Pomoć oko identifikacije ručne bombe iz rata 1991?

1

Pomoć oko identifikacije ručne bombe iz rata 1991?

offline
  • Pridružio: 13 Dec 2008
  • Poruke: 114

Radi se o ručnoj bombi koja se pojavila početkom rata u bivšoj Jugoslaviji,bila je dosta zastupljena u Hrvatskoj vojsci,te u Armiji BiH.

Pouzdan izvor mi je rekao da je sama matrica za ovu bombu,dakle kalup razvijena u tvornici Slavko Rodić u Bugojnu,gdje su se radile bombe M-75,te da su trebali obaviti završna testiranja nakon čega bi bila usvojena u naoružanje JNA.Međutim rat je počeo i sve je to otišlo kvragu.Na jednom stranom sajtu je čak nazivaju M-85 te govore da je i bila službena bomba JNA,što uopće nije točno.

Dakle rat je počeo 1991,Jugoslavija se raspala,i čitav projekt razvoja bombe za JNA u tvornici SRB je stao.

Negdje oko 1992 ova bomba stiže u postrojbe Hrvatske vojske,i to dolazi u običnim drvenim sanducima,bez oznaka,neobojanim u kojima su samo naslagane bombe jedna do druge,bez ikakvih plastičnih kutija u kakvima su pojedinačno pakirane jugoslavenske M-50P3,M-52PR i M-75.Dva izvora mi daju potpuno kontradiktorne podatke-prvi kaže da su ih hrvatski vojnici nazivali "slovenke" i da se širila priča kako su prošvercane iz Slovenije gdje su proizvođene,dok drugi izvor kaže da su hrvatske proizvodnje.
Postojalo je nekoliko varijanti ove bombe:
PRVA VARIJANTA

Ovo nije vježbovna verzija kao što bi se dalo zaključiti po žutom upaljaču od bombe M-75 koji je korišten na ovoj bombi,već bojeva verzija.Vježbovna ili školska bomba ovog tipa nikad se i nije proizvodila.Objašnjene da je korišten žuti upaljač je to da se u ratnim uvjetima u Hrvatskoj,pa i u Bosni na proizvedene ručne bombe stavljalo vježbovne upaljače jugoslavenske bombe M-75 na kojima bi se prethodno odvrnuo vježbovni detonator i stavio improvizirani bojevi kako bi upaljač bio sposoban inicirati eksploziv u bombi.Na taj način se maksimalno štedilo vrijeme i ubrzavala sama proizvodnja jer su korišteni gotovi vježbovni upaljači zaplijenjeni u bivšim kasarnama JNA na kojima se samo zamjenjivao detonator.

DRUGA VARIJANTA:

Ovo je iduća varijanta u razvoju ove ručne bombe u kojoj su proizvođači razvili vlastitu proizvodnju upaljača te u potpunosti prestali sa korištenjem standardnih jugoslavenskih vježbovnih upaljača žute boje od bombe M-75 s improviziranim detonatorom.

OZNAKE NA DNU BOMBE:

Kao što se vidi na slici iznad,obe varijante ove bombe su imale na sebi jednu jedinu oznaku,a to su bila slova BIM na dnu tijela bombe.Gotovo svaka od ovih bombi,a vidio sam ih jako puno ima tu oznaku BIM na svom dnu.

POSEBNA VARIJANTA PUNJENA SA SUZAVCEM-CS:



Ova ručna bomba je označena sa M-94 CS,te se i danas nalazi kao sastavni dio opreme hrvatske specijalne policije,punjena je sa CS-om.Najvjerojatnije je ona hrvatske proizvodnje,te također ima oznaku BIM na svom dnu.

Pošto su ovu bombu sa eksplozivnim punjenjem(prva i druga varijanta) hrvatski vojnici tijekom rata nazivali "slovenka",raspitao sam se kod više prijatelja iz slovenije koji se bave militarijom i moram napomenuti da su je oni po prvi put vidjeli,te da nitko od njih nema informaciju da je ona stvarno slovenske proizvodnje.
Poznanik koji je pirotehničar u bosni mi je rekao da je ova ručna bomba bila tijekom rata zastupljena osim kod HV-a i Armije Bih također i kod VRS i kod HVO-a.
Inače vojnici je nisu baš voljeli jer se mnogo nesreća dogodilo upravo tijekom korištenja ove bombe:
-tijelo je bilo sastavljeno od 2 stožasta dijela spojena ljepilom na najširem središnjem dijelu bombe,te se često znalo dogoditi da ako ti ispadne iz ruke ili kad je baciš,da se razdvoji na ta 2 dijela jer je bila loše zalijepljena.
-tijelo je bilo napunjeno nekakvim čudnim plastičnim eksplozivom koji smrdi na ljepilo te koji je navodno bio jako nestabilan

Molim vas ima li netko više informacija o ovoj bombi,o njenoj zemlji proizvodnje te o tvornici u kojoj se proizvodila?
Također što znači oznaka BIM na dnu bombe,jedina oznaka koju ova bomba ima na sebi?
Jesu li ikad postojale transportne plastične kutijice kao što su postojale za M-50P3,M-52P3 i M-75 za ovaj model bombe i ako jesu imate li sliku tih kutijica?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 07 Nov 2007
  • Poruke: 8384
  • Gde živiš: Ravni Banat

Pa znaš kako, ja za ovu granatu nisam čuo niti je video, ali moram da priznam da je zanimljiva.



offline
  • Pridružio: 13 Dec 2008
  • Poruke: 114

Nešto više o ovoj ručnoj bombi čije sam slike postavio?
hvala

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2007
  • Poruke: 8384
  • Gde živiš: Ravni Banat

Ma i ti pitaš za nešto što ljudi odavde ne znaju.

offline
  • Pridružio: 13 Dec 2008
  • Poruke: 114

Pa mislio sam da bi netko mogao znati više pošto nije samo HV ona vojska koja je koristila ove ručne bombe tokom rata,već su je koristili i HVO,Armija BiH i VRS

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25670
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Bomber ::Pa mislio sam da bi netko mogao znati više pošto nije samo HV ona vojska koja je koristila ove ručne bombe tokom rata,već su je koristili i HVO,Armija BiH i VRS

Tako sam te i razumeo, nego nisu svi ratnici ni raspoloženi za priču. Bez brige, javiće se već neko.

U međuvremenu, vredi proguglati po brojnim sajtovima proizvođača. Iznenadio sam se koliko mnogo tzv. ''miroljubivih'' pa čak i neutralnih zemalja proizvodi ove kruškice...

offline
  • Pridružio: 13 Dec 2008
  • Poruke: 114

Uf googlao sam ja mjesecima i ništa Sad
Ništa,nadam se da će se netko javiti sa kojom korisnom informacijom Smile

offline
  • joco86 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 16 Dec 2008
  • Poruke: 7

evo pokusaj ovdje....

lexpev.nl/grenades/sovietbalkan/yugoslavia/m85.html

offline
  • Pridružio: 13 Dec 2008
  • Poruke: 114

joco86 ::evo pokusaj ovdje....

lexpev.nl/grenades/sovietbalkan/yugoslavia/m85.html

nisi pročitao tekst koji sam gore napisao-tamo i spominjem činjenicu da je naziv M-85 koji baš na tom lex-ovom sajtu se spominje je obična bedastoća,ta bomba je proizvedena nakon 1991,dakle niti ima ikakve veza sa 1985-om godinom,niti ju je ikad JNA vidjela kao dio svog arsenala...uostalom taj podatak da se bomba zove M-85 sam vidio samo na toj stranici i nigdje drugdje.a lexu ću poslat mail da promijeni taj podatak jer je netočan.
valjda je njemu netko poslao krivi podatak,i čovjek ga uvrstio na svoj sajt Confused

offline
  • Kibo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Okt 2007
  • Poruke: 7498
  • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

I ja se cudim pomalo jer ovu bombu nikad nisam video. Moguce da se radi o nekom projektu iz bivse SFRJ koji je imao oznaku M-85 pa je neka od drzava kasnije u raspadnom procesu za vreme ratnih konflikata pocela da proizvodu tu bombu. To je jedina mogucnost koja postoji. Cudno da nema nikakvih oznaka na njoj. U svakom slucaju ako ne dolazi sa prostora bivse SFRJ onda je verovatno negde iz istocne Evrope jer se tada oruzje iz tih zemalja masovno valjalo na nasim prostorima.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 782 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 1 sakriven i 765 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bestguarder, bigfoot, bobomicek, bojcistv, drimer, Ilija Cvorovic, Lazarus, Milometer, miodrag, samsung, Shilok, Srki94, suton, wolverined4, zziko, šumar bk2