Osmatrački radar P-15 "Tropa" / "Flat Face"

3

Osmatrački radar P-15 "Tropa" / "Flat Face"

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4055

Evo da ispričam još jednu zanimljivost...

Negde početkom novembra 1999-te godine, dobili smo naređenje da se iz 1. raketnog diviziona PVO Neva iz Batajnice, preuzme jedan radar P-15. Rekao sam već da su Nevaši odlučili da radar P-15 povuku iz upotrebe nakon rata 99-te.
U tom smislu krenuli smo: komandir baterije BUV, komandir radarskog voda BUV, komandir odeljenja PRV-16 i moja malenkost komandir odeljenja P-15 da radar pregledamo, ispitamo, zadužimo i dovezemo u Danilovgrad.
Kad smo stigli u Batajnicu, malo smo se upoznali sa kolegama Nevašima i probistrili ratna iskustva i događaje. Potom smo otišli do radara. Na putu do radara imao sam priliku da vidim veliki broj kratera od bombardovanja NATO. To mi je bio prvi put u Batajnici od kraja 1996. godine i preobuke za sistem Kub.
Kada smo stigli do hangara P-15, vodnik koji duži radar, pokazao nam je krater širine 5-6 metara i dubine 3-4 metra nedaleko hangara i još nekoliko manjih kratera okolo....Sve izbušeno.....ako može tako da se kaže.
Radar smo primali "po stanju". Dakle dobili smo praznu tehnički knjižicu i nju upisivali sve ono što radar zaista ima i tako smo ga i zadužili. Pošteno.
Radar je spolja delovao impresivno. Čist, uredan i ofarban u maskirnu šemu, a ne samo maslinasto-zelen kao "moj"...
Zatim smo radar uključili u rad i vršili provere režima rada.
Ovaj radar je bio sa manjim pokazivačem od "mog" radara i imao je samo analogni brisač stalnih odraza, nasuprot digitalnom brisaču na "mom" radaru.
Takođe, radar nije imao "ratnu modifikaciju" u vidu oklopa od sendvič panela čelik-guma-čelik...

Radar je bio ispravan i spakovali smo ga i krenuli samohodno ka Danilovgradu.

Par dana kasnije imali smo manju vežbu u kasarni. Da bi isprobali "nov" radar, radili smo s njim. Paralelno je radila i Mečka.
Nalet aviona je bio sa aerodroma Golubovci (G-4).
Imali smo ciljeve i najavljivali ih bez problema.
Ipak...nakon vežbe konstatovano je da smo ciljeve najavljivali na dijametralno suprotnim azimutima??

Da bi to proverili i ispravili, uključili smo u rad i "moj" radar i "nov" i pratili poziciju stalnih odraza na ekranu. Ustanovili smo da je neko kod Nevaša, skidao panoramski pokazivač, možda u želji za nekakvim podešavanjem kvaliteta slike, ali ga je vratio nazad na suprotnu stranu. Verovatno su označili na nosaču gde se vraća, ali su vratili kontra....
I pozvali smo tehničku podršku iz ČORT-a (čete održavanja raketne tehnike) i pokazivač skinuli i vratili na obeleženu i ispravnu poziciju.
Inače, u kasnijem radu, ustanovljeno je da je radar u dobrom stanju, ali da je brisač stalnih odraza nešto slabijeg kvaliteta od našeg digitalnog. Ostalo je sve bilo tu negde, podjednako.....

Eto...i ovo da ispišem.... Wink

Slika 1: Radar P-15 iz jedne od raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije u maskirnoj šemi farbanjaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4055

Neka Kubanska modifikacija radara P-15:offline
 • Pridružio: 10 Jan 2011
 • Poruke: 34

Кубовац, неколико питања
Интересантан је начин формирања радарског снопа рефлексијом од земље па бих те замолио да детаљније објасниш такав начин рада радара и који радари тако раде, посебно савремени.
Каже се да се против радарске ракете наводе на бочне лепезе радара, а не на главни сноп па нам објасни више о тој појави. Јесу ли радари П-15 откривани и уништавани преко бочних лепеза, а не преко снопа одбијеног од земље?
Чему две антене на П-15?

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4055

branko7 ::Кубовац, неколико питања
Интересантан је начин формирања радарског снопа рефлексијом од земље па бих те замолио да детаљније објасниш такав начин рада радара и који радари тако раде, посебно савремени.
Каже се да се против радарске ракете наводе на бочне лепезе радара, а не на главни сноп па нам објасни више о тој појави. Јесу ли радари П-15 откривани и уништавани преко бочних лепеза, а не преко снопа одбијеног од земље?
Чему две антене на П-15?


Što se tiče rada radara i njegovog formiranja snopa neprestanim kruženjem uz refleksije od zemlje, potrebno je reći da radar P-15 formira snop sa horizontalnom polarizacijom, a da se dijagram usmerenosti radara u vertikalnoj ravni formira učešćem refleksije od površine zemlje i zbog toga ima lepezastu karakteristiku. Radarski položaj se bira na ravnoj horizontalnoj površini poluprečnika 1500 m, ali je na planinskom zemljištu dozvoljeno korištenje ravnih platoa poluprečnika najmanje 500 m. Dopuštene neravnine na terenu na rastojanju od 200 metara - visine do 1 m, do 500 metara - visine do 2 m....
Najbolje rezultate je ostvarivao na ravnim terenima sa blagim nagibom terena i pored morske obale...

Protivradarske rakete se navode na bočne snopove, tj. bočne lepeze i zato ta refleksija od zemlje ne igra presudnu ulogu u "zavaravanju" PRR kako smo mi čak i mislili tokom 1999-te godine, ali to je bilo utemeljeno na velikim promašajima PRR u ratu protiv VRS 1992-1995 i njihovih P-15 kada nisu uspeli da pogode niti jedan P-15, kao ni P-12 sa PRR HARM.
S obzirom na veoma sličan način formiranja snopa kod P-15 i P-12, smatralo se da je jedan od važnih činilaca zavaranja PRR HARM upravo način formiranja snopa od zemlje i neprestano kruženje antena.
Ipak, već 1999-te godine se pokazalo da je P-12 i dalje imun na PRR, ali P-15 nije i veći broj radara je pogođen HARM-ovima tokom tog rata.
Tada je, ispravno, zaključeno da je glavni način borbe protiv PRR (u tom trenutku) bila u tehničkom smislu radna frekvencija radara ispod 500 MHz ili u taktičkom smislu rad sa kratkim povremenim zračenjima sa prekidima.

Radar P-15 ima dve antene. Jedna služi za "gornju" zonu osmatranja, a jedna za "donju" zonu osmatranja. Iako smo svi koristili termine "do 3000 m" i "do 6000 m", nije to tako jednostavno, ali je ovo nešto iz prakse.
U suštini, kada radar radi sa obe antene, daljine otkrivanja zavise upravo od te lepezaste strukture formiranja snopa od zemlje i u uslovima da je radarski položaj izabran i uređen "po knjizi" koje sam gore opisao, radar može otkrivati ciljeve refleksne površine 1m2 na visinama i nešto preko 8000 metara, ali se na tim visinama otkrivanja "stabilizuje" otkrivanje tek na daljinama preko 70 km.
Na daljinama upotrebljivim za jedinice ARJ PVO, na daljinama do 10 km visina otkrivanja je do 5000 metara, do 15 km do 7000 metara, do 20 km čak do 8000 metara, ali već na 30 km "pada" na oko 7500 metara, na 40 km do 7000 metara, da bi na daljinama između 50-60 km otkrivanje po visini bilo između cca 5500 i 6500 metara, a onda se polako na daljinama od 70 pa do 150 km "stabilizuje na cca 8000 metara po visini.
Ovo je "po knjizi" kada je sve upravo onako kako je predviđeno.

S obzirom da je praksa pokazala da su položaji retko tako dobro formirani, pogotovo u ratnom stanju kada se i nema vremena za traženje položaja koji ispunjava sve ove uslove, došlo se do nekog "iskustvenog" podatka da radar otkriva do cca 6000 metara po visini i to za avione veće odrazne površnine (bombarderi, teži i sporiji jurišnici, transportni i slično).
Zato je radar P-15 bio veoma koristan u sistemu VOJIN, u "mirnodopsko vreme" kao radar za osmatranje i otkrivanje, ali u borbenom radu je zbog navedenih razloga i uslova koje mora radarski položaj da ispuni, imao nešto slabije karakteristike otkrivanja ciljeva po visini (ali i daljini).
Ono što je njegova prednost čak i sa tim saznanjima je velika brzina svijanja (do 10 minuta) i mogućnost gotovo neprekidnog rada bez ili sa minimalnom kvarovima ili zastojima.

Ipak, kada je u pitanju otkrivanje niskoletećih ciljeva, radar otkriva ciljeve na veoma malim visinama, do 40 km daljine na visinama do nekoliko desetina metara visine, a na 80 km na visinama ispod 1000 metara. Na nekim krajnjim daljinama od recimo 150 km (iako može i dalje) otkriva ciljeve na "donjim" visinama od 5000 metara.
Kada koristi antenu na metalnom stubu UNŽA (AMU-15) daljina otkrivanja niskoletećih ciljeva povećava se za 25%, a daljina neprekidnog otkrivanja po visini snižava do 1000 metara (čak i na krajnjim granicama daljine otkrivanja)....

Što se tiče savremenijih radara koji rade na ovom principu, tu su svakako neki "naslednici" radara P-15 i P-12, pre svega mislim na P-19 i njegove kasnije "dubinski" modernizovane radare tipa Kasta 1 i Kasta 2, koji je specijalizovan za niskoleteće ciljeve.....
Naravno i ti i još neki savremeniji radari koji koriste sličan način formiranja snopa, imaju znatno bolje i kvalitetnije supresore, potiskivače bočnih lepeza i teže se otkrivanju i gađaju sa PRR....

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 2949

P-15 i P-12 kada su bili "mali" tj. na samom početku:offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4055

Tražeći nešto drugo, naleteo na jedan projekat VTI-a još sa početka 90-tih.
Pretpostavljam da je slabo stanje finansija projekat usporilo, a rat zaustavio i na kraju povlačenje radara P-15 i obesmislio.
Ali evo dokaza kako smo i sami mogli modernizovati i delimično digitalizovati ovaj radar i obezbediti mu mesto "pravog" OAR-a u sastavu lakog ARJ puka ili diviziona PVO.

Sistem za otkrivanje niskoletećih ciljeva (SONIC).
Komandno-informacioni sistem namenjen za automatizaciju trupne PVO. SONIC vrši funkcije otkrivanja ciljeva, integrisanja zone osmatranja, selekcije, praćenja i prikazivanja ciljeva kao i obaveštavanja jedinica i akvizicije oruđa.
Početkom devedesetih završen je razvoj i usvojeni su u naoružanje:
-horizontalni digitalni panoramski prikazivač, namenjen za automatizaciju prikazivanja primarne i sekundarne obrade radarske slike, praćenja i predaje podataka o ciljevima
-adaptacija osmatračko-akvizicijskog radara P-15 koju čine digitalni panoramski prikazivač, radio-prenos podataka i poboljšano elektronapajanje
-elektronska planšeta i vizuelna osmatračka stanica, koja omogućava pozicioniranje cilja, automatsku obradu podataka, njihov prikaz i predaju na komandno mesto ili oruđe.

Operativni centar SONIC, namenjen za komandna mesta puka i diviziona PVO, razvijen je do faze prototipa za koji je razvijeno originalno tehničko rešenje multimikroprocerskog računara.

Slika 1: Unutrašnjost kabine radara P-15, sa novim digitalnim pokazivačemSlika 2: Operativni centar SONICSlika 3: Elektronska planšeta sistema SONIC

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 781 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 3 sakrivenih i 761 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, amstel, awathorn, bankulen, GreenMan, ILGromovnik, Joja, Leonardo, Lošmi, murat_djecevic, nuke92, powSrb, sekretar, stug, YU-UKI, zlaya011, zukara