"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

20

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
 • Pridružio: 28 Sep 2009
 • Poruke: 1449
 • Gde živiš: U Belomgradu

Besotted ::Pobednici pisu istoriju kao sto znate. Sacekajte malo, pisance Srbija novu istoriju Kosova.. Ziveli
Ziveli
Necemo pisati novu,samo potvrditi gradivo iz one stare jedne jedine Bogom i narodom dane..Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • KUZMAR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 25 Feb 2011
 • Poruke: 5338

Jedan podatak za Dzigija i ostale koje to interesuje.

Decanska povelja iz 1330 godine je bogata popisom stanovnistva Kosova. U 89 sela samo u 2 sela su se pojavila albanska imena i na nekoliko katuna. Ukupna zastupljenost Albanaca je bila 1,8%.

Popis iz 1939.
-Srbi 247.000
-Albanci 167.000

Popis 1946.
-Srbi 127.000
-Albanci 287.000offline
 • Pridružio: 07 Mar 2009
 • Poruke: 761
 • Gde živiš: Srbija, Beograd

Citat:Ni oni koji se bave tim temama profesionalno nisu sigurno kog su porekla Albanci pa koja je svrha nagadjanja i piskaranja tako necega ovde.

P.S. Koliko sam imao priliku da pratim ni Albanci se medjusobno ne slazu o svom poreklu.


Slazem necemo vise o tome.

Preneo bi ovde deo teksta Zvonimira Trajkovica,coveka koji je bio u epicentru desavanja bitnim za ovu temu a covek je sam sa Kosova.

Citat: Na Kosmetu nikada pa ni danas nije živelo više od 1,2 miliona Šiptara i sva, često i naivna, pisanja da ih na Kosmetu ima 2 ili čak 2,5 miliona su obična šiptarska propaganda. Na KiM ima 7 gradova, pre bi se reklo gradića. Priština (oko 180 hiljada stanovnika), Mitrovica (85), Peć (75), Prizren (65), Gnjilane (50), Đakovica (50). i Uroševac (45). Svi ovi gradovi su u stvari sa okolinom jer se radi o ukupnom broju stanovnika opština, gde su uključene i ostale nacionalnosti. To su procenjeni podaci iz 1999 (pre bombardovanja), jer su Šiptari da bi mogli da lažno prikazuju svoju etničku zastupljenost na Kosmetu bojkotovali i opstruirali sve državne popise od 1971. godine do danas. Na Kosmetu je do proterivanja posle NATO bombardovanja 1999 pored Šiptara živelo i Srba (320 hiljada), plus Romi (45), Muslimani (27), Turaka (12), ostali (7), a u samoj Prištini od ukupnog broja stanovništva 38% su činili Srbi.

Ako ovome dodamo da je ukupna površina KiM 10.686 km2 te da je jedna trećina planinsko područje nepogodno za život, a po površini je više od dva puta manje od ravničarske Vojvodine (1,8 miliona stanovnika), postavlja se pitanje gde su upakovali tih 2 miliona Šiptara. U zadnjim biračkim spiskovima Šiptara je na Kosmetu upisano 1,18 miliona građana gde su i svi novodošli iz Albanije posle dolaska NATO-a. Ispada da na Kosmetu ima 820 hiljada šiptarske dece. Koliko to škola treba imati za toliku decu a u Prištini ih ima ukupno 6 osnovnih i 4 srednje. Njihova odeljenja nisu po 200 učenika već po 30-tak kao i u Beogradu.

Šiptarske igre brojkama nisu tako bezazlene kako se može pomisliti. Da bi u Makedoniji dobili pravo da budu konstitutivni deo države trebalo je da ih je više od 25%. U Makedoniji Šiptara ima između 15 i 17% ali su nekim zapadnim „popisima“ nakarikali 26,3%.


Citat: Već od 1967 za Srbe na KiM počinju ozbiljni problemi da bi sredinom sedamdesetih ti problemi prerasli u progon uz stalne šiptarske napade i maltretiranje sve do čestih ubistva Srba. Karakterističan primer šiptarskog zverstva iz 1979. je i slučaj kada su Đorđu Martinoviću iz okoline Gnjilana dok je radio u polju Šiptari nabili pivsku flašu u analni kanal i onda je u utrobi slomili. U selu Samodreža kod Vučitrna 03. jun 1982. ubijen je Danilo Milinčić na pragu svoje kuće i pred očima majke. Ubica je bio komšija Šiptar koji je želeo da uzme njihovo lepo imanje, i iz čista mira je na pragu kuće Milinčića ubio Danila - oca troje dese. Po sudskim istragama u periodu od 1970 do 1985 bilo je preko 2.200 predmeta napada batinanja i ubistava u kojima su u 92% slučajeva žrtve bili Srbi. Na hiljade žalbi Srbi upućuju najvišim držanim rukovodstvima zemlje, opisujući svoju nepodnošljivu situaciju na KiM, koje ostaju bez odgovora. Na sve ovo i srpsko i jugoslovensko rukovodstvo žmuri, ali najuporniji Srbi ipak opstaju nadajući se da će Tito skoro umreti (već je prevalio osamdesetu) pa da će stvari početi da se rešavaju. Srpsko razočarenje je bilo ogromno kada se i posle smrti Tita (1980. godine) ništa nije počelo da menja. Upravo ta neizmenjenost nepodnošljivog stanja pokreće Srbe sa KiM u masovne proteste (kasnije nazvano „Događanje naroda) što će u prvi plan izbaciti Miloševića kao lidera svih Srba.

Privredna slika Kosmeta
U celom posleratnom periodu od 1954. KiM uglavnom živi od dotacija svih republika, ali najviše Srbije (57%). Privreda i pored ogromnog ulaganja ne funkcioniše jer su na rukovodećim mestima nestručni Šiptari koji što neznanjem što namerno uništavaju i ono sto je dotacijama izgrađeno. Možda je najbolji primer Šiptarskog neznanja i nerada situacija sa strujom, koje danas na kosmetu nema. U Obiliću kraj Prištine sagrađene su dve termo elektrane „Kosovo A“ sa (5 blokova) ukupne instalirane snage 745Mw i „Kosovo B“ (2 bloka) 640Mw. Iako je Srbija bila u sankcijama skoro 10 godina pa je i održavanje pogonske spremnosti elektrana bilo nedovoljno, do odlaska Srba 1999 gotovo svi blokovi su radili sa prosečnim stepenom iskorišćenja od 62%. Danas te iste elektrane u koje je zapad uložio skoro pola milijardi $ ne rade ni sa 15% instalirane snage pa KiM redovno uvozi struju iz Srbije i Bugarske. Na raspolaganju im je 1.385Mw i oko 170 milijardi tona uglja na svega 5-15 metara dubine ali Šiptari nisu u stanju da proizvedu ni oko 400Mw koliko bi za potrebe KiM bilo dovoljno već struju uvoze iz Srbije i Bugarske.

Osim nekoliko pogona i tri rudnika „Trepče“ sve ostalo što je od industrije na Kosmetu izgrađeno urađeno je iz „Fonda za nerazvijene“ (dotacije) u koji je ulagala cela SFRJ ali tu industriju danas zapadni gaulajteri (kod kojih je vlasništvo svetinja) rasprodaju, dok Srbija još uvek redovno otplaćuje međunarodne kredite koje KiM dobilo. I pored najsavremenijih fabrika i tehnologije retko koja od njih je uspešno radila osim onih retkih gde su rukovodioci bili Srbi. Šiptari niti su znali niti hteli da fabrike uspešno posluju, jer je na Kosmetu „osnovna privredna delatnost“ bio šverc. Šverc svega, a posebno droge, oružja i zabranjenih materija. O tome sam pisao opširnije u tekstu: „SAD i EU otvorili puteve terorizma ka Evropi“.

Ne zato što Šiptari imaju posebne afinitete za te prljave poslove, već zato što se brojne šiptarske porodice mogu ishraniti samo tim visoko-profitabilnim „poslovima“. Radnička plata ma kako bila dobra, nedovoljna je da neki Šiptar može da ishrani vrlo brojnu porodicu i oni su onda pribegavali rizičnim „poslovima“ šverca, pa i droge. Osim toga tamo gde se posluje kešom, bez bankarskih i drugih garancija neophodno je izuzetno poverenje među partnerima, a među braćom je poverenje ipak najveće. Tako su brojne porodice pravile lance za šverc, gde jedan od braće kupuje robu, drugi vozi teći to prebacuje preko granice, četvrti prerađuje a peti prodaje. Sobzirom da Šiptari žive u brojnim zajednicama, među braćom nema potkradanja jer svi žive u istoj porodici i sav, iz tog šverca, zarađeni novac predaju ocu koji onda shodno potrebama to deli na celu porodicu. Tko su stvarane male zadruge koje su u odnosu na normalni četvoročlanu srpsku (evropsku) porodicu bile u velikoj prednosti, od rada u polju, bilo kakvog privatnog biznisa, pa sve do same bezbednosti porodice. Ako je porodica osnovna ćelija društva, onda je država bila obavezna da bar u domenu bezbednosti zaštiti tu normalnu evropsku porodicu. To je bilo neophodno jer su na jednom prostoru živele dve civilizacijski i kulturološki potpuno različite grupacije. Pošto te državne zaštite Srba nije bilo, već pod Titovim politikom sasvim suprotno, šiptarska manjina je potiskivala srpsku većinu. To je bio put kojim se došlo do današnjeg stanja na Kosmetu.

Možda sam u iznošenju svih ovih podataka bio opširniji nego što je to potrebno ali sam pošao od pretpostavke da ruski čitaoci „RP-Monitor“ nisu dovoljno upućeni u stvarno stanje na KiM. Posebno jer ih zapadni mediji kao i sve nas stalno bombarduju neverovatnim lažima. Zbog svega toga je više nego licemerno kada svakodnevno slušate od „svetskih“ (belosvetskih) medija da su Šiptari bili proganjani. Šiptari ni u jednom periodu od 1945. ne da nisu bili proganjani, već favorizovani do neverovatnih razmera. SKJ je takvu politiku favorizovanja Šiptara objašnjavao neophodnošću njihove emancipacije i ekonomske razvijenosti kako bi se oni integrisali u jugoslovensko društvo. Suprotno od očekivanja, što je ulaganje i favorizovanje Šiptara bilo veće povećavala se i njihova separatistička težnja. Na otvoreni separatizam i antidržavno delovanje i savezno i republičko rukovodstvo je zatvaralo oči, a Šiptari su intenzivno gradili uslove i mostove za svoju punu samostalnost.

Ni u periodu vladavine Miloševića od 1989 pa do 2000 niko Šiptare nije proganjao a kamo li ubijao. Tek kada su 1997 po nalogu zapada podigli oružanu pobunu Srbija je morala da interveniše. Pa i ta intervencija je bila prosto stidljiva i više se vodilo računa da neko „nevin“ ne strada nego što se intervenisalo punom snagom. Najgori deo te izvrnute slike je kada čak i sadašnji „naši“ politički lideri se tome zaključku o maltretiranju i zločinima nad Šiptarima pridružuju. Iako dobro znaju ko je na Kosmetu decenijama bio ugnjetavan, politički im je korisno, a zapadu potrebno da okrive Miloševića kako bi se razbijačka politika zapada prema Srbima opravdala. Zapadu je posebno važno da nečim opravdaju divljačko bombardovanje 1999 koje Srbi ničim nisu izazvali. Srbija je morala da interveniše protivu terorista OVK („Oslobodilačka vojska Kosova“)koji su napadali sve što se na putevima KiM kreće, a posebno Srbe po selima i izolovanim sredinama. To bi činila i svaka druga zemlja na čijoj teritoriji aktivno deluju teroristi, ali verovatno znatno žustrije i odlučnije, upravo onako kako to vidimo u zemljama zapada.

Za potpunu sliku o Kosmetu neophodno je opisati i period vladavine Miloševića, medijsko satanizovanje Srba, navodno „iseljavanje“ Šiptara, kao i bombardovanje, ali bih se na to osvrnuo u drugom nastavku ovog teksta jer bi inače bio previše dugačak za današnjeg čitaoca.


http://www.trajkovic.rs/komentari/018.html

Sta god mislili o ovom coveku mislim da ovaj tekst dobro ilustruje desavanja na Kosovu.

offline
 • KUZMAR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 25 Feb 2011
 • Poruke: 5338

@Sventevith
Na sta mislis kada kazes duplo vise? Samo komentarise brojke koje sam postavio ili mislis da to nije tacno nego da ih je bilo duplo vise?

@shufle

Eto, mislim da su ovi citati OK i da jednim delom opisuju stanje na Kosovu.

offline
 • Pridružio: 26 Mar 2009
 • Poruke: 280

lacko ::@mare bg

decko jer si ziveo na kosovu?

jer imas nekog tamo ko je ziveo tamo pre 99 da ti malo opise stanje stvari sta je i kako je bilo?

majka mi je iz srbice,matori mi je leteo na mig21 u slatini od 81-86,deda i ostatak familije mi je proteran 99-te sa kosova polja i pristine tokom 99-te tako da sam u ovu materiju i te kako upucen..a mig31 ne spominji jer je on van dometa tvojih shvatanja..ako te on iritira nemoj da gledas te slike..

@zorge
sorry za off sa moje strane,morao sam da repliciram na onakav "visoko intelektualni-moralno-realni" komentar...

pitaj dedu i ostalu familiju da li su od 99 pa do sad nesto prodali na kosovu,ne mora pre 99
ako nisu prodali nista
tebi i tvojima skidam kapu,svaka vam cast da je vise takvih srba,gde bi nam bio kraj
ali ako su prodavali imanja arnautima
nemoj mi ovde pricati neku pricu i srbovati
jer nije patriotizam prodati zemlju siptaru da se on siri,tako necemo sacuvati kosovo
danas se u okolini gazimestana grade dzamije
u njegovoj neposrednoj sve su siptarske kuce
a ta zemlja je vecinom nekad bila u vlasnistvu srba,nazalost vise nije
prodata je
neki od vas misle da ovo sto pisem nije patriotski
ali nije ni patriotski krasti humanitarnu pomoc od siromaha u enklavama
na zalost tu pomoc ne kradu arnauti vec srbi
srbi od srba kradu
dok narod gladuje i nema struje vladika se kroz taj narod vozi u audi Q7
kroz narod kome je zeludac prazan glupo je ici automobilom koji kosta 100 hiljada evra
neko prima pomoc 100 evra,i jedva prezivljava
neko prima 1000 evra
i zivi ko lord,jedina razlika sto ovaj mucenik sto prima 100 evra zivi u enklavi
a ovaj sto prima 1000 u kosovskoj mitrovici
zivot je nekom majka nekom maciha
tek kad mi srbi izmedju sebe resimo neke stvari onda cemo moci da resimo stvari sa siptarima
dok jedan u klin drugi u plocu nema od kosova nista
a doci ce na red i presevska dolina

offline
 • lacko  Male
 • Elitni građanin
 • doktor medicine
 • Pridružio: 10 Sep 2009
 • Poruke: 1534
 • Gde živiš: nis

@mare bg

da ti odgovorim stalozeno pa da ne gusimo temu vise da nas mod ne bi procistili..

od mojih niko nije nista prodo do dolaska kfor-a i do situacije kada je bila glava u pitanju...a o tome kako oni danas zive i koliko se ova danasnja vlast o njima stara necu..daleko bi otisli....

a tvoja paralela sa prodavanjem imanja jednostavno ne pije vodu-narodski receno...jer ja sada da pljujem po npr.srbinu iz raske sto prodaje kucu da bi kupio stan u nisu da bi dete moglo da mu se kvalitetnije skoluje i da napreduje u zivotu?ili mene neko da pljuje sto prodajem stan bugarinu (hipoteticki) jer zelim da nastavim svoj naucni rad i skolovanje u npr. novom sadu? i ako hipoteticki moze tuta bugarin da zakuca na vrata moga nisa i da me za to smatraju izdajnikom? to je pitanje zivotnog standarda,novac ne pita za rasnu,versku i nacionalnu pripadnost..tadasnja sfrj je trebala tom srbinu na kim-u da obezbedi osnovne uslove za zivot koji srbi veruj mi vecinom nisu imali...sta mislis kako je mom matorom bilo-dodje da leti na 21-icama jedan od najboljih u klasi ne moze da napreduje jer je mesto po nekim nepisanim kriterijumima obezbedjeno za siptara...komandant eskadrile mu je jedno vreme bio paja smiljanic pa opet siptar...svi dobise cin pre mog matorog i njemu slicnih jer jelte nisu pogodni..neki siptar je morao da napreduje..sve u ime bratstva i jedinstva..ili moja majka sva dokimenta prvo na siptarskom pa na srpskom,diplome fakulteta i zaposlenja dobise prvo siptari a ona na kraju sta ostane..nije u tome poenta shvati...sustina je u mnogim slozenijim stvarima koje su prethodile ratu na kosovu i metohiji..

tako da ova prica o imanjima i prodajama je jednostavno tragicno pojednostavljivanje veoma komplexne uzrocno-posledicnih dogadjaja iz nase bliske proslosti..i jeftina zamena teza...

sa drugim delom posta se slazem i ocekujem da cemo se sloziti jos vise...

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16055
 • Gde živiš: Lublana

Kakve su to novokomponave istorijske fore o Albancima kao starosjediocima i potomcima nekakvih Ilira? Iliri nisu bili narod ili neko pleme... Ilirija se zvalo područje od dasnašnje Grčke do Švajcarske. To je slićno ako bi neko rekao da je deo balkanskog naroda. Pa i Bošnjaci su sad počeli sa nekakvom doktrinom da su oni isto Iliri!?

Evo opet moram staviti kopiju originalnog popisa iz 1846, koliko je tada bilo Albanaca:

Iskreno se nadam, da neće srpska oficielna politika spodviti rep i povući se sa severa Kosova (Kosovska Mitrovica). Jer ako to urade zaista bi me grdno razočarali. Embarassed

offline
 • Pridružio: 28 Sep 2009
 • Poruke: 1449
 • Gde živiš: U Belomgradu

E vala Presevska Dolina nece doci,pa makar nas ostalo za pod SLJIVU!!
A ima i jedna narodna izreka...Svoje G* se nejede,i nju svi postuju osim nas Srba,jer smo bre mnogo alavi na lovu..
Svaka nacija kad nesto pogresi to krije jedino mi to saljemo i prepricavamo na sva usta..Mozda je i neko nesto prodao,isto kao sto Crnogorci na moru prodaju Supe Rusima za 100 000 evrica...Ali neki i nisu jer od svih ratova u 90im narod je 99 najvise voleo vojsku,i vojska je tad imala najveci ugled u 90im..Setite se samo kolona Srba koji su se povlacili zajedno sa Vojskom 99 sa Kosova..Prodavano je ali nije svako,e sad sto ova vlast nasa neradi nista da vrati te ljude nazad na Kosovo vec 11 god pa naravno da ljudi prodaju jer sve vise vide da nece skoro otici na svoje ognjiste..Sta ce ti imanje i kuca kad nemozes da odes na grob svojih predako bez pratnje transportera i da nidis sruseno groblje..Tu nije krinv ni NATO,ni KFOR vec mi,odavde..

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 3793
 • Gde živiš: Novi Sad

Sto se tice citata iznad u vezi G. Djordja Martinovica, secam se da se radilo o boci radenske 3 srca pa je kasnije bilo i par crnih viceva poput: sta ima 4 srca; Martinovic sa bocom kisele i sl..
Inace Covek je imao bezbroj intervencija u Sloveniji i mislim da vise nikada nije mogao vrsiti veliku nuzdu bez strahovitih bolova..
Naravno, to kao ni oni misteriozno trovanje vodom samo albanske populacije u gradu izuzetno mesanog karaktera ostaje "misterija" .
Kako su bili organizovani shinko i kako su glumili kao Orson Wells.

offline
 • KUZMAR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 25 Feb 2011
 • Poruke: 5338

Djordje Martinovic rodjen 3.5.1929,godine u s.Bostane-Plavica kod Novog Brda. Ozenjen, 3 sina, 1 kcer. Da bi iskoristio slobodan dan na poslu (bio zaposlen u Domu JNA u Gnjilanu) 01.05.1985.godine posao je na svoju njivu da zasadi pasulj. U trenutku kada se sagao i poceo da radi prisla su mu 3 siptara (braca). Omamili su ga nekim sredstvom za uspavljivanje.
Kada se probudio shvatio je sta mu je ucinjeno ( u cmar mu je dancetom na gore nabijena flasa koja je u jednom trenutku pukla unutar njegovog tela). Posto je obilno krvario poslednjoim snagom je ipak uspeo da nekako dodje do bolnice i tako sam sebi spase zivot.

Medjutim nadlezni organi su na sve nacine sabotirali istragu (pocev od uzimanja dokaza sa lica mesta pa preko zvanicnih saopstenja i ignorisanja lekarskih nalaza). Tako je pokrenuta prica da je Djordje nastrana osoba koja je sama sebi to uradila. Iako je u toku istrage posto se radi o zaposlenom u JNA prisustvovao i oficir JNA kapetan Jovanovic i isti ukazivao istraznom sudiji na pojedine bitne detalje istrazni sudija je sve odbio kao neosnovano. Da napomenem da je istrazni sudija bio Bajram Kadriju koji je poznat po nekim svojim ranijim presudama.

Cak je 6.5. pukovnik Novak Ivanovic sa aparata skinu Djordja Marjanovica kako bi ga u kancelariji 2,5 sata ispitivali o dogadjaju. Posto krevet nije mogao uci u kancelariju Djordja su skinuli na nosila te je na nosilima proveo 2,5 sata tokom saslusanja i ubedjivanja da izjavi da je sam sebi to uradio a zauvrat bi mu zaposlili sva 3 sina i da ce time biti heroj te da ce tako sacuvati mir.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1038 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 11 sakrivenih i 978 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Atomski čoban, belov, Ben Roj, bigfoot, Bubimir, cenejac111, coaaco, DJORDJE-NO-1, DonRumataEstorski, dragon986, Duh sa sekirom, dule10savic, Galcom, Georgius, hologram, Istman, ivica976, ivicasimo, Karla, kihot, krkalon, Leonov, ljuba, lord sir giga, MB120mm, mercedesamg, Mercury, nemkea71, nuke92, Outis, ozzy, Ripanjac, RJ, sasa87, skvara, Srki94, Srle993, stagezin, Steeeefan, Stoilkovic, Stojković, trifko86, Trpe Grozni, vasa.93, voja64, W123, zlatkoa987