"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1189

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • djboj  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 06 Jul 2010
  • Poruke: 1278

Јако тржиште заје..ло век. Причао ми је пре неку годину другар, иначе свештеник у једној од наших енклава, да њихови мајстори зидари раде за дневницу од 5. е а помоћни радници тј "простаци" за целих 3. е. Истовремено ми смо наше мајсторе, по Србији, за исте послове плаћали 30-40.е односно 15.-20е простаке.
Сећам се и његових прича да је у албанским радњама и пијацама за непуних 5-10. е пунио пун гепек поврћа, па ти види колико им добро иде сад кад су "слободни".



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32325

Sixpac zima 2015 na 2016 kad se digla frka oko toga da ih dovoze do Subotice đe onda oni ilegalno ulaze u Mađarsku pričalo se da je za nepuna 2 meseca sa KiM zdipilo 50 000 šipusa i to ne mladih nego cele familije kolika je to brojka realna ne znam verovatno je napumpana. Posle sam gledao na al džaziri neku emisiju povodom toga đe prave intervijus a jednim matorim šipusem kojeg su vratili iz Nemačke tj deportovali avionom gde čeka ponovo autobus za Nemačku. Pa kaže da na KiM nema više ništa sve je prodao da ode kod sina posle su rađeni neki intervijui sa ženama, ovo je idealna prilika jer reče Mogerinijeva da EUropi treba radna snaga eto im šipusa, a bogme i mladih iz SRB i HR. Mr. Green

DJnoj drugar jedan iz Vrnjačke Banje je dole redovno išao kupovao garderobu, patike i ostale stvari za bagatelu pa prodavao u VB. Mr. Green



offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2510
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Tači: Skupština hitno treba da odluči o formiranju Oružanih snaga Kosova

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktu.....aga-Kosova

offline
  • Pridružio: 05 Feb 2014
  • Poruke: 132
  • Gde živiš: Vojvodina

Da mozda Ne - zanimljiva diskusija ...

youtube.com/watch?v=swKYhLCQkgM

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2005
  • Poruke: 545

dexyblueworld ::Da mozda Ne - zanimljiva diskusija ...

https://www.youtube.com/watch?v=swKYhLCQkgM


Од свих ових највише ми на живце иде сама водитељка. Надам се да ће ускоро да добије ногу у РТС.

offline
  • djboj  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 06 Jul 2010
  • Poruke: 1278

Праве велику албанију, те делови Србије, те пола Македоније...

Амерички конгресмен: Македонију да поделе Косово и Бугарска
Републикански конгресмен Дејна Рорабахер изјавио је за албанску телевизију „Вижн плус“ да би требало редефинисати границе на Балкану.
Рорабахер, који је од албанских терориста добијао признања као заговорник њиховог наоружавања, каже и да је креирање Македоније као државе пропали пројекат.

https://rs.sputniknews.com/regioni/201702081109950.....akedonija/

offline
  • Pridružio: 12 Jan 2013
  • Poruke: 416

proka89 ::pein ::Bilo je priče da će da se gradi autoput i preko KiM ka Albaniji sta bi sa tim.

Mi realno nemamo prakticno nikakvih intresa da ulupamo tolike pare u tu deonicu, vec se tu najverovatnije radi o pritisku na Srbiju, kako bi se auto-put koji prolazi kroz Albaniju i Kosmet povezao sa medjunarodnim koridorom 10. Price kako nam treba povezanost sa lukom Drac su smesne. Procene su da bi Srbija trebala ulupati u nas deo i preko 800 miliona evra, a korist nam je realno koja? Tu jos uvek nema ni studije izvodljivosti, ni idejnog projekta, da ne pricamo o eksproprijaciji zemljista.... Ali eno ministarka kaze sve ce biti gotovo, i ove godine pocinje izgradnja. Kad pre sve zavrsise, nije mi jasno, ali je bitno da su napomenuli da je ovaj projekat prioritet za EU.

Imamo mi i vise nego dovoljno mnogo precih i ozbiljnijih projekata koje treba dovrsiti. Dovrsetak koridora 10 prema Makedoniji i Bugarskoj. Koridor 11 prema Crnoj Gori, a sada je EU odlucila da plati i studiju izvodljivosti za krak koridora 11 koji bi se prakticno nastavljao na obilaznicu oko Beograda i nastavljao dalje ka Rumuniji. A tu su i Novi Sad - Ruma i Pojate - Preljina. Da ne pricamo o tome koliko magistralnih puteva po Srbiji vapi za sredjivanjem. Ali sada nam naprasno postade prioritet da se zaduzimo kako bi Albance povezivali sa medjunarodnim koridorima.

Znaci od jednom sve vezano za taj projekat im je prioritet, sve zavrsavaju u rekordnom roku.... a Pojate - Preljina na primer godinama nisu u stanju ni da pocnu.


Ја на ово морам да реагујем. Јели, јеси ли ишао ти некада тим правцем? Јел знаш уопште где је Куршумлија? Ај да ти објасним лепим речима, иако бих најрадије другачије. На том правцу од Прокупља до Мердара живи јако пуно Срба. И то живе јако тешко и јако сиромашно. Од њих лошије једино ако живе у Трговишту (отвори Гугл мапе да видиш где је то). Тамо је природа прелепа, рудна богатства велика, бањски туризам са огромним потенцијалима неразвијен због забачености. И наравно, људи се исељавају. Да си једном ишао колима до Луковске или Куршумлијске бање разумео би и зашто. Инфрастуктурно потпуно неуређено подручје.

Од развојних потенцијала издвојио бих:
Сијаринска бања
Луковска бања
Куршумлијска бања
Ђавоља варош
Рудник злата Леце (активан јако)
Веза Нишки аеродром - Копаоник (најкраћа веза аеродром - ски центар у овом делу Европе)
итд....

Изградња аутопута гарантује огромно побољшање економског стандарда становника тог дела Србије. Не само од експропријације, већ и од присуства људства извођача, ангажовања локалних фирми као подизвођача, уређења локалних путева, алтернативних праваца, регулације водотокова, итд...

Једном речју, где год је до сада пролазио аутопут, ти крајеви су били препорођени. Причам на основу искуства аутопутева који се тренутно граде ка Бугарској и Македонији, а знам из прве руке јер сам много година провео радећи комерцијалу баш на тим теренима и гледао из дана у дан како се локалним трговцима и становништву враћа осмех на лице и вера у живот. Како до јуче запуштене куће добијају нове фасаде и ограде. Како по селима почињу да се возе нови трактори. Како се некада мале радњице мешовите робе упљуване мувама са асортиманом из '92 год, претварају у минимаркете којих се не би постидео ни неки много већи град.

Разумеш ли ти шта значи за једну варошицу као што је Куршумлија отварање представништва пар грађевинских фирми, као Актор на пример? Само пар стотина нових радних места у варошици те величине би био као долазак Самсунга у Ниш. Или као када нам је дошао Филип Морис па по граду почела да се возе бесна кола, граде стотине нових зграда, отварају мале фирме од којих многе више уопште нису мале...

Од тих 800 мил евра над којима ти ламентираш, већи део ће остати управо ту, на потезу којим се гради аутопут. Тј, прелиће се у локално становништво разним токовима новца. А то становништво деценијама уназад живи као најгора сиротиња. А овај аутопут им омогућује да удахну ваздух макар на 4-5 година. И да после тога имају брзу путну комуникацију са остаком Србије, а не да се два сата клацкају до Прокупља по рупама.

И шта се ти секираш за Шиптаре? Ти, потписујем, Шиптара у животу видео ниси, а ја их по фаци препознајем на улици. Пролазили су и до сада, пролазиће и на даље, само ће плаћати путарину од Мердара, а не од Дољевца или Наиса као до сада. Теби горе, на северу, важнији су кажеш Нови Сад - Рума и Појате - Прељина правци. А прошао сам оба много пута и могу ти рећи да су оба аеродромске писте у односу на постојеће стање правцу Прокупље - Мердаре, а имовинско стање локалаца је као да поредимо Калифорнију и Детроит.

Становницима Прокупља, Медвеђе, Лебана, Рудара, Куршумлије, Мердара, Луковске, Сијаринске, Куршумлијске бање, Бојника, Блаца, Житорађе и свих села између ништа боље од изградње тог аутопута не може да се деси реално у овом тренутку.

Непријатно сам изненађен да твоја порука има 15 свиђања, што значи да вас има најмање 16 на овом форуму који везе са везом немају, да будем благ у својој оцени и пристојан.

У геополитичке, стратешке и војне аспекте уопште нећу да улазим, зашто нам је овај аутопут неопходан, одакле Косово набавља / увози 90% свега, како се та роба транспортује, као и то да ће ако у овој држави икада буде мало више памети него до сада, цео тај аутопут једног дана бити део Републике Србије.

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2510
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

@Filip Marinkovic
samo se setite odakle ste potekli,odakle su vam roditelji,gde vam baba i deda zive....
inace se slazem sa ovim sto si napisao,s tim sto bi dodao ,da bi se izgradnjom auto puta smanjila migracija stanovnistva u vece gradove...to vazi za celu srbiju...

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32325

Amstel odliv će se smanjiti otvaranjem radnih mesta manjih firmi itd. autoput to pruža ne dugoročno al će raji na jugu malo da lakne.

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2510
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

pa gde ima dobra veza(autoput),tu se i otvaraju radna mesta...prvo komunikacija,pa onda radna mesta...a i sam autoput nudi radna mesta...pumpe,moteli,naplata putarine,odrzavanje puta itd.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1386 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 6 sakrivenih i 1347 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, babaroga, bojcistv, darkangel, Dorcolac, Dukelander, FileFinder, GandorCC, Georgius, kolle.the.kid, Marko Marković, MB120mm, Mi lao shu, Milos ZA, Mixelotti, Motocar, nebkv, Nemanja.M, nenaddz, oganj123, procesor, RJ, rodoljub, royst33, S2M, Skywhaler, Trpe Grozni, vathra, Vatreni Zmaj, vladulns, YugoSlav, zlaya011