Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1112

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1856

Napisano: 01 Maj 2024 0:26

Пар стотина? Ја бих био одушевљен и да је пар десетина.

Dopuna: 01 Maj 2024 0:26

Мислим да се нисмо разумјели, мене занимају конкретно MIM-104B ракете.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

Brana01 ::Koliko to proizvode Bukova a koliko ih gube? Znaju li se neke cifre ili samo nagadjamo
pa evo ovako... samo za ilustraciju.
S-400 je puno veći sistem od Buka, ali za njega možemo bar otprilike izračunati tempo proizvodnje u mirnodopskom razdoblju, po javno dostupnim podacima.

dakle, prozvodi se od 2007, a na wiki navode da je broj četverostrukih lansera tj. TEL-ova u jedinicama 2019 bio 456. Onaj sitni izvoz neću računati.
dakle, proizvođeno je prosječno 38 lansera S-400 godišnje.
Ako se nastavilo proizvoditi istim tempom, moglo se od početka SVO proizvesti 83 lansera S-400, ali tempo se vjerojatno povećao, možda i za duplo, ako ne i više.
Dakle, možda je proizvedeno i 166 lansera u tom roku, samo to se sada više ne objavljuje.

A da li je izgubljeno 166 lansera S-400 od početka SVO?
nije, možda je par komada, svakako ispod 10. Eto ti računice, za S-400 se proizvodi 16 puta više nego što se uništi.
OK, tu su i radari i ostala vozila, ali uzmimo da je to sve išlo nekako proporcionalno.

Buk, Pancir, Tor se sigurno gube više, ali su i puno manje zahtjevni sistemi za prozivodnju, pa vjerujem da ih se također može proizvesti puno više nego što ih troše.



offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 69

Citat:
Мислим да се нисмо разумјели, мене занимају конкретно MIM-104B ракете.

Pa dobijali su ranije PAC-2 i PAC-3 rakete. Zašto bi sad bile dostavljene starije verzije?

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3195

https://twitter.com/Kalibrated_Maps/status/1785473462435266799

GP":Ruske snage su se probile kroz šumske plantaže i prisutne su iznad kanala u blizini Chasiv Yara."

Čini se, da su ipak prošli kanal. Što se tiče Leoparda i njega cijev, koja poravnana. Nije jedini, ima njih puno zarobljenih, pored toga sada je Leopard u "vlasnistvu" Rusije i može da radi sa njim šta oče. Vuče se i Abrams na paradu, bio snimak.

https://twitter.com/Majakovsk73/status/1785431852716544105

GP":Vuhledarska fronta: Rusi se upuštaju u sukobe s ukrajinskom zajednicom u prvim kućama Urozhaine, označeno rusko napredovanje........"


Kljuca se na puno pravcima, ruje ušli i u Urozhaine.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1023
  • Gde živiš: Beograd

+ Izveštaj


+ Izveštaj


+ Izveštaj


+ Izveštaj

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2024
  • Poruke: 41

Krvava Devetka ::strelac07 ::
Zar je moguce da neko jos uvek veruje, da se Ukrajinci jos od Majdana bilo sta pitaju u Ukrajini ? Mozda jedino za cenu krompira, a i to je diskutabilno


Moguce je, ja verujem.

-nisam istoricar ali valjda 30 godina proucavanja nesto znaci, neke stvari koej sam primetio:
Treba minimum 50 godina da se stvari pocnu realnije sagledavati, (sad da ne objasnjavam posto koliko sam skontao za 2 godine ovde svako lupa isto ko maxim po diviziji pa da ne gubim vreme).
Od vesti na tv-u jedino se metereolozi se uvek trude da budu iskreni i tacni (oni nemaju ni jednog razloga da budu neiskreni)

-ne mozes coveka tako lako naterati da radi ono sto on ne zeli, ni pod hipnozom (govorim iz iskustva) oni u tv show programu sto izigravaju kokoske i kokodacu, rade to je zele da kokodacu (i da budu gledani)

- prokleta mogucnost izbora uvek postoji, nekad na bolje cesto na losije, ali postoji...i kad ti neko stavi pistolj na celo uvek imas vise od jedne mogucnosti- pokusati razoruzati, podmititi, nagovoriti... itd
U slucaju Ukrajine mogli su se predati radije no da se bore- no nisu, na svim anketama vecina stanovnika je bila protiv dogovora, Zelenskom je obecana pomoc i tu ih je "zapad" izvarao, ali na kraju krajeva izvarali su ih svi ostali tokom istorije.

- Pogledaj zrtve gladomora (ne kazem da su samo Ukrajinci stradali) i gledaj zrtve u ratovima i revolucijama od pocetka 20 veka, i koliko godina su ziveli dobro u svo to vreme- od krize do krize, videli su od Poljaka da od EU ima koristi, i pozeleli su ljudi da i njima jednom svane.
Ja da sam Ukrajinac i dan danas bi bio protiv dogovora, bolje im je otici u Nemacku i ostaviti proklete njive iza sebe, ovaj rat jeste greska Ukrajinaca, ali jos veca greska Rusa.

- Pre 30-ak godina Bora Corba je obradio (fenomenalna pesma u orginalu) "Tamna je noc"
"Svi cekamo neke malo bolje dane
tamnaje noc zora nikako da svane"

Od tada smo napravili 2 koraka napred i 6 nazad. Spali smo na ispod 6.5 miliona
Kada brojka spadne negde ispod 4 miliona (ofrlj racunica), bit' ce kraj posto babe ne radjaju.
Jedini nacin da podignemo demografsku sliku, a da ne postanemo manjina, jeste da sveti Ilija pocne da dize mrtve iz grobova.
A mi cekamo da zapad propadne?!?

Kakvu to mogucnost izbora imaju Ukrajinci ? Videlo se odmah nakon pocetka pregovora sa Rusima kada je clan ukro delegacije likvidiran, koliku slobodu imaju ukrajinci.
Ako ti ja dovedem ljude o kojima imam sva saznanja i mogu da ih ucenjujem,ako ti ja finansiram drzavni aparat kreditima i kontrolom trzista (pristup EU) ,ubacim svoje ljude u drzavni aparat i kontrolisem medije,kakvu mogucnost izbora ti imas ?
Cuje li se razlicito misljenje u samoj Ukrajini od zvanicnog koje poziva na pregovore sa Rusima? Da li ti zaista verujes da u Ukrajini u ovom casu medju intelektualnom elitom i opozicijom nema onih koji bi ovaj rat odmah prekinuli, pa makar to znacilo gubitak trenutnih teritorija koje drze Rusi ? Nema slobode govora u Ukrajini,a voljeni zapad je uvek forsirao "slobodu" izjasnjavanja.
Onaj ko ti kontrolise kompletne finansije,isplatu licnih dohodaka, penzija i izvoz robe ,taj se jedini pita. Jos nismo culi da je sa zapada dosao predlog da se sedne za stol s aRusima i pregovara,a tebi ako je potrebno pedeset godina da realno sagledas situaciju aferim
Identicna situacija je i kod nas u Srbiji.Da mi vodimo politiku kakvu zapad ne podrzava,udavili bi nas ekonomski u roku tri meseca.To sto se mi kao nesto borimo protiv raznih rezolucija ,prijema Kosova u medj. odrganizacije,..to nam je sve dopusteno. toliko o mogucnosti izbora sve dok nam EU daje trziste i pristup fondovima

offline
  • Pridružio: 01 Mar 2022
  • Poruke: 98

Obuka - operatora ili prašinara?
twitter.com/clashreport/status/1785317540958249416

offline
  • Pridružio: 29 Maj 2022
  • Poruke: 39

t.me/intelslava/58660
18+

Kakva je ovo klaonica strasno. Mislim da prema ovom možemo zaključiti zašto ukri imaju veće gubitke. Mislim da su ovu leposadku preorali sa svim i svačim i onda sa malim snagama i malim gubicima samo dovršili posao.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 1023
  • Gde živiš: Beograd

Ova "seča" deluje jezivo izbliza. Šumki pojas strave i užasa, ovde mrtvih ima zaista mnogo...I izgleda kao da su svi stradali u istom trenutku. Ako nije artiljerija, moguće da je ovo posledica dejstva klaster municije što smo gledali dosta ranije, ali baš je mnogo posečenih krupnih stabala. Ili je u pitanju ono dejstvo fab-ovima u poravnanju sa 3 komada, možda. Još mi samo na pamet pada nrz s-5, najmanje verovatno, ovakva gustina pogodaka bi bila samo u slučaju da je letelica nadletela područje.

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 653

оff je , moderacija neka brise ako smatra da mu nikako nema mjesta, ali je oko korupcije i nekih drugih holivudskih predstava o stvarnosti uopste, a pogotovo americke vojske:

https://twitter.com/simpatico771/status/1785384899.....Q&s=19

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 840 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 8 sakrivenih i 790 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., airsuba, ajo baba, Alibaba1981, Apok, babaroga, bestguarder, cavatina, comi_pfc, darcaud, dekan.m, Denaya, Dimitrise93, Djokkinen, famoso, filiphr, grunff2, hyla, ivan1973, kybonacci, ljuba, Lutvo_Redzepagic, nick79, Nikola00, nikoladim, panzerwaffe, pein, RJ, Rogonos, S1Mk3, sasakrajina, Srle993, theNedjeljko, tmanda323, tubular, Tvrtko I, virked, Zoca, šumar bk2, Čivi, 223223