Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1041

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8602
  • Gde živiš: pecina stroga

Pazi, Rusi su na Rabotinu slomili zube ukro ofanzive na otvorenom polju. A ne u naselju. Tako da nema to puno veze gdje se zaklon pravi, ako mu se moze napraviti saobracajnica za dotur.

Odbrambena linija (rovovi) se uspostavlja po sistemu vatre koji hoces da napravis. Sistem vatre odredjuje gdje su ti zakloni, i u kom pravcu su okrenuti. Naravno, vodis racuna o terenu na kojem pravis rov, koristeci sve prednosti terena, i umanjujuci sve nedostatke terena, ali sve je diktirano ocekivanim pravcem nadiranja protivnika, sadejstvom sa susjedima, i sistemom vatre koji si odabrao da uspostavis. To je nauka sama za sebe, i za to se izmedju ostalog ide u specijalizirane vojne skole.

Ovo naravno kod sredjenih polozaja gdje si imao dovoljno vremena i resursa da uredis polozaj kako treba.

Kod na brzinu posjednute odbrane, radis sta mozes, pa poslije doradjujes, ako te ne oduvaju odatle.

Najveci problem je da se visa komanda ne obazire puno na teren, kad su takticki rovovi u pitanju. On ti zadaju pravac koji branis, i liniju na kojoj se razvijas za odbranu, i to ti je, tako ti pao grah. Pa se ti sad snadji.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2813

🔴 Још једна серија позитивних ствари стиже увече. Наша јуришна grupa је ушла у село. Новобахмутовка, јужно од Оцхеретина. Непријатељ повлачи своје јединице из Соловјева.

🔴 Чини се да је руска војска нашла слабост у одбрани непријатеља, која се полако распадала.

https://t.me/rezervsvo/54593

Mozda i Novobahmutkovka ii Solovjevo padnu ovaj mesec Very Happy



offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2168

slonic_tonic ::... što se tiče amortizacije ...
Nemojmo o amortizaciji, pliz. Još kad kažu da predmet čija je knjigovodstvena vrednost nula i dalje ima upotrebnu vrednost pa zato ulazi u ukupnu vrednost preduzeća, pa pdv, pa još malo birokratskih vradžbina... Jedna od stvari koje želim što pre da zaboravim. Wink

Da mi zbog ovih detalja ne promašimo pravi značaj one odluke američkog kongresa od koje je i počela priča. Po meni, kongres je ovim praktično glasao za rat. Slično onim pričama o glasanju socijalističkih partija za ratne kredite, prvoj, drugoj internacionali i ostalim koje smo morali učiti u SFRJ školama.
Ovo što će Ukrajina dobiti od Amera (a nisam video na koji se vremenski period odnosi) može joj doneti tek par meseci produžetka agonije. Problem je u tome što se uspostavlja presedan za dalje slične programe i što će Amerikanci sada naterati svoje saveznike i vazale da urade sličnu stvar. Ovaj rat i zvanično postaje projekt, investicija koju će zapadne zemlje štititi svim sredstvima i koja će tražiti sve više i više ulaganja. Što je meni vrlo uverljiv indikator da u nekom bliskom momentu sledi i intervencija pojedinih zemalja zapada. Kakav god oblik imala, suštinski biće to vojna intervencija. Ušli smo u spiralu događaja iz koje neće biti lako izaći.

Obrazložiću ovo malo detaljnije kad i ako skupim reference. I ako bude bilo potrebe.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1572

Srle o ta dva sela sam juče pisao.Opisao jednu opciju kako bi mogla pasti.

Pazi sad, ubedjen sam da je krenula 3.faza. I tu možemo očekivati malo ubrzanje tempa, jer je izgleda Ukro odbrana dobrano načeta. Izmedju ostalog na ova dva sela sam mislio.U tom slučaju kao što sam već pisao, Berdiči ke gotova priča, odnosno ono par kuća sa zapadne strane jaruge. Pored njih još na Novokalinovu i Keramik. I ovo ke gotovo da padne, pogotovo sad posle Očeretina. Ovaj razvoj u gradiću je i mene iznenadilo, nisam očekivao ovako brz prelaz pruge u samom gradiću.

Ima još tu kandidata ali da ne trčim pred rudu.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25797
  • Gde živiš: I ja se pitam...

kunktator

Citat:Ovaj rat i zvanično postaje projekt, investicija koju će zapadne zemlje štititi svim sredstvima i koja će tražiti sve više i više ulaganja. Što je meni vrlo uverljiv indikator da u nekom bliskom momentu sledi i intervencija pojedinih zemalja zapada. Kakav god oblik imala, suštinski biće to vojna intervencija. Ušli smo u spiralu događaja iz koje neće biti lako izaći.

Obrazložiću ovo malo detaljnije kad i ako skupim reference. I ako bude bilo potrebe


Не бих се усудио да будем тако смео прогнозер као ти (наравно, не пребацујем теби, већ преиспитујем своје знање). Није обавезно да Запад мора ово да добије. Истина, у крви им је да отимају, уводе санкције, бомбардују, најкраће - користе силу уместо других метода. Међутим, не би им било први пут да подвију реп. Историја је то показала, баш због тога покушавам да будем опрезан и замислим сценарио где ће једног дана неко од њих рећи - ''е, доста је било, ово је рупа без дна''. Мислим да ће им главну шансу пружити Путин, да се из овога извуку у стилу ''не покажи да си уфитиљио''. Не верујем да ће Руси себи дозволити да их потпуно понизе, сигуран сам да имају излазну стратегију за све случајеве. Ако се неко још увек пита зашто се и даље ово зове СВО, можда је то један од одговора.

ПС
Историја не мора нужно да се понавља, али јесте спирално-цикличног карактера. Није то мало кад се увуче у колективно памћење. Примери? Довољно их је да човек размисли и о тој варијанти. Рат СССР - Пољска (1919-1921), преломили су штрајкови у фабрикама муниције на западу, па је Запад, привремено, одустао од даљих насртаја на СССР. Корејски рат? Кореја је и дан-данас подељена, шта год ми мислили о оним фанатицима тамо. Вијетнам? Нема више Јужног Вијетнама. Бежало се оданде немилице. Афганистан? Итд...

Извињавам се због ове дигресије, али није нам први пут да се нађемо пред искушењем да прогнозирамо, а то може да буде понекад врло бизарно и неочекивано. Ziveli

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1356

Za taj Berdiči Rusi su dobrano iskrvarili, svi se sjećamo onih snimaka kako ih je bredli pokosio u nekoliko navrata. Ali sada Rusi ubiru plodove, ne mogu vjerovati da su ovako "ušetali" u Očeretino, za takvo selo bi se nekada borili mjesecima. Ukri izgleda barem na ovom dijelu fronta pukli ko kokica. Napeto pratimo dalje...

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2168

Sirius ::Не бих се усудио да будем тако смео прогнозер као ти (наравно, не пребацујем теби, већ преиспитујем своје знање). Није обавезно да Запад мора ово да добије. Nisam ja ni napisao da će zapad dobiti. Samo mislim da neće odustati. Ni ove godine ni u narednih četiri - pet. Ne bih sad detaljnije obrazlagao jer bi priča sigurno otišla u off topic.

Sirius ::Историја не мора нужно да се понавља, али јесте спирално-цикличног карактера. Imam i bolje opise, tačnije analogije koje bolje ilustruju stvar. No, ni o tome ne bih, opet bi vodilo u OT. A i čuvam za neku "pravu" publikaciju, ako stignem ikad da je napišem. Mogu samo reći da svetski sistem posmatram kao i svaki drugi sistem. I ovaj, kao i svi drugi, počiva na nekim univerzalnim zakonima fizike i matematike.

Sirius ::Извињавам се због ове дигресије, али није нам први пут да се нађемо пред искушењем да прогнозирамо, а то може да буде понекад врло бизарно и неочекивано. ZiveliOK, prihvatam kritiku i neću više na ovu temu. Jeste da sam malo previše samouveren u takvim prognozama. Ali ta smelost možda proističe iz nekih mojih predikcija od pre mnoogo godina, kada sam prvu ukrajinsku krizu očekivao u periodu između 2011. i 2015. A eskalaciju u periodu između 2018. i 2021. No to nigde nije ostalo zapisano pa ni o tome ne bih.

Eto, omaklo mi se da pišem o maglovitim stvarima. Praštajte. Ponavljam, neću više. Ziveli

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3222

https://twitter.com/Schizointel/status/1782434759471198667

GP":Jaz u ukrajinskoj obrani stvara 115. mehanizirano pješaštvo koje je napustilo položaj, srećom ga je popunilo 47. mehanizirano pješaštvo, au gradu se vode teške borbe kako bi se zaustavile ruske snage koje su prisutne na južnim predgrađima grada duž željezničke pruge. .
Ako Rusi budu uspješni i uspiju probiti hrabru obranu 47. mehanizirane, to će biti vrlo loš dan za Ukrajinu i opću obranu u širem sektoru Avdiivka stvarajući opasnu situaciju za trenutnu liniju bojišnice koja ide prema jugu i vjerojatno će prisiliti ukrajincima da se povuku nekoliko kilometara."

Jednostavno 115 ukro brigada napustila pozicije, (Ocheretino) a 47. brigada izmorena, (po nekih inf. več bila odredena za dopunu) vračena na liniju koja pukla, pokušala nemoguče. I nije uspijela. Dio ove brigade još je kod Berdičija ako se ne varam.

https://twitter.com/distant_earth83/status/1782470161531834521

GP":Još jedna serija pozitivnih stvari stiže navečer. Ruske napadačke skupine ušle su u selo Novobakhmutovka, južno od Ocheretina. Neprijatelj povlači svoje jedinice iz Solovjeva."

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3174

slonic_tonic ::


U čemu je fora sa porukom na ovoj "bitkoin-bombi"? Kontam da je neka igra reči ali nikako da rastumačim ko je Satoši?

P.S. oko kačenja, verovatno im je tako lakše. Npr, i raketu AMRAAM prvo četiri "crnca" podignu kao balvan i pričvrste na nosač i tek onda montiraju krilca. Tako valjda izvegavaju i moguće oštećivanje pokretnih delova.

offline
  • Pridružio: 11 Apr 2005
  • Poruke: 130

Navodno je on osmislio Bitkoin.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1554 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 4 sakrivenih i 1514 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., aleksandarbl, aleksmajstor, amaterSRB, Apok, bladesu, DeerHunter, dekan.m, dule10savic, Hans Gajger, Lutvo_Redzepagic, Marko Marković, mercedesamg, Milos ZA, mrav pesadinac, nemkea71, nikoladim, ObelixSRB, robertino, rodoljub, Romibrat, sasakrajina, savaskytec, sevenino, Srky Boy, Srle993, stegonosa, tmanda323, uruk, Vatreni Zmaj, VJ, Vlada1389, VP6919, wizzardone, 79693