"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

25

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
 • Pridružio: 07 Mar 2009
 • Poruke: 769
 • Gde živiš: Srbija, Beograd

Kakav interesantan obrt situacije :

Citat:Aлбанци као нови „политички азиланти“ хрле ка Европи – а Милошевића као главног „кривца“ за прогон Албанаца, одавно нема?
Албанци купују српске пасоше!


Косовски Албанци плаћају и до 5.000 евра за добијање биометријског пасоша Србије да би без визе путовали у земље Европске уније (ЕУ), пренео је приштински лист на албанском језику "Коха диторе“. На другој страни Европска комисија и власти Белгије испитују проблем огромног пораста захтева за „политички азил“, особа са севера Македоније и југа Србије.


Кад је пасош у питању уопште им не смета
српско држављанство - чак је и пожељно

Према овом листу, житељи у покрајини осим што плаћају велике своте новца за пасош, принуђени су да одјаве боравиште са Космета и да потраже адресу у Србији. Агим Рама, 22-годишњак рођен у Приштини, један је оних који чека да добије биометријски пасош Србије. Право на добијање пасоша, Агим је стекао тиме што је одјављен из његовог места рођења и постао грађанин Бујановца, одакле му је и вереница. Ову процедуру Агим је почео још марта 2009. године јер му је, како каже, лакше да на тај начин да иде у земље ЕУ.

"У почетку сам поднео захтев за исељење са Косова из Грачанице како би постао грађанин Србије", рекао је Агим који, иако је по документацији грађанин Србије, и даље живи и ради у свом родном граду на Космету. Говорећи за "Коху диторе", Агим Рама је детаљно објаснио процедуру добијања биометријског пасоша Србије.

"Осим добијања захтева за исељење у Грачаници, поднео сам захтев за добијање држављанства и извода из матичне књиге рођених Србије. Када сам добио те папире, отишао сам у Бујановац и почео процедуру како би постао житељ те општине. На сву срећу то право сам и добио пошто ми је и вереница из тог краја", изјавио је Агим.Рама је рекао да осим редовног плаћања, није имао додатне издатке како би добио биометријски пасош Србије. "Када сам подносио захтев за пасош, процедуре су биле лакше и јефтиније, платио сам 35 евра за пасош и око 20 евра за изводе. Али сада знам да је Албанцима много теже да добију српски пасош, упркос томе што веома скупо плаћају за то", рекао је Агим. Један од посредника у овим пословима који живи у Прешеву, каже да се Албанци константно интересују како да постану становници прешевске општине, само да би добили пасош Србије. "Биометријски пасош Србије не може добити ниједан Косовар уколико се не одјави са Косова. Ја сам помогао неколицини Косовара да постану грађани Прешева, али они су морали претходно да имају одјаву из њихове општине, држављанство и извод Србије како би постали грађани Прешева", рекао је посредник, чије име "Коха Диторе" није желела да објави.Према његовим речима, ова процедура не траје више од месец дана. "Сву ову документацију треба предати у полицијску станицу и чекати на одговор две недеље. Међутим, нови становници морају да буду смештени у неку кућу која се сматра као њихово пребивалиште. После тога, полиција с времена на време посећује ту особу како би се уверила да он заиста живи ту где је пријављен и након тога треба да прођу још неке три недеље до доношења коначне одлуке како би исељеник постао грађанин ", навео је посредник из Прешева.

Оливер Ивановић: Само МУП има такве информације
Државни секретар Министарства Косова и Метохије Оливер Ивановић је изјавио да на биометријски пасош имају право сви грађани Србије, али да за оне који су са територије Косова и Метохије важе ограничења које је увела Европска Унија. Он је поводом текста у "Коха диторе" рекао Тањугу да податке о "исељавању" Албанаца са Косова може пружити само Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије, али да не верује у приче које лист наводи. "МУП не води евиденцију издатих путних исправа по националној припадности грађана којима их издаје, а сви грађани Србије имају право на пасош у складу са прописима", рекао је Ивановић.


Србија без шенгена због Албанаца?

Европска комисија и власти Белгије испитују проблем огромног пораста захтева за политички азил особа са севера Македоније и југа Србије. Масован долазак азиланата у Белгију може да угрози "бели шенген“ који су Србија и Македонија добиле крајем прошле године.

Белгијске власти су већ позвале дипломатске представнике Србије и Македоније и затражиле да владе у Београду и Скопљу предузму мере да се тај неочекивани проблем, који делом обухвата и лица са Косова, хитно реши, рекли су званичници Уреда за избеглице белгијске Владе. Како смо вам одобрили, тако можемо и да вам укинемо "бели шенген" – кажу у званичном Бриселу.

Белгијски премијер Ив Летерм ће у потрази за решењем 08. марта отпутовати у Скопље и Приштину, јер власти Белгије немају основа за давање азила и не могу да збрину стотине албанских азиланата с малом децом. Зато су предузеле мере да они буду враћени у Македонију и Србију, на темељу споразума о реадмисији.

Премијер Летерм је писмом обавестио Европску комисију о овом проблему који, како је објашњено, доводи у питање режим путовања држављана Србије и Македоније у ЕУ без виза. У прва два месеца важења тај режим се помно прати и могуће је да буде преиспитан ако дође до тежег кршења одредби споразума о укидању виза ЕУ са Београдом и Скопљем. Белгија је то као озбиљан проблем поставила на тек завршеном заседању министара правосуђа и унутрашњих послова Европске уније. Проблем, ипак, није уочен у другим земљама ЕУ, нити у Швајцарској, где, као и у Белгији, живи велика албанска заједница.

Лица са севера Македоније и југа Србије, преко "очигледно добро организованих мрежа које им за то узимају новац", крећу аутобусима за Белгију, с биометријским пасошима Србије и Македоније. Сви имају лажне потврде о обезбеђеном боравку, уз лажна обећања да ће тамо одмах добити стални боравак, станове и финансијску помоћ.

Директор за Западни Балкан у Европској комисији Пјер Мирел у понедељак ће допутовати за Београд како би са српским властима разговарао о овом проблему. Шеф Уреда за избеглице у белгијској Влади Фреди Роземонт је о томе већ разговарао са амбасадором Србије у Белгији Радомиром Диклићем.

Влада у Бриселу је наложила амбасадору Белгије у Београду да отпутује на југ Србије и да са послаником и председником Партије за домократско деловање Ризом Халимијем покрене акцију којом би се потенцијални азиланти одвратили од путовања у Белгију на основу лажних представа и обећања, за шта им преваранти узимају веће своте новца.
Албанци у Белгији наоружани до зубаУ Белгији живи око 30 .000 Албанаца. Када је проглашена независност Косова 2008. године више хиљада људи се окупило пред седиштем НАТО-а у Бриселу, а затим и испред институција Европске уније, носећи заставе САД-а и европских земаља.Велики арсенал експлозива и оружја пронађен је у Белгији током 22 претреса кућа и станова особа албанске националности осумњичених за разна кривична дела, саопштено је у Бриселу. Током заплене оружја, 12 особа је ухапшено, међу којима је 10 оптужено за везе с неким криминалним организацијама и за поседовање и шверц оружја. Две ухапшене особе још треба да буду саслушане код истражног судије. Белгијска полиција је том приликом пронашла седам килограма експлозива типа Ц4, 1,5 килограма динамита, 15 пиштоља, једну пушку Калашњиков, неколико ручних бомби, муницију, као и комбинезоне албанске полиције. Полиција је била шокирана када је на интернет мрежи Бепо.цом пронашла велики број фотографија, а које су млади Албанаци, чланови банди, сами постављали нудећи чак и своје ликвидаторске услуге.
Шок у Британији: Албанци позирају са оружјем!Слична ситуација је и у Великој Британији где је јавност била шокирана када је откривено да је банда младих албанских имиграната поставила низ фотографија на интернет мрежу на којима машу аутоматским пушкама и пиштољима. На фотографијама су били и чланови албанске банде из Јужног Лондона.Осим фотографија, чланови банде поставили су и видео снимак на Јутјуб у ком "позирају" са пушкама АК47 и пиштољима. У позадини се могу чути пуцњеви, пише британски "Даилy Маил".Лондонска полиција је одбила да спроведе истрагу наводећи да не постоје докази да је оружје на фотографијама право. Полицијски службеник је рекао да фотографије можда нису направљене у Великој Британији, иако на једној од фотографија, два члана банде позирају поред возила са британским регистарским таблицама.Иначе, албанска банда под називом ОТР привукла је пажњу полиције 2006. године када су полицијски званичници рекли да нема индиција о повезаности оружаног криминала и албанске заједнице у Јужном Лондону. Годину након тога, Скотланд Јард их је ипак ставио под присмотру заједно са још 200 банди у главном граду Енглеске.

Збуњена или наводно збуњена?

Један добар коментар на ову тему гласи: Е сад сам стварно збуњена? Албанци као нови „политички азиланти“ хрле ка Европи – а Милошевића као главног „кривца“ за прогон Албанаца, одавно нема? Чим траже „политички азил“ мора да их неко политички угњетава или протерује, а нема ко други него Тадић

Зар Белгија није чврсто уз Шиптаре? Свим срцем, кад је разбијање Србије у питању. "Независност Косова" према Белгијанцима не долази у питање. Зашто су онда против кад Шиптари схвате да је Брисел лепши град од Приштине (пардон, Клинтонграда) и због тога намеравају да кажњавају Србију?
Текст припремило уредништво
Српске политикеRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4071
 • Gde živiš: Novi Sad

Pocelo je pocelo!! Neka i oni vide kako je deliti avliju sa njima i sta znaci "lep i zdrav natalitet" u sledecih 20 godina!offline
 • lacko  Male
 • Elitni građanin
 • doktor medicine
 • Pridružio: 10 Sep 2009
 • Poruke: 1599
 • Gde živiš: nis

pojesce ih "belo"....nisu oni navikli na rabotu niti ce...kada im udari realnost zivota na psihu-tada cu da ih vidim...kada vide da od crnog orla na crvenoj pozadini nema leba a i kada ih neki bivsi uck-ovac opali po usima za neplacenu struju,vodu,grejanje....

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4071
 • Gde živiš: Novi Sad

lacko ::pojesce ih "belo"....nisu oni navikli na rabotu niti ce...kada im udari realnost zivota na psihu-tada cu da ih vidim...kada vide da od crnog orla na crvenoj pozadini nema leba a i kada ih neki bivsi uck-ovac opali po usima za neplacenu struju,vodu,grejanje....

Da sam zlurad, rekao bih da osecam prizvuk sarkazma u tvom pisanju! Laughing

offline
 • Pridružio: 30 Apr 2008
 • Poruke: 1699

A vidi bogati oni bi svi u Preševo i Bujanovac , što mi to nešto čudno Wink

offline
 • Pridružio: 28 Sep 2009
 • Poruke: 1451
 • Gde živiš: U Belomgradu

Bogami Evropa ce sad da vidi ko su Siptari,i dali im stvarno trebaju...Ali ima i problem sto ce nas da uniste zbog nasih pasosa..
Nebudite naivni..To je opet igra..Priznajte Kosovo jer ce mo vam ukinuti i ovaj beli sengen zbog HILJADE Albanaca koji prave frku po Evropi sa pasosem Srbije..Jao Ljudi..Namazana ta Evropa i Ameri..

offline
 • Pridružio: 07 Mar 2009
 • Poruke: 769
 • Gde živiš: Srbija, Beograd

Apocalypse Now ::Bogami Evropa ce sad da vidi ko su Siptari,i dali im stvarno trebaju...Ali ima i problem sto ce nas da uniste zbog nasih pasosa..
Nebudite naivni..To je opet igra..Priznajte Kosovo jer ce mo vam ukinuti i ovaj beli sengen zbog HILJADE Albanaca koji prave frku po Evropi sa pasosem Srbije..Jao Ljudi..Namazana ta Evropa i Ameri..


Upravo tako.I onda se ljudi pitaju zasto im nista ne verujem.
Slatkorecivi su i manipulativni do bola.

offline
 • Pridružio: 28 Sep 2009
 • Poruke: 1451
 • Gde živiš: U Belomgradu

Shufle ::

Upravo tako.I onda se ljudi pitaju zasto im nista ne verujem.
Slatkorecivi su i manipulativni do bola.

Kapiramo se...Opasno se kapiramo.. Wink

offline
 • Pridružio: 07 Mar 2009
 • Poruke: 769
 • Gde živiš: Srbija, Beograd

Apocalypse Now ::Shufle ::

Upravo tako.I onda se ljudi pitaju zasto im nista ne verujem.
Slatkorecivi su i manipulativni do bola.

Kapiramo se...Opasno se kapiramo.. Wink


Ziveli

offline
 • Pridružio: 28 Sep 2009
 • Poruke: 1451
 • Gde živiš: U Belomgradu

Neka me neki nazovu i paranoicnim i ljubiteljem Teorija Zavere..Ali kad zivis u Srbiji moras da bodes pomalo Paranoik i spreman na sve..
Posle svega sto nam se izdesavalo i desava se jos neverujem nikom!!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 975 korisnika na forumu :: 63 registrovanih, 10 sakrivenih i 902 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, Ben Roj, bladesu, Bubimir, Catrin, coaaco, darios, dragoljub11987, Drug pukovnik, FileFinder, FOX, Frunze, galerija, gomago, hyla, ivica976, ivicasimo, Jahorina, Krusarac, kunktator, Kvazar, kybonacci, L A Z A R, Lieutenant, MB120mm, mercedesamg, MIg, milenko crazy north, Milos ZA, MilosKop, Misha V, naki011, nemkea71, Nikolajevic, panzerwaffe, pceklic, pein, Pohovani_00, ras007, RiV, rodoljub, rovac, ruger357, ruso, S2M, Shinobi, Skakac7, stagezin, stegonosa, stokssone, suton, Toni, VladaNS1978, vladulns, vsn111, vukovi, zhuki8, zillbg, zorzpapadubi, zziko, 125