Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

517

Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2015
 • Poruke: 531

Ne verujem da je tacno gore za sever.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 751

Ovo je osvojeno juče.trenutno stanjeoffline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 250

@RJ po toj mapi sto si okacio verovatno je samo deo tacan. Na severu se nigde ne spominju borbe osim na liniji fronta kod Martakera (Aghdare).Mozda je tu bilo pomaka ali grad nije osvojen. Do sad bi Azeri na sva zvona objavili.
Na livuapmapi ona kolona sa BTRovima fasovala na desnom krilu prodora ka Lancinu. Krenuli ka selu Basarat. Ako nisu ovladali brdima a po svoj prilici da nisu onda moze biti da su i potisniti iz te kotline. Ova mapa pokazuje da su dosta udaljeni od Gubadlija.
@ Mirbat Ta mapa treba da se posmatra samo okvirno. Ne verujem da su Azeri ovladali tim brdskim prostorom oko klina .

offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 751

Azeri tvrde da su elektronskim ratovanjem u reonu Cebraila prizemljili i deaktivirali jermenski dron.offline
 • Pridružio: 30 Sep 2020
 • Poruke: 225

Analiza.
Tekst za link

Citat: КАРАБАК-15

1. Рат.

„... Региони Лачин и Губадли подлежу ракетној и артиљеријској ватри из Јерменије“, рекло је азербејџанско Министарство одбране.

Добијен је одговор на једно од главних питања овог рата - јерменске снаге су одлучиле да са своје територије отворе ватру на Азери.

Сада је азербејџанска војска на неки начин - на положају украјинске у лето 2014. године у сектору Д - када је на њу пуцала руска артиљерија са територије Русије, а политичко руководство јој је забранило да одговори.

Опције за трупе које напредују на Лачин, већ смо схватили у претходном издању:

- узвратио,
- пробити се,
- померите се на исток и напредујте преко планина,
- напасти јерменску територију и тамо рећи непријатељу.

Мислим да треба да сачекамо опцију - одговор на ударе из ваздуха и, вероватно, сопственом артиљеријом, и, истовремено, померање на исток и офанзиву кроз планине, бар са делом снага.

Ситуација није лака.

Јуче је јерменско Министарство одбране известило да су Азербејџанци пуцали на Карагакх (Карега) из МЛРС.

Карагах је северно предграђе Лачина.

То може значити да су напредне групе Азербејџанаца већ достигле 15-20 км.

И Лацхин Траил под ватром, ако је ова порука истинита.

Јасно је зашто јерменска страна повезује све више и више прилика - цена овог питања је забрањена - блокирани лачински коридор почетак је краја јерменске одбране у Карабаху.

Јуче је објављено да је јерменски министар одбране Давид Тоноиан лично стигао у Нагорно-Карабах да води одбрану Лачина (рекао је Игор Коротченко, руски војни стручњак).

Цена издања расте, да видимо како ће команда азербејџанских трупа одвезати случај Лачин.

У сваком случају, сада није лако проћи деонице руте од Зангелана до Лачина, на једном од њих је убијен национални херој Азербејџана, пуковник Шукур Нариман оглу Хамидов (ситуација фотографија број 1).

Смешна ситуација се развила у информативном простору:

- Више од три дана је лакше процењивати степен напредовања азербејџанских трупа по извештајима јерменске стране.)

„... Непријатељ је бачен на југ из Мартунија и Бердзора - Артсрун Ховханнисиан

На брифингу у једном јерменском информативном центру под арменском владом, портпарол Министарства одбране Артсрун Ховханнисиан рекао је да је током дана непријатељ пуцао на Мартакерт са суседним селима, као и на град Бердзор, недалеко од којег су пале три гранате.

Покушавали су да се саботира село Шехер регије Мартуни, на истоку Карабаха, као и Диваник и друга села. У току је рад на њиховој неутрализацији, а неки успеси су већ постигнути. Схекхер је готово у потпуности очишћен, у суседним шумама овај посао је још увек у току.

У јужном правцу, готово читав дан, јединице оружаних снага Азербејџана покушавале су да нападну у доњем току реке Воротан, неколико напада је одбијено. Неколико јединица се расуло, покушавајући да се сакрију у јаругама. Непријатељ је одбачен даље јужно од Бердзора (Лачина) “.

Мартуни је Кхојавенд, Бердзор је Лацхин.

Овде није важно шта каже, већ где (!) Извештава.

Природно, јерменске снаге нису никога вратиле назад, али је назнака региона важна.

У исто време, Азербејџан НИЈЕ званично пријавио да је стигао до Лачина, да је водио офанзиву на Хојавенд и да се кретао ка Црвеној чаршији (Шехер).

Генерално, сва ова забава, укључујући извештаје о масовним међусобним артиљеријским ударима (Агдера), па чак и употреба летелица са посадом (Кхојавенд), јако личи на припрему оперативне фазе пробоја.

Очигледно, азербејџанска команда рачуна на чињеницу да непријатељ неће истовремено подносити притисак на четири правца (Лахин, Красни Базар, Кхојавент, Агдере) и негде ће пукнути - да би развио успех, а Јерменин је, пак, остатак бацио у битку. резерве (слика 2).

То значи да су сматрали да су Јермени омекшани до потребног степена и да је то већ било могуће.

Да видимо да ли је азербејџанска оперативна обавештајна служба и овај пут правилно проценила ситуацију?

Мислим да ће следећа три до пет дана одговорити на многа питања, на која одговор још увек није доступан - посебно о темпу и времену развоја офанзиве и ослобађања Карабаха.

„Рат градова“.

Генерално тужилаштво Азербејџана ажурирало је податке о броју жртава и рањених међу цивилним становништвом.

Према министарству, током непријатељстава убијено је 63, а рањено 298 особа. Оштећено је 2.156 приватних кућа.

Јерменска страна и даље чини ратне злочине које не диктира војна ситуација.

Ово је додатни доказ да проблем највероватније неће бити могуће решити преговорима - мораћете да извојевате чисту војну победу.

Свежа порука Министарства одбране Азербејџана - „Непријатељ пуца на наше територије у правцу Горанбој-Нафталан“, а ово је већ север земље и да ли овај пожар има војни значај отворено је питање.

Артхур Маиаков (13), руски држављанин, који је био у посети тетки и био под ракетним нападом јерменских оружаних снага, умро је од рана задобивених током гранатирања Гање.

2. Политика.

Разговори у Сједињеним Државама завршени су са мало или нимало резултата:

- Јерменија је одбила да потпише оштру предају, Азербејџан је одбио да заустави ослобађање својих земаља.

Ипак, председник Алијев наставља врло уравнотежену и прецизну политику:

- још једном је изјавио да даје предност политичком решавању сукоба.

„... Статус куо и стара линија контакта више не постоје, појавила се нова реалност“, додао је он.

Замислимо најнегативнији и мало вероватни сценарио:

- азербејџанска војска није могла даље напредовати и зауставила се тамо где је сада.

Чак и у овом врло мало вероватном сценарију, ако вас почну питати - зашто је онда све то било, већ имате одговор - за ову нову стварност.

Јерменија више неће држати Карабах: или месец дана, или неколико, војним средствима или форсирањем преговора, биће пуштен.

Став Русије је јуче још једном разјашњен.

Овог пута Путин је лично рекао да Руска Федерација неће интервенисати у сукобу.

Заузврат, турски председник Реџеп Ердоган приметио је да: "... Турска, као и Русија, има право да буде овде ради успостављања мира. Знате да је Турска такође део Минске групе ОЕБС-а, али тројка (копредседавајући су Русија, Француска, САД) нису могле да нађу решење. Азербејџан с правом каже: Ако Јерменија нуди Русију, онда ми нудимо Турску ... “.

У исто време, Ердоган се састао са поглаваром Јерменске цркве и турска контраобавештајна служба привела је петоро запослених „... међународне приватне енергетске компаније са седиштем у Истанбулу и још пет особа ухапшених у Турској“ под оптужбом за шпијунажу.

Званично, осумњичени су оптужени за преношење поверљивих информација о увозу енергије из Турске страном енергетском гиганту - а мислим да је то Русија.

Турска и Азербејџан и даље показују способност уравнотеженог вођења, али ће избрисати политику усмерену на заштиту националних и заједничких интереса.

Исходи:

- спољнополитички оквир сукоба се није променио, упркос бројним важним састанцима и консултацијама, азербејџанске трупе и даље имају карте за вођење непријатељстава без озбиљних ограничења.

Али на интензивирању бојног поља, странке повећавају напоре, посебно на североистоку (Агдера) и истоку (Кхојавенд), трпе губитке и неуморно се боре.

Према неким извештајима, азербејџанске снаге ПВО обориле су јерменски војни авион у региону Губадли. Још није објављено који тип.

Јерменске трупе пуцају са територије округа Гафан и Горис у Јерменији цео пут Губадли „... из ракетних и артиљеријских постројења“.

Као што новинари воле да кажу: „... стопе су порасле“.

Да видимо како ће се чвор решити.

Ердоган је управо рекао да ће Турска до краја бити близу Азербејџана.

Већ је једном изјавио да ће, ако било која трећа земља уђе у рат, Турска бити четврта.
offline
 • Pridružio: 17 Maj 2019
 • Poruke: 353

Odlična analiza dosadašnje upotrebe UAV i UCAV u sukobu Jermenije i Azerbejdžana uključujući sukobe iz 2016. i jula 2020. godine.

https://smallwarsjournal.com/jrnl/art/drones-nagorno-karabakh#_ednref26

offline
 • Pridružio: 20 Dec 2014
 • Poruke: 17

Zadnjih 24 sata veliki gubici Azera. Uništeno(zarobljeno) 8 BTR-ova, 1 TOS, nekoliko BPL i desetine mrtvih i zarobljenih vojnika. Vrlo je moguće da Azeri upotrebljavaju avijaciju jer im se broj BPL smanjuje. Ne proizvodi se to kao na traci kao što je neko napisao.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 23425

Hadrut

Mapa napredovanja Azera

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4091

MB 120mm

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 4091

I sa druge strane MB 120mm

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 491 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 2 sakrivenih i 485 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, doloress, ivan979, nenad81