Kopnene jedinice Vojske Jugoslavije

1

Kopnene jedinice Vojske Jugoslavije

offline
 • WWII 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 15 Jan 2012
 • Poruke: 13

Odlučio sam da otvorim ovu temu iz razloga pošto na netu nema ništa mnogo o brigadama/pukovima kopnene Vojske Jugoslavije.Konkretno me interesuje organizacija i struktura jedinica i u kojim mestima su se nalazile.
Na netu sam našao veoma malo o desetak brigada i to je sve,pa ako neko zna nešto više o nekim manje poznatim jedinicama neka napiše!Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 09 Apr 2014
 • Poruke: 706

Specijalne snage VJoffline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24344

^^^

O VJ ima na ( jedinice i njihov raspored ,nije kompletan )

Arrow http://www.vojska.net/eng/armed-forces/federal-republic-of-yugoslavia/

o spec .jedinicama ( mada ima i tema za to )


Arrow http://www.znanje.org/i/i22/02iv02/02iv0227/

i kad se vec pominje Vojska Jugoslavije da se ne zaboravi poznati TV spot Smilei oznaka KoV VJ

offline
 • Pridružio: 11 Feb 2014
 • Poruke: 616
 • Gde živiš: U zemlji čuda-Srbiji i u svom svetu

Napisano: 13 Jul 2015 3:06

Caos , imas najvise ,kako to ne znas, upravo imas najvise informacija na vikipediji,gde su ti pobrojani svi korpusi i armije 1,2.3. i sve brigade itd..Imas onda,okacicu ti i o nekim drugim informacijama,ali imas i ovde o tome.Dobro je sto si otvorio temu,mada bolje da si stavio samo VJ , odnosno ve ju, o svim vidovima a ne ovako posebno,iako nema posebna grana o Vojsci Jugoslavije,odnosno V SRJugoslavije.

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou.....3015,d.bGQ

Dopuna: 13 Jul 2015 3:08

Формацијска подела[уреди]
Копнена војска је била подељена на три армије, 7 корпуса, 34 бригаде. У резервном саставу било је 27 моторизованих, 42 пешадијске и 6 артиљеријских бригада. Укупно је постојало 109 бригада, од чега 6 тенковских и 35 моторизованих.
Прва армија[уреди]
Прва армија је држала северни део Савезне Републике Југославије. Команда Прве армије је била у Београду а касарне у Београду, Панчеву, Новом Саду, Сомбору, Крагујевцу, Сремској Митровици, Шапцу и Ваљеву.
Друга армија[уреди]
Друга армије је држала југозападни део СРЈ са командом у Подгорици. Базе и касарне су биле у Подгорици, Даниловграду, Никшићу, Ужицу, Чачку, Новом Пазару, Рашкој и Кремни.
Трећа армија[уреди]
Трећа армија је држала источни, централни и јужни део СРЈ са командом у Нишу. Базе и касарне су биле у Нишу, Приштини, Крушевцу, Лесковцу, Врању, Пироту, Прокупљу и Куршумлији.
Бригаде у саставу[уреди]
Прва армија Друга армија Трећа армија
Новосадски корпус:
36. механизована бригада
453. механизована бригада
12. механизована бригада
18. моторизована бригада
127. бригада лаке пешадије
16. мешовита артиљеријска бригада
Подгорички корпус:
56. инжењеријски пук
5. моторизована бригада
57. моторизована бригада
179. моторизована бригада
3. бригада лаке пешадије
326. мешовита артиљеријска бригада
4. бригада лаке пешадије
2. бригада лаке брдске пешадије
72. гранични батаљон
Нишки корпус:
4. моторизована бригада
2. моторизована бригада
211. оклопна бригада
805. моторизована бригада
203. мешовита артиљеријска бригада
50. бригада лаке пешадије
Команда одбране града Београда:
140. пешадијски батаљон
151. моторизована бригада
505. лака моторизована бригада
153. лака моторизована бригада
22. мешовита артиљеријска бригада
585. ваздухопловни пук лаке пешадије
150. лаки моторизовани пук
Ужички корпус:
37. моторизована бригада
168. моторизована бригада
27. лака моторизована бригада
134. бригада лаке пешадије
6. бригада лаке пешадије
7. бригада лаке пешадије
Лесковачки корпус:
89. моторизована бригада
135. моторизована бригада
13. лака моторизована бригада
21. мешовита противтенковска бригада
42. мешовита противтенковска бригада
Крагујевачки корпус:
51. механизована бригада
80. моторизована бригада
130. моторизована бригада
129. лака моторизована бригада
20. бригада лаке пешадије
21. бригада лаке пешадије
24. мешовити артиљеријски пук
Самосталне јединице:
202. мешовита артиљеријска бригада
60. ракетни пук
Приштински корпус:
15. механизована бригада
243. оклопна бригада
549. моторизована бригада
125. моторизована бригада
252. оклопна бригада
58. лака механизована бригада
102. мешовита противтенковска бригада
52. мешовита артиљеријска бригада
53. гранични батаљон
55. гранични батаљон
57. гранични батаљон
52. лаки артиљеријско-ракетни пук ПВО
150. мешовита артиљеријска бригада
Самосталне јединице:
544. моторизована бригада
14. лака моторизована бригада
310. ракетни пук
149. ракетни пук
240. ракетни пук
Самосталне јединице:
148. моторизована бригада
9. моторизована бригада
23. бригада лаке пешадије
354. пешадијска бригада
311. ракетни пук ПВО
Наоружање и војна опрема>>>>
Копнена војска је у свом инвентару до НАТО агресије имала око 1500 тенкова и око 690 борбених возила пешадије. Наоружање је потицало из инвентара бивше ЈНА.

offline
 • Pridružio: 11 Feb 2014
 • Poruke: 616
 • Gde živiš: U zemlji čuda-Srbiji i u svom svetu

Samo da znas, inace, NISU SVE OVE BRIGADE bile u aktivnom broju vojnika, bile su rezervne,oni koji znaju vise o formacijama naucice te,ali ja znam da je to bila, jelte, armijska podela,to ti je teritorijalna podela armije,kopn.vojske, i korpusna podela isto tako na teritorije drzave na kom su te jedinice bile. Inace saznao sam da to nisu sve bili potpuni korpusi u pravom broju po formaciji, nego su imali od 15000 do 25 000.vojnika ,kao jace divizije, ne svi,ali vecina korpusa,kad izracunas da smo imali samo 114.000 vojnika u celoj VJ a u KOpnenoj armiji samo 85,6.000 vojnika ,dakle nismo imali baas 190 000.to smo valjda imali 1999.mada sam citao pre da nismo ni tada imali tolko,nego 140 000mislim na 1999. kad je izvrsena agresija i bili u ratu sa NATOom.

Nek drugi dalje objasne, ja sam ti stavio da ti pomognem oko ovoga,dobro je sto si stavio ovo,moja omiljena vojska je upravo VJ.

Recimo RV IPVO za razliku od danas je imalo 16 000.cak prippadnika , al ja ipak ne znam SVE iz tog perioda,znam mnogo,ali ne sve, nesto se i krije,a nesto tek sad ovih godina izlazi na videlo i nisam sluzio tada ,ima ovde ljudi koji znaju vise od mene sto se tice toga.

Imam i mesta ,recimo,pise ti tu za imena mesta odakle su bile komande korpusa itd...Ali znam i za brigadna neka mesta,gde su bile komande i jedinice.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24344

^^^

Dobar predlog ,tema bi mogla da se zove jednostavno `Vojska Jugoslavije`.Kad vec ima tema o VKJ ,neke teme vezane za JNA pa nek bude i ova direktno vezana za VJ.

Kao naslednica JNA , VJ je formirana 20 maja 1992g ,dan nakon isteka roka povlacenja jedinica JNA sa prostora ondasnje SR BiH .Odmah na pocetku cu ukazati na jednu istorijsku i pre svega pravnu cinjenicu( pisao sam o ovome na jednoj drugoj temi ) a to je da je sve sto je do tog dana pripadalo JNA ( pokretna imovina ponajpre ,nepokretna imovina tj njen status se mogao sporazumno ili kako drugo resiti ) pripadalo je VJ ,dakle VJ je trebala da nasledi sve sto je imala u svom posedu JNA .

Interesantno je sa tog pravnog stanovista da je JNA bila oruzana sila ne samo SFRJ vec i SRJ koja je novim Ustavom proglasena 27 aprila 1992g.Dakle skoro mesec dana je JNA bila oruzana snaga te nove SRJ a od 20 maja to je bila i zvanicno VJ.

Pazimo ovo se uopste ne navodi u uvodnom delu na wiki

Citat:Војска Југославије (скраћено ВЈ) је била оружана сила Савезне Републике Југославије. Постојала је од 20. маја 1992. до 4. фебруара 2003. године. Настала је од оних делова Југословенске народне армије који су се након распада СФРЈ (и завршетка војних повлачења из бивших југословенских република) затекли на територији Савезне Републике Југославије. Војска Југославије је, непосредно после званичног проглашења Државне Заједнице Србија и Црна Гора, преименована у Војску Србије и Црне Горе. Војска Југославије је учествовала у борбама са албанским терористима на Косову и Метохији, а потом и на југу Србије. Током НАТО агресије на СРЈ, ВЈ се сукобила са јединицама северноатланстког пакта на простору СРЈ.

Sve ove cinjenice koje su neoborive su potrebne za to sto neki ( kako na ovom forumu ,tako i sire u javnosti ) tvrde kako je tu saveznu( federalnu ) instituciju zvanu JNA trebalo raspodeliti u tzv `deobi imovine,deoba JNA ` .Odgovor je NE ,od toga nema nista niti je smelo da bude ,cak sta vise koliko smo pravno nejaki i nesposobni , pa zar niko nikad nije postavio pitanje pravnog nasledstva JNA kroz VJ tj zar niko nikad nije potegao pitanje otete ( zarobljene ,ukradene kako god ) imovine JNA u poznatim bivsim Soc. republikama SFRJ a zna se koje su ,da se to sve vrati jer zna se kome je to pripadalo .

A sve je to tada bila ne izdaja nego vele -izdaja na samom vrhu JNA tih godina i zato je i dozvoljeno da se krade po kasarnama ,garnizonima,bazama i dr. objektima a mislim na pokretnu imovinu ciji je jedini pravni naslednik bila ustvari VJ.Nepokretnosti se dakako nisu mogle izvuci tj preneti ali ponavljam to se moglo resiti sporazumno a ovako nije ni toga bilo .

Na jednoj sednici savezne skupstine SRJ je sa ovim u vezi tadasnji predsednik D.Cosic javno izneo podatke sta je sve od NVO tj pokretne imovine JNA/VJ ostalo van teritorije novonastale SRJ i to potvrduje ove predhodno navedene cinjenice .

Istini za volju cak i NVO koja je da kazem predana novoformiranim vojskama SVK i VRS ustvari nije pripadala njima vec VJ .To su nepobitne cinjenice a za ovo je neko morao da odgovora ili makar da potegne pitanje povratka iste jer njen status nije mogao biti promenjen posto o podeli te imovine pre svega NVO nije bilo nikakvog sporazuma ni dogovora tj bilo kakvog pravnog akta.U sustini SFRJ je bila federacija a ne neka ugovorna federacija ( konfederacija ) pa shodno tome kad neko hoce da se odvoji/izdvoji on se onda pravno odrice zajednicke/federalne imovine i to je prosto tako .

Jednostavno sve republike kao novonastale samostalne drzave su imale pravo na ono sto im je ustavno pripadalo dok su bile SR-e ali vise nisu imale pravo na sve savezne tj federalne institucije jer je SRJ pravni naslednik SFRJ time je i VJ pravni naslednik JNA .Dakle JNA je trebala na teritoriju tadasnjih SR Srbija i CG ( kasnije SRJ ) da iz SR Slovenije ,Hrvatske ,BiH i Makedonije izvuce sve ali bas sve od NVO i ostalog ...zasto to nije uradjeno ,nesposobnost,izdaja itd .. to je sad nesto drugo ..

Da VJ kao takva ( okrnjena ,pokradena .. ) nije imala bas svetlu buducnost a pogotovo po pitanju tehnicnog opremanja i modernizovanja pokazuje podatak da je samo nakon 2 dana od njenog formiranja SRJ `popila`medjunarodne sankcije SB UN .

Treba reci i ovo ... da vremenom kao oruzana sila SRJ nije vise bila toliko interesantna drzavnom vrhu koliko recimo MUP npr .. Takav odnos prema VJ tokom 90-tih( a nesto se moglo realno koliko toliko uraditi nakon prekida sankcija 1995 g ) je doprineo da ona znacajno onesposobljena prihvati borbu tj krene u odbranu iste te SRJ tokom NATO agresije 1999g.Naravno i ranije tokom dejstava protiv siptarskih terorista na KiM 98/99 g je bila angazovana ali odbrana od NATO agresije je bio veliki ispit kojeg su svi pripadnici VJ polozili a stanovnistvo SRJ bilo ponosno na svoju vojsku .

Ni nakon tog rata,odlaska sa prostora KiM ,dolaska `demokratije` u SRJ za nju nije bilo nista bolje ... a nju je nasledila nova VSiCG na neki nacin slicno kao sto je ona predhodno nasledia JNA ,doduse na istoj teritoriji .. Licnog sam misljenja a valjda je to i vecine nas neko razmisljanje da je VJ u tom kratkom periodu postojanja bila najpopularnija institucija SRJ a pogotovo sto su se njeni pripadnici hrabro i ponosno suprotstavili u tada nametnutom ratu kako 98me tako i 99te i da ce to ostati svima u secanju .

Bila jednom Vojska Jugoslavije ....

offline
 • Pridružio: 27 Nov 2009
 • Poruke: 429
 • Gde živiš: Beograd/Vozdovac

ray ban11 da li si siguran da je SRJ bila pravna naslednica SFRJ? Wink

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24344

^

Da ,naravno .. Smile od 1992g do 2000g

Arrow https://www.mycity.rs/must-login.png

Citat:После међународног признавања Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине, Србија и Црна Гора су одлучиле да наставе живот у заједничкој држави. Савезно веће СФРЈ усвојило је Устав Савезне Републике Југославије.

Kao sto je svojevremeno i SFRJ bila pravna naslednica FNRJ ,cak se i za DFJ moze reci da je pravna naslednica( mada vise istorijska ) KJ itd ... Gledano pravno i istorijski sve Juge su jedna drugu nasledjivale pa je to bio slucaj i sa SRJ.

Ponavljam, SRJ je jedno vreme kao svoju oruzanu silu ima upravo JNA ( mislim cak da je bila preimenovana u JA ali dobro ) a tek tog 20 maja 1992 ona se prezvala u VJ.Dakle JNA je bila oruzana sila kako SFRJ tako i SRJ a to je moralo biti pravno regulisano ...

Da dodam i ovo .. neko ce reci tj primetiti da je to Savezno vece SFRJ tada bilo okrnjeno ..jeste ,da recimo UN i SAD i ostali nisu priznavali SRJ kao naslednika SFRJ a jesu kao drzavu i to tek nakon 2000 g ali to je zalazenje u medjunarodno pravo .Nepobitna je istorijska cinjenica da je jedna od prvih radnji nakon proglasenja novih drzava od ex -Yu republika ( Slo i Hrv u prvom redu ) bilo nista drugo do legalno povlacenje jedinica JNA iz tih republika ..

Jos i ova cinjenica a to je da je JNA u tim republikama bila proglasena za okupatorsku pa ako je moglo doci do neke deobe JNA tj ako su jedinice i ustanove JNA u tim republikama tj priznatim novonastalim drzavama mogle biti proglasene za nove OS-e zasto su tamosnji formirali sopstvenu vojsku a nju proglasili svi znamo za tudju -okupatorsku .Ako je nesto nasledjeno ne moze se valjda proglasiti tudjim i okupatorskim zar ne ?

Dakle ,povlacenje JNA iz svih republika je bilo uslovljeno pomenutim pravnim aktom i sve je bilo legalno tako da pitanje tog nasledstva je cisto .Ostaje samo pitanje zasto nije svo NVO izvuceno ka SRJ ,zato sto je prvo sto je uradjeno u nekim novim drzavama bilo napad na objekte i jedinice JNA a svoje se ne napada naravno ...Dakle NVO je bilo zarobljeno ,ukradeno .Ako je JNA tada nekom bila tudja kako se onda uopste i moze traziti neka deoba imovine ili bilo cega ...

Pitanja su kriticna i iz danasnje vremenske perspektive ali su stvari sasvim jasne .VJ je nasledila JNA i trebalo je sve izvuci u SRJ ,okolnosti su medjutim ipak bile drugacije ...

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 2401

За почетак би било лепо да макар тачно склопимо армије, корпусе и бригаде, са локацијама и командантима за одређене периоде. Пре свега би то било занимљиво за 1998/9.

Мало је чудно што и поред толиког броја људи који су радили у ВЈ, војска остаје потпуно необрађена, макар на форумима и у публикацијама доступним јавности.

Схватам ембарго на теме из рата, због реда и мира на форуму, мада је и он сада већ контрапродуктиван, пошто је, ако искључимо агресију НАТО, од тог времена прошло већ 20 година. Ако се о томе не пише сада, док су учесници живи, када ће се писати? За 50 година, за 100 година?

Што се тиче ВЈ, кад се све лепо уради, можемо урадити и карту СРЈ где би графички приказали крупније јединице, макар када је у питању КоВ.

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7304

*Oвај списак горе има доста нетачних података, нпр. помињу се ракетни пукови ПВО, а они су 1992. пребачени из КоВ у РВ и ПВО.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 729 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 4 sakrivenih i 684 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Alibaba1981, Andrija357, ArchaBasha, bbogdan, Boris90, coaaco, doktor1964, draganca, drimer, Excalibur13, FileFinder, GandorCC, Kaplar2, kokan0905, Kubovac, laki_bb, laurusri, Lieutenant, Magistar78, mercedesamg, milutin134, MiroslavD, nebkv, Nikolajevic, Parker, Prašinar, Ripanjac, ruger357, Singidunumac, uruk, Vatreni Zmaj, virked, VJ, voja64, VP6919, wulfy, x9, zivojin32, šumar bk2