Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2693

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • dac 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jun 2020
  • Poruke: 735

@raketaš
Razumem na šta ciljaš. Ali Nemci imaju par čeličnih kombinata, a u Evropi ima dovoljno čeličana. Valjda se tu nađe dovoljno svega što im treba da naprave specijalni čelik (ako koriste neku specijalnu leguru). Skuplju struju ili sirovinu, će i ovako prebaciti na krajnjeg kupca ili pojesti im od profita.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5497

bojank ::
Da uzmu tenk bez termovizije i normalnog SUV-a? 2023?







Rusi su predstavili modernizaciju T62 sa termovizijom. Može li ista termovizija da se ugradi na korejski tenk u razumnom roku?

Greška im je što nisu pro(dali) licencu za T72B3, ako već ne T90, Iranu i S. Koreji, oni su im se pokazali kao jedini saveznici. Imali bi odakle da povuku dodatne količine kad zatreba kao sad, a bilo bi na nekom nivou za razliku od sadašnjeg stanja.

offline
  • Pridružio: 14 Mar 2017
  • Poruke: 2483

Rusi bi sad trebalo da ispadnu šmekeri i da šibnu licence za punokrvni T-90M drugarima. Red bi bio.

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4935
  • Gde živiš: Novi Sad

Liči da je bilo više žrtava kada je pogođen onaj skup Ukrajinaca. Facebook nalog Mukačevskog parlamenta (grad a Zakarpatskoj oblasti) je objavio da je 50 pripadnika 128. Zakarpatske brigade odlikovano posmrtno.

offline
  • Pridružio: 06 Sep 2020
  • Poruke: 48

^HrcAk47
Mialim da je T-90M možda previše komplikovan za Severnu Koreju (za sad). Iran bi verovatno izašao nekako na kraj sa proizvodnjom ali to bi sve išlo sporo (kao i njihovi sadašnji projekti).
Da Rusija nije u ratu, verovatno bi drugačija priča bila što se tiče ove ideje.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2347
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Јединице из Закарпатске области чини ми се од почетка рата најгоре пролазе. Да буде још грђе, Закарпатска област је замало постала део РСФСР (и Руске федерације од 1991. по аутоматизму) као ексклава након 1945. на сличан начин као што је Калињинградска област постала. Изгибоше 3/4 века касније ни криви ни дужни у рату против државе чији су део замало постали.

offline
  • Sančo 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 25 Jun 2023
  • Poruke: 19

HrcAk47 ::Rusi bi sad trebalo da ispadnu šmekeri i da šibnu licence za punokrvni T-90M drugarima. Red bi bio.
Da gospoda u Kremlju ima m..a mogla bi “partnerima” da zakuva istu čorbu kao što su njima “partneri” skuvali u Ukrajini
Ali to se neće desiti. Još uvek se Rusija nada i želi dogovor sa “partnerima” oko mirovnih pregovora sa Zapadom oko Ukrajine dok ovi isporučuje oružije koje roka po Rusiji
Jednom rečju radi se o nemoći

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19200

Napisano: 06 Nov 2023 23:58

Insan ::
Kako sada da, su Germanci na istom nivou proizvodnje kao Rusi? Shocked

Radili su studije, mogu da proizvedu do 120-150 tenkova godisnje ako im se sve podruznice (Santa Barbara, Grci itd) upregnu.. Ali onda nema nista od modernizacije i osposobljavanja postojecih. Tako da su cisto proizvodni kapaciteti priblizno isti (120 vs 120-150). Oba broja su pomalo sramota za Nemacku i Rusiju, kada se uporedi sa time koliko su radili '80ih. U poredjenju sa njima Juzna Koreja ima kapacitet oko 300 komada godisnje (doduse onda bi morali da se skroz posvete proizvodnji, bez modernizacije K1 za svoju vojsku), a Kina je radila (nisam siguran da li jos rade Type 96) isto oko 300ak Type 96 i Type 99 godisnje.

Prednost Rusije je sto ima jos jednu liniju za modernizaciju T-72B na B3 standard u UVZ, sto ima ono sto je ostalo od Omska koji modernizuju T-80BV na T-80BVM, i jos par BTRZ koji rade neku modernizaciju. Pa je na kraju broj od 420 tenkova prosle godine, ~120 novih, ostalo modernizovani.. Ove godine sam mislio da ce dobaciti do 600, ali po svemu sudeci (po prilicno nepotpunim podacima) nece, nego ce biti +/- kao i prosle godine. Ali videcemo u decembru da li ce se hvaliti ili nece. Ako ne... ne valja.
Velika nepoznanica je koliko tenkova remontuju bez modernizacije.

Citat:
Jesuli to novi podaci sa kojima raspolazate??

Korigovani. Sve je to u sustini nagadjanje, samo nekada moze da se "nagadja" na osnovu barem nekih koliko-toliko proverenih podataka.

Citat:
Ili ja mjesam babe i zabe, tj. nove od nule i npr. Leo 2/A4 na A6/A7 nivo?

Nista se ne brini, mesaju ih svi, i politicari, i mediji, i izvestaji itd. Nekada je zaista tesko razluciti sta je "novi tenk". Ako na T-72B zamene samo sta je neophodno i dignu ga na nivo T-72B3 - ok, to je modernizacija. Ali ako na skroz goloj sasiji starog tenka naprave novi, da li je to novi tenk ili modernizacija?

Dopuna: 07 Nov 2023 0:02

mercedesamg ::
Rusi su predstavili modernizaciju T62 sa termovizijom. Može li ista termovizija da se ugradi na korejski tenk u razumnom roku?

Moze, jer je 1PN96 dosta jednostavno (i primitivno) resenje (nema funkcije SUV-a) i stavlja se umesto starog nocnog nisana. Ali S.Korejski tenk je u sustini budzeni T-62, a nisu ostali bez T-72 za modernizaciju.

Citat:
Greška im je što nisu pro(dali) licencu za T72B3, ako već ne T90, Iranu i S. Koreji,..


Mogu oni da daju licencu, ali ce isti tesko da rade nisansku spravu sa licencnom francuskom termovizijom, a Rusi i sami nemaju dovoljno Sosni, pa stavljaju na T-72B3 i T-80BVM znatno losiju 1PN96.

Dopuna: 07 Nov 2023 0:06

Centauro ::^HrcAk47
Mialim da je T-90M možda previše komplikovan ...

Nije nista komplikovaniji od T-72B3, skuplji jeste (dve termovizije i dve nisanske sprave ako nista drugo) ali su tehnoloski na prakticno istom nivou. Problem je u SUV-u, tacnije u termoviziji, koje koliko mi je poznato ni Iran ni S.Koreja ne rade serijski (Iranci su predstavljali neke prototipove, ali nista nije koliko mi je poznato zazivelo).

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1516

Sančo ::
Da gospoda u Kremlju ima m..a mogla bi “partnerima” da zakuva istu čorbu kao što su njima “partneri” skuvali u Ukrajini
Ali to se neće desiti. Još uvek se Rusija nada i želi dogovor sa “partnerima” oko mirovnih pregovora sa Zapadom oko Ukrajine dok ovi isporučuje oružije koje roka po Rusiji
Jednom rečju radi se o nemoći


I ja tako neki put razmišljam ali aj da kažemo da na primer možda dugujemo živote VVP-u što još nisu pale atomke...u stvari ukrajinci mogu da ga ljube gde oće što ih do sada nije izginulo par miliona jer zamislimo šta bi im neko kao staljin radio,tad ih je on ubijo i glađu a sad bi imao ozbiljnija oružija...

Najžalije mi to što se međusobno sloveni istrebljuju....nek se kokaju kad su glupi neko bi reko i treba da nestanemo kad smo glupi ali nažalost po naše arhineprijatelje mlogo je 300 miliona teško će da nestanu skorije...jedino što su Sloveni opravdali ponovo njihovo ime po zapadu ...u očima zapada Robovi su angloamerikanaca svi Sloveni sem Rusa i Belorusa (Srbi su u stomaku zveri gotovo svareni).

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

Zna li se otprilike koliko VSU ima operativnih tenkova. I onih na frontu i onih u rezervi. Znam da je malo sugavo pitanje zbog sovjetskog nasledja i zapadnog dopinga.
Sjetih se da je uvazeni clan foruma pisao o ambiciji tadasnje SFRJ o prodaji i izvozu SUVa sa M84 koji bi se bez metalurskih zahvata instalirao na postojece T 72. Pitanje je da li je neka Fotona poput ceskog Ekskalibura nudila takvo sto ukrajinskim T 64 i T 80. Koliko je proizvodnja SUVa vezana za proizvodne serije samog tenka. Italijani su sa Ariete prilagodili SUV i termoviziju za T 72.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 733 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 3 sakrivenih i 698 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, AMCXXL, antonije64, bagor10, Bobrock1, bokisha253, darkangel, darkojbn, DPera, hatman, janbo, kybonacci, Leonov, mile23, milenko crazy north, milos.cbr, milutin134, Misirac, naki011, pein, raso7, rovac, stegonosa, Trpe Grozni, vasa.93, vladulns, vlahale, VojvodaMisic, vukovi, zziko, šumar bk2