Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1156

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 99

@devetka

Čist kopijum. Aljkavo razbacan ERO na tenkovima znači malu pokrivenost, debeli piloti znači loša kondicija, što za sobom povlači loše letne performanse itd itd. To što ovde neki svaku rusku budalaštinu i javašluk proglašavaju za božje čudo, to je do njih.
Koncepcija?
Pa tu je stanje tek katastrofa. Sve ovo gore pobrojano može relativno brzo i lako da se ispravi samo ako ima volje. Kod njih je problem što im ,, dno na vrhu stoji``. Pa tako prave nove avione i kače na njih buriće (M54) i NRZ. Što nisu u stanju da jednu klasu brodova izrade serijski, već menjaju TTZ dok traje proizvodnja. Što umesto da su Bumerang i T15 napravili u par hiljada komada po ugledu na Patriju i Namer, oni prave jebene amfibije pa ih danas prepravljau jer im je konačno svanulo da je sovjetski koncept rata potpuni promašaj. O dronovima neću, o tome je već pisano milion puta.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 12 Mar 2009
  • Poruke: 69
  • Gde živiš: Zemun

Kad sam već počeo da gnjavim. Taj tenk kornjača me podsetio na čuveni korejanski brod kornjaču iz šesnaestog veka koji je bukvalno spasao Koreju od japanske invazije. Pobedio je u desetini pomorskih bitaka bez gubitaka. Nikad ga niko nije koristio ni pre, ni posle toga. Ko zna? Možda je on poslužio
ruskom "Majstor Canetu" kao inspiracija.



offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25784
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Krvava Devetka

Citat:Rusija je prodavala vecinu gasa Evropi, i nisu ni Rusi sumanuti pa da nisu racunali da ce ostati bez ovog prihoda i pripremili su se za to (kako su znali i umeli), samim tim cinjenica da gaspom gubi novac celo vreme nije niti iznenadjuca niti sokirajuca ni za Ruse ni za ikog drugog.
Ne vidim sta sam tu netacno prenesao?


Ниси ти у питању. Ти си тачно пренео, а ја сам прецизирао. У ратној привреди се не рачунају губици као у мирнодопској. Потпуно сам сагласан у том смилу - постоји ратна економија која није новост ни изненађење. Свака држава, па и руска, има разрађене планове ратне економије, где се више не рачуна мирнодопским књиговодством.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2321

Ne vidim sta je cudno u tome sto je gazprom prijavio gubitak.
Evropa im je bila najbolji platisa i najveci korisnik. Sada to nemaju. Kinezi i indijci kupuju, ali su pritegli ruse oko cena, pa im moraju davati jeftinije. Veliki gasovodi jos nisu zavrseni pa da se nadomesti kolicinski sto je bilo planirano za europu. Dalje, indijci su trazili da se placa u njihovoj valuti, a ona je za menjanje problematicna, pa rusi sede na par milijardi rupja sa kojima ne znaju sta ce (zato idu neki pregovori im sad indijci grade neke brodove za te pare). Gledajuci sa strane, mislim da su energetski gledano indijci i kinezi najveci dobitnici ovoga sukoba.

Dakle, prodaju manje i po nesto manjim cenama nego ranije.

A taj gubitak koji je gazprom objavio je po meni nastao zato sto su dosta para morali da uplate u budzet. Ipak je rusija u ratu u pare su drzavi itekako potrebne.

Rusija je u ratu, ma kako se on zvao, a rat jede pare to svi znamo.

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1218

simazr ::Znaju i Ameri da improvizuju kada zagusti. U urbanim borbama u Iraku su marinci pakovali svakojake kombinacije da sačuvaju glavu. Od kamiona sa vrećama peska pa do varenja metalnih ploća na Hamere. Ne bi se postidela ni Bosna devedesetih nekih kombinacija. Nije baš za snn ali jbg.
Improvizacije na liniji fronta su uvek postojale. U bitki za Normandiju 44. saveznici su imali sličan problem kao Rusi u Ukrajini sa šumskim pojasevima oko livada gde su Nemci pravili zasede, a tenkovi su morali da uspore i da se propnu da bi ih prošli i tada su bili najranjiviji. Neki njihov "majstor Cane" se setio da zavari delove nemačkih metalnih protivtenkovskih prepreka sa obale na prednji deo tenka. Tako da su tenkovi sami sebi krčili put kroz čuveni "bokaž". Kada počne da se gine zaboravi se na parade.


Improvizacija jeste pravi termin, daleko adekvatniji od inovacije.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 749
  • Gde živiš: United Kingdom

bojanM84 ::@devetka

Čist kopijum.


To je pokusaj da se ne neki nacin minimiziraju gubitci, i to je sasvim prirodno i to bi uradio svaki covek/jedinica/armija. Ukrajincima je jos gore.
Sto se Amerikanaca tice- i oni su radili sve i svasta u raznim sukobima- posle vijetnamskog rata oni nisu imali neki sukob da im je bilo potrebno raditi takve stvari jer oni su poznati po "overkill" strategiji. Tj kad idu u rat uvek izracunaju da budu 5 puta jaci i dovedu sve moguce saveznike.
U prvom zalivskom ratu su vec imali planove za zauzimanje Bagdada, ali su znali da bi to previse kostalo pa su im unistili koliko su mogli tehnike i cekali... Jer su znali da vreme radi za njih- njihova tehnologija napreduje, a Iracani zaostaju. Kad je njihova tehnologija bila dovoljno superiorna- uleteli su i razbucali su Iracane.
Ovo ujedno objasnjava zasto Ukrajincima ne odgovara mir, ako to ne ukljucuje da postanu dio NATO-a, jer bi ih Rusi cekali pogodan trenutak i onda ih razbucali. Ovo je jedan od razloga za unistavanje infrastrukture- da se Ukrajinci sto teze oporavljaju.
JOntra ::

Improvizacija jeste pravi termin, daleko adekvatniji od inovacije.

I improvizacija jeste inovacija.

Reč „inovacija“ potiče od latinske imenice innovatio, izvedene od glagola innovare, uvesti [nešto] novo.

Inovacije pokrecu svet, a ne novac- novac je samo jedinica za merenje/merilo i sam po sebi nema nikakvu vrednost- vrednost je u onome sto predstavlja. Zato stampanje novca samo po sebi nije nista lose.

online
  • Pridružio: 12 Mar 2009
  • Poruke: 69
  • Gde živiš: Zemun

JOntra
mnoge potvrđene improvizacije završe kao inovacije

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32886

Ni rusi ne ostaju dužni u Harkovskoj obl pogođen ukro kamp za obuku
https://twitter.com/narrative_hole/status/1787016075487707274

Poruka ukrajinskog vojnika majci
https://twitter.com/MyLordBebo/status/1787053202363293834

Ukri uništili most u Volčansku Harkovska obl
https://twitter.com/MyLordBebo/status/1787063026891243911

Uskršnja poruka Vladimira Zelenskog
https://twitter.com/MyLordBebo/status/1787047702707982503

Tužna slika današnje Okrain

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3077
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Citat:Ако дозвољаваш - прецизирао бих мало ову реченицу. Не губе они новац, већ не зарађују онолико колико су планирали. Губитак је посебна књиговодствена ставка.


Није Сиријус пратио на часу, Гаспром је објавио фин.резултат за 2023.г и пријавио губитак од скоро 7 милијарди долара, након тога је услиједио и пад акција на московској берзи од око4% јер се ипак очекивао танак профит. Проблем је наравно гасни сектор и губитак европског тржишта, нешто што се не може премостити тако лако јер капацитета ка истоку нема довољно и не могу се изградити брзо.

offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 82

@Sirius
Citat:
To su oni rekli. S obzirom na to šta se sve govori u ovoj SVO, ruska industrija odavno ne postoji, ne deli plate, itd. Ako je i od OSINTA, mnogo je.

Strana 9 Gaspromove prezentacije. Iznosi su u rubljama.

Ceo izveštaj je ovde:
gazprom.com/investors/
Kolega Sirijuse, Gasprom je državna kompanija koja ni u najbolje vreme nije bila najbolje vođena i dosta je tu novca prolazilo kroz prste. Posedovao sam njihove ADR akcije, listirane na NYC berzi nekoliko godina pa sam pratio celu situaciju. Dosta je kompanija korišćena kao zlatna guska a i da zapusava tuđe rupe, a takođe i za neke manje legalne radnje.
To je sve funkcionisalo dok je posao sa Evropom radio. Za ljude koji ne znaju, Gasprom ima monopol na izvoz gasa iz Rusije preko gasovoda. Recimo Novatek se specijalizovao za gradnju LNG terminala i zaista tu ima dosta uspeha i odlično je vođena kompanija. Sad će morati da dođe do smanjenja troškova dok se ne rascisti situacija sa Evropom i dok ne reše povoljno pregovore sa Kinom.
Ovaj moj post shvatite kao dobronameran sa željom da se pruži kvalitetna i tačna informacija na forumu.
I naravno Hristos Voskrese, za sve koji slave.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 708 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 8 sakrivenih i 655 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Apok, babaroga, bobomicek, Bobrock1, bojankrstc, Brana01, BSD, ccoogg123, cenejac111, comi_pfc, darios, darkangel, Denaya, dika69, Dorcolac, DPera, Excalibur13, Frunze, GandorCC, GenZee, hologram, Karla, kolle.the.kid, Kubovac, kybonacci, operniki, Panter, pein, prle122, Raso75, rovac, savaskytec, simazr, Srki94, ss10, stegonosa, suton, versus, Vlada78, wolf431, |_MeD_|, 125