DeAgostini "Veliki jedrenjaci "kolekcija

24

DeAgostini "Veliki jedrenjaci "kolekcija

offline
  • vranac 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 28 Feb 2013
  • Poruke: 0

Уф... Shocked па то је овај форум...!
maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=6399&start=0
youtube.com/watch?v=mwKEwiulL9o
Па ко воли нек изволи.

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2009
  • Poruke: 349

TooDooR ::Druže izgleda da tako treba da bude tj da propada dublje kroz kobilicu...Pogledaj sliku...

Ovo je fotografija rada nekog kolege a ne zvanicna !? ,
pogledaj kako je skroz gornja paluba "prelomljena" prema nazad ili mi se cini ?

offline
  • Pridružio: 16 Mar 2013
  • Poruke: 0

Napisano: 16 Mar 2013 15:27

Screamer ::

Našao sam ovu sliku na netu. Da li neko zna kako da se dobije ovakva boja palube, ovo mi deluje kao najprirodnija boja.


Ovo je sa italijanskog sajta gde je , pre jedno 10 godina izasao ovaj jedrenjak i bio prvi u nizu jedrenjaka koji su izlazili.. mislim da je taj lik pisao kako je lanenim uljem postigao taj efekat, al nisam bas razumeo da li je jos nesto preko toga premazivao...izgleda bas dobro,medjutim, znam da mu je neki lik koji se razume zamerio polozaj letvica,koji treba da bude simetrican u odnosu na poduznu osu jedrenjaka... e sad, moje je misljenje da ovako bolje izgleda jer se ne vidi spoj palube koja je iz 2 dela

Dopuna: 16 Mar 2013 15:46

s.solajic ::Pokušaj da uporediš na mestu gde si kupio sa nekim drugim kompletom pa ako ima razlike, probaj da zameniš. Očito je došlo do neke greške u pakovanju, a uz prilično visoku cenu kompleta, to nije prihvatljivo.
Ukoliko to ipak nije moguće, kombinacija nijansi naizmeničnim slaganjem svetlije i tamnije nijanse može da da dobar vizuelni efekat palube koja se može lakirati samo bezbojnim lakom.

Ipak, ako nije moguće zameniti komplet, lično se ne bih previše brinuo oko toga. Ja svoje modele uvek prelazim kombinacijama lazura i lakova kako bih dobio malo "antički" izgled patiniranog i vremenom nagriženog drveta. I dok mnogi modelari ostavljaju modele u živopisnim bojama mahagonija, oraha bukve i drugih plemenitih vrsta drveta (???) i prelaze uglavnom bezbojnim lakovima radi isticanja teksture i detalja modela, ja volim da moji modeli izgledaju kao autentični, samo umanjeni brodovi.
Jedrenjaci od 15-17 veka su premazivani smolama, često katranom, većina je imala tamnu boju oplate. Palube jesu bile svetlije jer se drvo često ribalo i ispiralo ali ni one nisu bile svetložute kao na današnjim maketama. Pokušajte zamisliti drvo izloženo vetru, suncu, hiljadama koraka mornara, zaštićenog uljem firnisom, smolama .. dobićete impresiju kako su izgledali brodovi od 15-17 veka.
Primer toga sam dao na slici Golden Hind broda koji završavam. Iako je većina modela ovog broda u živim svetlim bojama mahagonija ili oraha, ako pogledate repliku ovog broda u V. Britaniji (mirror-uk-rb1.gallery.hd.org/_exhibits/tall.....nd-PAR.jpg) shavtićete da nakon primene lazura i lakova nijanse drveta neće biti dominantne.

Bilo bi lepo,kad bi nam objasnio te tehnike bojenja drveta... I da li postoji negde neka verna reprodukcija po kojoj bi bojili nas galeon, posto se ni meni ne svidja ideja da se drvo puno vidi.. vidim da ti bojis sa crvenom bojom detalje... prosto,zeleo bih i ja da farbam ali da ne promasim potpuno epohu i da ne bude to bas samo umetnicki , vec da se oslanja na neke istorijske podatke..
Potpuna mi je misterija ovaj jedrenjak jer nigde nisam uspeo da nadjem neke podatke o njemu... vidim da su japanci napravili neki slican, ali o ovom, italijanskom nigde nista nasao nisam,a kolko znam, nece ni biti mnogo price u njemu kroz casopis koji dobijamo... Artisania Latina je imala kit jedrenjaka sa istim imenom,ali pise da je on iz 1688 godine,sto znaci da je 1 vek noviji od ovog naseg...i razlikuju mu se ukrasi (nema ove trougaone nego neke svedenije)..medjuti , znam da oni proizvode modele za DeAgostini,pa to dodatno zbunjuje...

offline
  • Pridružio: 11 Avg 2012
  • Poruke: 0

Crvena Petokraka ::TooDooR ::Druže izgleda da tako treba da bude tj da propada dublje kroz kobilicu...Pogledaj sliku...

Ovo je fotografija rada nekog kolege a ne zvanicna !? ,
pogledaj kako je skroz gornja paluba "prelomljena" prema nazad ili mi se cini ?


Da li te palube treba da padaju tako prema sredini,jel ja kad sam poceo da slazem i meni ide tako prema sredini.Jel treba da se ispravi da bude ravna ili da pada tako?

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2009
  • Poruke: 349

Da , da, treba da blago padaju prema sredini.
Moja opaska se odnosila samo na skroz gornju palubu ,na slici sa leve strane vidis da je "prelomljena" na pola .

offline
  • Pridružio: 11 Avg 2012
  • Poruke: 0

Crvena Petokraka ::Da , da, treba da blago padaju prema sredini.
Moja opaska se odnosila samo na skroz gornju palubu ,na slici sa leve strane vidis da je "prelomljena" na pola .

Hvala na odgovoru,nije mi bilo jasno oko toga jel vidim da oni zarezi se ne uklapaju,tj.nisu u istoj ravni,da svaki deo koji se spaja svaki pada za malo prema sredini.

offline
  • Pridružio: 13 Mar 2013
  • Poruke: 0

Crvena Petokraka ::Marjanovic Milos ::Na linku koji je postavio adex youtube.com/watch?v=oRYlDqrZ_3Q
deo takodje propada dublje od kobilice, tako da se kasnije to sredjuje smirglanjem.
Sto se tice farbanja, evo zanimljivog linka sa maketarskog foruma: maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=2.....;start=810
Ipak su oni poodmakli u odnosu na nas, tako da vredi sve procitati.
I jos jedna stvar. Za ljude koji prvi put ovo rade, kao sto stam ja Smile ako nemate strpljenja da procitate sve sto je pisano ili sto se pise na nekom forumu, sigurno necete imati strpljenja da napravite ovu maketu Sad
Nista licno mozda je i ja ne zavrsim Wink ali nadam se da hocu.

Tacno da postoji ali kao smernice a ovde mi pisemo kako nama licno ide sklapanje dokle smo stigli i dileme u zivom razgovoru sa drugim kolegama.Naravno dsa sam i ja davao preporuke da se pogleda kako su nase komsije prevazilazile neke probleme , a ima i po nesto o tome koje materijale su koristili i tehnike , ali to ne sprecava nas da ovde mi komentarisemo svoje radove .
@s.solajic
vidim da ste Vi postavili rupu za jarbol tacno na ivisu kobilice , znaci da ipak podignem malo rebro i ja pri sklapanju ?


Naravno i treba da komentarisemo kako nam ide sklapanje i sta je najbolje da se koristi.
Nego ja sam mislio na pitanja na koja si vec dati odgovori na prethodnim starnicama Wink

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2008
  • Poruke: 12069
  • Gde živiš: Srbija

Mene ovaj obelezeni deo brine, da li treba da ide kao na slici ili da bude u ravni ?

offline
  • Pridružio: 05 Mar 2013
  • Poruke: 0

Vlada78 ::Mene ovaj obelezeni deo brine, da li treba da ide kao na slici ili da bude u ravni ?


Svugde je tako,bas sam gledao.I kod mene tako prelazi.Kada se sve izlepi,onda se to smirgla.

offline
  • gille  Male
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 18 Nov 2004
  • Poruke: 1
  • Gde živiš: Sremski Karlovci

Pozdrav svima



kasnije se obradi smirglanjem:



Imam pitanja o bojenju ali o tome malo kasnije.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1047 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 8 sakrivenih i 992 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 9k38, _Rade, A.R.Chafee.Jr., babaroga, BlekMen, Brana01, BraneS, Bubimir, Denaya, djboj, Dorcolac, DPera, FOX, goxin, ivica976, kalens021, Karla, kolle.the.kid, kunktator, Leonov, Luka Blažević, MiG-29M2, milenko crazy north, Nemanja.M, nenad81, nikoladim, nuke92, operniki, ozzy, pacika, Petar35, RJ, Rogan33, S2M, Sančo, sasa76, slonic_tonic, Snorks, solic, torivoje, VJ, vobo, VP6919, Webb, YugoSlav, zodiac94