Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2126

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

@ArchaBasha

BASF je stao. To Germanima sigurno ne pada lako. Odrzace oni neki standard i tako to neko vrijeme ali vidjecemo sta ce biti sa vedetama privrede. A i cijenama energenata.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Maj 2022
  • Poruke: 459

Napisano: 05 Avg 2023 2:28

„Ljudskost“ (Humanity) je ključna razlika između Ukrajinaca i Rusa, koji su „Azijati“, tvrdi Aleksej Danilov
predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

Zapad već stoji iza svojih proksija pa njih nije morao da pridobija. Ali to što je postigao u najbrojnijoj populaciji sveta niie pucanj u svoje stopalo, nego u slepoočnicu.

Dopuna: 05 Avg 2023 2:35

Improvizacija:


offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1629

Sve sam vise siguran da su ovi napadi pomorskim dronovima talas neophodnog učinka usled nikakvog progresa na frontu dok zapad ceka neku uspesnu rundu zahvaljujuc idonacijama preskupog naoruzanja. Ukrajinci su spremali ove dronove dusta dugu vec, ali ne verujem da imaju istih bas mnogo. Bogami su ih vec isplovili bar nekoliko desetina zadnjih mesec dana. Vecina ih nije postigla uspesni udar, ali kad prodju steta je ogromna.

Rusi ce se adaptirati, druge nema, a Ukrajinci ih do tada samo podsecaju da kraja napadima nema dogod se pod kontrolu ne uzme cela ukrajinska obala Crnog mora.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3121

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1687589726738337792

GP":Ruski izvor potvrdio je da je pogođen naftni tanker Rybar Sig. Posada je napustila brod. Strojarnica poplavljena

Brod je išao iz Turske u Rusiju

Plan uvlačenja Turske u rat nastavlja se punom parom"

Nezvanično bio napad na brod blizu Krimskog mosta odnosno i na most. Napad na most nije uspio, promet se opet uzpostavio.

https://twitter.com/sentdefender/status/1687686952915480576

GP":Objavljena je snimka koja prikazuje trenutak kada je ukrajinska mornarička bespilotna letjelica udarila u "SIG" naftni tanker pod ruskom zastavom koji je prolazio kroz Kerčki tjesnac iz Crnog mora."

Ukrajina počela sa napadima na civilne brodove. Nova eskalacija sukoba.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5243

Po meni je tanker legitimni cilj , ali to ne znaći da ga treba gađati i trošiti dragocjene dronove, ali ako imaš iza sebe nepresušan izvor britanskih dronova , što da ne.

Mislim da za sada Putinu i ekipi odgovara ova eskalacija sukoba prema jugo stoku, prema Gruziji .

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

Normalno, pošto mu sjajno ide na svim drugim pravcima što da se ne oproba i prema Gruziji Very Happy ?

online
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1961
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

@milos

Moje je opet mišljenje da imaju jako mnogo ovih dronova, ne zahvaljujući sebi samima nego opet zapadu (posebno Velikoj Britaniji).

Na kadru udara drona zapravo se vidi koliki je promet u ovoj oblasti. Na marine radaru vide se brodovi u nizu koji čekaju prolaz, sve kapitalci koje je relativno lako pogoditi.

Sve u svemu, od ruske blokade ukrajinskih luka došli smo do oštečenja i udara na veće ratne i civilne brodove RF.
Mislim da je ovo "mekani stomak" Rusije i da su upravo ovako najosjetljiviji. Udare ovih dronova u lukama mogu zaustaviti plovnim barijerama, međutim nije nemoguće da se skoro pojave i podvodni dronovi. Oni se opet mogu hvatati mrežama. Ali šta raditi sa tankerom na otvorenom moru.

U ove situacije se malo tko upuštao u ratovima, ali ovaj sukob svako malo diže ljestvicu. Prekinuti naftovod i potopiti civilni tanker - nije baš velika razlika.
Ruski odgovor? Vidjet ćemo u naredna dva dana, ali vjerovatno će se tući neka luka i to je to...

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32620

Da se osvrnem na moguće desant na Odesu u prvim danima rata mislim da na samu Odesu i nije bio moguć zbog gomile podvodnih mina koje su ukri postavili oko iste a potom su one što se otkačiše od lanaca plutale na sve strane. Da se ne zaboravi da su debili minirali i plažu bilo lani snimaka nesretnih kupača koji su na iste naletali bilo i snimaka minopolagača gde ih seje po plaži. Doduše te minesu postavljene koju nedelju kasnije.
U vezi ovih morskih dronova pada mi jedna ideja na pamet pisalo se da je raketna krstarica Moskva pogođena sa protivbrodskom raketom negde se pisalo ukro Neptun negde Norveški Harpun a može biti da su na istoj testirani ovi dronovi. I ako su ka istoj ispaljene npr protivbrodske te da je krstarica dejstvovala po njima , možda su te rakete lansirane sa obale bile mamac kako bi se prišunjali dronovi???
Zeko peko a to dal rusima ne ide baš najbolje a da ukri napreduju se vidi na terenu a što se Gruzije tiče mislim da su naučili svoju lekciju 2008 i da sad ćute, bolje da sarađujemo sa rusima i zapadom nego da bockamo medu čačkalicom ponovo a i bolje za narod obe zemlje u svakom slučaju od druge opcije.

offline
  • Pridružio: 02 Apr 2011
  • Poruke: 103

pa kak je krenulo ukrajina ce izvrist blokadu ruskih luka

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1484

Samo razmišljam naglas.

Ukrajinci su u relativno kratkom periodu, imali par uspešnih akcija sa hidrodronovima. I to na logistiku protivnika.Ovi napadi mogu se posmatrati na sledeće načine. Ili eskalacija sukoba, ili pripreme za najavljene pregovore. Poruka ako ne sednete za pregovarački sto, očekujte ovakve napade sve više i više.

Da li je tanker sinoć bio primarni cilj ili ne, ne znam. Ali kod mene postoji sumnja da nije.

Posle udara hidrodronovima na Kerčki most, Rusi su podigli stepen odbrane mosta sa postavljanjem barijera. I ko zna na koje još načine. Ali kako je protok brodova i dalje prisutan ispod njega, moraju ostaviti slobodan, nebranjeni koridor sa barijerama. Ako su tačne informacije da je u isto vreme pokušan napad i na most, ta informacija me navodi na sledeću sumnju.

Ukri su pokušali iskoristiti taj koridor za prilazak mostu. Kako prethodni dronovi nisu stigli do cilja, ovaj je preusmeren na prvi dostupan, nebranjeni cilj.

Ako mi civili, preko raznih aplikcija možemo pratiti kretanje jednog broda, skoro u realnom vremenu, šta tek može vojska. Tako da planeru akcije nije neka poteškoća odrediti novi cilj. Jer taj brod nije se tu pojavio odjednom.

Da li je eskalacija ili priprema za pregovore, u ovom trenutku teško je proceniti.

Ono što je možda i najvažnije u ovom trenutku. Na koji način i sa kog mesta se upravlja dronovima. Sa teritorije Ukrajine malo verovatno. Ipak je povelika razdaljina sa raznim preprekama izmedju.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 707 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 9 sakrivenih i 660 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AMCXXL, bagor10, comi_pfc, darkangel, Dimitrije Paunovic, Dukelander, Excalibur13, FileFinder, Georgius, JOntra, Kaplar2, krkalon, laurusri, loon123, Lubica, M1los, Marko.anticc, milenko crazy north, milutin134, Misirac, Mixelotti, mocnijogurt, mrav pesadinac, nenad81, nobutado, novator, Parker, pein, repac, Ripanjac, Romibrat, sasa87, stegonosa, tubular, vathra, virked, YugoSlav