Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

693

Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

online
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 799

bojank ::----------- [b]Slika govori vise od reci:

Ово је у реду.

Није лоше ни "мешано", са руком делимично на оквиру а делимично на сандуку/облози. Овако:


Али не капирам држање за оквир при самом дну. Овако:


Нисам никад пробао, просто ми се чини да би тако и нишањење и контрола оружја били тежи. Или не?

end off topicRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24132

Dajte ovu raspravu o stavu za gađanje di mu je mesto da se ne strecamo da ima nešto baš,baš novo...
Ps.
Ovi sa fatanjem dna okvira mi nisu nikad delovali pametno i u ličnim istraživanjima koji stav mi daje naj bolji rezultat sam došao da je to pre svega osobena stvar svakog pojedinca i vezana je uz izbor desno ili levo Ruki hvat pa do duzine ruku.
Meni onaj hvat za koren okvira i sanduka je bio naj bolji kod sva tri stava na tekmi u trostavu jer sam nižeg rasta i kraće ruke od drugara višeg rasta kojima je ispružena ruka komotno mogla i ispred drvene obloge .offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 32998
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Citat:Armenian old man with AK-103 and Dedal T-series thermal optic with LRF

offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 3180

Azerbejdzanka u obilasku zauzetih pozicija:

offline
 • Pridružio: 30 Sep 2020
 • Poruke: 225

Ova ako padne u neprijateljske ruke ima da na*ebe... bukvalno.

offline
 • T-72 
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Avg 2014
 • Poruke: 1093

Цена ситница 7000 $


offline
 • Pridružio: 09 Maj 2015
 • Poruke: 343

Napisano: 06 Nov 2020 23:40

sunto ::Ova ako padne u neprijateljske ruke ima da na*ebe... bukvalno.

Платили манекенку сунац ти...

Dopuna: 06 Nov 2020 23:40

T-72 ::Цена ситница 7000 $
Ово изгледа ко има богатију фамилију у иностранству има боље оружје...

offline
 • Pridružio: 30 Sep 2009
 • Poruke: 103

Ево поново линк анализа за анализу Иље Топчија који сам већ постављао. Каже човјек да Јермени имају у рејону Степанекерта самосталну тенковску бригаду са око 70 тенкова Т-72 као између осталог и 41 специјални артиљеријски пук наоуружан системима 9К58 «Смерч»

Ево сам мало поправио фотографију да се боље виде тенкови.


offline
 • Pridružio: 30 Sep 2020
 • Poruke: 225

Neka analiza, možda će nekom da bude zanimljiva.
link
Citat: ⚠ #Аналитицс @ милитари_аз - Азербејџан пропао блитзкриег?

Непријатељства у Нагорно-Карабаху започела су 28. септембра 2020. Отприлике недељу дана након избијања непријатељстава у руском сегменту Интернета, честе су и оштре изјаве да је „блитзкриег Азербејџана пропао“. Ова изјава дата је непосредно након што су видео и фото рамови јерменске стране постали доступни гледаоцима и читаоцима, што је природно забележило чисто успехе јерменске војске, која је у једном или другом тренутку успешно бранила одређена подручја.

Прве две недеље непријатељстава могу се окарактерисати тромим борбама са променљивим успехом. Да би се разумела суштина овога, неопходно је разумети борбену зону и оно са чим се азербејџанска војска мора суочити. Али прво најпре.

Генерално, концепт Блитзкриега у светској, а посебно руској историографији прешао је из немачког Блитзкриега (муњевита победа / рат). Иако Немци нису користили ову реч у оном смислу у којем смо навикли да је видимо. Блитзкриег у свакодневном животу значи метод вођења пролазног рата, где се победа постиже за кратко време, пре него што непријатељ успе да мобилише и распореди своје главне војне снаге. Али Немци нису били ни оснивачи употребе ове речи за означавање својих операција, она се први пут појавила у британској штампи као застрашујућа прича о методама рата које су Немци користили током Другог светског рата.

Генерално, муњевити рат, као и сам блицкриг, један је од начина ратовања. ЈЕДАН од начина ратовања.

Пре избијања непријатељстава, свака страна природно бира најбољи начин ратовања, споро, пузање, муња, дубока борба, одбрамбени напад и тако даље. Природно, стране у сукобу априори не бирају блитзкриег као свој начин вођења рата. И морамо схватити да у војној науци не постоје методе које би требало или не би требало следити, свака операција је сама по себи јединствена и свака има своје циљеве који се морају постићи у одређеном временском периоду. А бајке о методама су храна за обичне људе и лепо име погодно за једну или другу јединствену операцију.

Односно, није било никакве везе и доказа, објављивање планова азербејџанске војске пре почетка непријатељстава. То значи да нема разлога војну операцију Азербејџана називати блитзкриегом. Да ли је Азербејџан одабрао муњевити рат као метод ратовања? Не, за то нема доказа.

Поставља се поштено питање. Зашто? Зар зараћени не жели брзу и муњевиту победу? Желети не значи имати прилику. Ако нека страна, одмеривши своју снагу и снагу непријатеља, схвати да муњевита победа неће успети, тада ће блитзкриег метода бити прецртана већ пре почетка непријатељстава. Да ли је Русија успела у блитзкриегу у Чеченији и Сирији? Русија је с прекидима 10 година водила рат против чеченске војске, а затим против диверзантских група. Русија већ дуги низ година ратује у Сирији. Да ли су Сједињене Државе успеле у блитзкриегу у Ираку, који се активно борио 2 месеца, а наредних 8 година борио се против саботажног отпора? Не. И не зато што је руска или америчка војска слабија од азербејџанске или руска или америчка војска пропала у Блитзкриегу. Али зато што громовни рат није био планиран.

Дакле, да ли је азербејџанска команда имала прилику да изведе блитзкриег? Да бисмо одговорили на ово питање, заронимо у овај метод. Блитзкриег нужно подразумева дубоке пробоје одбрамбених линија и комуникација са широком употребом огромне количине оклопних возила и огромног броја пешадије у условима повољним за пробој. За велики пробој, и један од услова Блитзкриега је контрола над ваздушним простором са ПРЕГЛЕДНИМ бројем авијације и пажљива артиљеријска припрема на локацијама непријатељских трупа. Дакле, шест компоненти за сабирање блитзкриега, чија количина и квалитет треба да буду премоћни и пресудни на бојном пољу у поређењу са противничким снагама непријатеља:

1. Тенкови
2. пешадија
3. Артиљерија
4. Ваздухопловство
5. Терен
6. Спровођење плана пре мобилизације непријатеља

1. Тенкови. Да би се извео блитзкриег, неопходно је да се тенковске јединице пробију у непријатељске позадине, не учествујући у борби за тешко утврђене положаје предње ивице. Сврха пробоја је заузимање контролних центара и кршење непријатељских линија снабдевања на линији фронта. Пажљива одбрамбена линија непријатеља на линији фронта, која остаје без снабдевања, губи своју борбену ефикасност. Да ли је Азербејџан имао довољно тенковских снага да изврши пробој? Не. Азербејџан је наоружан са око 500 тенкова вредних борбе, ако узмемо у обзир просечне бројке неколико извора. Да ли Азербејџан може акумулирати велики број тенкова у неким областима? Не, доминантне висине у читавој зони Нагорно-Карабаха биле су у рукама Јермена и концентрација великог броја тенковских и моторизованих батаљона никада не би остала без знања јерменске стране.

Да ли су Јермени имали довољно снаге да елиминишу продор? Да, само је једна јерменска група у окупираном Карабаху наоружана са око 400 тенкова вредних борбе, не рачунајући снаге у самој Јерменији. Зашто је број тенкова у Азербејџану мањи од броја тенкова Јермена у Карабаху и Јерменији? Јер према Уговору ЦФЕ о ограничењу конвенционалног офанзивног наоружања у Европи, Азербејџан и Јерменија немају право да граде велику тенковску флоту. Да ли је непризнати Карабах потписао овај уговор? Не. Из тог разлога, у Карабаху огромна количина војне опреме и међународних посматрача немају приступ овим територијама за вршење надзора, а нема разлога за спровођење мониторинга на непризнатим територијама.

Поред чињенице да Азербејџан није имао способност концентрације ударне групе да изврши дубок продор и, сходно томе, Блитзкриег, а Јерменија је имала способност да повуче велики број оклопних возила како би елиминисала пробој, сама линија фронта је важан фактор. Ако се сећате, на почетку смо рекли да су током прве две недеље битке биле успорене, без икаквог приметног напретка на азербејџанској страни.

Разлог томе је посебност карабашког фронта. Карабашка линија фронта је вишеехелонирана, трослојна линија на сваком ешалону ровова, бункера, утврђења, противтенковских ровова, протутенковских земљаних бедема, подручја на која се може пуцати са командних висина, и што је најважније, са огромним бројем минских поља раширених на огромном ненасељеном подручју „сигурносног појаса“ ( одсек од планинских подручја до азербејџанских ровова). Да бисмо схватили размере ове одбрамбене линије, вреди погледати било коју карту на којој је, након пажљивог проучавања, рецимо правца Агдама или Физулија, територија дубока 15-22 км једноставно засићена огромним бројем јаркова, ровова, упоришта на брдима. Природно, у првим недељама рата многи становници Русије и Јерменије, као и Азербејџана, једноставно су са осмехом пратили покушаје Азербејџана да пробије монструозну линију Оханијана (на пример: хттпс://вз.ру/ворлд/2020/10/7/1064196. хт ...).

Дакле, чак и да је Азербејџан имао прилику да концентрише посебно велике оклопне формације на фронту, никада се не би догодио муња. За такав пробој мора бити укључен најмање један тенковски дивизион (по 250-350 тенкова) у сваком одељку пробоја, како би се бацањем на непријатеља могао пробити до задњих непријатељских комуникација, без обзира на губитке на вишеехелонираним нивоима одбране и минским пољима.

2. пешадија. За пробијање одбрамбене линије кроз дубок пробој и муњевит напад неопходно је узети у обзир да сломљена и окупирана подручја мора заузети пешадија, бокови морају бити ојачани и морају се градити краткорочне тачке које ће пореметити опасност од опкољавања тенковских јединица. Концентрација у присуству доминантних висина међу Јерменима је немогућа ствар. А азербејџанска пешадија у војсци која броји око 40-45 хиљада пешака није довољна да концентрише сву пешадију у два армијска корпуса од пет који окружују Нагорно-Карабах. И опет, мора се узети у обзир важна чињеница одбране у дубини, минска поља и изненађења која су Јермени успели да припреме током 30 година припреме за рат.

3. Артиљерија. Да бисте разумели на ком нивоу треба да буде артиљеријска припрема, која треба да помете 30-годишње одбрамбене линије Јермена на линији Оханијан бетонским утврђењима од пола метра, треба да замислите такву артиљеријску снагу која, узимајући у обзир концентрацију, може да попуни подручје пробоја азербејџанске војске широке 5 км до дубине од 10 км. и површине 150 кв. км. пре приближавања главних оклопних снага Јермена (4-5 сати од подручја напредовања оклопних јединица), рецимо, 2 сата артиљеријске припреме и 2-3 сата за пробој и бацање. Азербејџан нема тако колосалну количину артиљерије припремљене, сахрањене и опремљене на положајима. И не зато што нема новца, већ зато што Уговор о ЦФЕ регулише све јединице тешке опреме и наоружања, као и немогућност концентрације таквих снага без пада у очи јерменске обавештајне службе са доминантних висина. Арменци такође имају артиљерију, а Јерменци више цеви. Истовремено, на њихове положаје пуцала је јерменска артиљерија, а јерменски артиљерци познају водове до сваког брда и сваког јарка.

4. Ваздухопловство. Азербејџанска авијација је малобројна и представљају је само борбено спремни јуришни авиони Су-25 у количини од 19 јединица за гађање копнених циљева и одређени број ловаца МиГ-29. Остатак опреме није спреман за борбу или представља верзије борбених обука авиона који нису прилагођени за наношење тешких бомбардирајућих напада на утврђену линију одбране. Поред тога, Азербејџан је купио одређени број беспилотних летелица Баирактар ​​ТБ2. Дакле, азербејџанска авијација са 19 јединица јуришне авијације и одређеним бројем (приближно 12 јединица, судећи према интензитету снимка са УАВ-а) ударних беспилотних летелица Баирактар ​​ТБ2 морала би да изврши потпуну контролу неба и колосални број удара у целој дубини одбране непријатеља како би обезбедила дубок тенк пробој. Ово је у основи немогуће. Поред тога, треба имати на уму да је ПВО Јерменије и јерменског окупационог корпуса у Нагорно-Карабаху најнапреднија у региону. Јерменска војска такође има огромну количину опреме за електронско ратовање за сузбијање беспилотних летелица. Односно, азербејџанска војска би требало да употреби 19 јуришних авиона и десетак беспилотних летелица за уништавање снага и средстава за електронско ратовање, ПВО, а затим да има времена за задавање ударних удараца на предњој ивици одбране како би осигурала пробој тенкова? Било који мање или више паметни официр ће се насмејати овој анегдоти.

5. Терен. Регија Нагорно-Карабах налази се у југоисточном делу Малог Кавказа. Рељеф овог подручја је типично планински, покрива источни део висоравни Карабах и пада са истока са запада, стапајући се са долином Карабаха, која чини западни део низије Куро-Арак. Источни делови правца Кхојавенд, Агдам и Агдерин су релативно ниски. Висина гребена на већем делу подручја је 1500-3000 метара надморске висине. Да бисте разумели о чему се ради - само потражите фотографије рељефа Карабаха. Тако је, прошавши вишеехелонирану линију Оханијана за 2 недеље борбе, азербејџанска војска за још 2 недеље нокаутирала све снаге Јермена по целој дужини азербејџанско-иранске границе и ослободила подножје јужно од насеља Хадрут. Односно, пробијање линије дубоке 15-20 км у времену било је исто као и ослобађање територије од 4000-4500 квадратних километара. Тренутно се већ воде битке у горју централног и западног Карабаха. Ова околност значи да на овом подручју више не могу бити дубоки пробоји тенковских и моторизованих пушачких јединица, планинско и шумовито подручје апсолутно није предвиђено за пробијање тенкова, што би био услов за Блитзкриег.

6. Мобилизација непријатеља. Још један услов за блитзкриег би требале бити околности када нападачка страна присиљава непријатеља да се преда пре него што непријатељ мобилише становништво. У условима када је мобилизациона резерва Јерменије и Јермена у Карабаху једнака 100 хиљада војника и официра, а целокупна територија Јерменије и Карабаха око 40 хиљада квадратних километара, требало је око 2 недеље. Апсолутно није тешко имати времена за мобилизацију становништва у оним земљама у којима се они 30 година припремају за рат. За то време азербејџанска војска никада није успела да заузме главне чворове и одбрамбена подручја у Карабаху, а у тренутним околностима то не би могле да ураде много веће војске и државе.

Резимирајући горе наведено, апсолутно тачан и логичан закључак је да азербејџанска команда никада не би планирала Блитзкриег за војно решење за деокупацију Карабаха од јерменских снага. Због тога Азербејџан нема и није имао оклопну и пешадијску, као ни артиљеријске формације у довољном броју и никада није имао велику надмоћ у ваздухопловству. Азербејџанској војсци супротставља се непријатељ који се за тридесет година учврстио са 15-22 км одбрамбених деоница, са једнаким бројем копнене опреме, са најбољом ПВО у региону, као и терен са високо планинским тереном и планинским и шумовитим пејзажом.

Азербејџанска војна команда изабрала је једини прави начин вођења непријатељстава како би спасила животе особља, постигла војну победу и успоставила масну тачку у овом дугогодишњем питању. „Азербејџански блитзкриег није успео“ популистички је изум јерменске стране, који се не заснива ни на једној чињеници, за подизање морала друштва, које до данас прима монструозно искривљене извештаје о стварном стању на линији фронта.

offline
 • T-72 
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Avg 2014
 • Poruke: 1093

RJ ::


Случајност али опет неке свиње трчкарају

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 701 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 7 sakrivenih i 670 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AF-1, amstel, Boris90, darkangel, dule10savic, Dusan Medojevic, GrobarRomanticar, Insan, ivicasimo, JOntra, Kotarle, KUZMAR, Mixelotti, nebkv, pein, pera12345, RiV, royst33, ruso, S2M, scimitar19, VJ, yrraf