Saudijska Arabija & Jemen

439

Saudijska Arabija & Jemen

offline
 • Pridružio: 14 Dec 2018
 • Poruke: 41

Milos1977 ::Moguce bi bilo da nije eksplodirala, ali da omasi 4 puta?!.
i.imgur.com/8R3MEGA.png

Najverovatnije je mala bojeva glava koja je naravila rsum ispod kupole.

Pancirno probojna zbog inox obloge kupole.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@.....

Krstareći projektili Tomahawk i ALCM, kojima je NATO napadao SRJ, imale su bojevu glave mase oko 450 kg...
Ja sada ne mogu govoriti u svakom pojedinačnom slučaju, ali vam mogu preneti lična iskustva iz kasarne u kojoj sam službovao u Danilovgradu.
Prve noći sa 4 projektila Tomahawk, pogođena su 3 objekta u kasarni. Sa par kolega i vodom vojnika nalazili smo se u odeljenskom skloništu nekih 40-50 metara od 2 zidana objekta 326. Arbr koja su prva gađana.
2 objekta su bila zidana, a 1 objekat je bio od čeličnih kutija i nosača i limova sa strana i na krovu.
Taj "limeni" je bio hangar "moje" Baterije za upravljanje vatrom iz sastava 60. srp PVO Kub-M u kome su se inače nalazila radarska sredstva OAR "Mečka", radari za merenje visine PRV-16 i PRV-9, OR P-15M, kao i sredstva 1 raketne baterije Kub i to RStON i 4 SLO i sredstva 1 lake baterije 30/2 mm Praga.....

Zidani objekti koji su pripadali 326. mešovitoj Arbr, pogođeni su sa po 1 projektilom svaki...
Prvi objekat je ostao potpuno bez krova i oštećena je ili srušena većina zidova....objekat je teže devastiran. U njemu se nalazila borbena sredstva i municija Brigade....
Drugi objekat je oštećen skoro bukvalno samo na mestu gde je raketa udarila u krov i kroz krov se zabila u zemlju (beton). Objekat je bio lakđe oštećen.

"Čelično-limeni" objekat koji je pripadao 60. srp PVO Kub-M je pogođen sa 2 krstareće rakete. Limeni krov od rebrastog lima i zidovi od lime su odnešeni udarnim talasom. Jedan deo krova i lima se kasnije mogao iskoristiti za rekonstrukciju krova i zidova, resto je novo kupljeno i ugrađeno. Noseće čelične kutije su ostale na svom mestu i mislim, ako me sećanje služi, da su samo 1 ili 2 i to one bukvalno na metar-dva od udara rakete malo bile ulubljene na jednom mestu, ali to nije bitno uticalo na statiku hangara.
Unutra su u vreme udara bila sredstva: APPK (automobil za prevoz i pretovar kablova) - neoštećen, rezervni neispravni radar za merenje visine PRV-9 - lakše oštećen - staklo na suvozačevom mestu popucalo i gelerima lakše oštećeni blokovi predajnika. Radar vraćen u upotrebu već početkom aprila...
1 Protivavionski top 30/2 mm Praga, lakše oštećen, od udara gelera probušena mu prednja guma, geleri lakše oštetili vozilo ali niti jedan vitalni deo. U prevodu, zameni gumu i teraj da na položaj...

Ono što želim reći jeste da, po mom iskustvu, krstareće rakete Tomahawk nisu imale efekat na cilju onakav kakav smo možda i mi mislili da će imati. Ukoliko su hangar ili objekti ispražnjeni ili ukoliko se u njima ne nalaze neka zapaljiva ili eksplozivna sredstva, efekat nije bio tako "zastrašujuć".
Kod ovog zidanog objekta koji je teže devastiran, unutra se nalazila municija artiljerijske brigade za pešadijsko oružje i to je posle gruvalo još jedno pola sata ili više i cenim da je i to jedan od glavnih razloga što je ovaj objekat doživeo teža oštećenja....

Ovo sve primite kao informaciju a ne kao činjenice. Odnosno, ovo jeste bilo ovako u Danilovgradu, ali ovo ne znači da na drugim mestima razaranja nisu bila značajno veća i brutalnija...
Ali pokušavam da doprinesem nekim ličnim iskustvima objašnjenju kako ta oštećenja deluju mala. A možda i nisu mala, ipak su ovo ogromni kružno objekti, verovatno čvrste građe sa odgovarajućim PP sistemima, sistemima za otpuštanje pritiska i slično. Ako unutra nije bilo nešto extra zapaljivo ili eksplozivno, možda je to zapravo to!

I još što se tiče oštećenja, ne mislim da će baš tako lako "zakrpiti" te rupe. To mora biti izvedeno kako treba, da ispunjava uslove pritiska vazduha u tim "kupolama" i druge tehničke i bezbednosne uslove. Ne verujem da je to samo: iseci do "u zdravo i donesi der novo parče lima da zavarimo".....offline
 • Pridružio: 29 Apr 2017
 • Poruke: 289PVO rafinerije Abqaiq su tvorile tri baterije topova 35 mm Skyguard, jedna baterija Shahine (Crotale) i baterija Patriot.

https://bmpd.livejournal.com/3777077.html

kako kaže rafineriju v Abqaiqu je napalo 18 kamikaze dronova, a krstareče rakete su napale naftnu instalaciju u Khuraisu.

Pošto ima Saudska vojska veliku armiju kod granice sa Jemenom uključujuči PVO, a morsku blokadu drže brodovima, koji su opremljeni PVO sistemima Aster, jako je čudno, kako su prošli preko granice. Oko Rijada i ovih postrojenja kod Zaljeva ima dosta radara na kontrolu vazdušnog prostora, koji bi ih trebali vidjeti, jer su to moderni radari a ovi dronovi i rakete nisu tako mali. I na kraju, ako Patrijot radi sektorski, Skyguard i Crotale pokrivaju cijeli krug i za njih su ovi dronovi lake tarče. Pitanje je, gdje se nalaze baterije sistema VL Mica. Ako su kod granice i nisu uspjeli da odkrije i obore ove dronove i rakete, onda je to velika šamarčina i za Francuze. Pa na kraju i nije tako čudno, što svoje ljude u inšpekciju šalje i Francuzi.

offline
 • Pridružio: 31 Mar 2017
 • Poruke: 463

Ovo mi sad izgleda kao mozda prvi "swarm attack" izveden uspesno protiv zapadne PVO. Kombinacija jeftinih krstarecih raketa i naoruzanih dronova prosla kroz ozbiljnu PVO i pogodia ciljeve impresivnom preciznoscu!

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3880

a da mi malo spustimo loptu na zemlju , prema stepenicama širina dužina visina ta rupa je malo veća od pol metra , a sigurno manja od metra .. takva oštečenja radi mina kalibra 82 eventualno neka lošija kalibra 120 mm , Upaljać je bio sigurno neki udarno inercioni sa usorenjem .

Da su pogoci bili s boka rekao bih maljutka ili nešto iz tog ranga , a ovako iz gornje zone neka navođena mina sa usporenjem na upaljaču

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2013
 • Poruke: 2086

@Kubovac

Off

Ako imas saznanja jel mozes na prikladnoj temi opisati kakav ucinak je imalo ovo cudo ? Kako sam ja shvatio ideja je bila da se jednovremeno ukljice imitatori radarskog zracenja I ispale dve svetlece kako bi pilot ispustio teret u more I krenuo u manevar izbegavanja.Izvinjavam se zbog off-a, povuklo me to sto si bio u Danilovgradu u to doba I sto si strucan, imam pun folder nato vs s' konca I konopca a malo potvrda o ucinkovitosti.
Hvala u napred

offline
 • Pridružio: 29 Apr 2017
 • Poruke: 289

raketaš ::a da mi malo spustimo loptu na zemlju , prema stepenicama širina dužina visina ta rupa je malo veća od pol metra , a sigurno manja od metra .. takva oštečenja radi mina kalibra 82 eventualno neka lošija kalibra 120 mm , Upaljać je bio sigurno neki udarno inercioni sa usorenjem .

Da su pogoci bili s boka rekao bih maljutka ili nešto iz tog ranga , a ovako iz gornje zone neka navođena mina sa usporenjem na upaljaču


Po izveštaju su rafineriju u Abqaiqu pogodili dronovi a ne krstareče rakete. Dronovi imaju puno manju bojevu glavi i sporiji su od raketa. Tako da je šteta na sferičnom tanku posle udara drona sasvim realna.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Slobodarko ::@Kubovac

Off

Ako imas saznanja jel mozes na prikladnoj temi opisati kakav ucinak je imalo ovo cudo ? Kako sam ja shvatio ideja je bila da se jednovremeno ukljice imitatori radarskog zracenja I ispale dve svetlece kako bi pilot ispustio teret u more I krenuo u manevar izbegavanja.Izvinjavam se zbog off-a, povuklo me to sto si bio u Danilovgradu u to doba I sto si strucan, imam pun folder nato vs s' konca I konopca a malo potvrda o ucinkovitosti.
Hvala u napred


Moram priznati da me ovo veoma zainteresovalo, ali nemam nikakva saznanja o učinkovitosti niti o samoj primeni. Ovo je možda bilo zamišljeno u okviru PVO Ratne Mornarice. Pokušaću nešto više da saznam.
Ipak, ako te zanima kako se radilo tokom 99-te sa IRZ i shemama "lažnog lansiranja", najbolji prikaz je kod sistema S-125M Neva....
Da se ne bi ponavljao, evo ti link na tekst koji sam napisao pre otprilike godinu dana.....

Neva - Obmanjivanje

offline
 • Pridružio: 04 Okt 2012
 • Poruke: 54

slonic_tonic ::
kriva je pretpostavka da ćeš ti u trenutku očitanja dobiti koorinate mjesta gdje se raketa u tom trenutku nalazi (pa da ćeš lako znati 200ms kasnije gdje je.). Dakle, ti imaš neodređenost od 52 metra i baš nikakvu informaciju gdje unutar tih 52 m se raketa nalazila u trenutku kad si dobio podatak. I kao što rekoh, nije to jedini problem, ali nije važno, da ne spamamo, nikoga to ne zanima.


To nije nikakva pretpostavka, radim sa tim modulima svakodnevno a jednom prilikom mi je bas predjeni put u svakom trenutku bio potreban, i nije nikakva nauka to napraviti ako se objekat krece pravolinisjki i ne ubzava/usporava.

Postoji vremenski puls po kome ravnas pristigle podatke, tacnost pulsa je 10-60ns u zavisnosti od toga koliko dugo modul radi Na osnovu toga tacno znas na koje se vreme podatci odnose ako ti je rezolucija u nmea poruci premala.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12370

caesar ::

PVO rafinerije Abqaiq su tvorile tri baterije topova 35 mm Skyguard, jedna baterija Shahine (Crotale) i baterija Patriot.

https://bmpd.livejournal.com/3777077.html

kako kaže rafineriju v Abqaiqu je napalo 18 kamikaze dronova, a krstareče rakete su napale naftnu instalaciju u Khuraisu.

Pošto ima Saudska vojska veliku armiju kod granice sa Jemenom uključujuči PVO, a morsku blokadu drže brodovima, koji su opremljeni PVO sistemima Aster, jako je čudno, kako su prošli preko granice. Oko Rijada i ovih postrojenja kod Zaljeva ima dosta radara na kontrolu vazdušnog prostora, koji bi ih trebali vidjeti, jer su to moderni radari a ovi dronovi i rakete nisu tako mali. I na kraju, ako Patrijot radi sektorski, Skyguard i Crotale pokrivaju cijeli krug i za njih su ovi dronovi lake tarče. Pitanje je, gdje se nalaze baterije sistema VL Mica. Ako su kod granice i nisu uspjeli da odkrije i obore ove dronove i rakete, onda je to velika šamarčina i za Francuze. Pa na kraju i nije tako čudno, što svoje ljude u inšpekciju šalje i Francuzi.


Kad nesto leti nisko tesko ces ga videti zemljaskim radarima. Sad Saudima jedino ostaje da pazare od Kineza bespilotni radar i to x komada:
https://www.militaryfactory.com/aircraft/imgs/shen.....-china.jpg
https://thaimilitaryandasianregion.files.wordpress......jpg?w=768

a da lepo Amerima prodaju svoje polovne E-3 jer ocigledno nicemu ne sluze.

A sto se tice pvo-a, pa ne vidim sta to Saudi imaju a da je efikasno protiv ovakvih meta, setimo se da ni Pancir ne blista protiv dronova kad koristi topove, Skyshield je samo gori od Pancira a to je prakticno jedini SHORAD koji Saudi imaju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 375 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 0 sakrivenih i 365 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Cobi026, Dorcolac, galijot, kovinacc, Marko Marković, Mikulino3, pavlest1906, suton, VJ