BSD - Hrvatska

1

BSD - Hrvatska

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2012
 • Poruke: 441

Poštovani,

nadam se da nikome neće smetati ako otvorim temu o specijalnoj i jednoj od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske - BSD - u prijevodu to bi bilo "Bojna za specijalna dijelovanja". Nadam se da će rasprava krenut isključivo u vojno-tehničkom smjeru bez prevelikog upletanja politike, te da će moderatori sankcionirati one koji budu pokušavali suprotno bez obzira na nacionalnost.

Bojna za specijalna djelovanja (kratica BSD) elitna je postrojba oružanih snaga Republike Hrvatske. U sastavu je pristožernih postrojbi Glavnog stožera Oružanih snaga. Nastala je 8. rujna 2000. godine, spajanjem djelatnika Središta za posebne borbene vještine iz "Šepurina" i 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Bojna za specijalna djelovanja ima središte u Vojarni "Drgomalj" u Delnicama.


Oznaka BSD-aBojna je danas jedna od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske te jedna od najbolje obučenih i najbolje opremljenih postrojbi za specijalne operacije u regiji. Simbol postrojbe je zmija te se pripadnici postrojbe često pogrešno nazivaju kobrama, jer zmija koja se nalazi na grbu postrojbe je poskok, jedna od najopasnijih i najotrovnijih zmija koja se nalazi na području Europe i Hrvatske.

Okosnicu Bojne za specijalna djelovanja čine pripadnici hrvatske vojske koji su proizašli iz Domovinskog rata i koji su bili u sastavu specijalnih i izvidničkih postrojbi i gardijskih brigada. Do danas je izrasla u jednu od najelitnijih i najobučenijih postrojbi Hrvatske vojske, a njezini pripadnici osposobljeni su za operacije na kopnu, moru i u zraku, u svim vremenskim uvjetima i na svim terenima.

Među ostalim postrojba je specijalizirana za ubacivanje u neprijateljsku pozadinu i izvlačenje snaga iz neprijateljske pozadine zrakom, vodom i kopnom, antiteroristička djelovanja, pružanje pomoći u mogućim elementarnim nepogodama i nesrećama većih razmjera, sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama, provedbu specijalnih djelovanja u vojnim i nevojnim operacijama poput traganja i spašavanja, izviđanje, prikupljanje i obradu obavještajnih podataka, izvođenje diverzantskih akcija u vodi, zraku i na kopnu, posebno na nepristupačnom terenu i drugo. Postrojba je opremljena najsuvremenijim naoružanjem i specijalističkom opremom.

Bojna za specijalna djelovanja je iz sastava pristožernih postrojbi HKoV-a prepozicionirana u pristožerne postrojbe GS OS RH čime je podignuta na stratešku razinu odlučivanja u svrhu poboljšavanja uvjeta njezine uporabe (skraćen je proces donošenja odluka smanjenjem jedne zapovjedne razine).

Od osnivanja postrojba je prošla kroz dva preustroja. Drugi je završio 2008. godine. U sklopu njega, Bojna za specijalna djelovanja povećala se sa 150 pripadnika na 300. Svrha je preustroja bila spojiti sve specijalne postrojbe koje su djelovale unutar Oružanih snaga u jednu ustrojbenu cjelinu, tako da je BSD danas jedina specijalna postrojba u Hrvatskoj vojsci. Po novom ustroju, u sastav je ušla satnija antiterorističke vojne policije i satnija pomorskih diverzanata, tako da su u BSD-u zaokružene sve specijalnosti unutar Oružanih snaga. Postrojba provodi niz obuka kao što su ronilačke, padobranske, alpinističke, snajperske, i to kako za svoje pripadnike tako i za pripadnike svih ostalih postrojbi Hrvatske vojske

Ustroj

Zapovjedni vod - zadužen za osiguranje sustava veze, sanitet, opskrbu i transportno osiuranje
1. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu zračno-desantnih operacija te zauzimanje i osiguranje zračno-desantne osnovice.
2. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu operacija u brdsko-planinskom okružju te zimskim uvjetima. Nositelj provedbe obuke skijanja i alpinizma.
3. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu amfibijsko-desantnih operacija na moru i unutrašnjim vodama. Nositelj provedbe obuke za borbenog plivača i ronitelje.
Satnija za gradsku i antiterorističku borbu - specijalizirana za gradsko i antiterorističko djelovanje. Posebno osposobljena za pripremu i provedbu antiterorističkih operacija (izravne akcije na objekte, rješavanje talačkih situacija) te osiguranju VIP osoba. Nastala je uklapanjem Antiterorističke jedinice Vojne policije (ATVP) u BSD.
Satnija za vatrenu potporu - nositelj provedbe snajperske i minobacačke obuke. Daje izravnu vatrenu potporu ostalim cijelinama BSD


Selekcija


Na selekcijsku obuku dragovoljno dolaze pripadnici svih grana Oružanih snaga. Svi kandidati najprije prolaze psihološka testiranja i zdravstveni pregled, a nakon toga pristupaju motoričkim pripremama. Oni koji sve to zadovolje pristupaju selekcijskoj obuci koja se provodi u kampu na Udbini i traje 90 dana. Koji uspješno prođu obuku, raspoređuju se u specijalističke satnije: ronioce, padobrance, antiterorističku satniju, alpiniste ili u satniju za vatrenu potporu. Tek kad pristupe postrojbi započinje njihova prava specijalistička obuka, školovanje, i to kako u zemlji tako i u inozemstvu. Mladi ljudi koji se kandidiraju za obuku moraju biti najmanje dvije godine u sustavu Oružanih snaga. Na selekcijsku obuku u pravilu se javlja do osamdesetak ljudi. Negdje polovica zadovolji sve kriterije potrebne da mogu pristupiti selekcijskoj obuci, a od njih su u pravilu u postrojbu prima deset do dvanaest ljudi
_________________________________________________________________________


Treba ujedno i reći što sam primjetio na ovom forumu zbunjuje mnoge korisnike. Naime nedavno tokom preustroja OSRH dio BSD borbene specijalne grupe postali su ATVP - Antiteroristička vojna policija, mornarički diverzanti i ronilačke specijalne jedinice, satnija BSD za specijalističke operacije koji uključuju i padobranske postrojbe, te brdsko-alpinističke postrojbe.

Ovim putem postavit ću i video-slikovni materijal koji postoji na internetu i dosuptan je javnosti.

Započet ću sa videom bivšeg ZDRUGA koji je bio aktivan tokom rata , te je iz njega formiran današnji BSD.Naime korisnik koji je napravio ovaj video je stavio krivo ime, napisao je "BSD" što nije potpuno točno jer je to tada bio "ZDRUG" ,a od njega je nastao BSD kakvog danas poznajemo.
No obuka je dosta slikovito prikazana, a ona je kao i tada i danas veoma rigorozna i teška te rijetki postaju članovi BSD-a.

Postrojbe BSD-a koriste raznoliko naoružanje ukljucujuci i protu-oklopne vođene projektile, domaću pušku VHS i pištolj HS, g-36 u svim verzijama, HK-416, Domaću verziju Uzija zvanu "ERO" itd.

Slike današnjeg BSD-a koji ukljucuje i slike ATVP koja je danas dio BSD-a.
Nedavno se pojavila vijest kako će se BSD vrlo moguće uključiti u zajedničke akcije sa Poljskim i Američkim specijalnim jedinicama u "hvatanju" Talibana

http://defender.hr/republika-hrvatska/oruzane-snag.....nistan.php

Vjerovatno pravu istinu o takvim stvarima kao ni u jednoj drzavi javnost nikada nece saznati.

Također prije nekoliko dana predstavljen novi desantni brzi gliser koji je dobio BSD

Fotografija i tehničke karakteristike:

Citat:The motor boat Olimp M-46 is a high speed interceptor of the latest generation (the hull so-called step hull, with a novelty of a stern tooth (edge), which smartly regulates the tilt of the front part of the boat), meant for shock actions of exclusively special forces of the navy,anti-terrorism forces and special police forces, on the broad costal region (to 400 nm, tactical operations 250 nm). Max speed is 60+ knots.
Eto to je to za sada , nadam se da će se i ostali uključiti i dati svoj doprinos ovom temom informacijama, ako daj boze nadu sto vise slika ili videa pa da stave.

Lijep pozdrav svima,

Cro CopRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10372

dobre su ove ProTec-ove kacige, istu ovakvu ja imam za skijanje na vodi Very Happyoffline
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 121

Mene zanima da li se zna istorija ili simbolika korištenja zelene beretke? Da li je neki pripadnik ove jedinice bio u legiji stranaca, pa otuda pokupio inspiraciju pošto je ova beretka dosta slična i nosi se na lijevu stanu kao i u legiji, ili ima neku drugu svoju priču?

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16088
 • Gde živiš: Lublana

Predlažem da se stavi sve specijane jedinice po republikama ex. SFRJ, vojne i policijske, osim naravno naših ugostitelja, pod jedan naslov npr. "Specijalne Jedinice Republike Makedonije, Specijalne Jedinice Republike Crne Gore..." Nema smisla otvarati za svaku jedinicu neke od država svoju temu jer nema toliko toga da se piše osim iz razdobja 1991-1995 ali to je več zabranjena tema.

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2012
 • Poruke: 441

jazbar ::Predlažem da se stavi sve specijane jedinice po republikama ex. SFRJ, vojne i policijske, osim naravno naših ugostitelja, pod jedan naslov npr. "Specijalne Jedinice Republike Makedonije, Specijalne Jedinice Republike Crne Gore..." Nema smisla otvarati za svaku jedinicu neke od država svoju temu jer nema toliko toga da se piše osim iz razdobja 1991-1995 ali to je več zabranjena tema.

Poštovani kolega,

smatram da postrojba poput BSD-a ipak zasluzuje posebnu temu pošto se radi o dosta poštovanoj elitnoj postrojbi koja obuhvaća više rodova i specijalnosti ratovanja.

Evo nekih novosti vezanih za BSD

http://defender.hr/republika-hrvatska/oruzane-snag.....ssocom.php

POGLED IZBLIZA: BSD će ratovati u Afganistanu u sklopu USSOCOM

Citat:Ministar obrane Ante Kotromanovic posjetio je prije desetak dana Bojnu za specijalna djelovanja u vojarni "Drgomalj" u Delnicama. Drugi je to put u samo dva mjeseca da ministar obrane razgovara sa pripadnicima elitne vojne postrojbe OSRH. Naime, prvi je put to bilo u vojarni "Kovčanje" 15. ožujka 2012. kada su pripadnici BSD-a izveli vojnu vježbu. u nazočnosti ministra, načelnika GS OS RH general pukovnika Drage Lovrića i predstavnika saborskog Odbora za obranu. Doduše, bila je to pokazna vježba ograničenih mogucnosti s dva gumenjaka, jednim brodom i helikopterom.

Zasigurno nije posve slučajno što je Kotromanović u dva navrata razgovarao s najvišim časnicima BSD-a. Vrlo brzo će se pokazati kako je pred ovom postrojbom najviše posla. Pored uobičajenih aktivnosti postrojbe u održavanju spremnosti deklariranih snaga za NRF (NATO snage brzog odgovora), sudjelovanja pripadnika BSD-a u operaciji ISAF u Afganistanu kroz Operativno mentorske timove, te pripreme vezane uz medunarodnu vojnu vježbu "Jackal Stone", pripadnici BSD-a ce nakon prestanka NATO-ovih borbenih operacija u Afganistanu 2013. preuzeti na sebe znatno složenije zadaće.

Naime, dok će se NATO postrojbe početi izvlačiti iz Afganistana u periodu 2013-2014., strategija daljnje vojne nazočnosti američkih i savezničkih snaga nakon 2014. stavlja težište na specijalne vojne postrojbe koje će biti objedinjene pod američkim zapovjedništvom ustrojenim već do konca ove godine i kojem bi na čelu trebao biti američki general s dvije zvjezdice general-bojnik Tony Thomas, zamjenik zapovjednika Združenog zapovjedništva američkih specijalnih postrojbi. Njihov je cilj obračunati se sa talibanskim vođama i manjim pobunjeničkim skupinama koji ne žele prihvatititi vladu u Kabulu. Pored toga će, zajedno sa afganistanskim specijalnim postrojbama, koje će obučavati i sa kojima će ići u borbe, pomagati uspostavi izabrane vlade u Kabulu na što većem dijelu teritorija zajedno sa specijalcima drugih NATO članica.

Ministar obrane Ante Kotromanović već je najavio kako će nakon povlačenja snaga ISAF-a iz Afganistana, tamo ostati još 30-40 hrvatskih vojnika. S obzirom kako se obuka pripadnika redovne afganistanske vojske i policije treba okončati do 2014. i s obzirom na gore vojnu strategiju nakon odlaska snaga ISAF-a, sasvim je jasno kako će se u Afganistanu naći puno veći broj hrvatskih vojnih specijalaca BSD-a nego što je to bilo do sada u sklopu mentorskih timova za obuku.

Pripreme za takav scenarij već su počele prije nekiog vremena. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovric od 4. do 7. veljače 2012. godine boravio je u službenom posjetu Sjedinjenim Americkim Državama. Tijekom svog boravka posjetio je Središnje zapovjedništvo (USCENTCOM) u Tampi, Florida gdje se susreo sa zapovjednikom USCENTCOM-a generalom zbora Jamesom Mattisom. General Lovrić posjetio je i Zapovjedništvo za specijalne operacije Oružanih snaga SAD-a (USSOCOM) gdje se susreo sa zapovjednikom admiralom Williamom McRavenom. Spremnost da pripadnici Bojne za specijalna djelovanja sudjeluju u operacijama u Afganistanu pod okriljem američkog zapovjedništva za specijalne operacije načelno je potvrđena na tome susretu.

Potvrđeno nam je još jednom kako se trenutno razmatraju dva modela njihova sudjelovanja. Prvi je model zajedničkog djelovanja sa američkim i poljskim vojnim specijalcima što podrazumijeva izravno sudjelovanje u borbama protiv talibanskih pobunjenika. Ovom modelu su skloni američki dužnosnici dok je drugi model, puno prihvatljiviji hrvatskoj strani. To je model prema kojem bi hrvatski specijalci sudjelovali zajedno sa slovackim specijalcima u obuci afganistanskih specijalnih postrojbi.

U svrhu bolje obuke i priprema za izvršenje zadaća u afganistanu, Bojna za specijalna djelovanja će vrlo skoro dobiti desetak američkih vozila tipa HUMVEE.Vidjet ćemo kako će biti, ako kolege iz BSD-a budu "službeno" išli u A-stan želim im mnogo sreće i uspjeha.

offline
 • Pridružio: 28 Feb 2008
 • Poruke: 565

Mislim da je baš ovaj desantni brzi gliser predstavljen nedavno i nama u CG. Čovjek koji je pričao o njemu je rekao da se cijena kreće od 350 000e pa na više u zavisnosti od motora itd...

offline
 • Pridružio: 05 Nov 2009
 • Poruke: 332
 • Gde živiš: Podgorica

Treba nama druze mnogo sta jos prije ovog glisera!

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2012
 • Poruke: 133

@ amonsrb
Što se tiče nošenja zelene beretke , znam da je to u našoj vojsci bio i prije a i sada je svojevrsni znak raspoznavanja , drugim riječima jedino su specijalne postrojbe nosile zelenu beretku okrenutu na tu stranu dok su ostale postrojbe ( gardijske brigade prvenstveno ) nosile beretke u drugim bojama ( crna , smeđa , crvena ) okrenute na suprotnu stranu. E sad da li to ima eventualno neke veze sa tradicijom iz drugih postrojbi toga tipa u ostalim vojskama - pretpostavljam da ima ali ne mogu točno reći čija bi to tradicija bila.
Također u specijalnim postrojbama HV-a je bio popriličan broj bivših pripadnika francuske legije stranaca ali to je bilo ono ratno vrijeme 90-ih iako bi se i sada možda našao poneki bivši legionar u njima. Stoga nije isključena ni ta mogućnost koju si spomenuo - da su tu tradiciju prenijeli bivši legionari.

offline
 • DEMIR  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 03 Nov 2011
 • Poruke: 339
 • Gde živiš: Mesto gde se najmanje radi a najbolje zivi...Novi Pazar

Da li su pripadnici ove jedinice bili na usavrsavanje u nekoj drugoj zemlji recimo Nemackoj ili Francuskoj.

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2012
 • Poruke: 441

DEMIR ::Da li su pripadnici ove jedinice bili na usavrsavanje u nekoj drugoj zemlji recimo Nemackoj ili Francuskoj.

Naravno kolega, oni to redovito čine sa svim koalicijskim snagama iz NATO-a, a surađuju i sa ostalim specijalnim jedinicama Republike Hrvatske.

Neke slike padobranskih postrojbi BSD-a


Inače padobranske postrojbe BSD-a najviše surađuju sa Poljskim padobrancima iz specijalnih jedinica kao što je GROM.

Jedino što je šteta je što RH nije nastavila tradiciju koju je imala ne tako dugo, a to je korištenje AN-32 transportnih aviona za veće padobranske skokove i vježbe, koji je razlog toga ne znam. Vjerovatno taj što RH više nema zasebnu padobransku satniju već se manje padobranske postrojbe nalaze unutar specijalnih postrojbi poput BSD-a ili VOB-a

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 591 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 584 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dorcolac, ivan979, Koridor, Mixelotti, opt1, RED4G-304