Navy Seals - Mornaričke Foke

3

Navy Seals - Mornaričke Foke

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7813
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 91731

Navy SEALs prepare to open elite teams to women

Citat:The year 2016 will be known as the year everything changed for the storied Navy SEALs.
Defense Secretary Ash Carter announced on Dec. 3 that the military would be opening previously closed specialties to women, and with them, the Navy's last all-male units.


Arrow http://www.navytimes.com/story/military/2015/12/26...../76940422/offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7813

VOJNICI ŽEDNI KRVI Otkriveni jezivi detalji RATNIH ZLOČINA AMERIČKIH "FOKA"

Čuvena i širom SAD slavljena specijalna jedinica američkih mornaričkih "foka", poznatija kao "tim 6" koji je ubio Osamu bin Ladena, vršila je stravične ratne zločine u Iraku i Avganistanu, otkriveno je nakon svedočenja bivših članova te jedinice.

Informacije o užasima koji su se dešavali tokom američke invazije na ove dve države objavio je portal "Intersept", koji vodi poznati novinar britanskog "Gardijana" Glen Grenvald, poznat po tome što je prvi intervjuisao Edvarda Snoudena.

Među zločinima koje je američka jedinica počinila spadaju odsecanje glava, mučenje, ubistva iz osvete, sakaćenje...

"Intersept" je priču objavio nakon više od dve godine temeljnog istraživanja, razgovora sa svedocima zločina, kao i sa 18 sadašnjih i bivših pripadnika američkih "foka", uključujući četiri nekadašnja komandanta.

"Intersept" je na samom početku razjasnio da se ove optužbe odnose na malu grupu specijalaca koji su se "oteli kontroli", te da bi bilo pogrešno za zločine optuživati sve američke "foke".

Prvi zločin o kojem postoje dokazi dogodio se 6. marta 2002. godine. Tada je, prema otkrićima "Intersepta" koja prenose britanski mediji, poručnik Vik Hajder sakatio telo avganistanskog civila koji je stradao u pokušaju da pobegne od bombi koje su padale na istočnu provinciju Paktija.

Amerikanci su u tu provinciju poslali tim nakon što su dobijene informacije da se tu nalazi Osama bin Laden. Operacija potrage za liderom Al Kaide, nazvana "Cilj: Bik", propala je, jer se Bin Laden nije nalazio u Paktiji. Međutim, pored toga, operacija je pošla u užasnom smeru.
Helikopteri vojske SAD prišli su konvoju u kom se navodno nalazio Osama bin laden. Bacili su dve bombe i odmah ubili nekoliko ljudi. Kada su se spustili na zemlju, prišli su konvoju i u njemu videli tela civila: muškaraca, žena i dece, bez ijednog vojnika. Jedan od civila je preživeo, pokušavajući da pobegne s lica mesta. Hajder ga je uočio i ubio, a zatim krenuo da ga sakati, odsecajući mu glavu - navodi "Intersept".

Hajder je tada kolegama rekao kako je to osveta za njegovog saborca Nila Robertsa, koji je ubijen nekoliko dana ranije. U izveštaju se navode izjave svedoka koji navode da je jedinica nakon ubistva Robertsa "jako loše reagovala". Snimak načinjen dronom prikazivao je talibana koji je pokušao da odseče glavu ubijenom Robertsu, te je Hajder želeo da uzvrati istom merom.

"Foke" su u potpunosti izgubile moralni kompas tokom tog rata. Počeli su da pucaju u svakoga ko im se učinio sumnjivim. Njihovi nadređeni nisu bili sposobni da ih disciplinuju, istovremeno čineći sve da njihovi vojnici ne odgovaraju krivično za svoja zlodela, zataškavajući zločine - navodi se u izveštaju od 14.000 reči.

Jedan od bivših pripadnika "Interseptu" je rekao da "nikada neće moći da pobedi u istrazi protiv njih", a zatim počeo da opisuje stravične detalje iz rata.

Snimali bi iživljavanje, a zatim pozivali sve u bazi Bagram u Avganistanu da to zajedno gledaju nekoliko puta na velikom ekranu. To je bila ratna (film-za-odrasle)-ografija - rekao je svedok.

Još jedan pokazatelj kraha discipline i morala među američkom jedinicom bilo je uvođenje indijanske sekire u redovan arsenal. Sekira je služila za sakaćenje protivnika, najčešće džihadista, koji su bili ili na samrti ili već mrtvi. Čak su imali i nadimak za sekiru, zvali su je "crvenokožac", navodi "Intersept", a prenosi "Dejli mejl".

- Sekira poručuje: Ženevska komisija nas ne interesuje, mi smo iznad zakona i možemo da radimo šta god poželimo - navodi se u izveštaju.

Nakon brojnih misija u Iraku 2007. godine, komandiri "foka" počeli su da dobijaju pritužbe kako njihovi vojnici sekirama sakte tela svojih protivnika. Američki specijalci su imali praksu koju su nazivali "skining", a koja je podrazumevala dranje kože sa tela mrtvih.

"Intersept" navodi da su članovi "Plave jedinice" američkih "foka" bili opsednuti knjigom "Đavolov čuvar" (1971), fiktivnim delom koje je napisao Džordž Robert Elford. Knjiga govori o bivšem nacisti koji se pridružuje francuskoj Legiji stranaca i odlazi u Vijetnam, gde na tamošnjim vojnicima primenjuje nacističke taktike mučenja i iživljavanja.

- Ti je***i moroni bez mozga su pročitali fiktivno delo i poverovali da je rađeno po istinitoj priči - rekao je bivši komandir "Plave jedinice" koji je ispitivao vojnike koji su vršili zločine.

Komandant je ispričao kako je svojim vojnicima poručio da mu "donesu glavu džihadiste na poslužavniku", govoreći o jednom od visokih članova Al Kaide.

To je izraz koji se koristi. Time sam ih motivisao, a rečenica je imala značenje da daju sve od sebe da eliminišu čoveka odgovornog za smrt njihovih saboraca. Kreteni su me shvatili ozbiljno i zaista mu odsekli glavu i doneli mi je. Ako nekome odsečete glavu i niko ništa ne kaže, onda to postane standard. Ubrzo su glave sve češće stizale u bazu - rekao je komandir za "Intersept".

Drugi svedok je izjavio da "nikada nije postojao vojni razlog da se bilo kome otvara lobanja i sakati telo".

- Svi koji su to radili bili su psihički bolesni, ili sadisti. Imali su običaj koji su zvali 'kanuisanje': pucali bi u čelo, a zatim širili rupu od metka sve dok ne dođu do mozga. To je bolesno - rekao je "Interseptu" jedan od bivših pripadnika mornaričkih "foka".
http://www.blic.rs/vesti/svet/vojnici-zedni-krvi-o.....ka/9sr05ex

offline
 • Insan 
 • Super građanin
 • Pridružio: 12 Okt 2015
 • Poruke: 1410

Nepostoji tema o Američkim Zelenim Beretkama pa rekoh da objavim na ovoj temi.
Isti su nadrljali, 4 pripadnika Zelenih beretki su smrtno nastradala kada su upali u ISIL- ovu zasjedu u Decembru 2017, godine kod sela Tongo- Tongo na granici izmedju Nigera - Malija.
Snimak nije cijeli, te je ubačena muzika , nema zvuka borbe ali je i bez toga tužan/stresan, bez obzira što se radi o amrikancima, go-pro kamera napravi da doživiš lično smrt i stradanje.
https://www.youtube.com/watch?v=2eyi6TUfAWQ&t=6s

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16002
 • Gde živiš: Lublana

I mali ide s njima...

offline
 • Pridružio: 27 Okt 2018
 • Poruke: 1

[quote="boksi"][b]Mornaričke Foke[/b]

Jedinica je formirana 1961.godine. Ova jedinica je nastala preformiranjem dotadasnje jedinice za podvodna rusenja (Underwater demolition teams – UDTs).
Mornaričke „foke", inače, vode poreklo od jedinica iz Drugog svetskog rata. Oni su suštinski naslednici timova za podvodna rušenja UDT (Underwater Demolition Team). U invaziji na Normandiju organizovani su u jedinice UD-2, opremljene malim, brzim čamcima.

To je bila vrlo teška operacija, u koju su krenuli bez mnogo priprema. Misija je bila postignuta uz veliku cenu - 80 odsto ljudi je nastradalo. Bilo je to značajno iskustvo za njih, jer su oni tada počeli da prave istoriju. Prolili su krv u Drugom svetskom ratu i puno toga im se još dogodilo. Jedinice UD-2 krenule su i u rat na Pacifiku, spremale su se i za Korejski rat .

Posle Drugog svetskog rata američka mornarica je izradila studiju koja je pokazala potrebu za postojanjem specijalnih mornaričkih jedinica za obavljanje posebnih zadataka. Džon Kenedi, predsednik SAD, 1962. godine odobrio je prve jedinice „foka". On je u vreme Vijetnamskog rata govorio da je reč „o specijalnom ratu koji zahteva specijalan tip ljudi".

To je specijalni rat, nov po intenzitetu, star što se tiče porekla, specijalan gerilski rat, infiltracija umesto agresije. Potraga za uspehom na drugačiji način. Treba iscrpiti, a ne angažovati neprijateljske snage. Ovo je potpuno druga strategija koja zahteva nove jedinice i sasvim drugačiju vojnu obuku - govorio je Kenedi.

Za potrebe Tihookeanske i Atlanske flote formarana su 2 tima – Sala tim 1 I Seal tim 2 cija je namena bila izvodjenje podvodnih dejstava, dejstava u obalnom pojasu kao i ucestvovanje u klasicnim pomorskim operacijama i suzbijanju gerilskih aktivnosti . Zbog velikog iskustva deo ljudstva koji nije bio direktno angazovan u Seal timovima je ostao u UDTs sve do 1983.godine kada sve zadatke UDTs-a definitivno preuzima SELAs.
Mornarici je 1987 godine odobreno osnivanje Komande za specijalno ratovanje na moru te Seals od tada cini glavnu udarnu snagu ove komande u specijalnom ratovanju. Komanda je osnovana u bazi mornaricke pesadije u Koronadu u Kaliforniji.
Naziv jedinice (SEAL) je akronim od reci sea-air-land (more- vazduh-zemlja) sto govori o tome da je njihov zadatak izvodjenje borbenih dejstava na moru, kopnu i iz vazduha.
Navy Seals su obuceni za razne misije koje podrazumevaju specijalne izvidjacke operacije, nekonvencionalni rat, talacke situacije, pritivteroristicko delovanje ali i druge misije po potrebi.

Čuveni „Tim 6" mornaričkih „foka" uspeo je da smakne američkog neprijatelja broj jedan.


- „Tim 6" mornaričkih „foka" otišao je u Pakistan da uradi svoj posao i učinio je to na pravi način! Osama bin Laden je likvidiran, komandosi se vraćaju kući, a neprijatelj se začuđeno pita šta se to do godilo. Oni sami često ističu da ne idu po svetu da izigravaju rambo heroje, već samo da obave posao.

U neposrednoj pripremi likvidacije Osame bin Ladena operativcima „Tima 6" bile su potrebne činjenice o tome šta konkretno treba da saznaju, a kako priča Tomić, kada su odrađene predradnje, tehnika realizacije bila je sjajno izvedena.

Hvatali su komandante Vijetkonga, a vojnike koji su dezertirali na stranu američkih jedinica zvali su Ču Poing. To je bila najuspešnija grupa, kasnije se pročula po nadim ku „đavoli zelenih lica" zbog maskirne boje kojom su se mazali. Operacije „foka" u Vijetnamu dokaz su da dejstva malih specijalnih jedinica mogu da imaju značaj ne samo u velikim sukobima, već i u uslovima rata sa protivnikom koji ne priznaje liniju fronta. To je najefikasniji način dezorganizacije svih inicijativa neprijatelja. Najbolja ocena dejstava „foka" u Vijetnamu, rečena sa mržnjom i strahom, jesu reči „ubice zelenih lica".


Elitna jedinica koja je ubila američkog neprijatelja broj jedan Osamu bin Ladena osnovana je 1980. godine. Današnji zvanični naziv je „Naval Special Warfare Development Group" (DEVGRU), ali je poznatija pod imenom „Tim 6". To je ime koje je dobila te 1980. nakon neuspešnog oslobađanja američkih civila iz američke ambasade u Teheranu. Osnivač i prvi zapovednik bio je Ričard Marsinko. Poznate „foke" tada su imale dva tima, a kako se priča, Marsinko je dao to ime kako bi zbunio sovjetske obaveštajce, odnosno kako bi Ruje pomislili da ima mnogo više „foka" na terenu. Od 1988. godine jedinica dobija današnji naziv.

Uticaj akcija svih specijalnih formacija, uključujući i „foke" na tok rata neuporedivo je veći od njihove brojnosti i opremljenosti. Mnogo puta je dokazano da čak ni najsavremenija ratna tehnologija ne može da zameni profesionalno obučenog, dobro opremljenog vojnika visokog ratnog duha.

[i]izvor:Slobodan Tomić autor knjige „Komandosi - formiranje, obuka i akcije specijalnih jedinica od Prvog svetskog rata do kraja 20. veka".[/i][/quote]

en.m.wiktionary.org/wiki/File:Pl-legion.ogg

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10288

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 91731

^^^Tekst o tome
“SEAL Team Six” Makes Dramatic Predawn Hostage Rescue of American in Nigeria
Citat:American Philip Walton Rescued in Daring Nighttime Raid Based on CIA Intelligence.
Intelligence gathered by the U.S. Central Intelligence Agency using sophisticated cell phone surveillance was used to locate and rescue American hostage Philip Walton, 27, by members of the Navy’s elite “SEAL Team Six” or “DEVGRU” (Development Group) early Saturday, Oct. 31, 2020.

The raid, which was announced by the Pentagon later on the same day took place in central-northern Nigeria. Philip Walton, a U.S. citizen, was abducted from a village in the neighbouring country of Niger to the north of Nigeria six days ago on Monday.

Arrow https://theaviationist.com/2020/10/31/seal-team-si.....n-nigeria/

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35028
 • Gde živiš: ovalni kabinet

SEAL, 2023 #Teams #NSW #VBSS

🧐Vans Ultrarange Exo Hi Goretex

🧐MK18 + EOTech EXPS3 + NGAL aiming laser + Insight WMX light + Surefire SOCOM suppressor

🧐Crye JPC 2.0 Maritime plate carrier + Aqualung Survival Egress #SEA LV2

🧐OpsCore helmet + AN/PVS-31A night vision

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16002
 • Gde živiš: Lublana

^ Goretex je jeftina stvar, tekstil prevučen teflonom koji dosta brzo popuca i cipele prokišnjavaju. Uz redovnu upotrebu traje najviše do 2 godine. Kod ektremne upotrebe i kraće.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1112 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 9 sakrivenih i 1062 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Atomski čoban, bbogdan, Boris90, cuculo, debeli, djboj, dozorni, gasha, ivica976, JOntra, Još malo pa deda, Kubovac, Magistar78, Mixelotti, mrav pesadinac, Nemanja.M, nemkea71, Nobunaga, Oscar, Panter, ragazzi di Neoplanta, raketaš, repac, Romibrat, S-lash, sosko, torlak 1, trundle, Tvrtko I, udbas, umpah-pah, vandrej, vathra, Vojvoda86, W123, wolf431, zdrebac, Živković