Akcija Radusa - 1972 ...Upad terorista u SFRJ.

29

Akcija Radusa - 1972 ...Upad terorista u SFRJ.

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 1904

Citat: . . .Posto su to bile vjezbe tadasnji neprijatelji su bili izvidjaci-diverzanti JNA koji su po obucenosti bili daleko iznad tih feniksovaca i opet u velikoj vecini su bili "neutralizovani". . . .
Bogme,sevenino,vojna policija nije baš često uspevala da "neutralizuje" diverzante osim kada ovi po scenariju treba da "poginu".Ako je u JNA neko bio vrhunski obučen onda su to divezanti i padobranci,gledao sam kada se diverzanti (prilikom vežbe) izvuku iz obruča VP i ispuste gume na njihovim Pincovima.Pukovnik je pošizio jer to izgleda nije bilo u "scenariju" .
-1972-e je sistem bezbednosti u celini položio ispit a najveće slabosti je pokazala upravo do neba hvaljena JNA.Teritorijalna odbrana je ipak ispunila zadatak a odnos gubitaka je nakraju bio na štetu terorista za razliku od nekih akcija mnogo hvaljenih i bolje opremljenih jedinica Rusije,Egipta,SR Nemačke i dr. država.
-JNA je pokazala sve boljke koje su joj na kraju došle glave,zanemarivanje stručnosti u korist političke podobnosti(na primer pok.kapetan je pohađao političku školu umesto,kao što bi se očekivalo od komandira jedne specijalne jedinice,adekvatne kurseve),preteranu glomaznost,masu umesto klase,nadobudnost,šablonizam i sl.Oficiri JNA su sve više postajali "društveno politički radnici",koji su naknadno završavali fakultete bez mnogo veze sa vojničkim pozivom(prava,filozofiju,psihologiju,znači uglavnom ne-tehničke) i tako se polako pretvarali u obične činovnike.Retko si mogao videti oficira sa činom većim od kap.I kl. a bez obavezne trbušine,sa aktovkom u ruci i mantilom preko nje kao da je krenuo na berzu a ne u kasarnu da se priprema za krv,znoj i suze.Zato su 1991-e masovno patili od "situacione neuroze".
Sve se to moglo naslutiti nakon Raduše.
P.S.
Malo je izvan teme ali u izvesnoj vezi sa njom;sve ove znake konformizma sam mogao naslutiti i u Vosjci Srbije nakon tragedije na Pasuljanskim livadama kada su poslati klimatizovani autobusi
po "šokirane" kadete završne godine VA.Tako ih neće pripremiti za ono što ih u pozivu koji su dobrovoljno izabrali čeka pa makar se to zanimanje zvalo i "menadžer odbrane"(sic!)Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Jun 2011
 • Poruke: 327

pa viktoria i rekao sam da su uglavnom "neutralizovani". To i jeste cilj vjezbi da se postigne uigranost timova i saradnja sa "lokalcima". Obucenost diverzanata JNA je ipak bila mnogo iznad nekih usijanih glava koji su dosli da dizu ustanke. Isto tako (govorim o pocetku osamdesetih) starjesine JNA koje su ucestvovale u tim vjezbama pokazivali su pravi profesionalizam. Kad su bile uzbune za bege uvijek se islo od tog da je stvarna situacija. Imali smo sat vremana da pokupimo MTS, tacno popisano koliko municije, bombi, tromblona,... na smotri sastava se vrsi prebrojavanje, podijele frekvencije, samo okvirno opisu zadaci i tek kad se dodje u prostoriju podijeli se manevarska municija i onda se zna da je vjezba. Ali opet mi kao obicna vojska smo bili posljednji u lancu, glavna snaga su bile starjesine. I pored tog da smo bili u savrsenoj kondiciji, ipak se sa tim starjesinama nismo mogli porediti. Komandant sastava je bio cini mi se kapetan korvete, a ostalo vodnici, porucnici itd. Sjecam se jedne scene da sam imao posjetu i bio u gradu, u medjuvremenu je bila uzbuna i mene je vojna policija pronasla objasnila o cemu se radi i pokupila. Negdje smo presreli kolonu i prikljucio see mojim drugovima, a oni obili moju kasetu i ponijeli i radnu uniformu i naoruzanje i opremu. Iskreno sam i ja pozurivao policajce da sto brze voze u onoj fijatovoj kampanjoli iz silne brige, kako ce oni bez mene. To su bila neka druga vremena i cisto sumnjam da bi bilo kakve usijane glave imale sanse.
Par godina poslije na odmoru u Bolu, u sred sezone, hocu da kupim cigare na benzinskoj u centru na rivi, kad ono sve blokirano. Prodjem blokade i imam sta da vidim, opet neka usijana glava postavila eksploziv. Naravno uhvacen. Strpase ga u stojadina i ciao. Ipak je to sve nekako funkcioniralo.offline
 • Pridružio: 03 Nov 2009
 • Poruke: 4347
 • Gde živiš: U podrumu,mučim električara...

Ovo bi moglo biti interesantno. U knjizi Miljenka Dodera "Jugoslavenska neprijateljska emigracija" (Centar za informacije i publicitet, Zagreb, 1989.) pronašao sam žalbe uhvaćenih i osuđenih terorista. U njima možete vidjeti kukavičluk dotičnih i to kako su se brzo odrekli borbe za "svoju stvar". Ne zamjerite na gramatičkim greškama, u knjizi su žalbe prenesene onako kako su ih oni pisali i tako ću ih i ja prepisati. A to govori i o njihovoj pismenosti. Ne mogu sve prepisati odjednom, pa ću u dijelovima.

Vojnom sudu u Sarajevu

Molbu

Povodom svega onog što sam počinio zla djela protiv današnjice pasamse duboko pokajavo i zaista bio na krivom putu stoga samse predavo dok sam dobio šansu dase predam pošto sam uvidio daje nama svima lažno prikazano stanje u zemlji pošto smo došli u jedno selo i tražili vode da se napiemo pa nismo dobili kako bi dobili koju drugu pomoć i sva druga susrete da smo mi otpad kdo samog hrvatskog naroda. ja molim za život damise pokloni ako je to moguće iako pošto sam uvidio dasam bio u zabludi velikoj pase zbog svega kajem i ujedno se stidim samog sebe.
Keškić Vejsil

Vrhovnom sudu Jugoslavije

Žalba

Uodnosu na izreenu kaznu smrti pa želim da zatražim od vrhovnog suda Jugoslavije milost za moj život. kako bi mogavo da dokažem daču da budem lojalan i pošten Građanin Jugoslavije pošto sam zaista uvidio težinu krivice kojusam počinio dasu to teška djela protiv svog naroda i države. tako da sam potpo pod uticaj ustaške emigracije i povjerovo njihovim lažima pošto sam sa vrlo malom školskom spremom svega jedan razred osnovne škole pa to je dosts doprinjelo da povjerujem u laži i dobijem pogrešnu sliku današnjice. pa kadasam došao u Jugoslaviju i imo prvu priliku da vidim stanje i susret sa narodom u planini jasam odma vidio da smo svi skroz na krivom putu pa samse duboko pokajavo zbog poćinjeni djela pasam odma posle prvog susreta sa poternim snagama od vojio se od grupe i odma se predo organima vlasti i od prvog dana ja sam iskren i nastojo da bude što bolje prikazana organizacija HRB (Hrvatsko revolucionarno bratstvo) i sve štosam znao o njoj i njenim namjerama. ja kada sam vidio ranjena vojnika meni je još jasnija slika bila i odmasam pomogao ranjeniku i pokušo daga previjem i dadem prvu pomoć i tako sam sa njim bijo sve dok nisu došli pomene da moram da idem otišavo i ostavio vojnika živog iza sebe pa kada samse predo prvo štosam za pito sam kakoje pamije islednik rekavo daje umro meni je toliko bilo žavo da sam plako kavo malo djete ili damije neki rod bijo pokojni. pameje sve ovo duboko ganulo i dase istinito duboko kajem i molim za život damise pokloni i kazna zamjene sa zatvorom tako dami dadese šansa dase popravim ai da nisam više onaj zlikovac koji sam bijo negda. pa molim milost za život akoje ikako moguće.
Keškić Vejsil

Dodajem u vezi

Kada samse predavo sam 29-6-72 g dasam odma ispolio želju dase grupa pohvata i onemogući daljni rad grupe pošto sam uvidio svoju zabludu jasam se predo vlastima i ispoljio naj višu želju dase oni pohvataju i daji zaseda može da sačeka kod njihovi kuća pa daji pohvata pa mislim da su to zasluge moje pa mislim da nisam baš zaslužio kaznu smrti pošto sa kojima sam god islednicima radio i oni su me svaki pofalili na mojima iskazima i pomoći o grupi i HRB. pa zbog svega ovog i ovi zasluga mislim da nisam zaslužio kaznu smrti štose tiče mojeg hapšenja pa ja nisam bijo uhvaćen 29-6-72 godine već samse predo toga dana a sporedno je meni štosu oni imali oružje jato nisam znavo a drugo nisamse ni interesiro kosu i dalisu naoružani ili nisu pošto moja želja bila dase predam pasam zato zaustavio automobil i civilima prišo i zamolio dame odvezu do milicijske stanice a ne kavo što sud tvrdi dasam uhvaćen tog dana več sam se predo drugo dasam želio dase borim jasam mogao da lahko likvidiram civile ali to nije bila moja želja i moj cilj več dase predam pošto sam vidio dasam na krivom putu i velikoj zabludi i istog momenta izrazio duboko kajanje za sva počinjena dijela stog molim vrhovni sud dami pokloni život pa tosu sve činjenice koje ukazuju dabise moglo postiči i kaznom vremenskom cilj kažnjavanja a mislim daje i velika zasluga moja dase teroristička grupa razbie i pohvata kada sam davavo sve podatke o grupi sve sam to činio samo dase što prije pohvata grupa i spreči u njenim namjerama i dabise mogle postaviti zasede oko njihovi kučani pohvatati sviju skupa pa stoga molim milost za život.
Keškić Vejsil

offline
 • StD 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 26 Avg 2007
 • Poruke: 15

Ne bi me čudilo da ovo jeste njegovo pisanije, što bi bio još jedan dokaz da se u takve akcije šalju nepismene budale. Zanima me samo da li njegova porodica zna za ovo, pošto sam negde na netu video da su mu postavili tablu, valjda na mestu gde je uhvaćen?

offline
 • Pridružio: 03 Jun 2013
 • Poruke: 76

Svašta se tu dešavalo! Jedan zarobljeni terorista (zaboravio sam ime) je čak predlagao da ode u emigraciju i likvidira vođe HRB. Kao garanciju svoje lojalnosti nudio je da lično strelja četvoricu svojih zarobljenih drugova!

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 21101
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Šta se tu izrodilo lovačkih priča, mogu samo da nagađam. Pola Bosne i Hrvatske se hvalilo kako je lično učestvovalo u hvatanju i likvidaciji...Samo da se i naša tema u to ne pretvori.

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2009
 • Poruke: 4347
 • Gde živiš: U podrumu,mučim električara...

IZ ŽALBE MIRKA VLASNOVIĆA NA PRESUDU VOJNOG SUDA U SARAJEVU

Nakon što prilično detaljno opisuje svoj život i kako su ga teroristi postepeno "uvlačili" u organizaciju iznosi da je pod prijetnjom ustaškog emigranta Franje Perčića - "stožernika" organizacije ekstremne ustaške emigracije "Hrvatsko revolucionarno bratstvo" (HRB) - pristao da uđe u grupu koja se spremala za akciju u Jugoslaviji ("rekao mi je da ću biti skraćen za glavu i postati izdajnik hrvatskog naroda ako ne budem iša"). Opisujući navodnu situaciju u kojoj se bio našao kaže: "... U mojoj glavi se izmješalo koj čega i mislija (sam) da (mi) mogu dignuti kuću u zrak, mene ženu i djecu ubiti". Vlasnović moli da Vrhovni sud Jugoslavije ima u vidu da je on pod prijetnjom postao član terorističke grupe i da se potjeri sam predao ("mada sam mogao i dalje da biježim ili da pobijegnem. Ja to nisam napravija nego se preda i sve iskreno izda organizaciju i kaza svoje").

Da bi potvrdio svoju "iskrenost" i kajanje a da bi sačuvao glavu, on iznosi još podataka o ustaškim organizacijama , navodi ljude i neke činjenice koje je u istrazi "zaboravija" iznijeti. Čak tvrdi da ima "vrtoglavicu još od ranije" i da je "bolestan u glavi" ali ga je bilo "stid da kaže dok to nisu primjetili u zatvoru".

"Smatram da je Jugoslaviji potreban jedan ovakvi koji je bija u grupi i preživija da bi ovakvi koga da pobija ono propagandu koja je u emigraciji i da bi mu se vjerovalo i ovdije veliki uspjeh da bi jugoslavija ovakvoga člana poslala odakle je i doša pada stane na televiziju pada kaže emigrantima kako je grupa dočekana pa bi onda vidjeli uspjeha..."

Ako se nad njim izvrši smrtna kazna, naglašava on u žalbi, da bi to bilo oruđe u rukama emigracije i njene propagande koji bi zvonili na sva zvona da su ga ubili Srbi i Jugoslaveni. Dalje on izražava spremnost da se "žrtvuje" i pomogne Jugoslaviji.

"Stavljam se na raspolaganje dame Jugoslavija izruči Australiji. Imam tamo porodicu pa ću na televiziji i pojedinačno kazati što se sve dogodilo i kako smo dočekani slabo od Hrvatskog naroda. Kako je Hrvat u Hrvata puca i na ovaj način će ljudi s toga pogrešnoga puta da krenu na pravi put a to može samo ona osoba koja je bila u grupi onoj će se naj bolje vijerovati da im se dokaže istina da više nema smisla da se tako nešto zamisli. Ovdje će (biti) pobijena (njihova) propaganda i organizacije propasti jer mogu da budem svijedok a drugi niko nemože da to napravi zato što sam ja bija a to već se zna da sam bija.
Znam dabi mi bilo opasno da bime vrebala smrt od pojedinaca ali bi stotine drugi spasija i vidijo moju djecu makar dva dana nebi se boja smrti jer dokazujem istinu a ovako ako se ja ubijem ovdje tako će biti i mom Bratu i sinu i ostalim drugima.
Smatram da bi vlas naroda Jugoslavije na ovaj način dobila mnogo brojne prijatelje da bi se postiga uspjeh za razbijanje (emigrantskih) organizacija i drugi grupa i nemira nebi bilo i ubistva brat brata.
A to bi i Australija jedva dočekala i ona nevoli pod zemne hrvatske organizacije ni druge javne. Kada bi im nešto o takvim organizacijama dokazano bilo rado bi primili. Kažem uz pomoć Australske policije da bi nestala organizacija a i sami članovi kadbi im ovako reko onaj koji je vidija kako su ga dočekali u domovini da od istoga nema ništa da narod je protiv ovoga zašto smo došli danam niko ništa neda svak izdaje bez razlike bija rod ili ne svak bježi od nas i smatra nas za neprijatelje. Kad bi to sve kazano bilo od onoga koji je to sve vidija sve bise to razbiježalo.
A to se može vidjeti samo ovi u grupi koji su bili i to one vođe da su znali ranije daće ih tako dočekati nebi vodili grupu. Stim mislim da je ovaj koji je preživija iz grupe da bi moga da pobije propagandu i uništi terorističku organizaciju i ostale javne organizacije da bi se raspale na ovakav način kako ja mislim.
Mene kazniti sa smrtnom kaznom oni neću znati da sam ja uvidija dasam napogrešnom putu bija i da meje Hrvatski narod izda i nije za ono štosam ja poslan nego dasu me ubili Jugoslaveni Srbi i dalje (će) brusiti moga sina brata i ostalu rodbinu i ostale Hrvate".

Vlasnović Mirko

offline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1746
 • Gde živiš: Srbija, Levač

Evo kako je nedavno hrvatska televizija prikazala dešavanja i pozadinu akcije Raduša72 u svojoj epizodi o HRB.

Epizode dokumantarca posle kratkog uvoda o HRB je posvećen upravo ovoj temi uz prikaz svedoka, učesnika , dokumentovanog materijala, događaja iz medija i politike u zemlji i inostranstvu. Uglavnom jako zanimljivo, pogledajte dok ne izbrišu link na YT, pa posle komentarišite šta ovde nije tačno izneto na HRT dokumentarcu???

offline
 • 5150 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 04 Feb 2015
 • Poruke: 1

aleks ::Ludvig Pavlović smrtna kazna zamenjena teškom robijom od 20 godina,1991 tadašnji predsednik SFRJ Stjepan Mesić ga svojom odlukom pomiluje i on se odmah po oslobađanju priključuje HOS i u prvoj oružanoj akciji pod vrlo sumnjivim okolnostima gine,zvaničnu verziju o njegovoj pogibiji nije prihvatila ni njegova porodica tako da i tu nije sve do kraja čisto i jasno.

slucajno nabasah na ovo prilikom trazenja nevezanih stvari i nekako cudno se osecam...moj otac je hvatao ovu grupu po brdima a meni dopala desavanja 90ih.
za pavlovica su izmisljane razne price - te 10 godina samice a da nije izlazio napolje, te da se u zatvoru potukao sa arkanom i raznorazne druge gluposti.
ludvig pavlovic je ubijen 18.09.1991 pod vrlo jasnim okolnostima a tacnije pogodjen je sa nekoliko metaka sa razdaljine od oko 100m dpok je za drustvom cekao prolaz pripadnika tadasnje JNA u studenim vrilima. ubijen je od strane posebnog odelenja jna cija je funkcija bila doturanje dezinformacija i postavljanje kontrazaseda, u slucaju sa pavlovicem i njegovom ekipom zaseda je kntrazaseda je postavljena iznad zasede HVO, unisteno je dosta ljudi. njihova grupa se nasla u unakrsnoj vatri - odozdo konvoj JNA, odozgo grupa zasede.

ovo odelenje je dosta uspesno dejstvovalo negde do kraja novembra 1991 kada je bilo prvo prebaceno na Baniju negde oko petrinje, zaboravih kako se zvalo selo a zatim povuceno u bazu na fruskoj gori, rasformirano u decembru 1991. komandir odelenja, zdravko, je prebacen u sdb, kasnije se pojavljivao malo u nisu malo u erdutu, nekoliko pripadnika je prevedeno u lisicji potok odakle su dvojica poslata na kosovo a trojica u novoformiranu 72gu kao instruktori, dalje sta je bilo ne znam, svako je imao neke svoj puteve.

online
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 17 Apr 2014
 • Poruke: 6479

Па када су чули ове..Savka Dabcevic - Kucar - Ne zelimo i necemo Jugoslaviju


Tuđmanov govor iz 1971. -- Naša je majka samo naša hrvatska domovina!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 876 korisnika na forumu :: 83 registrovanih, 12 sakrivenih i 781 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: AESA, airsuba, aramis s, Atomski čoban, bato, Bogoslov, Bojan5150, boyce, bozidar.filozof, BRATORIII, celik, cemix, codeborn4, Cufo, cvrle312, Dannyboy, darkangel, debeli, Denaya, DENIRO, djboj, Djokkinen, djukapfc, Dragan Vašalić, Drug pukovnik, eleutheros, Eyes Wide Shut, Faki-Valjevo, filiphr, Gama, Georgius, idefix, Jerry Drake, Jester, Jovan Nenad, komkom, kosticmilanko, Kristian_KG, krkalon, Kubovac, kuureee, laki_bb, Libertas, lord sir giga, madza, maiden6657, Mala Truba, MarKhan, MB120mm, Mercury, mgaji21, Mi-24, MiG-29M2, MiGac, Milovan Dinic, mrkanidja, nemanja.tatic, perko91, petar_asroma, powSrb, Radovan Milinković, RADOVAN.S, randja26, Regrut Boskica, renoje2, robytz, rovac, sezan, shone34, SlobaBgd, slonic_tonic, Sr.Stat., srbi, sretnasmrt, ssekir75, stipica1, valter68, vasaw, vathra, VJ, voja64, Warhawk, xoax