Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1144

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Pridružio: 05 Mar 2016
  • Poruke: 41

Овај видео приказује значење израза "тешке борбе".

t.me/razved_dozor/6406



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2758

❗️ Купјански правац
Насеље Котљаровка је ослободила руска војска 🇷🇺

🔴 Ову информацију смо дали јуче увече . Видео са лица места потврђен је данас

https://t.me/rezervsvo/55401

Koliko vidim na Njubarinom snimku i Kislovka je pred kraj ili je vec uzeta.



offline
  • Pridružio: 19 Sep 2018
  • Poruke: 363

https://t.me/razved_dozor/6408
Чиме је ово погођен Ирис?

offline
  • Pridružio: 17 Avg 2012
  • Poruke: 1278
  • Gde živiš: Šid, Srbija

Sa dve X-35

offline
  • Webb 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 703

po snimcima koji izlaze ovih dana imam osecaj da se nikad vise nije ginulo sa obe strane.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 991
  • Gde živiš: Beograd

Još jedna potvrda:

Citat:Руска војска је ослободила Котљаровку.


https://t.me/jnb_news/48064

Takođe potvrda linija kod Očeretrina


------------------------------------------

ZELENSKI na poternici:


Citat:
▪️У Русији је покренут кривични поступак против председника Украјине.
▪️Министарство унутрашњих послова Русије ставило је Зеленског на потерницу по Кривичном законику


https://t.me/CyberspecNews/52248
https://t.me/jnb_news

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8548
  • Gde živiš: pecina stroga

pein ::
Ja ću na Bobrokov post o povlačenju da se nadovežem videom koji to potvrđuje a usput nemilosrdno radi ruska arta po ukrima.
https://t.me/boris_rozhin/122388


Dok je bog jos po zemlji hodao, a ja mladjan sluzio JNA, nas su na pjesadijskoj obuci satirali vjezbom gdje baterija marisuje (pjeske) u koloni, i onda neki podoficir drekne "Artiljerija zdesna", i onda svi trkom dvjesta metara lijevo. To su nam radili bar jednom nedjeljno, nekad i par puta dnevno.

Ideja je da kad te nadje prvo artiljerijsko zrno na marsu, to zrno je prvi hitac iz osnovnog orudja, i (u teoriji) onda idu popravke prije plotuna. Tako da kolona ima jedno pola minuta da pokusa brzo da promjeni poziciju za par stotina metara u kontra smjeru, i tako smanji gubitke.

Ovdje vidim kad je pala prva, kolona se nesto uzmuvala, ali ocigledno nema komande. Nit je kolona promjenila pravac kretanja, nit su zalegli.

Ili su neobuceni, ili NATO ne primjenjuje taj stari JNA fazon.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2667
  • Gde živiš: Beograd

Webb ::po snimcima koji izlaze ovih dana imam osecaj da se nikad vise nije ginulo sa obe strane.

Не знам за Украјинце, али Руси су највише гинули током Бахмута, гледајући Медијазонине доказане смрти. Мада период од октобра до данас јесте у просеку крвавији од неких ранијих фаза рата. Треба узети у обзир да је током 2022. Русија у Украјини имала максимум 100-150 хиљада војника, данас има преко пола милиона.



П.С. Извештаји обично касне по месец и кусур па ћемо тек до јуна знати какав је заиста био април, али нема разлога да буде крвавији по Русе од ранијег периода ове године, кад се и те како гинуло на неким местима.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2758

Rusi opet usli u mikrodistrikt Casov Jar-a zvani Kanal, sada sa severne strane:




i veliki napredak u namucenoj Belogorovki:




Nema pauze ni za Vaskrs Mr. Green

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1551

Za početak da postavim jednu mapu sa obeleženim Ukro položajima. Inače ova mapa se ne razlikuje mnogo od ostalih. Na nju sam docrtao crne linije, kojima sam obeležio Ukro odbrambene linije “H-32” I “Vovča”. Bitne za dalje razvijanje situacije. Takodje označio mesta Očeretino, Arhangelskoje, Novoaleksandrovku I Progres.



Onaj prekid linije kod Progresa nisam slučajno ostavio. Tu se sad lomi stvar. Odnosno kod sva četiri naselja koja sam označio. Kako se polomila kod Očeretina, tako postoji velika opasnost po Ukrajince da se slomi I na tom delu. Nadam se da je iz priložene mape jasno zašto.

Mnoge kolege su ranije pisale o liniji “Vovča”. Tako da nije to moj izum I da sam sad ja nešto pametan. Nego došlo je vreme da se piše o njoj. Zašto linija na reci Vovča? Pa to je logičan izbor. Reka Vovča sa svojim plavnim, močvarnim delovima, sa višljom zapadnom obalom bi bio logičan izbor bilo koje komande. Takodje linija H-32 ide obroncima uzvišenja uz reku Bjučok (valjda je tako….Frunze?). Sam put je na severnim I zapadnim vrhovima uzvišenja koji nadvisuje balku kojom teče rečica. Linija je sagradjena na tim višljim obroncima obale suprotno od Ruskog nadiranja. Znači Rusi bi prvo morali preći reku, potom ovladati uzvišenjima. Sa sredjenom vatrom linije odbrane težak zadatak.




Sad da se vratim na dešavanja pre Očeretina. Znam da sam dosadio I da pojedinima igram po živcima kad spominjem neka svoja prijašnja pisanja. Ali šta ću, kad dalja dešavanja potvrdjuju ta moja pisanja. Tako sam još u Februaru napisao da je onaj Ruski klin uz prugu ka Očeretinu poremetio kontinuitet Ukrajinske linije odbrane. On je još pre pada Avdejevke načeo tu II Ukro liniju I primorao Ukrajince da se pomere više ka zapadu, ka Očeretinu. Smanjio medjuprostor na minimum. Padom Avdejevke je Berdiči ostao jedina tačka koja je sprečavala kolaps te II linije ka Očeretinu. Sad je jasno zašto se on uporno branio bez obzira na gubitke. Proboj kod Novokalinove je proboj I linije koja je uspostavljena odavno I nije ugrožavao dalje liniju oko Očeretina. Jer je dalji raspored Ukro utvrdjenja to sprečavao. Kada se stvorila situacija kod Berdiči (pisao sam o tome), aktivirao se klin (dugo mažen I pažen) odradio svoju ulogu I poremetio kompletnu liniju odbrane kod Očeretina. Tako da je sad situacija kao na gornjoj mapi.

Na donjoj mapi je topografski prikaz tog dela sa ucrtanim identifikovanim Ukrajinskim linijama odbrane. Primečuje se da je ostala još jedna linija I da Ukro odbrana bude probijena do kraja. Sledeća je ispred Pokrovska.




Rusi još uvek nisu izašli iz branjene prostorije. Za to je potrebno da padnu Arhangelskoje. Kalinovo, Novoaleksandrovka, Lozuvatskoje, Sokil I na kraju Progres. Kada se to desi, Rusi mogu birati gde će. Na sever izaći iza ledja liniji od Suhe Balke do Njujorka. Pisao sam o tome nešto ukratko, tako da neću ovaj put. Suryakov plan ka putu H-32 preko Timofejevke I Vozdviždenka. Lično mislim da je rano. Trenutnim presecanjem tog puta, Rusi ne bi dobili mnogo.Ustvari možda bi I dobili. Udarili bi sa boka na liniju “H-32”. Nešto slično kao I liniji “Vovča”. Na koju ću se sad opredeliti.

Znači idemo na zapad pa zalamanje na jug. Uzimanjem Progresa koji je na nekoj vrsti zaravni, koja odvaja dve balke (spoj linija “H-32” - “Vovča”) , Rusi ulaze u jedan relativno slabo branjeni prostor. Ali ono što je najvažnije, liniji “Vovča” dolaze sa boka na njenom najsevernijem delu. Takodje mogu da zadju I iza liniji u tom severnom delu. Postepenim guranjem sa jedne I druge strane reke Vovča, odnosno od severa ka jugu, mogu da podignu celu liniju sve dole do Karlovke, pa čak I dalje. Jer je u opticaju i Krasnogorva koja može dosta pomeriti linije sa te istočne strane. Ukro odbrana sa istočne strane reke dobrano poljuljana. Zbog toga mi je ova opcija realnija nego presecanje puta H-32 I zalazak iza linije “H-32”. Za njeno dizanje, Rusi moraju dobrano da poguraju sa juga iz Očeretina I Keramika. Ovo može da se ostvari kad se ispune uslovi, odnosno kad se probije linija Suha Balka-Njujork. A držanje Progresa da bude odskočna daska.

Zašto guranje od Progresa a ne izbijanje na Vovču sa istoka (kad je već odbrana poljuljana) I prelazak sa te strane. Pa ako se pogleda sliv reke Vovče I ta jaruga, primećuje se mali broj pogodnih prelaza. A sistem odbrane nije narušen, već bi se napadalo na kontinuirani sistem koji ima moćna utvrdjenja. Navešću samo neke pa ako nekoga zanima može pogledati na GE. Komišovka, prolaz izmedju dva jezera kod Karlovke, Galicijanovka itd. Ovde nije samo problem prelaz reke, potom neutralisanje utvrdjenja na uzvisinama. Problem je I sam prilaz. Kako prići reci? To su pusta polja, sa skoro nikakvom putnom komunikacijom osim seoskih zemljanih puteva. U letnjem period I nekako. Ali ako ostanu zaglavljeni sa te strane reke, u tim poljima na jesen, teško im se piše.

Kako vidimo iz prve mape, Kurahovo je dobro utvrdjeno. A tu su I Ugljedar I Novoselovka. Tako da sa te strane ugroziti I probiti liniju “Vovča” nije ni malo lako.

Ono što uočavam ja, 1000% uočavaju i Ukrajinci. Ali izostaju njihovi kontranapadi. Vreme prolazi, Rusi se šire i biće sve teže izbaciti ih odatle. Za Ukre vreme nezaustavljivo ističe da koliko god mogu stabilizuju front na tom delu. Ako misle moraju pod hitno (već su morali) odraditi neku veću kontru i povratiti neke pozicije. Ove male taktičke ne mogu uticati na konačan ishod. Ako se ne varam išle su neke info da su Ukrajinci prikupljali snage u Novoaleksandrovci i Arhangelskoju za kontru. Pa oni su posle te kontre izgubili Arhangelskoje. Ali ne samo njega. Poulet je bio povukao Ruski krak koji se protezao ka zapadu. Prikazao da su Ukri bili povratili onaj sistem rovova zapadno od Očeretina. Posle dva-tri dana je to područje obeležio pod potpunom Ruskom kontroloma. Ako su to dve situacije Ukro kontre, kojima je zadatak bio povratiti kontrolu i stabilizovati front, Ukrajincima se crno piše. Sve mi se čini da nemaju sa čime to odraditi. Piše se da su dovukli (već sam spominjao), novoformiranu 100.mbr. Mislim imaju i mogu ali onda bi trebali prepustiti Rusima odredjenu teritoriju bez borbe. Bolje da ćutim, da stvarno ne urade tako. Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 653 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 4 sakrivenih i 620 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Apok, Bane san, ccoogg123, dankisha, darkangel, Dimitrije Paunovic, djuradj, dolinalima, elenemste, ElJugoLoco, Faki-Valjevo, Ilija Cvorovic, Kubovac, Nemanja.M, pera bager, Pohovani_00, Rema000, repac, stankolich, trutcina, Tvrtko I, vargas, virked, VJ, Vlad000, zlaya011, |_MeD_|