Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1128

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 52

ikan ::
Mislio sam na običan narod.
Recimo skupljaju pare da kupe pancire, čizme.... kao što smo videli kod Rusa da skupe pa im kupe dronove, radio uređaje...
Imaju li to Ameri, Briti, Franci, Nemci... ja nisam to čuo.
Nemamo ni mi ko Rusi. Ali mi imamo direktno na ruke od seljaka flašu rakije ili da prase, pozove na ručak...

Secam se izvestaja iz lokalnih medija (britanskih) da su u Velikoj Britaniji ljudi skupljali priloge za kupovinu opreme britanskih vojnika za vreme druge agresije na Irak (mozda je bio u pitanju Afganistan, nisam 100% siguran). Mozda Devetka moze vise da kaze o tome posto zivi tamo.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25764
  • Gde živiš: I ja se pitam...

ikan ::+ Sirius

Mislio sam na običan narod.
Recimo skupljaju pare da kupe pancire, čizme.... kao što smo videli kod Rusa da skupe pa im kupe dronove, radio uređaje...
Imaju li to Ameri, Briti, Franci, Nemci... ja nisam to čuo.
Nemamo ni mi ko Rusi. Ali mi imamo direktno na ruke od seljaka flašu rakije ili da prase, pozove na ručak...



Сад сам те боље разумео. Обичном народу не можеш ништа да спречиш. Увек је било за војску. Проради у човеку тада много тога. Ја сам (да не буде ја-па-ја, али је стварно тако било), као припадник ПЈМ 1981. године породиљки Шиптарки дао крв и нисам био једини. Нас петорица смо сели у ''кеца'' и отишли у њихов дом здравља. Ни секунде се нисмо двоумили, без обзира на то шта смо све тамо видели и доживели. То дете сада има 43 године. Можда му је мајка рекла да је захваљујући српским милиционарима дошао на свет. Ето, и то је живот. А да сам ово написао у неком сценарију, сви би рекли - ''претерујеш, патетичан си''. Ziveli

ПС
Имаш у филму ''Марш на Дрину'' секвенцу како на Убу људи износе понуде пред војску. Засновано је на истинитим догађајима.



offline
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 2128

Ne bi oni koji su iskusili taj period, tada je bilo drugacije. Uceni smo da postujemo policiju (milicajce jelte) i postojala je jos uvek drustvena odgovornost kao i zajednica. Ja se dobro secam kratkog perioda koji sam zakacio kao detence. Dva sveta u odnosu na ovo danas...

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3067
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Citat:
Macron named two conditions for sending the French military to Ukraine: a Russian breakthrough at the front and a request from Kiev
If the Russians had broken through the front line, if there had been a request from Ukraine (which is not the case today), we would legally have to ask ourselves this question,” the French president said in an interview with The Economist.


Добили смо модус операнди за улазак (не)НАТО у Украјину.
https://t.me/intelslava/58816?single

offline
  • Pridružio: 13 Mar 2022
  • Poruke: 298

fantom_S ::Citat:
Macron named two conditions for sending the French military to Ukraine: a Russian breakthrough at the front and a request from Kiev
If the Russians had broken through the front line, if there had been a request from Ukraine (which is not the case today), we would legally have to ask ourselves this question,” the French president said in an interview with The Economist.


Добили смо модус операнди за улазак (не)НАТО у Украјину.
https://t.me/intelslava/58816?single

Prepisano iz Ruske intervencije u Siriji, s tim da je tamo u pitanju bila neka varijanta gradjanskog rata, a ovde izmedju dve zemlje.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2022
  • Poruke: 26

Samo se postavlja pitanje legitimiteta trenutne vlasti u Ukrajini i da li taj poziv Francuskoj za intervenciju pije vodu kod francuskog naroda.
Za razliku od Zelenskog,Asad je legitiman predsednik.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3558

Sumadija34 ::Samo se postavlja pitanje legitimiteta trenutne vlasti u Ukrajini i da li taj poziv Francuskoj za intervenciju pije vodu kod francuskog naroda.
Za razliku od Zelenskog,Asad je legitiman predsednik.

Ниђе везе. Нити ће ико питати француски народ. Једино што је битно је да ли би Руси то дозволили.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2022
  • Poruke: 26

Sizifovski se trude ako je ikako moguce da nađu bar neku pravnu osnovu da uđu.Da mogu da se brane nekom legitimnoscu.Sila je sila ali ipak ne skodi.Rusija ako dopusti njihovo setanje po Ukrajini onda neka se spremi za ozbiljne napade po dubini teritorije.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2393

Napisano: 02 Maj 2024 20:04

Gargantua ::Opet u međuvremenu, prvi voz je krenuo obnovljenom prugom od Marijupolja za Volnovahu. Za početak teretni i vagonom labudicom ispred lokomotive za svaki slučaj

https://t.me/intelslava/58841


Електричка (локални путнички воз) иде од Мариупоља до Волновахе брат брату већ годину ипо дана. У овој вести је значајно то што теретни воз иде од луке Мариупољ и превози војну опрему која допремљена бродом до ње. Дакле, овде је кључна лука, а не пруга.

Dopuna: 02 Maj 2024 20:12

kybonacci ::^


Ова приложена мапа нема две благе са стањем на терену. Наранџасто обележено је стање пре рата. Фали пруга Керч - Џанкој, која није уцртана на мапи. Овде је уцртана гомила неких имагинарних нових пруга. За стварно стање које се колико толико ажурира постоји: https://www.openrailwaymap.org/.

Оно што Руси ужурбано праве (можда су већ и завршили, не зна се) је деоница Карбидни - Кичиксу (види се и на Сентинелу јако добро) како би пругу Таганрог - Јасиновата спојили са пругом Мариупољ - Волноваха (види се изолован део на мапи). Након тога је у плану да се ради деоница Мариупољ - Тројани (северно од Бердјанска), а после тога да се одатле продужава ка Мелитопољу. Постоји правац који иде од Волновахе ка Мелитопољу северније, али мислим да је он превише изложен фронту и зато се иде у изградњу пруге уз Азовско море. Но не иде то све тако брзо као што се представља.

offline
  • Pridružio: 02 Maj 2024
  • Poruke: 1

Sirius ::Драге колеге, форумаши, немојте сад само да се уобразите... Wink
Похвалио нас је, а посебно двојицу истакао, човек који је завршио четири факултета, две магистратуре и три доктората. Лепо је кад вас неко, с оваквим референцама, запази и похвали.
ПС
Коју двојицу, откријте сами... Ziveli

youtube.com/watch?v=_VfDqTDv1KM

sedamnaesti minut...


Поштовани пратим већ дуго Ваш блог и препоручио сам га и у овој емисији као вероватно најбољи те врсте везано за конфликт у Украјини који пратим. Утиска сам да је ово квалитетан форум са одличним анализама и стручним вођењем администратора као и углавном драгоценим прилозима који се овде дају.

Nemkea 71
Сириус, г. Петровић лапрда глупости.
Њемачка у другом свјетском рату није могла да се преведе на "ратну производњу"??
Руси нису заузели Северск, јер нису заузели Соледар??

За Вас нисте разумели или изокренули сте у сваком случају оно што сам говорио на ту тему у емисији. Навео сам да је СССР толико великих капацитета привреде, да када је прешао на ратну производњу нацистичка Немачка иако је контролисала највећи део Европе, није могла да прати совјетску ратну привреду (наравно да сам сматрао да је и Немачка у ратној привреди).
Друго Nemkea 71 зашто сматрате да је глупост што сматрам да је руска страна у отежаним околностима да сада заузме избочину Северска пошто су Украјинци заузели у септембру-октобру 2022. источни део Харковске области, између осталог стратешки важан Изјум, плус су заузели и важан Красни Лиман. На тај начин су растеретили притисак на украјински део Донбаса, посебно Северск. Пробијањем друге утврђене линије одбране у Донбасу пролећа 2023. Руси су поправили своју ситуацију заузимањем Соледара и Бахмута, али остаје Северск као избочина, која се као што сам навео лакше држи, јер Украјинци држе простор северније Јампол, Јампулку и нарочито Красни Лиман и Изјум. Обрнуто, када су Руси и држали до септембра 2022. Изјум и Красни Лиман и притискали Севереск геостратешки са севера, Украјинцима је било лакше да га одрже јер су тада са југа држали Соледарску област и доле јужније Бахмутску. То је све врло једноставно и логично. Имам утисак да сте случајно или намерно изврнули или нисте разумели шта сам говорио да би напистали "да лапрдам глупости". Но рецимо да се нисмо разумели, хвала Денаји, Сиријусу који су то џентлменски заокружили, да сам наводно имао "замор материјала" било им је вероватно непријатно да врше свакако проверу да ли сам то баш тако рекао као што тврдите Немкеа 71 (а види се да нисам). Свакако сам се делом улоговао да појасним о чему се ради, па надаље пратим и учим од војних лица (нисам војно лице) многе ствари овде. Свакако и ја грешим, али овде се ради најбоље речено да ме колега Немкеа 71 није разумео шта сам говорио у вези тога у емисији на Балкан инфо. Иначе слажем се са Сиријусом да грешим, направим од два сата емисије обично најмање лапсус два, али то су лапсуси. Приметио сам да НАТо лобисти никада не греше, они свесно раде свој посао, само што им ситуација на терену оповргава и моју основну тезу везано за сукоб у Украјини, "да је Русија која је концептом Украјина-АнтиРусија изазвана за сукоб, несразмерно јача и да ће добити сукоб и поново историјски припојити макар део рускојезичког Југоистока", те покушати натерати остатак Украјине да буде ван НАТО, иако је реално да НАТО подржава Украјину, тачније од њих инсталиран марионетски режим у Кијеву од фебруара 2014, али неће доћи до директне војне конфротације Русија - НАТо јер би то угрозило опстанак Планете и не би било победника. Како се то остварује онда нам се импутира да "лапрдамо и лупамо глупости", али се све више чини да ће у коначници баш тако бити. То ће убрзати прелазак светског поретка на мултиполарни. Видећемо да ли ће ова генерална хипотеза коју сам ставио у више књига које се баве ратом у Украјини (две су објављене 2022. Драган Петровић "Украјинска криза и украјинско -руски конфликт 2019-2022" издавач Институт за међунаордну политику и привреду, и 2023 "Украјински гордијев чвор", издавач Мали немо) две се припремају ове године, издржати тест времена. Иначе обавештавам пратиоце овог одличног форума да управо излазе из штампе две књиге на тему рата у Украјини, које сам имао задовољство да рецензирам и напишем предговоре. Прва је пуковника Стевице Карапанџина "Рат у Украјини" и друга пуковника Звездана Опачића "Армагендон". Наравно многе ствари ту између редова не можемо знати, али се ово чини најреалнијим исходом.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 813 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 8 sakrivenih i 762 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, Alexandar-1973, antonije64, Arahne, Asparagus, babaroga, ccoogg123, darios, Dorcolac, ikan, ivan1973, JOntra, Karla, Kibice, Kriglord, Kubovac, mikrimaus, MilosKop, mrav pesadinac, MrNo, mrvica78, nikoli_ca, oldtimer, opt1, Parker, pein, pera bager, proka89, rovac, ruger357, S1Mk3, ss10, stegonosa, suton, TheBeastOfMG, tmanda323, Trpe Grozni, vathra, Vatreni Zmaj, VJ, vladaa012, VP6919, Čivi