Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

559

Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

offline
 • IlijaZ  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 05 Maj 2013
 • Poruke: 647

Mjesec je dana kako je rat počeo, danas su objavili spisak sa još 35 imena poginulih i tako je zvanični broj mrtvih premašio 1000. To je petina gubitaka iz prošlog rata. Diplomatski napori za zaustavljanje sukoba i primirja dogovarana u Moskvi i Vašingtonu nisu ispoštovana. Moguće da je jučerašna izjava Pašanijana da su spremni i na bolne kompromise bila zadnja prilika da ne eskalira te da su danas odlučili na rizičnu opciju, direktno uključenje i dalju eskalaciju. Moguće je i da se završi samo na razmjeni vatre ali čini mi se da su Jermeni, vjerovatno po savjetu i uz podršku nekog jačeg, odlučili da krenu u otvoreni rat. Svakako će se brzo znati o čemu se tačno radi.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 30 Sep 2020
 • Poruke: 225

IlijaZ je postavio link za video gde su snimljeni "nemiri" i spisuje stanje u nekim jermenskim jedinicama. Neću da ulazim u to da li je istina ili nije, mada mislim da su ovo normalne stvari, naročito kod rezervista.
Evo ga sada taj video sa titlom pa ko razume videće o čemu se radi.offline
 • S2M  Male
 • Počasni građanin
 • life developer
 • Pridružio: 21 Nov 2009
 • Poruke: 874
 • Gde živiš: Stuttgart

Malo o odnosima Jermenije i teta NATE.
Key areas of cooperation

Armenia’s cooperation with NATO is mutually beneficial and includes:

Building capabilities and interoperability

Since 2002, Armenia has participated in the PfP Planning and Review Process (PARP), which helps develop the ability of Armenia’s forces to work with NATO forces on operations.
A key priority for Armenia is to ensure democratic control of the armed forces. NATO has also supported the introduction of civilian personnel to the Armenian Ministry of Defence.
In 2008, Armenia joined NATO’s Defence Education Enhancement Programme (DEEP) to help reform its professional military education institutions. DEEP contributed to the drafting of the Armenian Military Education Concept, the development of several specialised training courses, and the creation of the National Defence Research University in Yerevan.
In 2013, the Armenian Ministry of Defence joined NATO’s Building Integrity (BI) programme. Once Armenia completes the NATO Self-Assessment and Peer Review Process (which started in 2014), the country will benefit from NATO BI tailored support to enhance good governance practices and to reduce corruption risks in the defence sector.
NATO and individual Allies have supported Armenia’s efforts to develop interoperability with NATO forces of the Armenian Peacekeeping Battalion and enable it to become a brigade with associated combat support and combat service support units.
Support for NATO-led operations and missions

Armenia has contributed troops to NATO’s Kosovo Force (KFOR) since 2004.
From 2009, the country also supported the NATO-led International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan and, following the completion of ISAF’s mission, is currently supporting the NATO-led efforts to train, advise and assist Afghan security forces, known as the Resolute Support Mission (RSM).
Wider cooperation

Armenia works with NATO’s Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre (EADRCC) to improve its emergency preparedness and response capabilities, to deal with disasters and asymmetric threats, to improve contingency planning, and to contribute to international disaster relief operations. NATO and Armenia have also cooperated on the establishment of the Crisis Management National Centre in Yerevan.
Since 1993, Armenia has engaged with the NATO Science for Peace and Security (SPS) Programme. Key areas for cooperation have included defence against chemical, biological, radiological and nuclear agents (CBRN), and disaster forecast and prevention.
Armenia organises an annual NATO Week to raise public awareness of NATO and Armenia’s cooperation with the Alliance.

https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_48893.htm

Кључна подручја сарадње

Сарадња Јерменије са НАТО-ом је обострано корисна и укључује:

Изградња способности и интероперабилности

Од 2002. године Јерменија учествује у Процесу планирања и преиспитивања ПфП (ПАРП), који помаже развоју способности јерменских снага да раде са снагама НАТО-а на операцијама.
Кључни приоритет Јерменије је осигурати демократску контролу оружаних снага. НАТО је такође подржао увођење цивилног особља у јерменско Министарство одбране.
2008. године, Јерменија се придружила НАТО-овом програму за унапређивање одбрамбеног образовања (ДЕЕП) како би помогла реформи својих професионалних институција војног образовања. ДЕЕП је допринео изради концепта јерменског војног образовања, развоју неколико специјализованих курсева обуке и стварању Националног универзитета за истраживање одбране у Јеревану.
2013. године, јерменско Министарство одбране придружило се НАТО-овом програму Изградња интегритета (БИ). Једном када Јерменија заврши НАТО процес самопроцене и ревизије (који је започео 2014. године), земља ће имати користи од НАТО-ове прилагођене подршке за унапређење добре праксе управљања и смањење ризика од корупције у сектору одбране.
НАТО и појединачни савезници подржали су напоре Јерменије да развије интероперабилност са НАТО снагама јерменског мировног батаљона и омогућили јој да постане бригада са придруженим јединицама за борбену подршку и борбену службу.
Подршка операцијама и мисијама које предводи НАТО

Јерменија је доприносила трупама у НАТО снагама за Косово (КФОР) од 2004. године.
Од 2009. године, земља је такође подржала НАТО-ове Међународне снаге за помоћ у безбедности (ИСАФ) у Авганистану и, по завршетку мисије ИСАФ-а, тренутно подржава напоре које НАТО води на обуци, саветовању и помоћи авганистанским снагама безбедности, познатим као Одлучна мисија подршке (РСМ).
Шира сарадња

Јерменија сарађује са НАТО-овим Евро-атлантским центром за координацију одговора на катастрофе (ЕАДРЦЦ) како би побољшала своје способности за приправност и реаговање у ванредним ситуацијама, ради на катастрофама и асиметричним претњама, на побољшању планирања за ванредне ситуације и доприносу међународним операцијама за помоћ у катастрофама. НАТО и Јерменија су такође сарађивали на успостављању Националног центра за управљање кризама у Јеревану.
Од 1993. године Јерменија је ангажована у НАТО програму за науку за мир и сигурност (СПС). Кључна подручја сарадње укључују одбрану од хемијских, биолошких, радиолошких и нуклеарних агенаса (ЦБРН), као и предвиђање и спречавање катастрофа.
Јерменија организује годишњу недељу НАТО-а за подизање свести јавности о НАТО-у и сарадњи Јерменије са Алијансом.

Prevod sa Google Translate

offline
 • caesar 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Apr 2017
 • Poruke: 574

sunto ::IlijaZ je postavio link za video gde su snimljeni "nemiri" i spisuje stanje u nekim jermenskim jedinicama. Neću da ulazim u to da li je istina ili nije, mada mislim da su ovo normalne stvari, naročito kod rezervista.
Evo ga sada taj video sa titlom pa ko razume videće o čemu se radi.To je ono, o čemu sam ja več juče pisao. Pašinjan je izdajica, koji radi sve, da bi sabotirao odbranu Arcaha i predao ga Turcima. Pašinjan šalje vojnike bez oružja, hrane i komande, izdaje naređenja, da se ne puca na neprijatelja i da se ne reaguje na napade Azera i Turaka na Armeniju, ukrao pare i sakrio pomoč, koju je slala Arcahu Armenska diaspora iz inostranstva. Odbio je vojnu pomoč Rusije Grčke i Sirije, odbio je oružje od Indije i Kine, da bi se mogli ratovati sa Turcima a sad priča o kapitulaciji i ustupkima. Znali su Turci i Azeri, zašto sad da napadnu, kad su znali, da je u Erevanu na vlasti izdajica, koji če predati Arcah. Ali ne ide Pašinjanu po planu. Arcah se sam brani več mjesec dana, a sad im pomaže Rusi. Ruska armija je sama preko svog mandata zaštite granice Armenije sa Turskomk i Iranom zasjela pozicije uz granicu sa Nakičevanom, da bi sprečili tursko-azerski napad na Erevan i na položaje uz granicu sa Iranom kod Arcaha. Rusi su počeli da pomognu Arcahu radarskom slikom i ometanjem i odmah je palo nekoliko Bajraktara. Ali nažalost Rusi iz tog položaja ne mogu da pokrije cjeli Arcah, nego samo dio. Ima i informacija, da su one balističke rakete i dronove pred Erevanom oborili Rusi s S-300V a ne Armeni s S-300PS, jer su letele i protiv ruske baze i Rusi nisu htjeli da riskuju. Armeni nemaju naredbe da pucaju, zato su i njihovi S-300 bili složeni i na odmoru a ne u borbenom položaju. Armeni trebaju da što prije skinu Pašinjana i ostale izdajice oko njega, jer umiraju ljudi i ruše se gradovi zbog izdaje.

offline
 • S2M  Male
 • Počasni građanin
 • life developer
 • Pridružio: 21 Nov 2009
 • Poruke: 874
 • Gde živiš: StuttgartOvo je baš blizu.

offline
 • S2M  Male
 • Počasni građanin
 • life developer
 • Pridružio: 21 Nov 2009
 • Poruke: 874
 • Gde živiš: Stuttgart

Napisano: 27 Okt 2020 12:03

Спутник Јерменија
⚡ Шеф одељења за контраобавештајне послове Националне службе безбедности Јерменије генерал-мајор Ховханнес Карумиан разрешен је функције , саопштила је прес служба Националне безбедности

https://t.me/SputnikArmenia

Dopuna: 27 Okt 2020 12:09

Микаел Арзуманиан је смењен на месту команданта одбрамбене војске Карабаха Јалала Харутиуниана.

https://t.me/SputnikArmenia

O novom komandantu
https://ru.armeniasputnik.am/karabah/20201027/2508.....bakha.html

Dopuna: 27 Okt 2020 12:16

Рафаел Варданиан, шеф Одељења за криминалистику Истражног комитета Јерменије, изнео је податке о страним војницима и милитантима који се боре на страни Азербејџана у Карабаху:

➖26. и 27. септембра два авиона из Турске за Азербејџан испоручила су око хиљаду турских војника.
➖28. септембра примљене су информације о учешћу у непријатељствима исламских милитаната доведених из других земаља.
➖у близини Гање пронађено је око 300 турских специјалних снага.
➖28. септембра, на споју границе између Карабаха и Ирана (близу Хорадиза), виђене су групе милитаната превожене из Сирије.
➖29. септембра потврђено је учешће најмање 300 бораца који говоре арапски у борбама у источном правцу.
➖1. октобра потврђено је учешће Туркомана у једном од праваца.
➖2. октобра примљени су подаци о учешћу пакистанских плаћеника у непријатељствима.
➖Ујутро, 4. октобра, из Турске је у Азербејџан стигло 400 турских војника у цивилу.


https://t.me/SputnikArmenia

offline
 • Pridružio: 05 Okt 2020
 • Poruke: 72

Ne znam sta se desava u Jermeniji ali poceli su da razmestaju checkpointe po svih vecim putevima i stanicama navodno da sprece infiltraciju saboterskih drupa itd. Iamjuci u vidu razresenje ovog sefa odeljenja kontraobavestajne i navodno ranjavanje komandanta Arcaha, u vezi koga je samo izjavljeno da je razresen duznosti zbog ranjavanja. Malo se tu nesto cudno dogadja.
Inace ministarstvo odbrane Jermenije je imalo konferenciju za stampu i ovo je njihova slika u vezi stanja na frontu kod Hadruta. Vidi se da se pomera linija ka Stepenkertu cak i kod njih.
ibb.co/pdnXBLC

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 250

@caesar
Ako i malo ima istine to sto pises a po svoj prilici da ima onda eto i odgovora zasta se Rusi nisu umesali. Ne samo oni nego bilo ko.
Matica se kao cimala nesto smatrajuci da ce brzo pokleknuti pod naletima Azera. Hm...kad su videli da ovi nemaju nameru odstupiti stigla naredba iz vrha Jermenije samo vi drzite te ravnice a mi cemo vam pomoci. Da su Armeni na vreme povukli jedinice u brda i planine, sacuvali ljudstvo, artiljeriju pa i oklop ne bi se sad Azeri tako lako setkali po brdima.
Cija odluka je bila da se po svaku cenu brani nepogodan teren gde te gadjaju BPL kao na vezbi, mozda saznamo jednog dana ali tad cu biti u dubokoj starosti.

offline
 • T-72 
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Avg 2014
 • Poruke: 1086

Све неке инсајдерске информације на теми са јерменске стране да се систем урушава изнутра, непријатељ на улазу у Степанакерт, падају брда и долине, пребацују се диверзанти преко планина да пресеку коридор, недостаје људство и џебана артиљерија одавно не постоји, док азерске екипе за тихе ликвидације раде посао иза непријатељских линија, а мени нису веровали за њих Mr. Green А уствари ништа се претерано значајно не дешава

offline
 • Pridružio: 05 Okt 2020
 • Poruke: 72

@T-72
Ove vesti su na manje vise svim telegram kanalima i ovako na javnim mestima. Nisu nikakve insajderske informacije. Bukvalno mozes da ih izguglas za 5 minuta...a mozes umesto toga i da lupetas besmislice ko i dosad.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 699 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 5 sakrivenih i 663 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., AC-DC, Albin0, aramis s, Bane san, CrazyDiablo, danilopu, darios, darkangel, dekao, dragon986, Dzoni90, Fisherman, goxin, HrcAk47, Insan, ivica976, krkalon, login-bayonets, LUDI, Misirac, nenad81, Sirius, Snorks, Sr.Stat., Toni, vsn111, W123, zlaya011, Živković