arrow http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/3/1023.pdf
Prezentacija IAI Elta o radaru Elta EL/M-2082 Arrow http://www.iai.co.il/sip_storage/files/9/29119.pdf

Iron DomeIron Dome je treci nivo odbrane, sa primarnom namenom zastite od raketa srednjeg i kratkog dometa, kao i od artiljerijskih granata. Tokom sukoba u Libanu 2006. na sever Izraela je ispaljeno oko 4000 raketa, od cega je vecina sistema kacusa .
Na jug Izraela je pao isti broj raketa, kao i isto toliko artiljerijskih/minobacackih granata u periodu od 2000-2008.
Nakon rata pocelo se razmisljati o sistemu zastite od buducih napada. Februara 2007. Iron Dome je izabran kao najbolje resenje.
Iron Dome je dizajniran da operise u svim vremenskim uslovima, danju i nocu kao i da u isto vreme dejstvuje na vise mogucih pretnji. Takodje nije samo napravljen kao defanzivni sistem, za civilna podrucja, nego i kao sistem za zastitu baza a posebno onih isturenih. Sistem je lako prenosiv, sa mnogo vecim dometom od slicnih sistema koji trenutno postoje. Iz tog razloga se i Americka vojska ukljucila u projekat. Sistemi na kojima oni rade nisu na tom stupnju razvoja jos uvek ili su odustali od nekih, a sistemi kao Phalanax nemaju ni priblizan domet, niti mogu dejstvovati na toliko meta. U maju 2010. godine je americki kongres odobrio 205 miliona $ za zavrsetak projekta.

Jedna baterija Iron Dom-a se sastoji od:

Komandnog vozila

Radara

Kontejnera sa raketama(svaki sa po 20 raketa)

Nakon sto je neprijateljska raketa lansirana, radar bi u roku od 5 sekundi trebalo da detektuje raketu, a nakon desete sekunde da pocne vec sa pracenjem, a nakon toga i da pocne sa dejstvom ako je to potrebno.
Radar detektuje i prati naodolazecu raketu, i podatke salje u komandno vozilo, gde kompjuter proracunava da li ce ta raketa pasti na naseljeno ili ne naseljeno podrucje. U slucaju da raketa nece pasti na mesto na kome bi izazvala stetu, ili ljudske zrtve, nece se ni dejstvovati. Raketa dobija podatke od radara nakon lansiranja putem datalinka i koriguje svoju putanju. Raketa sistema Iron Dome poseduje konvencionalnu fragmentacijionu bojevu glavu sa ugradjenim blizinskim upaljacem. U zavrsnoj fazi navodjenja koristi svoj radar koji je ugradjen u glavu rakete. Jedna baterija moze da zastiti grad velicine Haife. Jos nije poznato koliko ce baterija biti nabavljeno(mada se spekulise sa 6), a cena jedne se procenjuje na 50 miliona $.
Krajem 2009. i pocetkom 2010. su izvrsena testiranja na podrucju Juznog Izraela, gde je testirano nekoliko scenarija pri razlicitim vremenskim uslovima. Testovi su vrseni sa raketama koje su trebale da predstavljaju rakete tipa Kacusa, kao i sa razlicitim artiljerijskim granatama. Testovi su kako se navodi bili uspesni, i prva Iron Dome baterija je trebalo da udje u sluzbu tokom leta 2010. godine. Ipak uvodjenje u sluzbu je odgodjeno na kraci period radi dodatnog obucavanja ljudstva. Sistem je usao u sluzbu u januaru 2011. godine i trenutno je u sluzbi 2 baterije a potrebno je bar 5 kako bi se zastitili veci gradovi.
Iron Dome je kritikovan od strane nekih analiticara, kao skup sistem za koristenje, u poredjenju sa cenom raketa koje se ispaljuju iz Libana i koje koristi Hezbolah. Jedna raketa kosta po procenama od 35-50 000 $ dok rakete kucne izrade kostaju par destina, a one vece par stotina dolara. Takodje pod kritikama je i zbog ne mogucnosti da zastiti prva mesta uz granicu od raketa malog kalibra kucne proizvodnje jer bi mu navodno falilo nekoliko dodatnih sekundi za reakciju.
Neki predlazu koriscenje sistema kao sto je Phalanax, ali taj sistem Amerika nikome nije prodala. Takodje on nema ni priblizan domet kao Iron Dome. Predlaze se i koriscenje sistema koji koriste lasere za dejstvo, kao sto je predlozena verzija Skygard koji je unapredjena verzija Nautilus-a, koji bi navodno kostali do 2000 $ po jednom dejstvu. Izrael je inace ucestvovao u projektu Americke vojske-Nautilus, ali je istupio iz projekta 2001. godine. Tvorci Iron Doma, i zvanicnici, odgovaraju na kritike time da ce sistem dejstvovati samo na rakete za koje se predvidi da ce ugroziti stanovnistvo. Takodje i time da ce se isplatiti ako se prekine sa konstantnim dejstvima, popravkama ostecene infratrukture, zrtvama i stalnim eskalacijama sukoba i odmazdi kada svaki put neka raketa padne na Izraelsko tlo. Ipak, pitanje je da li i Izrael moze da priusti da se sa tako saofisticiranim i skupim sistemima bori protiv mnogo jeftinijih sistema koje koristi naprimer Hezbolah.

Za sada Iron Dome obavlja posao za koji je i napravljen posto je 7. aprila presreo i unistio raketu ispaljenu iz pojasa Gaze. Danas su izvrseni novi napadi na izraelsku teritoriju i jedna od 6 raketa je presretnuta i unistena. Ostalih 5 su pale na nenaseljena podrucja. Ukupno 8 puta je Iron Dome dejstvovao poslednjih dana. Arrow http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/six-.....e-1.354988

Rafaelova prezentacija Iron Dome Arrow http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/6/946.pdf

Snimci dejstva Iron Dome kao i njegovog uvodjenja u sluzbu pre samo nekoliko dana.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Artiljerac
 • Pridružio: 07 Nov 2009
 • Poruke: 3129

Iron Dome nedavno u akciji:
http://www.liveleak.com/view?i=3c6_1302383600offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23450
 • Gde živiš: Beograd

Sve pohvale TOP GUN za prezentaciju sistema.

Cini se da u poslednjim sukobima sistem Iron Dome i nije pokazao najbolje. Po nekim informacijama nije uspeo da unisti sve nevodjene projektile koje je ispalio Hamas.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30044

Imas neki link gde se pisalo nesto o poslednjim dejstvima ? I u slucaju neuspeha oni sada sebi mogu da ostave prostor sa onim da nisu dejstvovali na neku raketu jer ne bi pala na naseljeno mesto Smile Dok ne padne. Mada mislim da sam video da je jedna pala juce na neko mesto a da je jedna oborena a ostale su promasile...

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23450
 • Gde živiš: Beograd

Sad ne mogu da se setim linka, bilo je to pre nekoliko dana ali uglavnom dosta toga sto je lansirano je proslo. Nema nekih detalja.

offline
 • RPG  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 12 Feb 2011
 • Poruke: 668

Odlično si ovo prezentirao TOP GUN , svaka čast mnogo si se potrudio. Što se tiče neuspješnosti zixo nisi u pravu.

Evo linka koji to demantira

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4053837,00.html

Evo snimka od prije koji dan iz akcije
Uz lanser ide motrilački sustav i C2 sjedište. Zadaća C2 sjedišta je da u kratkom vremenu procijeni let otkrivene rakete i napadne samo one koje su realna prijetnja. Svaka bitnica ima četiri lansera. Irom Dame rabi vođeni projektil koji ima zonu djelovanja u rasponu od četi do 70 km. Kako bi mogao djelovati protiv malih ciljeva opremljen je posebnim blizinskim upaljačem. Za navođenje na ciljeve rabi elektro-optički sustav samonavođenja.
Logika je da pošto je sustav tek ušao u upotrebu mogu da se dogode i neki neuspijesi , ali na sam sustav treba gledati revoluciorano prije svega znajući da Izrael sigurno neće stati na tome i da će se taj sustav samo nastaviti razvijati dalje i dalje sa što većom preciznošću detekcije neprijateljskih projektila i sa što većim radijusom dijelovanja.


Jednog dana Izrael s obzirom na njihov tehnološki vojni napredak koji često djeluje kao vanzemaljski mogli biti zemlja na koju će biti umjetnost ispaliti najobičniju granatu iz minobacača, što je da je ali ovo što rade izaziva veliko strahopoštovanje. Kao što sam reko treba u obzir uzeti da ovo nije kraj i sustav će nastaviti da napreduje. Kao što je TOP GUN kao i kod svih naprednih tehnoloških vojnih sustava kao IRON DOME najveći problem nisu neprijateljske granate iz minobacača i sličnih oružanih sustava, već sama cijena IRON DOMA i jedne raketa koja ako se ne varam košta 50 000 dolara, pa sad vidi kolko za 50 000 dolara mozes nabaviti granata za minobacače, razne raketice kakve koriste militanti u gazi itd.

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23450
 • Gde živiš: Beograd

Citat:Što se tiče neuspješnosti zixo nisi u pravu.

Pa naravno da Izraelci nece da kazu kako je sistem zakazao. A to sto su mine i rakete prosle nikom nista.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30044

Zato i pitam jel imas link koji pokazuje da su rakete prosle i pogodile nesto. Mislim da sam sinoc video jednu raketu koja je pala na grad, jedna je presretnuta a 4-5 je palo van grada.

Ovo je od danas

Iron Dome makes world history intercepting nine Gaza rockets

Arrow http://www.haaretz.com/print-edition/news/iron-dom.....s-1.355033

Videcemo sad koliko je tacno. Bitno je sta je od raketa palo na nesto, a ne na neku ledinu jer to ni ne gadjaju.

offline
 • Pridružio: 30 Jun 2007
 • Poruke: 6223
 • Gde živiš: Novi Sad, severoistočna Srbija

Рекламни видео. Који показује прелазак из маршевског у борбени положај и пробна гађања током испитивања.
Пар слика са борбеног положаја.

http://plasmastik.livejournal.com/789256.html

Осматрачка радарска станица.


Командна станица.


Лансер.

offline
 • Pridružio: 28 Okt 2009
 • Poruke: 150

Dali se ova sredstva mogu koristit i protiv zrakoplova??

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 757 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 4 sakrivenih i 705 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 8u47, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, babaroga, bladesu, celik, coaaco, dankisha, djboj, Excalibur13, GenZee, Georgius, hologram, HrcAk47, ivan979, Karla, Koca Popovic, kovac9mm, Krvava Devetka, kybonacci, ladro, maiden6657, Metanoja, mikrimaus, Milos ZA, Nemanja.M, novator, opt1, Panter, Parker, pein, Profica, robertino, Shilok, Shinobi, slonic_tonic, solic, Tragač, Trpe Grozni, Tvrtko I, Vlada1389, VP6919, vranjanac29, W123, zdrebac, zodiac94, zziko