Sistemi S-300 i S-400 "Triumf"

361

Sistemi S-300 i S-400 "Triumf"

offline
 • voja64 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20069

Malo morem malo sa ovim zračnim transportom Moskva Via Ankara...https://vk.com/military_politik?w=wall-140312885_145703Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1141
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Nikad mi nije bila jasna logika Rusa da u svakom točkaškom PVO sistemu naprave posao za baš svaku fabriku kamiona na prostoru bivšeg SSSR-a. Lanseri na BAZ-u, jedan radar na teškom MZKT a drugi na drugom modelu iz iste fabrike, vozilo za pretovar sa dizalicom na URAL 8X8, gomila servisnih URALA 6x6. Razumem da imaju dva modela, jedan teški za lansere i radare u podvarijantama i jedan lakši za radionice, agregate i sl. ali ovo šarenilo mi nikako ne ide u glavu. I nije to samo na S-400 to je tako i na Nevi, malo Zil, malo Kraz, malo Ural. Guseničari su im po tom pitanju mnogo bolje ukomponovani. Ovako mi sve izgleda kao pakao za održavanje. I čudno mi da i zemlje koje nabavljaju ne zahtevaju unifikaciju sa svojom opremom. Za Turke su makar svi ovi Urali mogli biti MAN ili neki drugi kamion koji već poseduju ako su lanseri i radari na specifičnim mašinama i nisu baš laki za integraciju na nove platforme.online
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 9556
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

yrraf ::Nikad mi nije bila jasna logika Rusa da u svakom točkaškom PVO sistemu naprave posao za baš svaku fabriku kamiona na prostoru bivšeg SSSR-a. Lanseri na BAZ-u, jedan radar na teškom MZKT a drugi na drugom modelu iz iste fabrike, vozilo za pretovar sa dizalicom na URAL 8X8, gomila servisnih URALA 6x6. Razumem da imaju dva modela, jedan teški za lansere i radare u podvarijantama i jedan lakši za radionice, agregate i sl. ali ovo šarenilo mi nikako ne ide u glavu. I nije to samo na S-400 to je tako i na Nevi, malo Zil, malo Kraz, malo Ural. Guseničari su im po tom pitanju mnogo bolje ukomponovani. Ovako mi sve izgleda kao pakao za održavanje. I čudno mi da i zemlje koje nabavljaju ne zahtevaju unifikaciju sa svojom opremom. Za Turke su makar svi ovi Urali mogli biti MAN ili neki drugi kamion koji već poseduju ako su lanseri i radari na specifičnim mašinama i nisu baš laki za integraciju na nove platforme.

Pa zato sto ne gledaju samo S400 nego im je cela armija prosarana tim tipovima kamiona, tako da i ne ispada previse komplikovano za vojsku te velicine.

Mogu Voja i Kubovac da napisu svoja iskustva sa tim sarenim voznim parkom iz SSSR, ali ja sam za ta vozila cuo samo pozitivne komentare.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 2647

Mercury ::

Mogu Voja i Kubovac da napisu svoja iskustva sa tim sarenim voznim parkom iz SSSR, ali ja sam za ta vozila cuo samo pozitivne komentare.


Pa nemam nešto posebno da kažem, jer nam ti kamioni točkaši nisu bili "preokupacija". To znači da su uglavnom u mirnodopskom periodu bili u ispravnom stanju i da smo svi bili daleko više zaokupljeni tehničkom ispravnošću radio-elektronskih sklopova i naravno raketa.
Šarenilo je vladalo i na Kub-u, pisao sam nedavno o tome kada smo se dotakli formacijskog sastava Raketno-tehničke baterije u kojoj preovlađuju ZIL-ovi 157 i 131 i Čete za održavanje raketne tehnike u kojoj su preovlađivali Urali 375A.
Od drugih točkaša, u Samohodnim raketnim baterijama su prisutni Zil-ovi 157 (APPR i UPPC) i domaći FAP 2026.
U Bateriji za upravljanje vatrom je od točkaša bio prisutan KrAz 255 i to na 2 visinca (PRV-16 i PRV-9), Ural 375A (UKUV), Zil 157 (APPK) i P-15M (dok je bio deo formacije)....Naravno i domaći FAP 2026, a za vreme rata su nam dodali i FAP 13/14 koji je prevozio izdvojeni pokazivač za radar P-15M.

Tokom ratnog stanja tehnika je bila pod vanrednim naprezanjem, stalnim manevrisanjem i u pokretu. I tu takođe nije bilo problema.
Ipak, kod dužih marševa, znao se dogoditi problem. Mi smo imali problem sa Zil-157 (P-15M) jer je u kanjonu Morače tokom uspona prokuvao. Do Srbije je dovučen. Opravka je bila gotova za 10-tak dana i sve je dalje bilo ok. U povratku nazad u Crnu Goru, motor više nije imao tih problema.
Dakle i to je bilo prolaznog karaktera i rešeno je.

Ja sam i za naš FAP-2026 pisao pohvale. Sve ono što je za Puk trebao da odradi je odradio savršeno. Prevoz vojske i kompletne ratne i druge opreme gde god treba duž čitave tadašnje SRJ. Pokazao se jako dobro, barem u našem Puku.
Ti "problemi" sa "nošenjem" Boforsa (tema: PASARS), govore više u prilog tome da možda nije izabrana odgovarajuća platforma, a ne u prilog tome da "kamion nije dobar"....

Imao sam prilike tokom službe da vozim Zil-157 (APPR i P-15M), Ural 375A (UKUV) i FAP 13-14 u kome je bio izdvojeni pokazivač za P-15. Vozio sam i guseničare SLO, RStON i par puta uz prisustvo starijeg kolege komandira odeljenja i radar "Mečku", to je poseban doživljaj.
Nisam nikada vozio KrAZ-a i to žalim jer je to bio najudobniji od svih ovih točkaša....

Kao i sve sovjetsko/rusko iz tog vremena, "piju" više goriva i ulja, ali "što se više koriste, to su ispravniji".... Wink

offline
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1141
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Ma Rusima u njihovoj vojsci to nije problem jer su veliki i imaju sve te modele, ali za izvoz, naročito manjim zemljama, logično bi bilo smanjiti šarenilo na najmanju moguću meru jer na tih 4 modela ti u drugim jedinicama imaš još bar toliko drugih a Ural, Zil i Kraz nisu baš dostupni na civilnom tržištu i ne nalaze se delovi jednostavno. Ja bi npr. u slučaju nabavke za VS zahtevao da svi Krazovi, Zilovi i Urali, tegljači, radionice, agregati i dizalice 6x6 i 8x8 budu zamenjeni sa našim FAP 2228 i 3240 a za lansere i radare bi tražio da svi budu na istom MZKT-u bez šarenila za Bazovima. Ne znam, deluje mi racionalno. Koliko bi se dalo uštedeti i uprostiti održavanje za 30-40 godina upotrebe. Nije naivna suma. Da ne pričamo o uštedi goriva, maziva, dostupnih delova, kraća obuka za održavanje i sl.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 2647

yrraf ::Ja bi npr. u slučaju nabavke za VS zahtevao da svi Krazovi, Zilovi i Urali, tegljači, radionice, agregati i dizalice 6x6 i 8x8 budu zamenjeni sa našim FAP 2228 i 3240 a za lansere i radare bi tražio da svi budu na istom MZKT-u bez šarenila za Bazovima. Ne znam, deluje mi racionalno.

Deluje logično gledano iz naše perspektive i dobro razmišljaš. Ali, da li je logično da Rusi svakom naručiocu ugrađuju te, nazovimo ih "prateće komponente", na njihovim vozilima i da lansere i radare za svakog naručioca "unifikuju" kako taj naručioc želi?
Koliko bi to poskupilo proizvodnju za svakog naručioca, a da ne pominjem kolika je to noćna mora za same Ruse, proizvođače!
Što bi oni to radili? Ako hoćeš da kupiš od nas, ti kupi. Ako nećeš, kupi od nekog drugog ili ako umeš, proizvedi sam.
Mi da možemo sami da napravimo neku našu verziju S-300 na našim vozilima i platformama, makar i duplo slabijih karakteristika nego ruski sistemi, možda bi nam Rusi "ispunili želje" jer imamo izbor, ali pošto nemamo......

offline
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1141
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Pa dobro, sećamo se kako su "šrafili" Pancire na MAN za UAE. Verovatno je samo stvar zahteva i para. Što se tiče lansera i radara tu ne može mnogo da se izvoljeva naravno, nego mi u glavi da sam video verziju gde je sve na MZKT umesto na Baz tegljaču sa prikolicom pa reko ako već ima izabrao bi tu varijantu. Što se tiče ovih servisnih vozila zameniti tegljače je verovatno jako jednostavno, prosto ih ne naručiš a prikolice kačiš na svoje kamione, za radionice i sl. mi opet deluje prosto, naručiš kontejner pa ga i sam možeš nakačiti na tvoj kamion. Potrebno je samo malo koordinacije da lepo sve pripremiš. Možda bi bilo malo teže vozilo za pretovar prepakovati jer su rakete baš gabaritne pa je i oprema takva, ali za ostalo ne vidim neke ozbiljne prepreke. A i Rusi, ako bi im platio eventualne dorade sumnjam da bi se bunili. Ipak je to posao težak milijardu, može za te pare malo i da se izvoljeva. Ne prodaje se S-300/400 svake nedelje.
Nevezano za S-400 i Ruse, mnogo je dobra ideja da gde god možeš kod borbenih sistema koristiš roll-off sistem sa kontejnerima koji se brzo menjaju. Em možeš vrlo lako da izađeš u susret mušteriji em je brate super praktično kad ti u ratu rikne kamion, naleti na minu, pogodi ga PRR a ne ošteti samu opremu. Samo skineš kontejner i prebaciš na drugi kamion. Ne gubiš KIS ili radionicu ili čvorište veze. A to je danas stvarno i dostupno i jeftino i praktično. Naravno, ne može za Noru npr. i slične sisteme ali za mnoge, naročito logiističke i komandne sisteme je baš praktično i poželjno.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 2647

Ne znam istorijat saradnje UAE i Sovjeta/Rusije...
Ali znam dosta o saradnji naše zemlje i SSSR/Rusije, a sigurno znaš i ti. Ima brale od početka 60-tih godina koliko ti duša hoće nabavljenih Zilova, Urala, Krazova i drugih točkaša kod nas, da ne postoji "problem" u održavanju jer rezervnih delova jednostavno ima! I dan danas Rusi (Ukrajinci, Belorusi) nude borbene sisteme ili prateće komponente na istim tipovima kamiona (naravno, modernizovanim, ali bazično istim)...
Znači mi nemamo taj problem, koji možda ima UAE.

Ali vidi...mi smo nabavili preko 30 radara P-15 tokom 60-tih i početkom 70-tih godina. Zašto tada niko nije od naših glavešina iz Vojske i države rekao Sovjetima da nam isporuče samo 30 radara sa kabinama? A mi ćemo proizvesti našu "platformu", iz nekog od naših proizvodnih pogona vozila kojih je tih godina bilo sasvim dovoljno....
Navodim ovaj primer jer sam radio na P-15 i verujem da se bez problema mogao postaviti na drugu platformu, tj. vozilo-točkaš....
Čak smo možda i kabinu mogli mi proizvesti jer je ova bila veoma slabo oklopljena, ali tada se još o PRR nije toliko razmišljalo, ali moram ti reći, prvo bi stradao upravo "kontejner" tj. kabina....da ne idem u širinu....shvatili ste... Wink

offline
 • voja64 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20069

Sad se tek uključujem a pratio sam tokom dana vašu prepisku oko kamiona i šarenila pa da reknem..
Nisu ni Sovjeti a ni Rusi baš bili dunsteri kada je većina modela teretnjaka u pitanju pa se recimo gro elemenata koji su stradali često na velikoj većini indentični počev od elektro grupe,Alnaser/dinama/alternator/svetlosne grupe/kontak i brave za masu su u 90 i više % indentične slično je i sa kompletnim točkovima a i kamara hodnih elemenata je bila u dve grupe a negde i kamara zajedničkih rezervnih delova je pasala na Zil/Ural/KRAZ .
Skoro sve pobrojano što je Kubovac nabrojao smo imali i mi u divizionu u Obrenovcu i još + nekoliko retkih modela koji su nestali sa Dvinom ,mada smo u inžinjeriji imali 4 generacije Krazova za TNM-TMM-3 do TMM-3M.Čak i tu je kamara sklopova zajednička od upravljačkog dela pa preko zadnjih pogonskih mostova i sl a ipak su tu bila tri tipa motora od dvotaknog dizelaša na modelu 213 pa do modernijeg na 214 i na 255/*255B do usavršenog na Krazu 260..Nisam vozio Mečku ali jesam imao u svom odelenju,vodu i četi gde sam radio tri tipa inž mašina na istoj bazi od BATa pa preko rovokopača BTM do kopača zaklona svi na ATS-T.
Mislim da se samo prividno čini da je šarenilom otežana logistika a da smo mi imali više šarenila unutar grupa FAP.... i modela TAM....kako među sobom tako i unutar šarenila tipova.
Malo reda je bilo u ranim fazama sa početka 70ih a posle je bog i tu ispustio kajase u JNA...
Naime neko vreme se jedan isti tip motora iz FAMOSA mogao nači na kamari sredstava od remorkera do utovarivača,dozera fapa njuškaša 13sk i...posle je bilo cvrc snađi se kako znaš pa i sistem negde 12 sa paljenjem na 24V ,negde čisto 12 a negde čisto 24V i tu je bilo ludilo u logistici i održavanju na terenu ...
Malo smo otišli izvan teme o sistemu S-300/400 ali mislim da vredi..Ako je OF METLA...

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 10412

Kubovac ::....
Ali vidi...mi smo nabavili preko 30 radara P-15 tokom 60-tih i početkom 70-tih godina. Zašto tada niko nije od naših glavešina iz Vojske i države rekao Sovjetima da nam isporuče samo 30 radara sa kabinama? A mi ćemo proizvesti našu "platformu", iz nekog od naših proizvodnih pogona vozila kojih je tih godina bilo sasvim dovoljno....

1. Zato sto nije moglo. Sovjeti su cesto bili jako specificni sa prodajom nekih sredstava.
ili
2. Zato sto je JNA vecito imala manjak motornih vozila, zbog kojih se zvanicno motorizovana ceta (sa integralnim kamionima za prevoz cele cete) javlje tek 1981... Pre toga su kamioni dodeljivani obicnoj pesadijskoj ceti sa bataljonskog nivoa, a tamo ih nije bilo dovoljno ni za 2 od 3 cete.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 408 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 1 sakriven i 404 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1799 - dana 19 Sep 2019 18:42

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bato, Ivan Gajic, Mercury