Taktički radar AN/FPS-117 "Seek Igloo"

1

Taktički radar AN/FPS-117 "Seek Igloo"

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35616
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Radarski sistem (RS) AN/FPS-117 poznat pod nazivom kao i "Seek Igloo" je 3D stacionarni radarski sistem velikog dometa. Postoji i mobilna varijanta istog sistema pod oznakom AN/FPS-77.

Radar radi u L-talasnom podrucju a karakterise ga veliki domet otkrivanja kao i velika mogucnost otkrivanja ciljeva u losim vremenskim uslovima. Krajnji domet otkrivanja ciljeva po daljini iznosi oko 400 km. Po visini domet otkrivanja je 30 km.
Po azimutu zona otkrivanja iznosi 360 stepeni a po elevaciji od -6 do +20 stepeni.
Gotovost za rad iznosi cetiri minuta nakon startovanja.
Posadu radara sacinjava 10 clanova (mobilna varijanta) ili sest (stacionarna).
Inace radarom se moze upravljati i daljinskim putem sto automatski iskljucuje potrebu za ljuskom posadom.
Antena radara je tipa " fazirane antenske resetke" koja se okrece brzinom od 6 obrtaja u minuti i formira vretenasti snop tako da je u mogucnosti da osmatra i ispod horizontale na - 6 stepeni, a sto dodatno omogucava osmatranje letelica koje lete podno planina za razliku od radara koji imaju fiksni radarski snop.

Radar AN/FPS-117 pokazao je visoku efikasnost i pouzdanost u radu, pa je tako njegovo vreme otkaza komponenti (MTBCF- Mean Time Between Critical Failures) vece od 2000 casova rada. Poredjenja radi, radaru AN/TPS-70 (kojeg smo imali i imamo i dalje u naoruzanju) je MTBCF izmedju 400 i 600 casova rada.
Radar ima tu mogucnost da i u slucaju otkaza neke od komponenti racunar koji prati, otkriva i kontrolise kvarove, automatski rekonfigurise rad u odnosu na komponente koje su otkazale. Sam racunar salje podatke daljinskim putem o otkazima komponenti ukoliko radar nema ljudsku posadu.
Takodje, sve komponente su lako i brzo zamenjive jer su zasnovane na zamenjivim linijskim blokovima (LRU - Line Replaceable Units).
Veliki deo stacionarnih radara ovog tipa a koji su uvezani u jedinstveni radarski sistem VOJIN SAD a koji se prostire preko Kanade i Aljaske, Islanda, Havaja i Portorika radi preko daljinskog sistema upravljanja bez ljudskih posada.
Radar se osim SAD i Kanade nalazi u naoružanju još 16 zemalja.

Za nas najinteresantniji podatak je da ovaj radar koriste prve zemlje u nasem susedstvu - Madjarska, Rumunija, Bugarska a odnedavno i Hrvatska.
Jos pocetkom 1999 ovaj radarski sistem porucile su sve tri zemlje sada clanice NATO a sa ciljem uspostavljanja jedinstvene radarske mreze pod nazivom "Operativni centar za kontrolu suvereniteta vazdusnog prostora - ASOC" a pod programom "Regionalna vazduhoplovna inicijativa" koji su pokrenule SAD.

Rumunija je kupila 5 radarskih stanica koje su postavljene u prsten Temisvar-Kluz-Krajova-Konstanca-Sucava cime je u potpunosti pokrivena teritorija Rumunije kao i veliki deo okolnih zemalja.

Madjarska je nabavila tri radarske stanice. Dve su stacionirane u reonu "planina" Buk (severo-istocno od Egera), Mecek-Zenge (severo-istocno od Pecuja) a treca kod Bekecsabe (Doboz). Centar ASOC-a nalazi se u mestu Vesprem.

Bugarska je takodje nabavila dva sistema uvezana u sistem ASOC a tacna lokacija radarskih stanica nije poznata.

Hrvatska je takodje nabavila radarski sistem AN/FPS-117, ukupno pet, koji su rasporedjeni na lokacijama Ucka, Sljeme, Papuk, Borinci i na ostrvu Pelješac. Kao i u rumunskom slucaju, Hrvatskaje pokrila kompletno svoju teritoriju, celokupno teritoriju BiH i CG i Slovenije, te velikim delom teritoriju Srbije, Madjarske i Italije.

I na kraju zakljucak a tice se iskljucivo nas -
RS AN/FPS-117 je nesumnjivo najbolja i najisplatljivija investicija koja bi bila vrh prioriteta kada je u pitanju nabavka novog naoruzanja i opreme. Sudeci po svemu navedenom, jedini mi u regionu zaostajali bi u pogledu kontrole VaP ukoliko se ne bi uveo ovakav ili pak slican RS.
Kako za sada stvari stoje, ne bih rekao da ce mo isti uvesti jos za koju godinu izuzev ako nam ne pocrka i ono malo preostalih 70-ki pa se neko seti da smo ostali bez "dezurnih ociju". Uostalom vreme pred nama ce pokazati sta ce mo i kako ce mo, ali jedno je sigurno da tog vremena imamo vrlo, vrlo malo.

koriscen deo teksta "Takticki radari OS SAD AN/FPS-117 i AN/TPS-77" autor por.Ludoski P. (NG br.3 sep.06)Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@Ron...
Citat:Kako za sada stvari stoje, ne bih rekao da ce mo isti uvesti jos za koju godinu izuzev ako nam ne pocrka i ono malo preostalih 70-ki pa se neko seti da smo ostali bez "dezurnih ociju".
Kako sada stvari stoje,u VS je jos uvek osnovni radar britanski radarski sistem S-600 i krajnje je vreme da se ucini nesto u smislu osavremenjavanja VOJIN-a, jer ti radari datiraju iz 70-tih godina.
Koliko znam, AN/TPS-70 Vojska Srbije ima samo jedan u operativnoj upotrebi,a taj radar je sigurno nedovoljan za potpunu kontrolu VaP-a, a izbor AN/FPS-117 "Seek Igloo", kao osnovnog radara, bi bio vise nego dobar.
Ovde se moze procitati nesto vise o tom radaru:

https://www.mycity.rs/must-login.png

Fizicki izgled antene radara:
https://www.mycity.rs/must-login.png
Izgled panoramskog pokazivaca:
: https://www.mycity.rs/must-login.pngoffline
 • Pridružio: 05 Nov 2006
 • Poruke: 722
 • Gde živiš: ljubljana

dobar radar zaista kvalitetan.

https://www.mycity.rs/must-login.pnghttp://www.fas.org/nuke/guide/usa/airdef/an-fps-117.htm

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35616
 • Gde živiš: ovalni kabinet

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@Ron....
Koliko vidim, Hrvati nisu iskoristili postojecu infrastrukturu za izbor radarskih polozaja. Verovatno je da takticko-tehnicke osobine AN/FPS-117 zahtevaju ovakav raspored. Ono sto je ineresantno na ovoj mapi,je to,da su dve r. stanice predvidjene u Slavoniji. Wink

Sturi teh. podaci:
https://www.mycity.rs/must-login.png

Izgradnja arkticke kupole za zastitu antene:
https://www.mycity.rs/must-login.png

Izgled antene ispod kupole:
https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1991
 • Gde živiš: nedaleko odavde

Ron Jeremy ::Antena radara je tipa " fazirane antenske resetke" koja se okrece brzinom od 6 obrtaja u minuti i formira vretenasti snop tako da je u mogucnosti da osmatra i ispod horizontale na - 6 stepeni, a sto dodatno omogucava osmatranje letelica koje lete podno planina za razliku od radara koji imaju fiksni radarski snop.

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 804
 • Gde živiš: 42.47°N 19.28°E

Malo o radarskom sistemu Hrvatske

http://www.vjesnik.com/pdf/2004%5C10%5C25%5C05A5.PDF

offline
 • Pridružio: 28 Maj 2007
 • Poruke: 208
 • Gde živiš: Ravno, ravno, i odmah lijevo

http://www.airforcehelper2000.netfirms.com/Teme.htm

...također ako vas zanimaju još kakve pojedinosti o dotičnom radaru a i suvremenoj radarskoj tehnici možete pronaći na gore navedenom linku

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@....
AN/FPS-117 zaista ima visoke tehnicke performanse i radjen je u tzv. military verziji (sto znaci da je testiran u najsurovijim uslovima eksploatacije), ali trend koriscenja 3D radara ima ozbiljnu zamerku. Zamerka se odnosi na merenje trece dimenzije tj. visine. U principu,3D radari, ma ko bio proizvodjec, vrlo traljavo mere visinu. Greske u merenju visine mogu biti i 1000m sto kod navodjenja lovacke avijacije na ciljeve u VaP-u moze biti vrlo problematicno.
Radari sa izdvojenim (zasebnim) visinomerom su mnogo pouzdaniji partner kada je u pitanju navodjenje LA. Greske u merenju visine kod zasebnih visinomera se krecu do 300m, a u uslovima kada OZN uvodi lovca na putanju cilja na daljini 2-3km., greska u informaciji od 300m je beznacajna,jer pilot tada moze zahvatiti cilj vizuelno ili radarskim nisanom

offline
 • Pridružio: 28 Maj 2007
 • Poruke: 208
 • Gde živiš: Ravno, ravno, i odmah lijevo

Hrvatska ulazi u sustav zračnog nadzora NATO-a

26. travanj 2007 - Zagreb

Vjesnik

Pristupanjem u punopravno članstvo NATO- a, Hrvatska će dobiti još višu razinu sigurnosti u dijelu nadzora svog zračnog prostora. Potvrdio je to nedavno Vjesniku visoki vojni dužnosnik HV-a, objasnivši kako će zbog svega toga jedna od najvažnijih postrojbi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i cijelih Oružanih snaga, uskoro postati bojna Zrakoplovnog motrenja i navođenja (ZMIN).
»Pripadnici te postrojbe bit će raspoređeni na prostoru cijele zemlje. Njihova će temeljna zadaća biti dvadsesetčetverosatni nadzor hrvatskog zračnog prostora i to, dakako, unutar jedinstvenog sustava naše zračne obrane«, otkrio je Vjesnikov izvor.
Prema njegovim riječima, bojna ZMIN je već dobila vrlo važnu ulogu, pogotovo nakon što se u najvažnijim obrambenim dokumentima Hrvatska jasno odredila da će sama štititi svoj zračni prostor. »ZMIN je postrojba koja će se baviti tim poslom, no treba znati i to da će ona prva biti uvezana u jedinstveni sustav nadzora i kontrole zračnog prostora svih NATO-ovih članica«, ističe visoki dužnosnik Ministarstva obrane. Njihov će rad ovisiti i o novom radarskom sustavu »Nebo« unutar kojeg u MORH-u očekuju da bi se već ove godine trebala postaviti preostala dva, od pet novih radarskih uređaja FPS-117. Naime, ubrzo nakon postavljanja, uslijedit će probna ispitivanja, a nakon njih, radarski bi se sustav »Nebo« trebao povezati u zajedničku radarsku mrežu članica NATO- a.
To će Hrvatskoj omogućiti da razmjenjuje informacije sa svim članicama Saveza. Podatke ćemo slati, ali i od saveznika dobivati važne podatke, što je vrlo bitno, primjerice, za kvalitetu naših zadaća zračnog patroliranja.
»Svi zrakoplovi koji budu letjeli prema Hrvatskoj, na vrijeme će - a to znači puno prije nego što se približe našoj državnoj granici - biti identificirani«.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 824 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 9 sakrivenih i 781 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, aleksandarbl, anta, Apok, bokisha253, BORUTUS, darios, deLacy, djo97, doktor1964, drimer, Griffon vulture, ILGromovnik, Insan, JimmyNapoli, Kubovac, ladro, laurusri, mik7, Milometer, Milos ZA, milos.cbr, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, Ripanjac, sasa87, Shinobi, Sir Budimir, t84dar, VJ, vukovi, wolf431, zillbg, zziko