Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2696

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5497

Bereven ::

Naspram tenka u nekoj priručnoj radionici bliskoj ratištu neko nakalemi kumulativnu glavu na dron, zaleti taj dron u tenk i on ode.

Ne razumem famu oko broja tenkova u toj široj slici. Nije da ih dobro da ih zafali ali vala nije da bi o korist bilo sve i da ih preliva. Na jedan tenk uskoro ima da dođe na desetine, pa verovatno i na stotine dostupnih FPV dronova.



Ne mora značiti da se neće uvesti protivmjere.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 684
  • Gde živiš: United Kingdom

U intervjuu za ekonomist, po mom tumacenju- Zaluzni je de facto priznao da je nekompetentan; nema resenje za situaciju vec se ocekuje wunderwaffe koje bi preokrenulo situaciju u njihovu korist.

Zaluzni je precenjen, jos tokom Ukrajinske ofanzive sam kritikovao njegov rad.
Ukrajinski vojnici su pokazali i hrabrost i pozrtvovanje, ali im je i politicko i vojno vodstvo bilo katastrofalno, bez veze im je ginuo krem vojske, kvantitativno jos mogu nekako da nadoknade, kvalitativno- ne verujem.

Najcudnije mi je to sto smo se mi ovde na MCM-u pokazali kao bolji analiticari od Zaluznog i njegovog staba.
Od nedostatka koordinacije i slanje nedovoljno jakih snaga za zauzimanje upornih tacaka (Zaluzni je naknadno mora da cita knjigu ?!? da dodje do ovog zakljucka), pa do cinjenice da je sama strategija bila pogresna. Sve ovo se pokazalo tacno i Ukrajinskom stabu je trebalo nekoliko meseci vise nego nama.
U iole normalnoj vojsci vec bi bio smenjen, no njima su uz sve probleme politicke igrarije bitnije.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8492
  • Gde živiš: pecina stroga

Ukrajina, a i zapad, se evidentno suocava sa sustinskim pitanjem koje je babaroga definisao jos krajem juna, a koje glasi: sta i kako dalje.

Oni imaju strategijski problem, jer im je strategija i jednima i drugima propala.

Ukro strategija je bila povratak teritorije, i to je evidentno propalo. Totalno propalo. Nisu uzeli niti neki mali sektor pa da mogu da kazu nema veze, bar smo nesto vratili. Znaci total failure.

Strateski cilj zapada je bio da ukri nanesu Rusiji poraz. Nakon Hersona i Harkova prosle godine, vodjena je citava kampanja na zapadu da su Rusi gotovi, da vojska nece da se bori, da moraju zatvorenike da koriste, da nemaju raketa i municije, da mora Iran i brat Kim da ih spasavaju.

Elem, nikakav poraz ukri nisu nanijeli Rusima, naprotiv, izgubili su Bahmut i Soledar, dobili su liniju Surovikina, imaju pritisak na Kupjansku, Limanu, Avdejevki, i imaju krvave frontove na Bahmutu, Rabotinu, Staromajorsku i kod Ugljedara. Ruski pritisak raste, sve vise penzionisanih generala sa zapada tvrdi da je rat izgubljen.

I onda izadje Zaluzhni sa svojim esejom. Koji je brat bratu u najmanju ruku posten, kaze covjek otvoreno ne mozemo da uradimo to sto smo htjeli.

Naravno, Zaluzhni ne ide u Ekonomist kad se njemu cefne, nego kad se izvjesni strucnjaci dogovore da to treba da se plasira.

Meni je jos misterija zasto je Zaluzhni ovo uradio, sta je stvarna svrha ovog nastupa. Sudeci po reakcijama iz kabineta Zerlenskog jucer, ocigledno je da ovo nije bilo koordinirano sa Zelenskim, sto onda znaci da je bilo koordinirano sa nekim drugim ko nije htio da koordinira sa Zelenskim.

Da ne spekulisemo dalje, ali cini se da ce propala kontra morati da izazove ozbiljne promjene na vrhu ukro piramide vlasti. Da li ce te promjene donijeti i promjenu strategije, i u kom pravcu, vidjecemo.

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2626

Ofanziva kod Ugledara, skoro su ih Ukri posteno nalupali tu, al svaka njiva kosta nekoliko oklopnjaka, takvo je pravilo dok ne dodje do neke revolucije protiv dronova i ATGM:


https://t.me/Suriyak_maps/1539
Situation at Ugledar front: During the past week this part of the frontline witnessed an escalation as forces tried to improve the positions. Russian Army managed to advance some hundred meters north of Mykil's'ke/Микільське while Ukrainian Army managed to reenter again in some buildings of the dacha area east of Pavlivka/Павлівка.

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Moja pretpostavka zašto je Zalužni, jeste da se skine pritisak sa vojnog vrha. Pošto u zadnje vreme Zelenski i pol. vrh je krenuo sa rotacijom (čitam kaznama) dosta oficira koji nose teret borbi još od od početka rata. Pa poslednji tekstovi o Sirskom koji je od heroja dolazi do toga da je glavni krivac za nesupeh operacije povratka Bakhmuta, pa rotacija komandanta SSO itd. Naravno politički vrh želi da sa sebe skine odgovornost za izostanak dugo najvljivanih pobeda, da opravda pred partnerima zašto je stagnacija na frontu, a taj isti politički vrh je govorio "dajte samo oružje i pobeda je naša". Za razliku od njih vojni vrh je uvek bio odmeren u izjavama.
To dolazi u vreme kada i iz Rusije dolaze signali možemo da pregovaramo, ali prvo da se poništi suludi zakon koji je donešen da nema pregovora sa Rusijom dok je Putin na čelu.
Zapad teško može pustiti Zelenskog niz vodu pošto je od njega napravio TV zvezdu Ikonu i mučenika. Ali da rigidan stav nema pregovora bez uspeha na frontu je puko slovo na papiru.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8492
  • Gde živiš: pecina stroga

Srle993 ::Ofanziva kod Ugledara, skoro su ih Ukri posteno nalupali tu, al svaka njiva kosta nekoliko oklopnjaka, takvo je pravilo dok ne dodje do neke revolucije protiv dronova i ATGM:


Ponovo da podsjetim sta kazu knjige starostavne.

Evo prosjecni gubici oklopa u 2. svj. ratu kod sovjeta, na sto kilometara dubine prodora u napadu.



Vidimo da je kod sporijeg tempa napada, od 4,5 do 12 km na dan, procenat gubitaka u oklopu preko 90%.

Dalje, ovdje se radi o podacima za dubinu prodora od 100kim. Ovjde jos nismo imali tako duboke prodore u drugoj fazi rata, ovdeje se borbe vode jos u zonama utvrdjene odbrane, gdje gubici mogu da budu samo jos nekoliko puta veci, jer odbrana ni jednom nije probijena ni sa jedne strane.

Dakle, stravicni gubici u oklopu u napadu nisu speciujalitet dronova i modernog bojista, oni su prisutni jos od 2. svjetskog rata. Danas samo mogu da budu komprimovaniji, da se sve desava mnogo brze i da se napad odbije za sat ili dva vremena, zbog preciznosti novih sredstava za PO, i zbog mnogostruko vece vatrene moci novih sredstava.

offline
  • Pridružio: 08 Okt 2023
  • Poruke: 152

mercedesamg ::Ne mora značiti da se neće uvesti protivmjere.

Hoće nedvosmisleno, samo je ekonomija kontramera i raspoloživost faktor koji teško može da parira širokoj dostupnosti i ekonomičnosti dronova.

Ajde da kažemo da će sigurno biti razvijen neki sistem elektronskog ometanja ili aktivne zaštite od dronova, dakle nešto što bi ili elektronski omelo optoelektroniku drona na prilazu tenku ili još bolje nešto što bi bilo lansirano prema nadolazećem dronu, kao recimo neki Trophy protiv dronova.
To ne bi trebalo da bude toliko teško.
Ali opet sa druge strane kod dronova je njihov kvantitet veliki kvalitet, opet ne bi trebalo biti teško u najprimitivniju ruku prezasititi takav sistem i opet nagrditi tenk ili neki drugi oklop.

Kako god okreneš, protivmere su apsolutno moguće i neminovne uostalom, ali koliko bi bile održive u široj slici ekonomije, sofisticiranosti, dostupnosti, to je pitanje.

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 922

Još jedan "nevera" snimak sa bojišta. Ukrajinska pešadija se okuplja u lesoposadki a Rusi (navodno 71. motostreljačka) šalju na njih dva BTR-a.
https://twitter.com/radarfennec/status/1721615773544710605?s=48

Na snimku se vidi prvi BTR koji doslovce izvodi "drive-by shooting" duž lesoposadke u stilu uličnih bandi, zatim se okreće i vraća na početnu poziciju usput overavajući lesoposadku. Tu ga čeka drugi BTR koji ne dejstvuje ali postoji još jedan snimak na kojem izgleda kao da je taj drugi zatim krenuo do lesoposadke i istovario pešadijsko odeljenje.

Ovi što su bili u lesoposadki nisu ni zolju opalili na BTR. Takođe ništa nije palo na BTR koji čeka, a tu je bio i ruski tenk koji je takođe čekao. Ili Ukrajinci nisu imali osmatrački dron iznad ovog mesta ili nisu imali spremnu artiljeriju. Ako im je u lesoposadki bila neka jurišna grupa, bilo bi logično da su im obezbedili makar artiljerijsku ili FPV podršku kad već od vazdušne nema ništa.

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5497

@Bereven

Ekonomija ratovanja je takva kakva jeste, BPL je jako jeftina u vojnim pogledu na cijene. I brzo može da se pravi i to po šupama. Ali bitno je od nje napraviti da više ne bude invazivna vrsta, već da ima prirodnog neprijatelja i time se umanji njen značaj i opasnost.
Mislim, na kraju krajeva i POVR su jeftinije od tenkova, PVO rakete od aviona...

Pogledaj i ovo:
https://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/.....l#p2591157

https://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/Trupna-PVO_118.html#p2579615

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 684
  • Gde živiš: United Kingdom

babaroga ::
Dakle, stravicni gubici u oklopu u napadu nisu speciujalitet dronova i modernog bojista, oni su prisutni jos od 2. svjetskog rata. Danas samo mogu da budu komprimovaniji, da se sve desava mnogo brze i da se napad odbije za sat ili dva vremena, zbog preciznosti novih sredstava za PO, i zbog mnogostruko vece vatrene moci novih sredstava.


Sto se bitaka tice, mislim da je tu beletristika i filmovi nekako ubedila ljude u vise romanticarski pogled na rat; junacki dvoboji i borba prsa u prsa- no realnost je bila drugacija; cak i u vreme kopalja i maceva- borbe prsa u prsa nisu dugo trajale, uglavnom se ginulo prilikom dolaska do linije kontakta ili nakon sto bi jedna strana pocela da uzmice, povlaci se. Ako se ne varam u arheoloskim istrazivanjima je primetno je da veliki broj (ako ne i vecina, nisam siguran) stradalih je stradalo od povreda na ledjima.
U modernom ratovanju takodje se najvise gine prilikom prilaska i napustanja borbene linije (najvise kod prilaska)

Mislim da je to jedan od razloga zasto je brojna nadmoc napadaca potrebna, osim prakticnog tu je i psiholosko znacenje-kad nadmocniji broj vojnika stigne do linije kontakta branioc se obicno povlaci.

dragon986 :: Pa poslednji tekstovi o Sirskom koji je od heroja dolazi do toga da je glavni krivac za nesupeh operacije povratka Bakhmuta, pa rotacija komandanta SSO itd.

Nisam bas pratio ni bitku za Bahmut ni Sirskog, no cuo sam dosta kritika o njemu od (pro)Ukrajinskih izvora, ispada maltene da je zasluzio medalju od Putina licno.
Zaluzni je pak bio postovan, zapravo u pocetku je moze se reci spasio Ukrajinu (jer je slusao Americke obavestajce), dok je Zelenski odbijao mobilizaciju (da ne dize tenzije i ne narusava ekonomiju) sto ih je umalo kostalo glave.
No, u ovoj letnjoj ofanzivi ni Zaluzni se nije bas dobro pokazao.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 697 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 6 sakrivenih i 654 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., bojan_t, Boris90, cavatina, darkojbn, doklevise, Dorcolac, FileFinder, Fog of War, Frunze, ikan, kikisp, Koridor, ladro, mercedesamg, Mercury, Mi lao shu, MiG-29M2, milenko crazy north, mnn2, pein, raptorsi, RJ, ruger357, sasakrajina, slonic_tonic, Srle993, ss10, tubular, vathra, VP6919, wizzardone, zziko, |_MeD_|, Čivi, 125