Vojne-ratne knjige preporuke

13

Vojne-ratne knjige preporuke

offline
 • Pridružio: 13 Avg 2011
 • Poruke: 989
 • Gde živiš: Zajecar

Upravo sam pročitao knjigu "Nema predaje: moj tridesetogodišnji rat" Hirooa Onode.
Odlična knjiga, pročitao sam je u jednom dahu. Knjiga je u originalu izdata 1975.godine, a kod nas prevedena tek 2015.
On je bio onaj čuveni japanac koji se borio do 1974. godine na filipnskom ostrvu Lubang.
Onoda je knjigu pisao po dnevniku koji je povremeno vodio tokom vremena na ostrvu.
Inače, njegov zadatak je bio gerilski rat u pozadini neprijatelja i on ga je izvršavao do poslednjeg dana.

Izuzetno svedočanstvo o trideset godina života i borbe u divljini, uvid u psihološko stanje aktera, i kako je i posle toliko vremena provedenog u džungli uspeo da sačuva zdravlje i vitalnost.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 25 Avg 2013
 • Poruke: 20

Tu knjigu jurim vec dugo. Gde si nabavio srpsku verziju, nema je po knjizarama?offline
 • Cufo  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 645
 • Gde živiš: Whitecity

aleksmajstor ::Upravo sam pročitao knjigu "Nema predaje: moj tridesetogodišnji rat" Hirooa Onode.
Odlična knjiga, pročitao sam je u jednom dahu. Knjiga je u originalu izdata 1975.godine, a kod nas prevedena tek 2015.
On je bio onaj čuveni japanac koji se borio do 1974. godine na filipnskom ostrvu Lubang.
Onoda je knjigu pisao po dnevniku koji je povremeno vodio tokom vremena na ostrvu.
Inače, njegov zadatak je bio gerilski rat u pozadini neprijatelja i on ga je izvršavao do poslednjeg dana.

Izuzetno svedočanstvo o trideset godina života i borbe u divljini, uvid u psihološko stanje aktera, i kako je i posle toliko vremena provedenog u džungli uspeo da sačuva zdravlje i vitalnost.


Wow, zvuči moćno! Potražiću to, mnogo volim tu tematiku...

Da li je neko možda pročitao ovu:Deluje interesantno...

offline
 • Pridružio: 13 Avg 2011
 • Poruke: 989
 • Gde živiš: Zajecar

Knjiga je iz biblioteke.
Tiraž je 1000 primeraka.
Ako je ima u Zaječaru, sigurno ima i u beogradskim bibliotekama, a verovatno i u drugim mestima.

U krajnjem slučaju:
https://www.kupindo.com/Beletristika/27715409_Nema.....iro-Onoda-

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11871
 • Gde živiš: Vranje

To što nečega ima u Zaječaru, nije merilo. Niti garantuje da će je biti u Beogradu.
Čudni su metodi popune naših biblioteka knjigama.... vrlo čudni.

A onaj na kupi mi prodaj mi, idi mi dodji mi sajtu zacepio cenu, kao da su u pitanju sabrana dela svih amerkenjskih generala od gradjanskog rata na ovamo

offline
 • Pridružio: 13 Avg 2011
 • Poruke: 989
 • Gde živiš: Zajecar

Što se lokalnih biblioteka većih gradova tiče, ima je u Boru, Valjevu, Vranju, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Pirotu, Prokuplju, Somboru, Subotici, Užicu i Čačku. Tako bar kaže COBISS.
Manje biblioteke nisu umrežene, tako da nije moguća onlajn pretraga.

A da je onaj zacepio cenu, stvarno je preterao. Njegov rezon je da je verovatno da je knjiga relativno nova, i nema je kod drugih prodavaca na sličnim sajtovima. Ali čisto sumnjam da će je prodati po toj ceni. A još je nema ni u elektronskom obliku, bar ne na srpskom.

offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4118

Citat:Kako su Slovenci prodavali oružje zaraćenim stranama u BiH i Hrvatskoj
U knjizi "U ime države", Matej Šurc i Blaž Zgaga pišu o švercu oružjem iz sladišta JNA u Sloveniji, poslu u koji su bili uključeni političari najvišeg ranga i od kojeg su mnogi profitirali

http://www.slobodnaevropa.org/a/kako-su-slovenci-p.....34195.html

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1101
 • Gde živiš: Kruševac

Da li je neko čitao? Pohvale, pokude... ?

http://filipvisnjic.co.rs
Iako je od njenog prvog pojavljivanja prošlo više od pedeset godina, Širerovo delo i dalje predstavlja referentno štivo i najbolji prikaz nastanka i sloma Trećeg rajha, zamišljenog da traje hiljadama, a okončanog nakon samo dvanaest godina, krcatih kataklizmičnim nizom dešavanja koja su bezmalo survala u ponor čitavu zapadnu civilizaciju. Širer je zapravo živeo i radio kao reporter u nacističkoj Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka, imao je pristup tajnim nemačkim arhivima koje su Saveznici pronašli nedirnute (oko 485 tona dokumenata u vidu velikog broja dnevnika, telefonskih transkripta i ostalih spisa), a takođe je prisustvovao suđenjima u Nirnbergu. Zato njegov autoritativni pregled godina 1933–1945, kada su nacisti pod vođstvom svog Firera vladali Nemačkom, organizovali Holokaust, gurnuli svet u ludilo Drugog svetskog rata i zauvek izmenili tok moderne istorije i izgled Evrope, predstavlja monumentalnu studiju najstravičnijih trenutaka naše civilizacije. Svojim prijemčivim i nadasve živopisnim stilom, Širer opisuje događaje i ličnosti koji su odigrali značajnu ulogu u određivanju daljeg kursa čitavog sveta kontinenta, a svoju brutalnu objektivnost pripovedanja o postepenom i teturavom usponu nacista i njihovom grabljenju političke kontrole nad Nemačkom kombinuje sa ličnim prisećanjima i beleškama iz tog perioda. Iako obimno, delo uzvraća nezaboravnim čitalačkim i saznajnim iskustvom svakome koga zanima na koji je neobjašnjivi način ova pretnja svakolikoj civilizaciji uspela da nastane, opstane i, štaviše, bude fanatično prihvaćena u dovoljnoj meri da sprovede svoje razarajuće planove. Jedno od najvećih istoriografskih dela svih vremena, dostojno svačije police – za nauk i opomenu.
(tvrdi povez, 1116 strana, latinica)
Napisana poput najuzbudljivije priče, po prvi put se u Srbiji pojavljuje hronika glavnih dešavanja na ratištima širom sveta, kao i opsežni prikaz složenih diplomatskih aktivnosti pred izbijanje samog rata! Osećajem istoričara za zdravorazumsku analizu i pripovedačkim talentom za detalj i naraciju, Mejer uspeva da objedini raznovrsnu materiju rata koji je definitivno i trajno izmenio Evropu, pri čemu razumljivim i ne kruto naučničkim jezikom predočava svu problematiku uzroka, izbijanja i samog toka Velikog rata, unoseći životnost i ljudski momenat u inače odveć sumornu tematiku. Posebna vrednost ove povesti o prvom globalnom sukobu u istoriji čovečanstva leži u tome što je svako poglavlje propraćeno dodatnim tekstom-esejom koji podrobnije objašnjava i analizira učesnike ili okolnosti značajne za Veliki rat (razvoj tehnologije, propagandna mašinerija, psihološke traume vojnika, kultura i umetnost za vreme rata, uloga Lorensa od Arabije, užasi života u rovovima, značaj žena itd), nudeći zanimljiva i kontroverzna opažanja u vezi motivacije mnogih ključnih aktera.
Opremljena prigodnim fotografijama, mapama, hronologijom i spiskom svih glavnih učesnika, knjiga predstavlja svojevrsnu uvodnu građu za svakog ko želi da se pobliže upozna sa istorijatom sukoba i elementima koji su ga pratili, kao i izvrstan vodič našoj čitalačkoj publici u upoznavanju međaša, bitnih ličnosti, bitaka, odnosa među silama, životom običnih ljudi i svim ostalim u vezi sa velikom svetskom dramom 1914–1918.

(tvrdi povez, 780 strana, latinica)
Kapitalna i autoritativna istorijska studija najvećeg i najuticajnijeg nemačkog istoričara XX veka, Frica Fišera, koja se sada po prvi put objavljuje na srpskom jeziku, neprocenjivo je zaveštanje u utvrđivanju pravih i argumentovanih uzroka izbijanja Velikog rata.
Namenjena akademskoj, stručnoj i širokoj javnosti koja želi uravnotežen uvid, a do sada nije imala prilike da nešto slično pročita, ova studija je vrhunski obrazac dubioznog istraživanja, analitičkog uma, akademske samosvojnosti, vrsnog prezentovanja materije i iznošenja jasnih i nedvosmislenih zaključaka. Kao što je to Tukidid činio sa Atinjanima u svojoj Istoriji peloponeskih ratova, Fric Fišer se krajnje objektivno i podrobno bavi Nemačkom i Nemcima u sam osvit i tokom Velikog rata, te naučnički hladno i bez oprosta opisuje ekspanzionističke i imperijalističke ratne ciljeve (sa naglaskom na teritorijalnim ciljevima), istovremeno dokazujući namere Nemačke da ujedini entitet Srednje Evrope u ekonomski i geopolitički savez pod njenom hegemonijom čime bi parirala ostalim imperijama tog doba.
Premda se u pisanju dela Fišer koristio isključivo primarnim izvorima (diplomatska korespondencija, cirkularne note, zapisnici sa konferencija vojnih i političkih vođa, epistolarna zaostavština, govori i dr.) u cilju utemeljenosti izložene materije, odsustva bilo kakve naklonjenosti i neizricanja bilo kakve osude – knjiga je izazvala žestoke kontroverze, kako u samoj Nemačkoj, tako i u Evropi, a njene revizionističko-političke odjeke i implikacije možemo i danas, na žalost, pročitati.
Metodično i iscrpno, knjiga “Posezanje za svetskom moći – politika ratnih ciljeva carske Nemačke 1914–1918” ističe kako su se kompleksni uzroci – suštinski autokratska država, nerazvijene demokratske institucije, tradicionalni pruski militarizam, vidna sklonost ka predodređenoj  sudbini dominacije nad svetom, osećaj inferiornosti i neodređenosti zbog trenutnog stanja stvari – ujedinili u nemačkoj javnosti zarad davanja podrške ratnim naporima i agresivnoj politici njihove vlade.
Ne manje bitno, samo dokazujući povezanost istorijskih dešavanja i tačnost odrednice istorije kao “učiteljice života”, knjiga implicira i sve ono što je u nemačkom narodu i vojsci (osećaj izdaje, razočarenja i neuspeha u epilogu Velikog rata) posledično dovelo do posejavanja semena zla i njegovog klijanja 20 godina kasnije u drugom, mnogo većem konfliktu.

(tvrdi povez, 576 strana, latinica)
Saveznici su, u Prvom svetskom ratu, Srbiji nudili „Veliku Srbiju“. Njihovi planovi podrazumevali su podelu Slavonije, Bosne i Dalmacije i preseljavanje stanovništva. Srbija je to odbila, da bi stvorila Jugoslaviju. To je bio glavni zaključak knjige Ratni ciljevi Srbije 1914. Milorada Ekmečića, objavljene 1973. u Beogradu. Zvanična istina u socijalističkoj Jugoslaviji, međutim, glasila je da su regent Aleksandar Karađorđević, Nikola Pašić i „velikosrpska buržoazija“, vođeni „velikosrpskim hegemonizmom“, 1918. stvorili unitarističku državu i time izneverili nade Hrvata i ostalih jugoslovenskih naroda. To je, posledično, odredilo i „velikosrpski“ karakter Kraljevine Jugoslavije. Milorad Ekmečić je, međutim, pokazao i to da se 1914. i 1915, kada su se uobličavali ratni programi, u diplomatskim salonima velikih sila nije ozbiljno računalo na planove Frana Supila i Roberta Vilijama Siton-Votsona o stvaranju federalne ili dualističke države Južnih Slovena, sračunate na to da umanji uticaj „istočnjačke“ Srbije, razdrobi srpske teritorije i obezbedi prevlast „prozapadne“ Hrvatske. Ratni ciljevi Srbije 1914. doneli su svom autoru političke osude, ali su u isto vreme potvrdili njegov akademski integritet i građansku hrabrost. Bila je to jedna od onih knjiga koje potresaju javnost, koje uznemiravaju i podstiču, posle kojih više ništa ne ostaje isto. Pojava trećeg izdanja Ratnih ciljeva Srbije 1914. predstavlja, zato, veliki događaj za srpsku kulturu i važan podsticaj za nova istoriografska istraživanja. (dr Miloš Ković)
(tvrdi povez, 534 strana, ćirilica)
Srpska crkva u Velikom ratu 1914-1918, predstavlja studiju i leksikon, kojim se prvi put u srpskoj istoriografiji pruža sveobuhvatni istoriografski pregled stanja crkve i njenog funkcionisanja tokom Prvog svetskog rata. Ona donosi podatke o materijalnim razaranjima, ljudskim stradanjima, okupaciji, izbeglištvu i pojedinačnim sudbinama najvećeg broja sveštenika i monaha tokom rata, od ukupno 3327 popisanih imena koja se nalaze u leksikonu. Nastalo na arhivskoj građi crkvene i državne provenijencije, objavljenim dokumentima, štampi i periodici, kao i postojećoj literaturi, delo: Srpska crkva u Velikom ratu 1914-1918, sadrži i, do sada nepoznate, podatke koji potvrđuju činjenicu da je Srpska crkva bila jedan od najvećih pojedinačnih stradalnika u Prvom svetskom ratu, kao i da su njeni gubici bilo mnogo veći od do sada poznatih. Autori knjige, dr Radmila Radić i dr Momčilo Isić, naučni savetnici u Institutu za noviju istoriju Srbije, su istraživači sa dugogodišnjim iskustvom i odličnim poznavanjem kako crkvene, tako i drugih segmenata istorije Srbije u 20. veku. Srpska crkva u Velikom ratu 1914-1918 nije namenjena samo akademskoj javnosti, kao polazište za dalja istoriografska istraživanja, već i svima onima koje interesuje istorija Srpske pravoslavne crkve i istorija Prvog svetskog rata u Srbiji na primeru jedne verske institucije, kao i visoka cena koja je ovim ratom plaćena
(tvrdi povez, 618 strana, ćirilica)
U znak obeležavanja osamdesetogodišnjice od njegovog početka, prvi put se pred srpskim čitaocima pojavljuje delo o Španskom građanskom ratu koje mnogi poznavaoci doživljavaju kao najbolje ikad napisano na ovu temu. Isprva objavljena šezdesetih godina prošlog veka, ova knjiga na čudesno jednostavan i razumljiv način objašnjava glavne uzroke i tokove građanskog rata, a autori poseban naglasak stavljaju na unutrašnje poslove Republike i iskustvo anarhista u celini.
Samim tim, delo predstavlja najbolje opšte tumačenje koje se bavi i revolucijom i samim ratom, a naročito su vredne analize svih učesnika u sukobu, prenoseći uzbudljive prve dane sukoba u industrijskim i ruralnim oblastima u Kataloniji. Za razliku od drugih dela o ovoj temi, autorski dvojac se potrudio da rasporedi i hronološki ispripoveda zarad boljeg razumevanja sve one događaje, partije, ljude i motive koji su doveli do Španskog građanskog rata, da razloži njihove teškoće, njihova osećanja, rasprave, ideje-vodilje i žrtve koje su morali da podnesu. U prvom delu knjige dat je detaljan prikaz španskog podneblja i svih relevantnih okolnosti koji se tiču revolucije i prve godine rata, a posebno se izdvaja opis početaka španske Komunističke partije. U drugom delu, čitaocu je pružen jasan, koncizan i uviđavan prikaz vojnih akcija tokom poslednje dve godine rata i izgradnja Frankove autoritarne države.
Ne samo da će knjiga zadovoljiti domaće čitaoce tim pre što je prva koja se pojavljuje na ovu temu, već će svojim stilom i sveobuhvatnim zamajcem oduševiti sve one koji bi pobliže želeli da se upoznaju sa jednim od prelomnih čvorišta u modernoj evropskoj istoriji.

(tvrdi povez, 456 strana, latinica)
Štampa u okupiranoj Srbiji 1941–1944. godine nije, u prošlosti, u većoj meri bila predmet istraživačkog interesovanja istoričara, politikologa i sociologa. Iako su je generacije istraživača parcijalno koristile kao istorijski izvor, ona je retko sama predstavljala osnovnu temu istraživanja. Kao posledica ovakvog stanja javlja se činjenica da su do danas napisana samo dva celovitija dela posvećena kolaboracionističkoj štampi, a i njih odlikuju izvesni nedostaci. Konačno, od 2000. godine do danas, zahvaljujući objavljenim istraživanjima prof. dr Slobodana Kerkeza, prof. dr Bojana Đorđevića, dr BoraMajdanca, dr Bojana Dimitrijevića, mr Nataše Milićević i pojedinih autora angažovanih na pisanju ove knjige, otvorena su nova polja istraživanja i značajno je unapređeno poznavanje istorije Srbije za vreme Drugog svetskog rata. Među temama koje su ovi autori obrađivali u svom dugogodišnjem radu nalaze se kulturna i prosvetna politika kolaboracionističke vlade, istorija svakodnevnog života pod okupacijom, dobrovoljni i prinudni rad, istorija pozorišta i pozorišne politike, aktivnost komunističkih ilegalaca i oružanih odreda kolaboracionističke vlade, ideje, društveno-politički projekti, propaganda i praksa vlade Milana Nedića.
(tvrdi povez, 456 strana, ćirilica)

online
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 10357


Vojvoda Zivojin Misic - Moje uspomene

online
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 10357

Дневник Бењамина Калаја, пдф.
http://www.andrijaradenic-istoricar.com/rad-andrij.....-1868-1875

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 549 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 7 sakrivenih i 512 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, A.R.Chafee.Jr., celik, cezar 35, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, HrcAk47, Insan, mercedesamg, Mercury, Milan A. Nikolic, Mirage 2000N, Misirac, mnn2, mrav pesadinac, Oluj2.1, Panter, pein, repac, sakota79, samsung, Skywhaler, Snorks, stug, Toni, vathra, VJ, VP3987, vukdra, zexoni