Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1176

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 196

Нормалног човека би требало да забрине да се ескалација, укључујући и нуклерну, померила за пар степеница. Писали смо овде (да не гуглам по старој теми) шта су рекли Караганов, Пањина и др. Ту је и текст Д.Трењина (он му дође један ниво испод и вероватно му је посао да разради за медије оно што Караганов и др. зацртају): "Време је за нуклеарно подсећање Запада". Караганов (почасни председник Савета за спољну политику) је опет у медијима за широке масе, ево интервјуа за dzen.ru (Аргументы недели) преведеног на српски. Издвојио сам делове који ми се чине битни, неке реченице подебљао и сл. а кога занима. цео текст је на овом линку. Поред приче о нуклеарној ескалацији, вероватно ће колегама бити занимљив разговор о различитим мишљењима међу руским стратезима који је циљ СВО, унутрашњим противречностима у Русији, намигивању Британији да није у првом реду циљева, очигледно гађајући меки трбух Запада као нпр. Румунију, итд.
----------------

С. Караганов: Запад почиње да схвата шта може да прокоцка
[...] Наравно да смо за преговоре. Али морамо јасно да дефинишемо њихове услове и циљеве. За сада их још увек нисмо идентификовали. По мом мишљењу, то је:
Пре свега, повратак војних структура НАТО на границе из 1997. године,
Исплата репарација Русији за економску штету коју су нам нанели,
Демилитаризација читаве територије Украјине.

Питање: У европским круговима, након неуспеха прошлогодишње украјинске офанзиве, почело је да се преговара о замрзавању конфликта („да, Крим је ваш, хајде да станемо” [...] Шта се из тога може извући?
– Из тога се може извући пораз уместо победе, коју добијамо великим трудом народа и десетинама хиљада живота наших дивних момака који су погинули тамо. Стога, то не треба чинити ни под којим условима. Друга је ствар што можете маневрисати и разговарати. [...]Потребно је схватити да се ми боримо у Украјини, али не са Украјином. Ми смо у рату са Западом. И преговори могу да се воде са Западом, под условом његове предаје или повлачења. У супротном губимо. У дуготрајном сукобу, попут овог, страна која има већи демографски и економски потенцијал побеђује. За сада одлично радимо и побеђујемо на кратке стазе. Још годину или две. Али не можемо да наставимо даље од тога. Из тог разлога заговарам већи акценат на нуклеарно одвраћање. Без тога, талас сукоба у свету је неизбежан, што ће довести до трећег светског рата.

Питање: Зашто наше руководство још увек није објаснило шта је крајњи циљ онога што се дешава?
– Већ сам навео те циљеве. Мислим да је грешка што их не саопштавамо гласно. Тактичке мете попут Часовог Јара морају бити назначене, јер наши момци гину у биткама за њих. Али такође се води и мање видљив рат: рат на економском фронту, рат за умове и тежње грађана, рат за уништење воље и спремности Запада да се бори са нама. И то је главно. [...] Мислим да је била грешка што смо крили стратешке уместо тактичке циљеве. Води се унутрашња дискусија и постоји неколико опција. Међу мојим колегама, читава лева обала Дњепра и југ Украјине називају се таквим циљевима. Наравно, то укључује Одесу и Николајев. Војне операције не могу се зауставити док ови циљеви не буду остварени. Постоје спорења око делова десне обале и Кијева. Већина мојих колега сматра да нам уопште не требају централна и западна Украјина, које су назадне и ментално и технолошки [...] Али у сваком случају, пре него што се упустимо у стварање ових интересних зона, најпре морамо да сломимо вољу Запада да подржава рат и да му предочимо да ће даља подршка рату имати несносну цену. Нажалост, још увек нисмо учинили то.

Овај рат наноси нешто губитака делу западне буржоазије, али је у принципу и даље од користи Западу. [...] Лавовски део онога што алоцирају „за подршку Украјини” заправо се слива директно у америчку економију. Морамо да остваримо ситуацију у којој ће америчка „дубока држава”, њихове унутрашње елите, схватити да је ово престало да буде корисно за њих, и почело да им генерише губитке или чак да угрожава њихове директне виталне интересе. У овом тренутку побеђујемо у рату против Украјине, унутар Украјине. Али не и против Запада [...] феномен стратешког паразитизма, посебно у Европи. Били су уверени да их рат не угрожава. Једини начин да се разувере јесте демонстрација спремности да се употреби нуклеарно оружје. Нуклеарна ескалација има више нивоа. Ни у ком случају не желим нуклеарни удар, мада ће он можда бити апсолутно неопходан. Са војне тачке гледишта, употреба нуклеарног оружја даје потпуне предности. Сломиће вољу Европе за пружањем отпора. Но, то је монструозна морална мрља за нас. [...] Десетине хиљада европских цивила убијених у нуклеарном пламену за нас би представљало ужасан шок. Али можда ће настати ситуација у којој ћемо морати то да учинимо. Најпре, како би се отрезнили Европљани и Американци. И друго, како би се спречило да свет склизне у светски рат.

Питање: Значи постоји варијанта нашег нуклеарног удара по Украјини?
– Та опција постоји. Али уколико не променимо своју нуклеарну доктрину, онда је употреба нуклеарног оружја НАТО могућа у Белорусији, што је категорички неприхватљиво за нас. Стога, морамо хитно да променимо нашу превазиђену, идеалистичку доктрину употребе нуклеарки, засновану на принципима и постулатима. Исто тако, морамо и да променимо размештај наших оружаних снага. Неке мере се предузимају овим поводом. [...] Али већ смо разместили нуклеарно оружје на белоруску територију. И оно се мора употребити много пре те смртне претње.

[...] Ово је ужасан избор. Али уколико борбу није могуће избећи, циљеви су јасни. Исправно сте навели Пољску и Немачку. Следеће на реду су балтичке земље и Румунија.

Питање: Зашто Румунија?
– Зато што главни токови војних испорука за Украјину туда пролазе. Осим тога, тамо постоје базе са залихама. Како то Американци кажу: „Ништа лично, само бизнис”.

Питање: А Велика Британија?
– То је циљ другог удара. Или чак трећег. Они нам нису војна претња. Они су само по навици огавни (аутор у оригиналу користи алузију на руску фразу из викторијанске епохе „Англичанка гадит”, која у буквалном преводу значи „Енглескиња сере”, што се односило на русофобну политику британске империје краљице Викторије, прим. прев.), то је све.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Kibice 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2020
  • Poruke: 593

Kadirov : Rusija bi trebalo da preuzme Odesu i Harkov kasnije ovog meseca
https://t.me/sputniksrbija/83819



offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 196

Kibice ::Kadirov : Rusija bi trebalo da preuzme Odesu i Harkov kasnije ovog meseca t.me/sputniksrbija/83819Значи и Кадиров је овде на форуму, па је видео ону листу места за месец мај која ће да падну у руске руке а коју је поставио Srle993.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 737
  • Gde živiš: United Kingdom

Tesko da ce Rusi zauzeti i Casiv Jar u maju, nema nikakvog smisla pricati o Odesi i Harkovu i o armiji N koja je jos uvek vise spekulativna nego realnost.

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1180

Јел је ово још један Абрамс или је ипак Леопард? Citat:Кадры уничтожения M1A1SA Abrams ВСУ прилетом в корму FPV-дрона отряда СпН «Вега». https://t.me/milinfolive/121690

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3070
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Погинуо неки Укро олимпијац , има везе са клубом из Сплита па један познаник каже

"Čuli smo se posljednji put prije mjesec dana. Pisao mi je da je stanje katastrofalno, da su na izmaku snaga svi. Stalno su ih mijenjali, premještali s jednog bojišta na drugo. Dali bi im mjesec dana kući da se malo odmore, a onda natrag u borbu."

https://sportske.jutarnji.hr/sn/sport-mix/ostali-s.....i-15458103

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2394

Napisano: 07 Maj 2024 13:23

Krvava Devetka ::Pre nekog vremena sam pisao da je u toku nekakva diploatska ofanziva, i da se izjava Stoltenberga moze protumaciti kao poziv na pregovore, i da je Ukrajina u NATO-u jedan od uslova koji oni zahtevaju, i da se sad ceka odgovor Rusa- ako prihvatimo ovu tezu onda poternica za Zelenskim (i ostalima) i vezbe s nuklearnim naoruzanjem se mogu protumaciti kao jasan odgovor Rusije, otprilike- pregovora nece biti s uzurpatorima, Ukrajina je nasa.

Захтевају Украјину у НАТО? Laughing Laughing Laughing

Dopuna: 07 Maj 2024 13:26

Krvava Devetka ::Tesko da ce Rusi zauzeti i Casiv Jar u maju, nema nikakvog smisla pricati o Odesi i Harkovu i o armiji N koja je jos uvek vise spekulativna nego realnost.

Подесите часивнике, одбријивање почиње за заузимање икс града. Досадили сте више богу и народу са лицитирањем око заузимања већих градова. Не знам како до сад нисте схватили да је то секундардно у овом рату...

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2763

🔴 Руска војска је започела операцију ослобађања села Калиново, североисточно од Архангелска.

https://t.me/geromanat/26065

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 438

Imam prijedlog za moderatore, da razmisle o ukidanju zabrane spominjanja nuklearnog oružja na forumu.
Znam da ima puno usijanih glava koje istresu misli i bub enter, bez da pročitaju bar još jednom i da bi tu svašta bilo, ali isto tako ne možemo ne primijetiti neke aktivnosti u zadnje vrijeme koje nameću da i o tome komentiramo i izmjenjujemo mišljenje, jer je to realnost trenutka.
Postoje doktrine, kada se nešto radi i kada se ne radi, ovo je vojni forum i u skladu s tim pravilima mislim da ne trebamo mi biti veći pape od Pape i ustezati se od nečega o čemu svi pričaju.

Naravno moderatori su tu da počiste sve koji pretjeraju pa im prsti polete po tipkovnici brže no što bi trebalo.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

@Leonov, u pravu si.
i nuklearno oružje je božje stvorenje pod svodom nebeskim i treba ga moći spomenuti.
jedino, trebalo bi razlikovati napaljeno i racionalno spominjanje nuklearnog oružja.

kad si me već podsjetio, ovo objavljujem kao perfektan primjer nuklearne napaljenosti.

ovaj retardirani Pierce Morgan jednostavno po svaku cijenu želi čuti rečenicu "Zapad će upotrijebiti nuklearno oružje" i pokušava je dobrih 25 minuta na sve moguće načine, direktno, zaobilazno, iz zasjede i pomoću trikova izmamiti iz prof. Mersheimera.

kako je Mersheimer ipak vrlo racionalan tip, nezadovoljni Pierce ostaje bez nuklearnog zadovoljenja.

pogledajte, nasmijat ćete se dobro, evo i sekundu sam vam namjestio:
https://www.youtube.com/watch?v=vlLubLH5QfE&t=.....Uncensored

zapravo, glavna pouka ovog videa nije smijeh, nego da se shvati koja je svijest Zapada o njihovoj vojnoj svemoći i moralnoj neupitnosti. Nije tu Pierce ništa posebno, to dolazi iz naroda, od stotina godina "izuzetnosti".

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 735 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 9 sakrivenih i 680 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, anta, babaroga, Bobrock1, Brana01, bufanje, cavatina, chichabg, DavidA, Dimitrije Paunovic, Dogma21, Dorcolac, Excalibur13, Grah0, HrcAk47, ivan1973, Karla, kikisp, KRCO95, kunktator, mb1213, mercedesamg, Mixelotti, NoOneEver Dreams, novator, Parker, procesor, Profica, robertino, royst33, Shilok, Singidunumac, Srle993, ss10, Stanlio, TBF1D, tmanda323, Tvrtko I, Webb, wolf431, Zimbabwe, zzapNDjuric99, |_MeD_|, 125