Vojne-ratne knjige preporuke

14

Vojne-ratne knjige preporuke

offline
 • Pridružio: 29 Jul 2011
 • Poruke: 1Buldog mrav je vrsta insekta koja potiče iz Australije i najneobičniji je primer svoje vrste: ako ga presečete na pola, počinje bitka između glave i repa. Glava uhvati rep zubima, a rep se hrabro brani ubodima žaoke: bitka može da potraje i po pola sata - dok se uzajamno ne unište ili dok ih ne odvuku drugi mravi.
Ovaj primer iz životinjskog sveta autor romana "Buldog mrav" koristi kao metaforu za svoj uzbudljivi politički triler, ispleten od autorovih ličnih doživljaja službenika jugoslovenske državne bezbednosti, koji se našao u lavirintu tajnih službi nakon pada Berlinskog zida i haotičnog raspada SFRJ. Prožet fikcijom, ličnim iskustvom, dokumentima i autentičnim isečcima iz javnih publikacija, novinskih članaka i knjiga, roman je dramatično svedočanstvo o ličnim dramama protagonista koje je autor smestio u Sloveniju pred početak raspada Jugoslavije.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1101
 • Gde živiš: Kruševac

037 ::

Štampa u okupiranoj Srbiji 1941–1944. godine nije, u prošlosti, u većoj meri bila predmet istraživačkog interesovanja istoričara, politikologa i sociologa. Iako su je generacije istraživača parcijalno koristile kao istorijski izvor, ona je retko sama predstavljala osnovnu temu istraživanja. Kao posledica ovakvog stanja javlja se činjenica da su do danas napisana samo dva celovitija dela posvećena kolaboracionističkoj štampi, a i njih odlikuju izvesni nedostaci. Konačno, od 2000. godine do danas, zahvaljujući objavljenim istraživanjima prof. dr Slobodana Kerkeza, prof. dr Bojana Đorđevića, dr BoraMajdanca, dr Bojana Dimitrijevića, mr Nataše Milićević i pojedinih autora angažovanih na pisanju ove knjige, otvorena su nova polja istraživanja i značajno je unapređeno poznavanje istorije Srbije za vreme Drugog svetskog rata. Među temama koje su ovi autori obrađivali u svom dugogodišnjem radu nalaze se kulturna i prosvetna politika kolaboracionističke vlade, istorija svakodnevnog života pod okupacijom, dobrovoljni i prinudni rad, istorija pozorišta i pozorišne politike, aktivnost komunističkih ilegalaca i oružanih odreda kolaboracionističke vlade, ideje, društveno-politički projekti, propaganda i praksa vlade Milana Nedića.
(tvrdi povez, 456 strana, ćirilica)


"Kolaboracionistička štampa u Srbiji 1941-1944." Prvo izdanje "Filipa Višnjića" koje sam pročitao.

Nemam previše vremena za jedan dobar post, ali možda nekome znače i nabacani glavni utisci o knjizi iz ugla amatera-entuzijaste.

Generalno, u izlaganju se išlo u širinu i bez po kojeg (poželjnog) primera u skenu - ovo bi verovatno knjigu učinilo prijemčivijoj široj publici a ne bi dodalo previše na obimu (recimo članak-dva po glavi). Ipak, zbog takvog uopštenijeg pristupa radovi mogu da daju i prilog za prilično dobru ilustraciju svakodnevnog života pod okupacijom.

U celinama - radovima (na prvi pogled nivoa slabijeg seminarskog ali sa vrlo visokim nivoom poznavanja materije) različitih autora koji bi i samostalno mogli da funkcionišu - se govori o tendencijama i utisku a ne toliko konkretnim primerima - što je zbog njihove brojnosti logično - dok su najkarektirističniji primeri u najkraćem citirani i navedeni. Svaka tema ima desetine ovakvih pozivanja na izvore.

Te celine-glave su posvećene cenzuri, propagandi, zatim izveštavanju štampe o ženama (kroz ulogu žena, dominantno), sportu, zarobljenicima, izbeglicama, radu, kulturi, univerzitetu, komunistima (prevashodno partizanima, Narodnooslobodilačkoj vojsci), Jevrejima i masonima... mislim da je to - to. Planirana je druga knjiga sa novim oblastima, sećam se najave o Nemačkoj... Lično, interesantne bi mi bile uobičajene životne teme, tehnika, umetnost i slično - nemam ni približno dovoljan uvid o tome šta se po ovim pitanjima dešavalo tokom rata niti o pisanju štampe tim povodima.

Ponavljanje opšteg uvoda u uvod karakteriše početak svakog dela, barem u nekoj meri. Nije neka ozbiljnija mana, no rezultira time da se po neki ne tako bitan detalj ponavlja nekoliko puta a tekst u ovim delovima deluje - grubo rečeno - manje efikasno. Ništa posebno, ali oseti se u čitanju.

Što se tiče drugih rezervi skrenuo bih pažnju da su neki autori saradnici kontroverznog Instituta za savremenu istoriju, kao i da je upadljivo izbegnuto pominjanje Edvarda Bejnersa (jednog od osnivača savremene propagande, direktnog Gebelsovog inspiratora).

Sve u svemu, knjiga pomaže u nalaženju paralela kroz čitavu savremeniju istoriju zbog čega je, nažalost, po mnogo čemu i danas aktuelna. Preporuka!offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1101
 • Gde živiš: Kruševac

037 ::...
http://

Napisana poput najuzbudljivije priče, po prvi put se u Srbiji pojavljuje hronika glavnih dešavanja na ratištima širom sveta, kao i opsežni prikaz složenih diplomatskih aktivnosti pred izbijanje samog rata! Osećajem istoričara za zdravorazumsku analizu i pripovedačkim talentom za detalj i naraciju, Mejer uspeva da objedini raznovrsnu materiju rata koji je definitivno i trajno izmenio Evropu, pri čemu razumljivim i ne kruto naučničkim jezikom predočava svu problematiku uzroka, izbijanja i samog toka Velikog rata, unoseći životnost i ljudski momenat u inače odveć sumornu tematiku. Posebna vrednost ove povesti o prvom globalnom sukobu u istoriji čovečanstva leži u tome što je svako poglavlje propraćeno dodatnim tekstom-esejom koji podrobnije objašnjava i analizira učesnike ili okolnosti značajne za Veliki rat (razvoj tehnologije, propagandna mašinerija, psihološke traume vojnika, kultura i umetnost za vreme rata, uloga Lorensa od Arabije, užasi života u rovovima, značaj žena itd), nudeći zanimljiva i kontroverzna opažanja u vezi motivacije mnogih ključnih aktera.
Opremljena prigodnim fotografijama, mapama, hronologijom i spiskom svih glavnih učesnika, knjiga predstavlja svojevrsnu uvodnu građu za svakog ko želi da se pobliže upozna sa istorijatom sukoba i elementima koji su ga pratili, kao i izvrstan vodič našoj čitalačkoj publici u upoznavanju međaša, bitnih ličnosti, bitaka, odnosa među silama, životom običnih ljudi i svim ostalim u vezi sa velikom svetskom dramom 1914–1918.

(tvrdi povez, 780 strana, latinica)
...


Opet utisak iz mog amaterskog ugla... Voleo bih da pročitam još nečije mišljenje.

Kao opšta istorija Prvog svetskog rata - ovaj tekst je češće nego na momente tek sprdačina, svojim segmentima pojedinima verovatno i uvredljiva. Osvrt na sadržaj ne zavređuje ništa dalje od napomene da je ovo - uslovno - priča o Zapadnom frontu koja van njega zadire retko i preplitko, i samo u funkciji najnužnijeg pripovedanja o njemu samom, pa je i tu pristupom zastarela.

Prava vrednost ove knjige leži u sagledavanju zapadnjačkih shvatanja i vidika, i tako posmatrano ona može da ponudi dragoceni uvid u njih. Moramo shvatiti da je i ovaj nivo poimanja rezervisan za samo mali deo zapadnjaka, te da je i ovakva ("kako mali Đokica zamišlja istoriju") prepoznata kao prijemčiva (koliko-toliko), tačna i autoritativna. Podsećanje i opomena na taj specifični oblik i obim poznavanja istorije te svojevrsni istorijski autizam - tako posmatrano, ovo delo je veoma, veoma dobro.

Takođe, pitanje šta bi se desilo sa nama da je mir postignut bez našeg uspeha na Solunskom frontu i da Srbija u trenutku otpočinjanja završnih pregovora nije bila oslobođena - bez kog je nemoguće razumeti ikakvu istorijsku knjigu - to pitanje se ovde otvara u jednom svom ogoljenijem i očiglednijem obliku. Moguće da je ovo i glavni faktor koji naslovu podiže vrednost.

Prevod je dobro prilagođen i relativnom nadmoćnošću doprinosi kvalitetu knjige (doduše, uočio sam nekoliko bazičnih - pretpostavljam, nisam čitao original - pogrešnih fraza; na primer, nije pravljena razlika između obaranja, upucavanja i ubijanja u prevođenju engleske "shoot down").

Tehnikalije - štampa, uvez, papir... - su uzorne, posebno imajući u vidu cenu, ali i šire od toga.

Uslovna preporuka - u smislu da imam utisak kako vam ovo ne treba kao prva, druga, možda ni treća knjiga o Prvom svetskom, ali je svakako preporučujem kao četvrtu.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1812

najozbiljnije preporučujem, kao nezaobilaznu stavku među 5-6 osnovnih izvora (minimalno) o Španiji.
offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 679

Ako nije bilo:


Ukratko o autoru - Gen. Džon Haket, karijeru završio kao komandant britanske rajnske armije i NORTHAG. Poznat po učešću u operaciji Market-Garden (bio komandant 4. brigade 1. pad. divizije).
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Hackett_(British_Army_officer)

Ukratko o knjizi - fikcija, prvo izdanje (obratiti pažnju) 1978. Ovde prikazano izdanje je iz 1982. i to sam čitao. Pretpostavljeni scenario trećeg svetskog rata koji počinje, hm, raspadom Jugoslavije, potom sovjetskom intervencijom i prvim sukobom američkih i sovjetskih snaga u Sloveniji.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Third_World_War:_The_Untold_Story

offline
 • ruso  Male
 • Elitni građanin
 • sta stignem
 • Pridružio: 08 Avg 2011
 • Poruke: 1623
 • Gde živiš: Republika Srpska

Ako neko ima pdf knjige Srpski rulet od Nebojse Jevrica bio bih mu jako zahvalan.

offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2142
 • Gde živiš: Rijeka

ako netko ima knjigu bio bih zahvalan

ITALIJANSKA AVIJACIJA U JUGOSLAVIJI 1941-1945, Vojislav Mikić
Vojnoistorijski institut Vojske Jugoslavije
Beograd, 1998

i od istog autora
NEMAČKA AVIJACIJA U JUGOSLAVIJI 1941-1945 i
Zrakoplovstvo Nezavisne države Hrvatske 1941-1945


pdf ili kopija, nije važno

offline
 • Pridružio: 09 Maj 2015
 • Poruke: 342https://www.kupindo.com/Ostalo/46208573_Srpski-dobrovoljacki-korpus

offline
 • dosta sam radio
 • Pridružio: 16 Feb 2012
 • Poruke: 96
 • Gde živiš: tu i tamo

Upravo sam procitao trecu knjigu od Ivana Ivanovica,Partizani.
To je iz serijala Narodna Buna.Prva je Cetnici,druga Toplicka Drzava.Dosta kasno izasla,2014 godina.Slucajno pitam u biblioteci,ima.Bio sam izgubio svaku nadu.
Kazivanje Milivoja Perovica iz Leskovca,i o Ratku Pavlovicu Cicku.Kako je dosao do Cickovog dnevnika,beleske.Kako sam ja iz te okoline,a i slusao sam neka kazivanja,neke sam i licno poznavao,licnosti iz knjige,jedan je skoro preminuo....Sokantno,a i dosta vise lazi.KO je citao citao prve dve,obavezno pronaci i ovu knjigu.Doduse,mozda se u nekoj biblioteci i ranije pojavila.

offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2142
 • Gde živiš: Rijeka

Može li preporuka za knjigu o švabskim tajnim projektima, trenutno imam samo ovu


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 539 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 4 sakrivenih i 503 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, aboris, amstel, Apok, Bane san, bojank, cvrle312, damirZR, dragon986, Filip Marinković, hatman, janezek67, Japidson, MarKhan, miljannis, Milos ZA, nadjas_515, Ognjen D., panonski mornar, Panter, sakota79, Sale.S, samsung, Sibin, Snorks, Stanlio, suton, Toni, trajkoni018, vasa.93, Vladko, zivojin32