Vojska Srbije - vežbe i aktivnosti

114

Vojska Srbije - vežbe i aktivnosti

offline
 • Pridružio: 26 Feb 2006
 • Poruke: 177

Ovo nađoh na FB stranici "Vojna tehnika i naoružanje Vojske Srbije"
Citat:Мајор Горан Митровић: Тенкови и артиљерија Војске Србије преко Вучићевих Арапа ускладиштени у Албанији, одакле ће се снадбевати Војска Косова и Федерација БиХ

Србија је споља и изнутра издата, продата, разоружана и развојничена. Њене границе су небрањене, али су зато њени владари спремни на сваки договор са потенцијалним агресором, само ако је тај договор изражен у еврима и доларима. Држава коју су растуриле лажне демократске олигархије, које су се смењивале на власти 14 година, пала је у руке Александра Вучића и његових болесних амбиција. Његово покајање за „грехе“ из деведесетих иде дотле да је спреман да преда и последњу пушку, да затвори и последњег родољуба, само да би се силеџијама из Америке и Европске уније показао како је Србија „кооперативна“. Где се систем одбране Србије налази у таквим околностима и каква му је будућност?

Крајем августа месеца ове године, Војска Србије добила је акумулаторе за борбене авионе типа МИГ-21 и МИГ 29, као лични поклон Владимира Путина. Месецима пре тога, српско небо је било небрањено. Мада је Александар Вучић, као председник владе, на све начине покушавао да потроши паре из буџета за поменуте акумулаторе, па је чак и тендер расписао (са унапред познатим купцем), изгледа да га је министар одбране Братислав Гашић предухитрио. Одмах након његовог последњег боравка у Москви, председник Руске федерације упутио је у Србију потребне акумулаторе инсистирајући на томе да је реч о његовом личном поклону.

Наравно, није лако Вучићу да прими такав поклон од Путина, треба то објаснити његовим „партнерима“ из НАТО пакта који по сваку цену покушавају да натерају сиромашне земље Балкана да купе оружје и опрему „од алијансе“. Србија је званично војно неутрална, али је званично и „партнер“ НАТО пакта.

Ових дана је у Сомалију отишао контигент српских војника и пратеће опреме, како би „чували обалу од гусара“, ради обезбеђивања проласка танкера са нафтом који су у власништву америчких компанија.

Мада је Србија 1999. године, сурово бомбардована од стране НАТО пакта, њени властодршци жарко желе да са овом војном алијансом имају најбоље могуће односе. И не само то, него је велики део овдашње политичке елите од 2000. године до данас, радио на томе да Србија постане чланица НАТО пакта.

Истина је да су за четрнаест година владавине, сви они били заслепљени пљачком и издајом земље, те их одбрана државе није ни занимала. Док је још имало шта да се опљачка из војних ресурса, политичка мафија се занимала за војску. Након потпуне демонтаже војних ресурса, она је престала да буде предмет интересовања. Повремене представе за народ (попут „естрадне“ војне параде), само су тужна подсећања да је Србија некада имала и војску.

А, да се Србија прерано и под страним притиском одрекла своје сталне, непрофесионалне војске, говори и податак да се у Европи једино Белгија и Велика Британија ослањају искључиво на професионалну војску. Са друге стране, политички врх у Србији се још хвали тиме да је „увео професионализацију“, мада је познато да то ни најбогатије земље не сматрају начином да своју одбрану учине јачом.

Велике државе попут Немачке, Француске и Италије, осим професионалне војске, и даље имају систем регрутације, односно редовно служење војног рока. Невероватно звучи податак да се Стратегија одбране Републике Србије базира на стварању ратне армије, јер ње нема. У Стратегији пише да су „основни ресурси одбране земље људски и материјални фактор и да људске ресурсе чини демографски потенцијал Србије који је способан и обучен за укључивање у систем одбране“.

Где је тај демографски потенцијал? Како је могуће обезбедити људске ресурсе неопходне за одбрану, искључивим ослањањем на професионалну војску?

У Закону о Војсци Србије пише да резервни састав чине „официри, резервни подофицири и војници у резерви“. О којим се то војницима у резерви ради ако је служење војног рока одавно укинуто?

Војнике у резерви ће, значи, мада се то у Закону о Војсци Србије не наводи, моћи углавном да чине бивши професионални војници, с обзиром да за војску дорасло психички и физички војно способно становништво, коме није пружена прилика за војну обуку, неће моћи да се укључи у састав оперативних јединица.

Званично, систем одбране Републике Србије има на располагању око 36.000 људи који могу да узму оружје. Незванично, то је скоро упола мање. Јер, број професионалних војника, износи око 11.000 људи. Остатак отпада на војне службенике и намештенике, официре, подофицире и, наводно, „активну резерву“ од 2.000 припадника. Оперативни састав је сврстан у четири пешадијске, једну артиљеријску и једну специјалну бригаду.

То је људство на које би Србија требала да рачуна у случају евентуалне агресије. Истина, агресија над њом се данас врши другим методама, па је војник у униформи само статистички податак.

Копљем у трње

У Закону о стратегији одбране и Доктрини одбране Републике Србије, наводи да су Србија, земље у њеном окружењу и друге европске земље, суочене са озбиљним проблемима поводом давања легитимитета државним творевинама на територијама суверених држава.

Србији отворене прете, али то њени властодршци не желе да чују. Никада до данас нису престала насиља над територијалним интегритетом Србије. Један од најновијих проблема са којима се Србија суочава је отворено насиље на југу Србије, где су се албански сепаратисти толико осилиле да мимо закона, без икаквих проблема и реаговања државе Србије, јавно истичу заставе државе Албаније, дивљају, успостављају своје законе, не плаћају никакве дажбине држави и бојкотују обележја и симболе Републике Србије. Уместо војске, Влада Србије тамо шаље Жандармерију. То је манифестација неодлучности, немоћи и поданичко-плаћеничког духа који „краси“ српску политичку мафију.

Слабу страну одбрамбеног система Србије потврђује и податак о непокривености великог дела територије војним јединицама, што је, објективно, условљено претходно наведеним бројним стањем професионалне војске. Очигледно је, имајући у виду локације бригадних делова, да постоји велики број празних простора чије запоседање од евентуалног агресора, са било које стране долазио, неће представљати готово никакав проблем. Примера ради наведимо чињеницу да од бугарско-српске границе код Димитровграда, до Ниша, нема ниједног јединог војника.

У дужини од 100 километара од границе са Бугарском, Србија нема ниједног војника. То се никада у историји ове државе и овога народа није десило. Иста ситуација је на границама са Мађарском (од Суботице до Новог Сада), са Румунијом (од Вршца и Беле Цркве до Панчева), Хрватском (од Батровца до Београда)…Србија нема ниједног војника ни од такозване административне границе са лажном албанском државом Косово, долином Ибра па све до Краљева. Четрнаест година диктата из Вашингтона, свело је Србију на малу, континенталну рупу која не влада собом, већ њоме управљају нижи службеници земаља НАТО пакта. Ако они кажу да „Србији не треба одбрана“, јер је поражена, развојничена и понижена, онда то властодршци у Београду само спроводе у дело.

Почетком ове године, такозвана албанска држава на Косову почела је са формирањем своје војске. На ово нико од српских политичара није реаговао. Сада је јасно и зашто: Војску Косова организационо-технички формира влада САД, али њу, између осталих, финансира и краљевска кућа из Емирата, све сами „велики пријатељи“ садашњег српског премијера, Александра Вучића.

За своју војску на Косову, коју су Американци пројектовали, Албанци немају пара. У помоћ је пристигла сва америчка обавештајна оператива, преко Емирата, Саудијске Арабије и Катара, својих поузданих савезника, те припреме за овај посао несметано теку. Треба, кажу, показати Србима и Русима да је Америка господар на Балкану!

Држава Катар преко фирме у власништву краљевске породице „Бин Јабер Груп“, откупљује све „вишкове“ наоружања у Србији и преко Црне Горе смешта га у складишта у Албанији. Фирма „Бин Јабер Груп“ не продаје даље ово оружје. Она га поклања. Обично разним радикалним групама и покретима, или побуњеницима у разним земљама, посебно муслиманским, али тек на сигнал ЦИА. Ових дана им се то свом снагом враћа. Њиховим оружјем и њиховим доларима, расте застрашујући исламистички мутант у Ираку, који прети да прогута пола Азије.

Војска Косова може очекивати поред стрељачког наоружања, тенкове, артиљерију, противавионску артиљерију, минобацаче и велике количине муниције које иду уз то. Ова катарска фирма је могла купити оружје и у некој другој земљи, али је оружје намерно купљено у Србији. Као прво, добар део оружја завршиће у непосредном српском окружењу: Албанско Косово и Федерацији Босне и Херцеговине.

Србија је скоро без наоружања и муниције и у случају да, на пример, треба да помогне Републици Српској, ако затреба, неће имати чиме да то учини. Процене су такве да ће Војска Косова, у кратком времену по добијању оружја, премашити Војску Србије по борбеним способностима и броју оперативних војника. Обука те и такве војске ће кратко трајати јер и старешине и део војника одлично познају борбена средства.

Србија са Вучићем и њему сличним креатурама, нема никакве могућности да се, у случају потребе, одбрани. Напротив. Ко боље познаје његов издајнички капацитет, може се само надати новим капитулацијама и срамним повлачењима са своје земље.

Од почетка ове године, у Војсци Србије (или, оном што је од ње остало), трају прегледи магацина опреме и наоружања. Добра убојна средства се проглашавају за вишак и пописују. Тачан је податак да после Драгана Шутановца и Бориса Тадића није много тога остало. Они су од продаје „вишкова“ наоружања инкасирали неколико милијарди долара. О систематском уништавању оклопних јединица и тенкова, у Железари Смедерево, све је већ речено, али нико није одговарао. Вучић је само наследио већ уходане путеве криминалне распродаје одбрамбене моћи Србије и покушава да се „уклопи“ у већ разрађени систем међународног шверца оружја.

Шта су све српски властодршци радили, пљачкајући војне ресурсе, најбоље говори и већ заборављени податак да, док је Грузија вршила терор над руским грађанима у Јужној Осетији, Србија је тадашњем режиму Сакашвилија, без знања Русије, продавали оружје Грузији. Тим оружјем је пуцано на руске војнике.

Доласком Вучића на власт ова врста криминалне активности се вишеструко повећала. Преко добро познате фирме, државне а криминалне под називом „Југоимпорт СДПР“ и својих веза са Милом Ђукановићем, а преко њега и са Калифом Бин Зајед Ал Нахјаном и Катарском фирмом „Бин Јабер Груп“, Вучић се укључио у трговину оружјем.

У трговину смрти са земљама са којима је званична трговина оружјем забрањена. Већ успостављене канале „Југоимпорта СДПР“ са „Бин Јабер Групом“, Вучић користи да се сви „вишкови“ наоружања продају овој фирми. То му је олакшано јер је на чело ове некад угледне фирме довео своје кадрове. Катарска фирма купује све. Оружје из производње, са стокова, из резерви и оно што је проглашено за вишак. Не треба заборавити да је Катар преко ове фирме спонзорисао Сакашвилија (Грузија) у нападу на руско становништво у Јужној Осетији, на исламске фашисте у Сирији, Дагестану и Чеченији. Заједно са Саудијском Арабијом, Катар је главни финансијер Унитарне БиХ и Независног Косова. Иако се Саудијска Арабија формално дистанцирала од ових активности у току су процеси на формирању Војске Косова. Саудијска Арабија спремна је да плати и припреме за рушење Републике Српске.

Више од 200 тенкова, приближно толико транспортера, неколико стотина артљеријског оруђа, пар стотина „ПРАГА“, до 2.000 минобацача, већа количина свих врста стрељачког оружја и неколико хиљада тона муниције, завршила је преко Луке Бар и ускладиштена у Албанији. Одатле, ако затреба, може да се пребаци српским непријатељима на Косову и у граничном појасу око Бујановца и Прешева. Тако „транспортованим“ српским оружјем „понуђени су“ Дагестан, Грузија и фашистички режим у Украјини.

Вучићев „пројекат“, „Београд на води“, повезан је са овим криминалним извозом наоружања. Наиме, од средстава која се извозе ове године, милијарда долара се убацује у припремне радове на уређење земљишта. Уз милијарду долара вредности самог земљишта, Вучићева група ће бити сувласник „Београда на води“ у проценту од 51%. Држава Катар са фирмом „Бин Јабер груп“ (у власништву краљевске породице) спонзорише светски тероризам и истовремено пројекат „Београд на води“. То је цена за независно Косово, а у догледно, време, уколико се Србија војно не уздигне уз помоћ Русије, на ред долази и укидање Републике Српске које Вучић (или неко после њега) мора да изврши и призна.

„Београд на води“ је Вучићу обећан као „компензација“ за отето Косово. Тачније, то ће бити, ако икада буде, циничан споменик независном Косову у Београду. У свим овим пословима учествовали су Стеван Никчевић, Борис Тадић, Горан Веселиновић, Синиша Мали, Никола Петровић…Наравно, водећи међу њима данас је Александар Вучић. Да је њихова лоповска страст јача и од служења глобалном поробљивачу, говори и податак да ни САД ни земље Европске уније нису сагласне са овим „пројектом“. Пре свега, због реалне опасности од ширења исламистичког капитала.

„Спољни“ напад са Косова

Док Србија нема чиме да се брани, албанска држава на Косову се наоружава. Косовска влада је одлуком о прерастању Косовских снага безбедности у Оружане снаге одредила 65 милиона евра годишње за развој ове формације. Толико им Американци дају у новцу и опреми. Оног дана кад се та војска појави са идејом да „заштити“ Албанце на југу Србије (а тај дан није далеко!), Србија неће имати начина да заштити своју територију. Гледајући међународне (не)прилике, и чињеницу да губитничкој Америци треба било какав војни „поен“ којим би изашла пред своју јавност, не треба сумњати да ће се то и десити.

Уставно дефинисана као оружана сила Републике Србије, Војска Србије има задатак да брани земљу од оружаног угрожавању споља. Последице криминалне политике вођене на Косову последњих година, довеле су до тога да би евентуални напад са Косова био напад „споља“.

Прерано и неорганизовано прекидање традиције цивилног служења војног рока, потпуно је срозало углед Војске Србије, а младе нараштаје, спремне за служење војске, оставило без неопходних знања о одбрани. Заговарањем професионализације националне војске и недопустивим смањењем њеног оперативног дела, дотучено је оно што је преостало од српског војничког духа.

Хвалисања појединих министара одбране и других челника из редова ДОС-а, односно Демократске странке, да смо најјача војна сила у региону, више су него смешна. Јер, да зло буде веће, и тек формирани такозвани Заштитни корпус фантомске државе Косово на најбољем је путу био да се на лествици борбено способних, веома брзо нађе испред Србије. Таквом стању у вези са развојем и стварним стањем у области одбране, добрим је делом допринела државна политика вођена после петооктобарских збивања, све до 2012. године.

Таква политика је, иначе, вођена под великим утицајем и притисцима САД и Европске уније, о чему сведочи и чињеница да су на челу Министарства одбране постављани људи без икаквих квалификација да воде тај ресор. Захваљујући томе, војска која се готово три месеца успешно супротстављала злочиначкој НАТО агресији, сведена је на организацију цивилног типа, а понајмање на оружану силу способну да успешно учествује у одбрани земље. За време министровања тих људи уништени су бројни арсенали наоружања, без обнављања савременим борбеним системима.

Такође, не треба ни то заборавити, из Војске Србије су уклоњени скоро сви кадрови који су се борили против ОВК и НАТО пакта. Та војска је, стога, у сваком погледу била инфериорнија у односу на некадашњу Војску Савезне Републике Југославије, која је била у стању да, колико толико, парира одговарајућим снагама земаља у окружењу.

Противваздушна одбрана више не постоји

У време док су на челу Министарства одбране Србије и Црне Горе, односно Србије, били Борис Тадић, Првослав Давинић и Драган Шутановац, расходована су, уништена и у старо гвожђе отишла бројна – још увек исправна и употребљива борбена средства и војна опрема. Десетковане су оклопно-механизоване јединице, артиљеријске, инжењеријске, противваздушне и друге јединице.

Војска се, поред осталог, лишила великог броја тенкова Т-55 који су, као старо гвожђе, завршили на отпадима, баш као и велики број артиљеријских оруђа класичног типа, мада би, да то није учињено, и данас могла бити у борбеној употреби. Да за такво штеточинство није било ниједног јединог разлога, потврђује чињеница да се наведени типови тенкова и данас налазе у наоружању многих земаља, чак и у Војсци Руске Федерације, која иначе поседује и најсавременије тенкове данашњице.

Прича за себе је и уништење до последњег Лаког преносног система противваздушне одбране Стрела – 2М. Овај ракетни систем намењен борби против нисколетећих авиона и хеликоптера налазио се, а налази се и данас, у наоружању више од 60 армија у свету. Лиценцно је произвођен у бившој СФРЈ, а посебно је познат по учинку у Вијетнаму где је, током рата, помоћу Стреле – 2М оборено преко 70 америчких летилица. Војска Савезне Републике Југославије и њене наследнице, Војска Србије и Црне Горе, односно Војска Србије, у саставу својих јединица имале су нешто више од 1.000 ових система.

Кад се у војним круговима сазнало да су све Стреле, до последње, уништене на војном полигону у Никинцима (за време док је министар одбране био Борис Тадић) било је јасно да је подаништво према Америци и НАТО пакту достигло свој врхунац.

Наиме, Сједињене Америчке Државе у току припрема напада на Ирак, поучене искуством рата у Вијетнаму, а у страху да Срби расположиве Стреле не испоруче Садаму Хусеину, убедили су војни врх Србије да се на описан начин лиши поседовања оружја за борбу против нисколетећих авиона и хеликоптера. Противваздушна одбрана Србије је тиме била обезглављена.

О снази, тачније недостацима мирнодопског састава Војске Србије из тог периода, доста говори њено бројно стање које је једва достизало величину једне ојачане пешадијске дивизије. Јер, петнаестак хиљада припадника професионалне војске, убрајајући ту и добар део старешинског кадра и цивилних лица на служби у војсци, осим евентуалних парадних и церемонијалних активности, никако се нису могле уклапати у оружане снаге које се могу назвати перспективним.

Посебно што таква организација војске не обећава готово ништа када се ради о евентуалној потреби да Србија, затреба ли, формира ратну армију. У случају непосредне ратне опасности и ратног стања, наиме, све армије света се ослањају на резервни састав.

По свему судећи, Србија неће имати резервни састав за дуго времена, јер се у резерву не могу позивати људи који нису прошли кроз одређен степен војностручне обуке или редовног служења војног рока. Ослањање искључиво на професионалну војску не дозвољавају себи чак и много развијеније земље од Србије.


Ne znam izvor. Ima li neko upućeniji od mene da prokomentariše ovaj tekst? Mislim, vjerujem da je pitanje vremena kad će Balkan opet planuti, ali nadam se da se neće svesti na to da se srpski narod praćkama brani od islamističkih oklopnih divizija Very HappyRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10365

Bacih 5 minuta zivota na citanje ovog smecaoffline
 • Pridružio: 09 Apr 2014
 • Poruke: 706

M1los ::Ovo nađoh na FB stranici "Vojna tehnika i naoružanje Vojske Srbije"
Ne znam izvor. Ima li neko upućeniji od mene da prokomentariše ovaj tekst? Mislim, vjerujem da je pitanje vremena kad će Balkan opet planuti, ali nadam se da se neće svesti na to da se srpski narod praćkama brani od islamističkih oklopnih divizija Very Happy

Nemoj da siris paniku,jesi li video kako su prosli oni za vreme poplava Laughing Laughing

offline
 • Pridružio: 26 Feb 2006
 • Poruke: 177

Ma ne pada mi na pamet da širim paniku, niti da paničim, nego pročitah to na dotičnoj stranici, pa kontam da nije na odmet okačiti tekst ovdje, da ga prokomentarišu ljudi upućeniji u ovu tematiku od mene Very Happy . Ako je smeće ili ako nije - da se objasni zašto Smile

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7306

zixo ::Врло је могуће да неће бити возила гусеничара, како су ови наши правили путеве последњих година ко зна шта би остало после њиховог проласка.
Може се накупити лепа количина точкаша за параду из сваког рода војске, а гусеничаре евентуално да вуку на лабудицама (за тенкове требају МАЗови, БВП и Гвоздике може да вуче и ФАП 18 ).

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4719

M1los ::Ma ne pada mi na pamet da širim paniku, niti da paničim, nego pročitah to na dotičnoj stranici, pa kontam da nije na odmet okačiti tekst ovdje, da ga prokomentarišu ljudi upućeniji u ovu tematiku od mene Very Happy . Ako je smeće ili ako nije - da se objasni zašto Smile

Tekst je integralno preuzet iz poslednjeg broja magazina Tabloid.
Evo linka za potvrdu: Tekst za link

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5397

Napisano: 27 Sep 2014 13:33

Obuka rezervnog sastava Beogradske brigade:

Dopuna: 27 Sep 2014 14:24

M1los ::Ma ne pada mi na pamet da širim paniku, niti da paničim, nego pročitah to na dotičnoj stranici, pa kontam da nije na odmet okačiti tekst ovdje, da ga prokomentarišu ljudi upućeniji u ovu tematiku od mene Very Happy . Ako je smeće ili ako nije - da se objasni zašto Smile

Vidis to ti je ta ekipica iz Tabloida koja tekstove vezane za VS pise po sistemu oblande. Krenu recimo sa redom cinjenica, pa onda dodaju red lazi, pa red polu istina, pa red glupih zakljucaka pa onda opet red cinjenica i tako u krug. I onda se od neupucenih ocekuje da to sve lepo progutaju i da traze jos.

Recimo citas ovako srocen pasus:

Citat:Ових дана је у Сомалију отишао контигент српских војника и пратеће опреме, како би „чували обалу од гусара“, ради обезбеђивања проласка танкера са нафтом који су у власништву америчких компанија.

A recimo autor nije nasao za shodno da napise koliki je taj kontigent i sta je prateca oprema? Kontigent je recimo celih 16 ljudi iz SB, a prateca oprema su valjda uniforme i puske.

Pa onda citamo:
Citat:А, да се Србија прерано и под страним притиском одрекла своје сталне, непрофесионалне војске, говори и податак да се у Европи једино Белгија и Велика Британија ослањају искључиво на професионалну војску.

Ni jedna zemlja u okruzenju Srbije nema obavezno sluzenje vojnog roka. I ne samo one, nego i mnoge druge zemlje u Evropi su ukinule sluzenje vojnog roka i to poprilicno pre nas. Ali te zemlje izgleda autoru teksta nisu dovoljno evropske. On ih verovatno svrstava u srednju Aziju ili gde mu se vec cefne.

Citat:Велике државе попут Немачке, Француске и Италије, осим професионалне војске, и даље имају систем регрутације, односно редовно служење војног рока.

Nemacka nema obavezno sluzenje vojnog roka. Ukinuto je u 2011. Isto tako je ukinuto i u Italiji, kao i u Francuskoj gde se vojno sposobni samo registruju, ali nema obaveznog sluzenja vojnog roka. Ali dobro mi i treba da se poredimo sa drzavama poput Francuske, Nemacke, Italije... ipak smo mi njima pandan u ekonomskom i svakom drugom smislu pa sto ne bi bili i u vojnom.

Citat:Званично, систем одбране Републике Србије има на располагању око 36.000 људи који могу да узму оружје. Незванично, то је скоро упола мање. Јер, број професионалних војника, износи око 11.000 људи. Остатак отпада на војне службенике и намештенике, официре, подофицире и, наводно, „активну резерву“ од 2.000 припадника. Оперативни састав је сврстан у четири пешадијске, једну артиљеријску и једну специјалну бригаду.

Jeste ima 36000, i broj profesionalnih vojnika je oko 11 000, i na to dodje jos oko 7000 podoficira i oko 6000 oficira, ostatak otpada na civile, broj aktivne rezerve koliko ja znam nije svrstan u to brojno stanje. Oficiriri i podoficiri se podrazumeva ne mogu uzeti oruzje, oni imaju ulogu fikusa u vojnom sistemu. Pored ovih nabrojanih brigada VS ima i ViPVO sa svojim brigadama.

Citat:У дужини од 100 километара од границе са Бугарском, Србија нема ниједног војника. То се никада у историји ове државе и овога народа није десило. Иста ситуација је на границама са Мађарском (од Суботице до Новог Сада), са Румунијом (од Вршца и Беле Цркве до Панчева), Хрватском (од Батровца до Београда)…Србија нема ниједног војника ни од такозване административне границе са лажном албанском државом Косово, долином Ибра па све до Краљева. Четрнаест година диктата из Вашингтона, свело је Србију на малу, континенталну рупу која не влада собом, већ њоме управљају нижи службеници земаља НАТО пакта. Ако они кажу да „Србији не треба одбрана“, јер је поражена, развојничена и понижена, онда то властодршци у Београду само спроводе у дело.


A opste je poznato da drzave sa druge strane granice prema nama imaju nagomilane korpuse, armije i grupe armija, koje samo cuce i cekaju pogodnu priliku da nas zaskoce.

Citat:Почетком ове године, такозвана албанска држава на Косову почела је са формирањем своје војске. На ово нико од српских политичара није реаговао. Сада је јасно и зашто: Војску Косова организационо-технички формира влада САД, али њу, између осталих, финансира и краљевска кућа из Емирата, све сами „велики пријатељи“ садашњег српског премијера, Александра Вучића.

Sve je to formirano jos 2009 i sada samo menjaju ime. Opasnost po Srbiju od strane tih snaga je manje vise nikakva. A sta je resenje po autoru teksta da uskocimo na Kosovo i da ih pomlatimo. Kao da neko u Srbiji sa uzivanjem gleda sta oni dole rade. Da se razumemo ne podrzavam sadasnju vlast, ali da u ovom trenutku imamo na raspolaganju vojsku koju smo imali 1992, znaci ne 1999 posle rata, nego onu pre nego sto smo poceli polako da tonemo, i opet bi smo mogli samo da gledamo sta oni dole rade i nista drugo.

Citat:Држава Катар преко фирме у власништву краљевске породице „Бин Јабер Груп“, откупљује све „вишкове“ наоружања у Србији и преко Црне Горе смешта га у складишта у Албанији. Фирма „Бин Јабер Груп“ не продаје даље ово оружје. Она га поклања. Обично разним радикалним групама и покретима, или побуњеницима у разним земљама, посебно муслиманским, али тек на сигнал ЦИА. Ових дана им се то свом снагом враћа. Њиховим оружјем и њиховим доларима, расте застрашујући исламистички мутант у Ираку, који прети да прогута пола Азије.

A sta nas realno briga koga oni naoruzavaju? Biznis kao biznis. Jedini problem ja vidim u prodaji naoruzanja iz nasih viskova, a koje realno nije visak. A to sto ce neki arapi naoruzavati neke druge arape pa ce se oni onda rokati stotinama kilometara daleko, mene realno bas briga. Ako im ne prodamo mi, ima ko hoce.

Citat:Војска Косова може очекивати поред стрељачког наоружања, тенкове, артиљерију, противавионску артиљерију, минобацаче и велике количине муниције које иду уз то.

Pa to nema ni Albanska vojska u svojoj maticnoj drzavi. Vojska Kosova moze u najboljem slucaju ocekivati nesto lako oklopljenih tockasa, i kao najacu artiljeriju MB 120mm. Ovaj samo sto im ne dade i F35 i strateske bombardere.

Citat:Ова катарска фирма је могла купити оружје и у некој другој земљи, али је оружје намерно купљено у Србији. Као прво, добар део оружја завршиће у непосредном српском окружењу: Албанско Косово и Федерацији Босне и Херцеговине.

Da posebno ce mnogo zavrsiti u Bosni, posto oni bas aktivno ulazu u vojsku zadnjih godina Very Happy

Citat:Србија је скоро без наоружања и муниције и у случају да, на пример, треба да помогне Републици Српској, ако затреба, неће имати чиме да то учини. Процене су такве да ће Војска Косова, у кратком времену по добијању оружја, премашити Војску Србије по борбеним способностима и броју оперативних војника. Обука те и такве војске ће кратко трајати јер и старешине и део војника одлично познају борбена средства.

GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid

Citat:Тачан је податак да после Драгана Шутановца и Бориса Тадића није много тога остало. Они су од продаје „вишкова“ наоружања инкасирали неколико милијарди долара.

Ma sta nekoliko. Na stotine milijardi dolara.

Citat:О систематском уништавању оклопних јединица и тенкова, у Железари Смедерево, све је већ речено, али нико није одговарао.

Jos malo plakanja za T55-icama i valjda za OT M60. Ajde sto je jako malo tih T55 stvarno pretopljeno, vec je vise puta pisano o tome da se uopste nije isplatilo topiti ih, pa i dan danas mnoge leze po raznim livadama, ali da ih sada imamo, koj bi smo mi sila bili. Cela bi Evropa drhtala pred nama.

Citat:Више од 200 тенкова, приближно толико транспортера, неколико стотина артљеријског оруђа, пар стотина „ПРАГА“, до 2.000 минобацача, већа количина свих врста стрељачког оружја и неколико хиљада тона муниције, завршила је преко Луке Бар и ускладиштена у Албанији. Одатле, ако затреба, може да се пребаци српским непријатељима на Косову и у граничном појасу око Бујановца и Прешева. Тако „транспортованим“ српским оружјем „понуђени су“ Дагестан, Грузија и фашистички режим у Украјини.

Pa cekaj bre zar malopre ne pomenu da smo tenkove pretopili, otkud sada ti tenkovi u Albaniji, i sta im jos sve naprodavasmo Very Happy

Citat:Вучићев „пројекат“, „Београд на води“, повезан је са овим криминалним извозом наоружања. Наиме, од средстава која се извозе ове године, милијарда долара се убацује у припремне радове на уређење земљишта.

E da se covek krsti i levom i desnom.

Citat:„Спољни“ напад са Косова

Док Србија нема чиме да се брани, албанска држава на Косову се наоружава. Косовска влада је одлуком о прерастању Косовских снага безбедности у Оружане снаге одредила 65 милиона евра годишње за развој ове формације. Толико им Американци дају у новцу и опреми. Оног дана кад се та војска појави са идејом да „заштити“ Албанце на југу Србије (а тај дан није далеко!), Србија неће имати начина да заштити своју територију.


I sa godisnim budzetom od 65 miliona evra godisnje, kupuju i odrzavaju tenkove, artiljeriju, oklopnjake, pvo.... Very Happy

Hteo sam da prokomentarisem i ostatak teksta, ali stvarno ne mogu dalje Ziveli

Inace da dodamo jos i ovo:

Citat:Прича за себе је и уништење до последњег Лаког преносног система противваздушне одбране Стрела – 2М.

Trenazno gadjanje VS ove godine pre par meseci:Ako se ne varam ovo su Strele 2M?

offline
 • Pridružio: 10 Jun 2008
 • Poruke: 4124

Citat:Vojska i građani kao tim

Na poplavljenom području na teritorijama opština Kladovo i Majdanpek, na raščišćavanju ogromnih nanosa, kamenja, drveća i zemlje angažovano je 500 pripadnika Vojske Srbije i oko 3.000 meštana.


Vise na -> http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5.....+tim+.html

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30651

Ja ne znam kako si mogao da "analiziras" ovaj naucni rad na temu... Smile Bebee Dol

proka89 ::

Citat:Прича за себе је и уништење до последњег Лаког преносног система противваздушне одбране Стрела – 2М.

Trenazno gadjanje VS ove godine pre par meseci:Ako se ne varam ovo su Strele 2M?


Ma naslov za taj deo je pobedio Zagrljaj

Citat:Protivvazdušna odbrana više ne postoji

A to je pola, ostalo su Strele 2M i 2M/A i Igla 1 dan danas. Usput po novoj reorganizaciji, 2 diviziona Neve, 3 diviziona KUB, Strela 10 u 1. brigadi i strele 1 u drugoj, trecoj i cetvrtoj brigadi. Baterije Boforsa sa Zirafama u svakoj od brigada KOV i za zastitu aerodroma.

offline
 • Pridružio: 01 Feb 2014
 • Poruke: 1297
 • Gde živiš: Nacionalni park Srbija

I ovi kukaju o T-55icama... Aman više...
Ne smem ni da mislim šta će da bude kad se za par godina i Orlovi izbace iz upotrebe.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 805 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 4 sakrivenih i 760 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, _Petar, babaroga, Ben Roj, branko7, dankisha, Darko8, darkstar101, Denaya, Dorcolac, drimer, Excalibur13, goxin, HrcAk47, ILGromovnik, jackreacher011011, ljubacv, loon123, lord sir giga, marsovac 2, MB120mm, milenko crazy north, moldway, MrNo, Prašinar, repac, Ripanjac, rovac, stalja, StepskiVuk, Struna, tomigun, tubular, Tvrtko I, vathra, virked, VJ, vladaa012, 125, 1107