Samohodna haubica 122mm SORA D-30/04

58

Samohodna haubica 122mm SORA D-30/04

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28530
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Na zapadu je Divizija kompaktna a Brigada služi da okupi bataljone od kojih će se praviti miksovani sastavi tj bataljonske bg. Kod nas je bila, a verovatno i sada Korpusno-Brigadna organizacija. Ništa se ne miksuje i ništa se ne rastura. Koliko mogu da vidim, tenkovski i mehanizovani bataljoni u BrKoV će biti pretvoreni u oklopne, neće se praviti kokteli od postojećih tj borbene grupe.
Bataljon prati MB 120mm sa dometom 300-9.500m, a Gvozdika sa minimalnim dometom od 1.000m kao haubica nema šta da traži. Za neposredno dejstvo na tim daljinama postoje tenkovski topovi, MB tuče ciljeve u zaklonima i iza prepreka prirodnih i građevinskih.
PS: ako se razvije nova M15 AR mina, domet MB 120mm će biti od 150 do 13.000m.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2474

Podrška mehanizovanoj pešadiji ili tek tenkovima sa MB 120 vučenim kamionima i sa klasičnim minobacačkim lafetom i klasičnim nišanskim spravama i postupcima, nikad i nigde nije bila efikasna, čaki kada je uspela a na svojim minimalnim dometima nikad nije ni uspela.

U napadnim dejstvima.offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28530
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Pa vreme je da se popnu na neko vozilo poput Goreca ili da se nabave MB-haubice poput Vene. Gvozdika u bataljonu... Kod Rusa to nisam video.

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 10982

Nekada je MB haubica (lepo osmišljeno ime) bila francuski čudni fazon. Danas je postalo potpuno normalno rešenje za podršku prevashodno bataljona. Čini mi se da (po raznim što zapdanim,što istočnim,što južnim praksama) je dobro rešenje. Pogotovu što ih ugalavnom prodaju u samohodnoj varijanti.

Drugo, Južnoafrikanci su u svojim odredima mehanzovane pešadije (bataljonska borbena grupa,61,62 i 63) koristili bateriju teških haubica, prvo vučne,pa samohodne. Kada odred krene u napad,ostavi bateriju skoro na maksimalnom dometu (Bulove haubice sa velikim dometima). Da li je to mogal da radi baterija van sastava odreda? Da. Da li podjenako efikasno? Vrlo verovatno. Zašto su ih držali pod komandom odreda? Bilo im je dobro rešenje. Marinci u MEU (bataljon plus baterija plus tri voda oklopnih vozila), rade slično.

No ovde se radi o jednicama koje pokriju velike prostore i bave se ekspedicionim ratovanjem. Da li srpskom bataljonu treba artiljerijska grupa? Čini mi se da ne. Da li brigadi treba artiljerijska grupa od 122mm? Da. Da li je bolje samohodno? Da. Da li ima veze što će biti na točkovima,a treba da podrži gusenice? Ne. Zašto? Srbija nije neka vukojebina i bezputica.

Ovo je moje mišljenje.U teorisanje kako i šta,niti se smatram da sam stručan da se upustim,niti mislim da sam pozvan da tako nešto radim.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2474

Napisano: 21 Mar 2019 12:54

Aramise, apsolutno si u pravu za stavljanje MB na platformu. 101 %!!!!
Daću konkretan primer.
Napadna operacija u pre podne, vreme vedro sa osrednjim vetrom, zemljište kombinacija terra rosse i terra virge pomešano sa sitnim šljunkom i sitnim i srednjim kamenom, raskvašeno u svom mekom delu.
Divizion praktično MB 120 posade dobre, lafeti pod dobrim uglovima u dobroj dubini, pozicija tačna, osnovni pravac kvaliteno zauzet i proveren i korigovan na par oruđa. Krem de la krem prisutan (ovo smatrajte u životu ekskluzivom u većini krajeva sveta) meto bilten, donji na VP odmah proveren i ustanovljeno poklapanje.
Popravka po daljni bila je oko 400 m dalje po pravcu i desno 50.
Proces:
osnovno opalilo - dalje 200 desno 100
opet - bliže 100 levo 50
opet - bliže 100
Grupno padalo tamo vamo srećom pa su eto Gvozdike (ko zna možda su bile Akacije nek ovo sve ipak bude figurativno iz neznanog priča) krajnjim desnim delom sektora odradile unapred isti cilj (dogovorom kom.diviz. i nač.art. više jedinice) u pripremi, tenkisti su privreno zadržani na polaznoj liniji, haubice prvim hicem blizu, grupno odma i poklopile cilj onako dobro, okrenule se i na svom krajnjem levom radnom sektoru (u smislu kolimatora) počele vatrene valove na pravac na koji su onda krenuli tenkisti, meh. pešadija je je za to vreme zauzela ono bočno brdo i tako dalje.
Minobacač 120 na klasičnom lafetu je neprecizan i kada se sve radi kako treba a kamoli što u stvari uopšte nije precizan i zavisi od podloge i posade a obe su problem. Rad na VP je praktično istovetan sa klasičnom vučenom aritljerijom, spor je, sumnjiv po kvlatetu često a praktično nemoguć pod osmatranjem protivnika.
O.K. profesionalci će uočiti neodgovarajući rad izvršioca ali jbg. on je formalno bio po propisu na prvi pogled, a nije u stvari zbog toga što je baš MB a ne neka haubica, kod haubice bi to bilo adekvatno.
Zato kod MB i loših uslova ili loše posade imate dve solucije:
1. ako su vaši dovoljno daleko uvesti popravke po snopu odmah za početne lemente i roknuti plotun, ko zna šta će da napravi fortuna neki pud sedne za neverovat. Onda vidite ko se prevrnuo ko je skočio kao jarac i cev mu umesto u AzG zeva u obližnji čempres ko vojnik u duplericu. Pa ako vam je uopšte neko preostao (šalim se gorko) onda pošto ste već potrošili iznaneđenje odžvalavti proces tako što ćete sa jednim roknuti dve jednu pa drgu sa 5 sec razmaka,i pažljivo gledati gde su, onda tek idite na korekturu.
2. Ako su vaši blizu nema druge nego otići dalje pa navlačiti unazad na cilj praktično istim postupkom

Na žalost mirnodpsko vreme ne da dovljno situacija vojsci da se u raznim nevoljama prilagodi da mu MB bude kvalitetno stabilan. Istina tokom pravih ratova to iskustvo počne veoma jasno da se pokazuje, do te mere da ovaj vaš pesimistički smarač tj. ja svojim očima ne može da veruje da cela baterija ne mrda što kažu ni milimetar na zemljištu, koje ni zemljištem ne bi nazvao a da ne verujem prosto koliko su stablilni.
No rasipanje je uvek veliko i uvek pristutno osim u lovačkim pričama. Cela poenta je da nekoliko od njih padne baš gde treba
MB je jeftin i udara vrlo snažno ali uvek ima veliko rasipanje čak i kada je sve odrađeno najbolje i problematično je spor u razvijanju a pogotovu po pouzdanosti i brzini postupaka i po stabilnosti pogotovu na prednjoj liniji pokretnih trupa gde on nema zalihu daljine da bude sigurno izvan mogućeg konrtadejstva.
Gvozdike i Akacije su u varijanti pdrške tenkova imale tu opciju brzog zauzimanja pozicje preko topovesca pa čak i orijentacije i usmeravanje bez izlaženja iz oklopa, ali to odavno kod ostalih korisnika ne radi zbog otkaza starih delova navedene opreme. Međutim poenta je da je i velika greška po položaju reda nekoliko stotina metara i po pravcu reda do 100 hiljaditih bila skoro izdrživa u varijanti gde one stignu 2 km iza tenkova koji su naišli na otpor i gde je protivnik na 2 do 3 km ispred tenkova, ukupna srednja greška bi bila (da ne propuštamo kroz Monte Karlo ali onako odokativno) u proseku 300-600 m po daljini (u proseku a čak i manja ako je vaš KOT ili PRP izašao i *radi cilj*) ) i praktično isto tako po pravcu maksimalno i duplo ali to je O.K. jer između vaših tenkova i cilja nema vaših a brzina procesa je maksimalna.

Dopuna: 21 Mar 2019 13:12

Slažem se da srpskom oklopnom ili mehanizovanom bataljonu ne treba artiljerijska grupa ail mu treba jedna doba *debela* baterija MB120 na guseničnim vozilima koja je opremljena uređajima tako da brzo otvara vatru, pogotovu što sada imamo američki civilni kod , ruski civilni kod ako baš mora, pa i AGROS mrežu za ne daj bože samo, i mogućnost da na *gredi* od 2 m ostvarimo ugaonu tačnost manju od 2 hiljadita greške, pa čak i sa portabl varijantom do 16 hiljaditih što isto može za MB u ovom slučaju a pobogu ima valjda i neki jeftiniji žiro blok al eto na prvu ruku i ne mora.

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 10982

Citat:Slažem se da srpskom oklopnom ili mehanizovanom bataljonu ne treba artiljerijska grupa ail mu treba jedna doba *debela* baterija MB120 na guseničnim vozilima koja je opremljena uređajima tako da brzo otvara vatru

9-16? Ili još više?

Potpuno se slažem sa ovim stavom. Svi minobacači (osim 60mm, kojih van SB i nema) trebali bi da budu samohodni. Da li će biti klasični ili MB haubice? Mislim da nije preterano bitno.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28530
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Za bataljon je ovakvo oruđe idealno. I top i haubica i minobacač na nekom vozilu.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2474

8 -12 bi bilo dovoljno da opravda satelistki pozicioner-davač pravca i mali žiro-laserac za izviđača mernika, za ovog drugog bi i digitalna busola bila dovoljna ali neće uvek da radi ali onda može da koristi portabl satelitski davač pravca i istovremeno pozicije sa istom greškom i uz običan laserac da obavi posao. Mail žiro bi mogao da nekoj većoj klasičnoj haubičkoj grupi koja ostaje iza da pruži kvalitetnu in situ popravku busole ako rade na stare načine što bi bilo od velikog značaja uz kombinaciju sa nekim sasvim prosečnim sateltiskim pozicionerom.
Ništa metoebalstičke popravke osim od oka ili primitivno, a onda samo odabir punjenjai, obrnuti ii normalni geodetski zadatak što je malte ne urađeno ovde na forumu u mikrovarijantama, jedino fali ubacivanje konkretnih tablica a ceo algoritam izračunavanja elemenata iz njih bi imao jedan ekran koda.

Kolega Slug tamo reče da je neki poručnik sa Trimbletom već to čovek sve odavno odradio možda ništa i ne treba osim rezervnog sažvežđa) da se cimamo samo da uvedemo što brže.

Nona je majka mara ali je Srbja nema.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 19313

A.R.Chafee.Jr. ::Citat:Slažem se da srpskom oklopnom ili mehanizovanom bataljonu ne treba artiljerijska grupa ail mu treba jedna doba *debela* baterija MB120 na guseničnim vozilima koja je opremljena uređajima tako da brzo otvara vatru

9-16? Ili još više?

Potpuno se slažem sa ovim stavom. Svi minobacači (osim 60mm, kojih van SB i nema) trebali bi da budu samohodni. Da li će biti klasični ili MB haubice? Mislim da nije preterano bitno.


Posto je MB 120 u VS pesadijsko a ne artiljerijsko orudje, onda nije baterija nego ceta.
Prema jos uvek vazecem pravilu ceta MB 120mm ima 6 komada, u dva voda po 3.
Pesadijski bataljon ima jednu cetu MB 120mm (6) + 82mm (po 4 komada) po pesadijskim cetama.

Mehanizovana ceta nema MB (bilo je pokusaja ranih '90ih da dobiju 82mm), a bataljon ima jednu cetu MB 120 (6)

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28530
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Oluj2.1 :: Nona je majka mara ali je Srbja nema.
Svojevremeno se pričalo o razvoju kupolnog MB u VTI, što bi bio MB za zatvaračem. Nije to sveto pismo, pogotovo ako je glatkocevni.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 498 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 1 sakriven i 478 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Bobrock1, bojcistv, darionis, Dorcolac, Georgius, grunff2, ikan, Istman, kolle.the.kid, ladro, marsovac 2, Mercury, Milometer, S-lash, S2M, stegonosa, suton