Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2127

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5497

^ Starlink vjerovatno

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1585

СБУ је потврдила напад на руски нафтни танкер Сиг - брод је добио тешко оштећење.

„Напад на сваки руски брод или Кримским мостом је легитиман против непријатеља“, рекао је шеф СБУ Василиј Маљук.

"Такве специјалне операције се изводе у територијалним водама Украјине и потпуно су легалне“, додао је.

Дакле, Русија је прекинула житни споразум и, очигледно, ово је врста принуде да се томе врати.

У принципу, ситуација постаје јасна. Све ово украјинци нису сами смислили, и извели како на цивилни брод, тако и на осталу инфраструктуру. Имају много саветника и спонзора о овом питању од стране Британије и САД. Дронови су сви из увоза, надзор и вођење дронова је из исте кухиње, јер Украјина сада практично не може ништа да произведе, а поготово морске дронове.

Задатак НАТО-а је да пловидбу руских бродова Црним морем учини изузетно опасном. Дакле, не само војне бродове, већ и цивилне. Чак и ако Русија уништи све луке и целу обалу Украјине, дронови ће бити лансирани под маском са других територија. Мислим, наравно, на земље НАТО-а са излазом на море. Хипотетички - све се ово може зауставити само одсецањем Украјине од Црног мора, а то је једино могуће ослобађањем Одесе и Николајева.

Да ли би хипотетичко ослобађање Одесе и Николајева зауставило Запад да лансира морске дронове из других западних земаља са излазом на Црно море?

Садашњи факт. НАТО није страна у сукобу, како кажу, и избегавајту директан сукоб са Руском Федерацијом, јер то може довести до непредвидивих последица. Сада НАТО користи чињеницу да Украјина има излаз на Црно море. Под плаштом овога, они безбедно могу све приписати Оружаним снагама Украјине. Кажу: „Шта смо ми? Ми нисмо ништа, све је то Украјина“. Ако би Украјина изгубила приступ Црном мору, било би немогуће оправдати напад страних поморских дронова на руске бродове. Али онда је ово директан сукоб између војног блока НАТО-а и Руске Федерације.

Можда би Русија лишавајући Украјини приступ Црнон мору, отклонила својих много проблема у Црном мору?
Али засигурно не би зауставила НАТО да настави са оваквом праксом напада на руске бродове и инфраструктуру, те би ово довело до велике глобалне ескалације сукоба широких размера , што засигурно Русија не жели.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1484

@mercedesamg

Šta ću kad mi prsti brži od misli. A usto još nedovoljno rasanjen (popio samo jednu kafu).😁 Da na tako nešto sam i ja mislio ako se upravlja sa teritorije Ukrajine. Ali mislio sam i na puštanje/lansiranje dronova a izostavio napisati. Razdaljina od reona Zatoke do Kerčkog mosta, se kreće u nekom rasponu od 600-700km. Ovaj reon sam uzeo, pošto je najbliži a pruža mogućnost lansiranja da zaobidje grupu brodova u reonu ušća Dunava. Izmedju Kerčkog mosta i bilo koje pozicije Ukrajinske obale Crnog mora, se nalazi Krim sa svojim planinama koji mora da se zaobidje i povećava rastojanje koje dron mora preći do cilja.

Ako je brzina drona cca 45km/h on putuje 20-24 sata. Znaći morao je biti lansiran noć pre udara. Kod Krima bi bio u sred dana. U onom video o dronu, naveden je domet od 800km. To se uklapa u moju teoriju da je preusmeren na brod. Jer bolje nešto da pogodi nego uzalud potrošeno skupo sredstvo.

Ako se ne varam, Rusi su izašli iz žitnog sporazuma upravo posle/zbog napada dronovima na Kerčki most. Tvrde da su dronovi lansirani sa nekog od brodova koji su namenjeni za prevoz žita. Planeri akcije povratkom neiskorišćenog drona, rizikuju da bude otkriveno mesto puštanja drona. Ako je pušten sa nekog broda. Ako je to teritorija Ukrajine, ne postoji šansa da se vrati nazad.

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10922

Citat:Da se osvrnem na moguće desant na Odesu u prvim danima rata mislim da na samu Odesu i nije bio moguć zbog gomile podvodnih mina koje su ukri postavili oko iste a potom su one što se otkačiše od lanaca plutale na sve strane. Da se ne zaboravi da su debili minirali i plažu bilo lani snimaka nesretnih kupača koji su na iste naletali bilo i snimaka minopolagača gde ih seje po plaži. Doduše te minesu postavljene koju nedelju kasnije.

Postoje minolovci Peine, kao da ga jebem. Imaju ih šest u Crnom moru. No kapaciteti 197. brigade desntnih brodova nisu morali da budu koriščeni na Odesi, al svakako sa svojim velikim kapcitetom, sa svojom mogućnošću d ase iskrcavaju direkt na obalu, sa mogućnošću da sami čiste prostoriju sa sve ukupno 300 cevi Grada, su fenomenalni d anaprave nki taktički desant ispred ruskog ofanzivnog pravca. Za to ih i Ukrajinic jure.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2629
  • Gde živiš: Beograd

Оно што ми је занимљиво је колико често Украјинци сами снимају своје губитке у техници. Мало-мало па изађе неки снимак олупина западних транспортера, Украјинци се шеткају и испитују их к'о да су их они уништили. Очекивао би да спречавају објављивање таквих снимака, мада ни сами Украјинци на тим снимцима не делују баш потиштено што су изгубили опрему.

Мислим да међу Украјинцима тренутно влада већи немар према техници него међу Русима на самом почетку рата. Видели смо да се и Бредлији напуштају врло лако, а камоли старудије типа БМП-ови. Ваљда се воде логиком ''ма и да изгубимо хиљаду комада, послаће нам НАТО још хиљаду''.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32621

ARCJR ma jasno je meni da imaju minolovce al mislim da je primarni cilj bio Kijev u tim prvim danima VDV se iskrcao na Gostomelj no zakazala kolona iz Belorusije da su isti dan došli stvar bi se drukčije odvijale otuda nije ni bio potreban desant na Odesu. Promena vlasti i povlačenje OSU sa komplet teritorija DNR i LNR da je to ostvareno košto nije nebi gledali ovaj krvavi rat što gledamo.

offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 276

bojank ::

Ima u sebi NVidia graficku od 1800 eura. Smile. A to nije jedino sto ima.

[quote]
Sudeći prema ovim informacijama
https://gagadget.com/en/226952-russias-lancet-kami.....zynq-chip/
https://developer.nvidia.com/embedded/jetson-tx2
u pitanju je Nvidia modul baziran na Pascal GPU arhitekturi, tako da se ne može reći da ima u sebi nvidia grafičku, naročito ne od 1800 evra.
Pascal GPU grafilčke su iz 2016. godine. Radi lakšeg razumevanja to je geforce 10 serija, npr GTX1080. Danas se polovne grafičke te generacije prodaju u Srbiji za cene ispod 100 evra.
Koliko vidim ni moduli xilinx zynq nisu baš nešto skupi
https://www.xilinx.com/products/boards-and-kits/device-family/nav-zynq-7000.html
Pretpostavljam da su najskuplje komponente na Lancetu u stvari kamere i žiroskop?
Ne verujem da u proizvodnji premašuje par stotina evra, mada za ovo nemam nikakve potvrde.
U stvari najskuplje su ideje genijjalnih konstruktora koji su ovo smislili i realizovali da funkcioniše i kao što vidimo ima široku primenu. Mislim da se one ne mogu izraziti kroz novčanu vrednost.
Na početku SVO sam rekao da će država u kojoj je razvijena kompanija Agisoft tek pokazati na polju naprednih IT tehnologija svoja dostignuća, uprkos uvreženom mišljenju da je Rusija tehnološki zaostala.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1484

Gostomeljski desant iako perfektno odradjen u relativnoj blizini Beloruske granice (137km putem), bukvalno je zavisio o minutima da postane katastrofa.

Desant kod Berdjanskog je dao rezultate i ispunio svoju namenu. Za njega smo saznali tek mesecima posle. On je zaslužan za onako lak pad juga i Azovske obale. Ali on je mogao biti odradjen i preduslovi za njegov uspeh su bili: blizina fronta na istoku, kao i brzi prodori sa Krima ka Melitopolju. U nekim ranijim diskusijama, neki članovi su postavili pitanje u čemu je razlika u čvrstini Ukro linija u centralnom Donbasu koje Rusi ne mogu probiti i linija kod Luganjska i Mariupolja koje su relativno lako probijene. Tad sam pisao da su Ukro linije severno od Luganjska i na potezu Mariupolj-Donjeck pale zato što su im Rusi prišli sa ledja. Kod Luganjska iz Rusije a ova južna kao posledica brzog prodora preko Melitopolja. Tad nisam znao za ovaj desant kod Berdjanska. On je napravio potpunu pometnju medju Ukrima dole na Jugu i najviše zaslužan za dalja pozitivna dešavanja na jugu. Toliko dobro odradjen da smo gledali one snimke Ukro baza gde tehnika nije ni pokrenuta. I čudili se tome.

O desantu na Odesu, dosta smo pisali u prvim mesecima rata. Zašto nije bio moguć i koji preduslovi su morali biti ispunjeni da bi on uspeo. Prvi je bio Nikolajev. Iako su Rusi relativno brzo došli do Nikolajeva, nisu uspeli da udju u njega. Bez njega desant bi bio osudjen na katastrofu. Pošto taj prvi preduslov nije ispunjen, svaka priča o desantu na Odesu je završena. Tad su se Ukri koliko toliko konsolidovali. To su nam pokazala dešavanja kod Voznjesenka. Ništa bolje ne bi prošao ni desant kod Odese.

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10922

Citat:O desantu na Odesu, dosta smo pisali u prvim mesecima rata. Zašto nije bio moguć i koji preduslovi su morali biti ispunjeni da bi on uspeo. Prvi je bio Nikolajev. Iako su Rusi relativno brzo došli do Nikolajeva, nisu uspeli da udju u njega. Bez njega desant bi bio osudjen na katastrofu. Pošto taj prvi preduslov nije ispunjen, svaka priča o desantu na Odesu je završena. Tad su se Ukri koliko toliko konsolidovali. To su nam pokazala dešavanja kod Voznjesenka. Ništa bolje ne bi prošao ni desant kod Odese.

Sami kapaciteti Crnomoraca za desant, ozbiljan, jak desant, dobar desant kod Odese (ne na Odesu) su bili realno nedovoljni. Sa druge strane desant kod praktično cele brigade moropeha kod Nikolajeva. Je bio moguć. Ali sa napadom sa druge strane motostrelkija.

Sve ovo je hipotetički razmišljanje. Ne kritikuje, samo razmišljam javno.

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1961
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Opet šta bi bilo kad bi bilo.

Pričamo i spominjemo Odessu. Zašto ne desant južnije od Odesse (tada 2022). Recimo pored snaga koje su nastupale ka Nikolajevu, mogao se napraviti mostobran južno od Odesse. Ovo bi tražilo više ruskih vojnika ali bi razdvojilo i ukrajinske snage.

Čak se moglo ići i na ka Moldaviji te odvojiti južni dio Ukrajine od Odese.

Ovo je samo razmišljanje (kao kolega u postu prije, javno razmišljanje), iz ove danas perspektive gledano, ostaje dojam da se jug mogao više eksploatirati. Možda su se i Rusi iznenadili tada, kako je na jugu dobro krenulo.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 724 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 10 sakrivenih i 682 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ArmyBoss, bagor10, Boris90, Brana01, CikaKURE, Dimitrije Paunovic, Djokislav, gomago, Karla, kikisp, krkalon, Litostroton, madza, Mihajlo, MilosKop, milutin134, Mixelotti, mocnijogurt, nenad81, nenaddz, NikolaC, nobutado, Parker, pein, rajkoplje, Romibrat, stankolich, Trpe Grozni, vlajkox, VP6919, Čivi