Balkanski ratovi, 100 godina od konacnog oslobodjenja od turske okupacije

3

Balkanski ratovi, 100 godina od konacnog oslobodjenja od turske okupacije

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3625
 • Gde živiš: Kraljevo

Kumanovska bitkaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 9900
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

Danasnja Politika

Две војске се гледају у неверици
СВЕТОМИР ЂУКИЋ, ДИВИЗИЈСКИ ГЕНЕРАЛ: КУМАНОВО (5)


Да ли се смрачило или се нама смркло пред очима? Борбена бука не престаје. Сртевица, наше крајње лево крило, гола коса која се благо спушта реци, завршава се стрмо на самој реци, образујући повећи мртав угао. Баш из тог мртвог угла избише густи турски стројеви и нађоше се наблизу према нашим првим стројевима. Обострано изненађење! Распознајемо разрогачене очи...

Одједном се са турске стране залепршаше бели барјаци, пешкири, мараме. Предају се! Каква срећа! сену нам кроз главу. Обе стране престаше пуцати, тек по која пушка плане и све се утиша. Турски официри изађоше испред својих војника и пођоше нама.

Потпуковник Глишић, који беше код првих редова, виче да се не пуца и с неколико официра пође у сусрет турским официрима.

Две војске се гледају у неверици. ,,Да не варају?” Турци се држе некако чудновато и као да нешто гурају иза својих редова. Сумња се појачава и једна пушка плану с наше стране. Плану и с турске стране. Потом још две, пет, стотине и заори се пуцњава са обе стране.

Избезумљени војници пуцају стојећи, не нишанећи. На блиском одстојању не промашује се. Наста вика, кукњава и обе стране почеше одступати, окрећући леђа једна другој а неки пуцају у небо!

Паника на обе стране. Мртви и рањени осташе на ледини. Лакши рањеници гегуцкају и вичу да се стане, да не остану сами. Осташе и четири турска брдска топа, које су Турци гурали за собом, да би тукли бочно наше положаје кад заузму Сртевицу.

Турци несташе у оном мртвом углу а наши се делом задржаше близу гребена. Све се одиграло у неколико минута. Наста затишје.

Моја чета је лежала на истом месту, непосредно иза гребена. Осетивши да се нешто догађа напред, кренух чету у развијеном фронту преко косе и изиђох на гребен. Четврти вод био је заломио крилом фронтом према осамнаестом пуку и тако оста.

Он није осетио да три вода одоше а ми се њега нисмо ни сетили. Чета иде фронтом лагано преко пошироког гребена. Лево, спреда, повећа група бежи назад. Ја зауставих чету и командовах:

,,Клекни!”. Потрчах да зауставим револвером оне који беже. Вичем: ,,Стојте, што бежите?” и претим револвером. Стотина људи бежи и не осврћу се на претње непознатог официра.

„Стојте! Срам вас било!”, понављам бесно.

„Да га убијемо”, промрмља неко покрај мене, не заустављајући се.

„Ко сте ви? Гледајте своја посла!”, виче неки официр млатарајући пушком и на тај начин прети свакоме ко се усуди да га задржи у бежању.

Одједном, шрапнели одјекнуше над главама и сва та маса се сјури у малу шумицу иза косе, коју дотле нико није примећивао. Маса занесе и мене.

У шумици је било неколико стотина војника и официра из оба батаљона и неколико четника. Растурени и згомилани без икаквог реда. Нико ником није командовао. Кад се нађох у таквом друштву, где познадох два резервна официра, осетих стид и као опарен искочих из шумице и потрчах својој чети.

Сударих се са Стевовићем, који је јурио без капе, уназад. Како сам држао револвер у руци, подигох га према њему и повиках:

„Станите, пођите замном!”

Стевовић осети да бих ја и опалио и послушно пође поред мене. Прилазимо чети која је очима тражила свог командира и, кад ме угледаше, талас олакшања пређе преко њихових лица. Стевовић оде својој чети десно, растуреној око неких кућа. Тек тада сам је видео.

И десно бежи друга гомила војника, лармајући и пуцајући увис. Ја се не усудих да је заустављам опет, већ кренух чету напред, лагано. Ишли смо добро поравњати. У сусрет нама бежи трећа гомила и то право на наш фронт. Овде се бежи по гомилама! Ја командујем чети: „Лези!” и чета леже на земљу положивши пушке с бајонетима по земљи. Маса удари преко чете и нико се не заустави. Неколико наших се поведоше за бегунцима, али кад видеше да остали са мном леже на свом месту, брзо се вратише и они, постиђени.

Спреда долази неки коњички официр и виче, псује:

„Пешаци! Што остависте моје митраљезе?” Али и он оде за пешацима у шумицу позади, где је био општи кркљанац.

Задржах чету на предњој војничкој ивици и почесмо се журно укопавати. То је сад била главна линија одбране Сртевице, која је била основа за утврђивање положаја преко ноћи и сутрадан. По коси лево, напред још лутају групе војника лармајући.

„Шта се они тамо врте, што и они не одступе па бар да сви напустимо ово проклето место!”, падају на ум и такве мисли и жеље.

Мрак паде. Завлада нека чудна тишина свуд унаоколо. Потом се повремено чује по који пуцањ, запрашти по целом положају и опет се све умири. На простору где су остали мртви и рањени, зачују се гласови: „Не пуцај, не пуцај!” и све умукне.offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3625
 • Gde živiš: Kraljevo

Balkanski ratovi - Londonski mirovni ugovor

offline
 • Pridružio: 05 Jun 2012
 • Poruke: 84

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3625
 • Gde živiš: Kraljevo

Balkanski ratovi - Mir u Bukurestu

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Posle bitke na Bregalnici, prikupljeni su ostaci preminulih po bolnicama i poginulih srpskih vojnika i sahranjeni u kosturnici koja se nalazila na bregu Kalenica, oko 150m levo od puta Veles- Shtip. Nad kosturnicom je tada podignut spomenik.

Ponovnim dolaskom bugara, kosturnica je poharana, spomenik porusen. U meni nepoznato vreme, ali svakako pre 1979.g. kosti su pokupljene, bez ikakvog verskog obreda potrpane u plasticnu burad koja su zatrpana kod crkve u blizini banje Kezovica, oko 1km od Shtipa, bez ikakvog obelezja (a kako sam od starijih ljudi koji su u to vreme vodili poslove maticara u opstini) nije obavestena ni vlada Srbije.

Nad samom kosturnicom je sagradjena meteoroloska stanica koja i danas postoji.

offline
 • smardik 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 04 Mar 2007
 • Poruke: 69

Изложба о Балканским ратовима у Дому Војске Србије

Догађаји у Дому Војске Србије свакако заслужују пажњу чланова и посетилаца форума. Реч је о изложби слика и фотографија под заједничким називом „Јунаштвом у славу” и поднасловима Балкански ратови у делима ликовних уметника из збирке Војног музеја и Српски војник у Првом балканском рату 1912-1913. која је траје све до 30. априла.

Овом изложбом Медија центар „Одбрана“ у сарадњи са Војним музејом, Српским академским кругом и ЈП „Службени гласник“ даје допринос обележавању 100. годишњице балканских ратова.

Изложба фотографија, чији су аутори студенти историје на Филозофском факултету у Београду Смиљана Чакаревић, Немања Девић, Војин Малетковић и Предраг Аранђеловић, окупљени у Српском академском кругу, приказује живот српског војника од мобилизације и поласка у рат до завршетка ратних дејстава.

Радно време Галерије Дома Војске Србије је сваког дана сем недеље од 11.00 до 19.00 часова. Улаз је слободан.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

Током трајања изложбе биће организована предавања, промоције књига, гусларско – поетско вече и пројекција филма.

Аудио записи са предавања могу се наћи на сајту Медија центра "Одбрана"

Предавања

16. 4. у 17 „Душан Шијачки – Балкански рат у слици и речи”, Боривој Миросављевић.
odbrana.mod.gov.rs/vesti.php?idvesti=168#audio
17. 4. у 17 „Дочек српске војске у Београду после ослобађања Старе Србије”, др Раде С. Н. Рајић.
odbrana.mod.gov.rs/vesti.php?idvesti=170#audio
18. 4. у 17 „Значај Балканских ратова за национални идентитет”, проф. др Милош Ковић.
odbrana.mod.gov.rs/vesti.php?idvesti=171#audio
23. 4. у 17 „Српски војни санитет у балканским ратовима”, др Александар Недок.

24. 4. у 17 „Рат за море”, др Милић Милићевић.

29. 4. у 17 „Заборављени хероји”, Немања Девић - Српски академски круг.

Књижевни програм

25. 4. у 17 Промоција књиге „Српске комите 1903 - 1912” Стевана Симића. О књизи говоре: свештеник Милорад Средојевић и др Дмитар Тасић.

26. 4. у 17 Промоција књиге „Бој изнад векова – сто година од Кумановске битке”. О књизи говори: Мишо Вујовић, директор и главни и одговорник „Пронцип прес“.

Музичко сценски програм

19. 4. у 17 Гусларско-поетско вече. Учествују: гуслар Саво Контић и ученици ВИ београдске гимназије.

Филмски програм

30. 4. у 17 Пројекција филма „Кумановска битка: крв и магла“, SENSE Production.

offline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1746
 • Gde živiš: Srbija, Levač

jel zna neko ko je ovo liči mi na nekog Grka???

offline
 • djboj  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 06 Jul 2010
 • Poruke: 1190

Кажу, сад нисам сигуран колико је тачно, да је ово фотографија неког четника из околине БГ а усликана је 1942. године од стране неког тада познатог немачког фотрографа. Слика доста кружи по Руским форумима који се баве (анти)комунизмом из периода ДСР-а. Верујем да би екипа са оног дела форума која се бави тим периодом 41.-45.-та много боље знала о коме се конкретно ради.

Други пак кажу да се ради о неком муслиману (неп. националности) негде са Кавказа
"Насколько мне известно, это фото человека по имени Хасан аль Кабдир. Он был ротмистром в конной дивизии SS "Das Hachen". Подразделение состояло из выходцев с Кавказа и арабов. В марте–апреле 45–го эти горцы и арабы держали оборону на подступах к Дрездену и отличились повышенным героизмом. ..."

http://historyporn.d3.ru/pages/3

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Nije svaki cupavac sa bradom cetnik. Narocito ne za ovakvu i ovu temu.
A po nemackoj bombi se vidi da je slika iz perioda drugog sv.rata. Mada mislim da su nekakve slicne nemci imali i u prvom ratu. Al' ko da trazi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 729 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 5 sakrivenih i 688 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, A.R.Chafee.Jr., alenfetahovic2, Bane san, bato, Belac91, branko7, caesar, cvrle312, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, Faki-Valjevo, galijot, goxin, havoc995, jovan.simovic97, Lucije Kvint, Mercury, Milan A. Nikolic, miljannis, panonski mornar, pavlo, powSrb, prekodrinski, repac, rodoljub, rovac, spektorsky, Srky Boy, Toni, trutcina, Vlad000, vukdra, Vzor50, Zmaj 99, 2001