"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1238

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2014
  • Poruke: 1263
  • Gde živiš: Srbija

Da se prisetimo kakve su ljudine nam pradjedovi bili...

Писмо храброг ратника :

http://www.politika.rs/scc/clanak/379913/Pismo-hrabrog-ratnika

"Мале, сви можемо да нађемо оправдање да не ставимо пушку на раме. Ми сељаци морамо да бранимо људе, земљу, и гробове. Газде могу да бирају зато што им је отаџбина тамо где су им паре. Ми сељаци не. Најгоре је када вам туђин дође на врата. Заборавили смо шта су нам Турци радили..."


"...Здраво мале,

Ево дојде време да ви се јавим да сам здрав и жив, иако се гине сваки час ко да смо се ородили сас смрт. Мене није ич стра од смрт, ти знаш мале да ми је ово четврти рат како ратујем за ову мучену Србију. Али право да ти кажем мале, понекад ме стра увати од смрт кад помислим на вас, на дечицу, а ја сам, мале, син јединац, па ако се жив не вратим нема куј да ви рани, иако знам да и ви с’г трпите паклене муке, па не знам коме је потешко. Ко да смо се ми Срби у Бога сас камење гађали.

Ми смо с’г на наше Косово, викају ће се повлачимо преко некакву пусту Албанију, па се с’г малко одмарамо пред град Пећ, збирамо душу па да појдемо преко тај пустињак. Мале, води рачун од дечицу, слушај Стојанчу мојега, он је мушко. Симку моју моје прво радовање да одариш, а Јаков је још малечак. Ако се жив не врнем казујте им куде сам оставил коске. Неје ми много жал за мене, осветил сам се на ове швапске але, малко им све и њина земља па оће и нашу да ни узму.

Да знаш мале кад смо ги почели брзимо из нашу земљу било је крви до колена, гинули су ко врапци од орлови, а бегали ко зечеви. Али швапске але су але биле и остале па се поврнуше. Ко пцета су, колко ги тепамо а они ко да извиру из земљу. Ама мале поново ми нешто гори испод груди овој докле ви пишем чини ми се нећу жив да дојдем. Ма неје мене стра за живот него стра ме што ћу оставим онија пилишта сама, још су нејака за живот. Кад дојде јесен које од рану приберете, ископајте рупу па крите, немој на зликовци да давате. Мале тебе ли да учим, ти знаш како се тој работи, овој нам је четврти рат, научили смо да се повратимо у рат ко куче на корито.

Писал би још пуно, али сви викају из команду да се спремамо да појдемо преко онај пустињак, ама неје мене стра од њега него стално мислим на вас мале и на дечицу. Како помислим на моја пилишта почне да ми гори нешто испод груди и предсказује ми неку голему несрећу, поголему за мене и од овуј несрећу. С’г мале да ви поздравим, тебе, жену, мојег Стојанчу, моју Симку и нејаког Јакова који побеже од мене кад појдо у рат. Ти ми мале т’г даде благослов кад појдо у рат који ме је чувал од метак ама нешто ми гори испод груди ко да је живи жар расипан у груди. Мене неје жал за мене доста сам се наратувал, сто и једанпут сам оставил мене и вас. Па и нека гори још под груди, али жал ме за дечицу..."

Preporucujem tekst u celini da se procita.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2990

Napisano: 09 Maj 2017 12:54

Изјава Вокера и реаговање Вучића


Вилијам Вокер тврди да има пројекат за уједињење Албанаца

Танјуг | 08. мај 2017.

Бивши шеф верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер изјавио је да има пројекат за уједињење Албанаца - на Косову, Албанији и у дијаспори

Вокер је говорећи на свечаности 17 година од оснивања Алијансе за будућност Косова, рекао да од 1999. године често долази на Косово, "са једним циљем, да Косово настави са корацима које сви чекају од 1999. године".

Овај пут, додао је Вокер, дошао је на Косово, јер жели да представи "нови пројекат на којем ради", објавили су приштински медији, преноси РТС.

"Циљ овог пројекта на којем радим је за све Албанце, на Косову, у дијаспори, у Албанији. Радим на заједничком пројекту на њиховом уједињењу. Албанци у свету су били уједињени деведесетих искључиво у сврху ослобађања Косова. Био сам са њима када су прогласили независност. Албанци су добили и дошли су заједно да славимо, сада је време после независности, за последњи корак, да сви будемо заједно, да се оствари ово достигнуће", рекао је Вокер.

РТС подсећа да је Вокер широј јавности познат као шеф мисије која је својим радом и извештавањем са Косова током сукоба 1998. и 1999. године, утицала на формирање међународног јавног мњења да тадашњу СР Југославију треба бомбардовати, што се и догодило у пролеће 1999. године.

У селу Рачак су почетком 1999. године пронађена тела 45 Албанаца, за чије убиство је тадашња мисија ОЕБС-а, на челу са Вокером, без доказа оптужила српске снаге безбедности, а овај догађај - иако никад није утврђено да се ради о масакру над цивилима - пресудно је утицао на доношење одлуке НАТО-а о бомбардовању бивше СР Југославије.

Сви извештаји српске стране говорили су да су у Рачку погинули албански терористи -припадници ОВК, али на западу је тај догађај квалификован као злочин над цивилима, који је послужио као изговор за НАТО бомбардовање које је почело крајем марта 1999. године.

Вокеру је у јануару ове године у селу Рачак откривена статуета. Био је присутан на откривању заједно са косовским председником Хашимом Тачијем и бившим косовским председником Беџетом Пацолијем.

Dopuna: 09 Maj 2017 12:55

ВУЧИЋ ВОКЕРУ НА ПРИЧЕ О ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ: Да ли нам то опет претиш? Немој више да нам претиш! (ВИДЕО)

Танјуг | 09. мај 2017.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је, поводом најновијих изјава бившег шефа ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера, да цео свет сада има "доказе на тацни" да је реч о великоалбанском лобисти

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је, поводом најновијих изјава бившег шефа ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера, да цео свет сада има "доказе на тацни" да је реч о великоалбанском лобисти, који се залагао за остварење тог пројекта "Велике Албаније" на КиМ.

"На страну што је сарађивао са Албанијом, на страну што се ангажовао од америчке обавештајне агенције. Је ли могуће да се ти, човече који си нам говорио да си неутралан и објективан, данас залажеш за Велику Албанију? Још кажеш да имаш решење! Да ли нам то опет претиш? Немој више да нам претиш!", рекао је Вучић.

Бивши шеф верификационе мисије ОЕБС-а на КиМ Вокер је јуче изјавио да има пројекат за "уједињење Албанаца у Албанији, на Косову али и у дијаспори."

Србија ће на сваком месту и на сваком нивоу износити овај крунски доказ да Вокеру никада није био циљ заштита људских права на КиМ већ борба против Србије и стварање "Велике Албаније", истакао је Вучић за Спутњик.

Ово је важна вест коју не би требало пропратити само на дневно политичком нивоу, оценио је Вучић.

"О овој Вокеровој поруци ћемо тек да разговарамо. И то на свим нивоима у Европи и у свету. Није Вилијам Вокер тек тако нешто изговорио. Он је поручио да има пројекат, да има план за уједињење Албаније, Косова и такозване албанске дијаспоре. Дакле, де факто, има план за стварање "Велике Албаније'" рекао је он.

Премијер и изабрани председник објашњава и зашто је баш Вокерова порука, после вишедневних прича о "Великој Албанији", важна вест.

"Чини ми се да на те поруке досада нисмо обраћали довољно пажње, али обратићемо! Вилијем Вокер је био неко које представљао 'независну и објективну мисију' ОЕБС-а, или су нас макар убеђивали у то".

Вучић је у вези са Вокеровим деловањем подестио да је "случај Рачак" био фабрикован и да је послужио као разлог за велики сукоб.

''То је био разлог, то је био повод за рат. Све је кренуло од лажи Вилијема Вокера. То је тај човек који данас отворено показује да је он у ствари великоалбански лобиста. То је исти цовек због кога су спровели агресију на Републику Србију. То је исти човек! То је тај човек који се сада залаже за 'Велику Албанију' и то отворено каже. Он то више и не крије," закључио је Вучић.

Он указује и да су бившег финског председника Мартија Ахтисарија доводили као медународног посредника који је требало да буде независтан, који је требало да понуди нешто што је објективан план за решење проблема измеду Срба и Албанаца, а данас је и он у албанском тиму Приштине.

То нам говори, напомиње Вучић да је све од почетка било усмерено, не против Слободана Милошевића или не свакако само против њега, већ пре свега против Србије.

Сад за то имамо крунске доказе. Сад то више није писање наше штампе. Сад то није питање да ли то неко од нас мисли. Они су сами те доказе понудили, пружили их целом свету као на тацни, додаје он.

"Па да ли све ово треба да знаци да сутра опет треба да верујемо у некакве тобоже објективне међународне организације чији ће представници на најдиректнији и најфлагрантнији начин да се залажу за "Велику Албанију"? упитао је Вучић и подсетио да су "њихови извештаји били casus belli за рат. За најдиректнији напад на Републику Србију."

Премијер и будући председник Србија не мисли да ће Србија ускоро моћи да врати ствари уназад нити да натера Америку ни 23 земље Европске уније да повуку признање Косова, али велика дипломатска борба се наставља.

"Борићемо се! Они су и даље сви заједно. Много снажнији него ми. Поносан сам на цињеницу да је сада свакоме у свету јасно на чијој страни је морал. Не заборавите, не постоји ништа важније од тога. Уверен сам да ће добар део људи почети да разумева шта се догодило. Па макар да то имамо за будућност. Па макар да увек можемо да говоримо како и на који начин и због чега је нападнута наша земља", закључио је он.



offline
  • VJ 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 16 Apr 2014
  • Poruke: 17738

Citat:Вилијам Вокер, који сада "промовише" свој предлог о уједињењу Албанаца, пре 18 година предлагао је, тачније "диктирао" финској форензичарки Хелени Ранти како треба да сачини извештај о обдукцији страдалих Албанаца у селу Рачак на Косову.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika.....osovu.html

offline
  • Pridružio: 10 Jan 2012
  • Poruke: 1700
  • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

Ja mislim da se sad Voker bas uplasio i trazi misiju rupu gde da se zakrije.

offline
  • jazbar 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2009
  • Poruke: 16069
  • Gde živiš: Lublana

Ko misli, da će Makedonska kriza sa albancima zaobiči Srbiju vara se.

offline
  • Pridružio: 26 Apr 2014
  • Poruke: 2136

^^
Вокер је типичан представник земље из које долази. Безобразлук политичара и генерала
те земље је пропорционалан њиховој недодирљивости, још увек.
Зато се никог не боје и ничег се не стиде.

offline
  • WS2 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 01 Okt 2012
  • Poruke: 4076

jazbar ::Ko misli, da će Makedonska kriza sa albancima zaobiči Srbiju vara se.
nece oni u dve drzave odjednom.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

WS2 ::jazbar ::Ko misli, da će Makedonska kriza sa albancima zaobiči Srbiju vara se.
nece oni u dve drzave odjednom.


Zna se red. Prvo će pokušavati da stvore upotrebljivu opoziciju, pa da je opreme parama, razbijačima, da nastave sa aferama (na koje političari svih zemalja nisu imuni, a mnogo vole kada mogu aferom da opletu po protivniku...makar i lagali, makar im to bilo ispod časti. Ups, pojedini nemaju časti.)

Pa će onda krenuti raznoraznih zahtevi, pa neredi, pa prisilno ispravljanje granica, pa dovodjenje poslušnika koji će pristajati na sve. Hvala na upozorenju, već smo sve to prošli.

Dok to pripremaju nama, baviće se makedonijom. Neće to biti baš tako lako. Gadni su borci bugari, kad se dodje do noža i bajoneta i kad znaju da nemaju gde.

offline
  • WS2 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 01 Okt 2012
  • Poruke: 4076

bugari cute nesto ovih dana..

offline
  • Pridružio: 12 Jan 2013
  • Poruke: 416

Ja nešto ne bih Makedonce svrstavao u Bugare. Pogotovo ne severni deo Mkd.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1211 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 9 sakrivenih i 1147 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., ajo baba, amaterSRB, Apok, armor, Atomski čoban, bladesu, bojank, Brana01, Bubimir, cinoeye, darcaud, djboj, Dorcolac, dragoljub11987, Futurama, goxin, Istman, Ivan Campo, JimmyNapoli, Kaplar2, Karla, kolle.the.kid, Krvava Devetka, Lieutenant, Marko Marković, Metanoja, milenko crazy north, milimoj, Milos ZA, miodrag, moldway, Nemanja.M, ozzy, panzerwaffe, raketaš, raso7, Regrut Boskica, royst33, ruger357, sombrero, SR-3m, Srki94, Srle993, Tragač, VP6919, wolf431, wolverined4, Wrangler, zdrebac, Živković, Žrnov, žeks62, 1107