19 malo poznatih činjenica o Drugom svetskom ratu

1

19 malo poznatih činjenica o Drugom svetskom ratu

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 6572

I pored na hiljade napisanih knjiga, snimljenih dokumentaraca i filmova, otvorenih tajnih dosijea i svedočenja očevidaca, još uvek na svetlost dana izlaze nove intrigantne činjenice vezane za Drugi svetski rat. Ovo su 19 malopoznatih činjenica o događaju koji je sredinom prošlog veka zavio svet u crno.

1. Prvog nemačkog vojnika koji je poginuo u Drugom svetskom ratu ubio je Japanac.

2. Prvog Američkog vojnika koji je poginuo u Drugom svetskom ratu ubio je Rus.

3. Preko 100.000 članova posade savezničke avijacije poginulo je iznad Evrope.

4. Poginulo je više američkih vojnika koji su služili u vazduhoplovnim jedinicama nego u pešadiji.5. Poljska katolička babica, Stanislava Leszinska, poslala je oko 3.000 beba u koncentracioni logor u Aušvicu tokom holokausta.

6. Tokom Drugog svetskog rata, britanski vojnici su dobijali tri lista toalet papira dnevno, a američki 22.

7. Od pet poginulih nemačkih vojnika, četiri su poginuli na Istočnom frontu.

8. Samo 20 odsto muškaraca rođenih u Sovjetskom savezu 1923. godine je preživelo Drugi svetski rat.

9. Najmlađi američki vojnik koji je učestvovao u ratu imao je samo 12 godina. Koliko zaista ima godina priznao je doktorima tek kada je bio ranjen.

10. Od četiri mornara koji su služili u podmornicama samo jedan je preživeo drugi svetski rat.


11. Tokom opsade Staljingrada poginulo je više Rusa (vojnika i civila), neko američkih i britanskih vojnika zajedno tokom celog Drugog svestkog rata.

12. Hitlerov nećak, Vilijam Hitler, služio je u američkoj mornarici tokom Drugog svetskog rata.

13. Hitler i Henri Ford su na svojim radnim stolovima držali sliku jedno drugoga.
14. Tokom Drugog svetskog rata najveći japanski špijunski centar se nalazio u Meksiku.

15. Stopa smrtnosti u ruskim kampovima za zatvorenike je bila 85 odsto.

16. Da Japan nije potpisao kapitulaciju sledeći grad na koji bi bila bačena atomska bomba bio je Tokio.17. Prva bomba koja je bačena na Berlin je prvo ubila slona u zološkom vrtu.

18. Kada je 1945. Tokio potpisao kapitulaciju, Hiro Onoda je odbio da poveruje u tu vest smatrajući da se radi o neprijateljskoj propagandi i nastavio da vodi gerilski rat. Tek 1974. kada je njegov bivši komadnat lično odputovao na Filipine gde je ovaj japanski vojnik bio stacioniran, kako bi ga oslobodio dužnosti, Onoda se predao.

19. Smatra se da je ukupan broj žrtava u Drugom svetskom ratu bio između 50 i 70 miliona ljudi. Oko 80 odsto tih žrtava su bili stanovnici samo četiri države - Nemačke, Rusije, Kine i Poljske. Preko 50 odsto žrtava u Drugom svetskom ratu su bili civili.

http://www.blic.rs/Riznica/Istorije/581535/MRACNA-.....tskom-ratuRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20988

http://fakti.org/srpski-duh/istorija-ne-tumbaj/zas.....na-poljsku
Зашто је Западу потребна лаж да је Други светски рат почео Хитлеровим нападом на Пољску?
Пре 1. септембра 1939. - Италијани су побили пола милиона војника и становника Абисиније, а Јапанци су у Кини побили од 10 до 45 милиона људи
Још раније - 7. марта 1936. - Немачка је окупирала Рајнску област. Хитлерови генерали би били против јер Оружане снаге Немачке нису биле спремне за „тотални рат“. Зато је трупама, које су ступиле у Рајнску област, било наређено: ако се појави француска војска - борбу не прихватати и моментално одступити на своју територију. Хитлер је, међутим, био уверен да Француска неће реаговати и показало се да је био у праву. Није ли покушај Француске да сакрије своју криминалну политичку импотенцију један од разлога светског фалсификата „01. 09. 39“?
Игром са датумима почека и завршетка Другог светског рата - Запад не жели да призна ни водећу улогу СССР-а у поразу милитаристичког Јапана и да оправдају то што је, кршећи споразум са Јалте и Потсдамски споразум, сепаратном предајом Јапана америчким трупама, у ствари, украо победе од земље која је ту победу извојевала
За крај рата није узет 2. септембар 1945. да комунистичка Кина не би била укључена у клуб држава победница у Другом светском рату. У ствари, Кини сада до политичког (не треба мешати са економским!) статуса велесиле недостаје управо само чланство у заједници земаља-победница

Пише: Роман ГАЗЕНКОoffline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 351

Citat:15. Stopa smrtnosti u ruskim kampovima za zatvorenike je bila 85 odsto.
Po kome je ovo?

Po Rusima prosječna stopa smrtnosti je bila 16%.

offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3608
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

U članku ima nekoliko fula:

Po završetku Drugog svjetskog rata Kina nije bila komunistička država, pa kao takva nije ni mogla biti zemlja pobjednica Drugog svjetskog rata. U Septembru 1945. godine dio Kine je bio pod marionetskom državom Mandžukuo, a u ostatku je zvanično na vlasti bio Kuomintang koji je poražen nakon Trećeg kineskog građanskog rata 1946-1949. kada je na vlast došla Komunistička partija Kine, a Čang Kai Šek pobjegao na Tajvan.

Sovjetski rat na Dalekom istoku 1945. godine trajao je nešto oko petnaestak dana, a Sovjeti su Japance napali sa oko 1.000.000 - 1.200.000 vojnika. E sad, postoje teorije da se Japan predao Americi jer su smatrali da će imati mnogo bolje uslove nego kod Sovjeta, ali ipak Ameri su ti koji su bacili dvije atomske bombe na Japan i imali u šteku treću za Tokio. Iako se ne može osporiti da je Sovjetski napad ubrzao kapitulaciju to je učinio više na političkom nego na vojnom planu.

Špekulacije o 'pravim/krivim' datumima početka i završetka rata su ništa drugo do jeftini revizionizam. 1 septembar '39. se uzima jer su nakon napada na Poljsku rat Njemačkoj objavile glavne evropske sile, a 2. septembar '45. jer je tad kapitulirala posljednja članica Osovine.
Napad na Etiopiju, operacija Schuling, Anschluss, pa čak ni napad na Čehoslovačku ne uzimaju se kao početak Drugog svjetskog rata jer reakcija na njih nije bila u vojnom smislu kao u slučaju napada na Poljsku.

S druge strane isto tako za poćetak Drugog svjetskog rata mogu biti uzeti i 22.6. ili 08.12.1941. pogotovo potonji jer je tek od tok datuma de facto cijela planeta bila u ratu.

offline
 • vampire and philosopher
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 4118

EOD ::U članku ima nekoliko fula...А шта очекивати од Блица?
EOD ::... postoje teorije da se Japan predao Americi jer su smatrali da će imati mnogo bolje uslove nego kod Sovjeta, ali ipak Ameri su ti koji su bacili dvije atomske bombe na Japan i imali u šteku treću za Tokio...Ово заслужује посебну причу. Негде сам чак, не могу се сетити где, налетео на тврдњу да су бомбардовање Хирошиме и Нагасакија били у интересу Јапана (!?) како их не би окупирали Совјети... Претпостављам да је таква глупост стигла од неког новог теоретичара Врлог новог света...

offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3608
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

Skywhaler ::EOD ::U članku ima nekoliko fula...А шта очекивати од Блица?
EOD ::... postoje teorije da se Japan predao Americi jer su smatrali da će imati mnogo bolje uslove nego kod Sovjeta, ali ipak Ameri su ti koji su bacili dvije atomske bombe na Japan i imali u šteku treću za Tokio...Ово заслужује посебну причу. Негде сам чак, не могу се сетити где, налетео на тврдњу да су бомбардовање Хирошиме и Нагасакија били у интересу Јапана (!?) како их не би окупирали Совјети... Претпостављам да је таква глупост стигла од неког новог теоретичара Врлог новог света...


Imaš kod Kitanovića teoriju da je bombardovanje Japana atomskim bombama bilo upozorenje SSSR-u i uvod u Hladni rat.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

EOD ::

Imaš kod Kitanovića teoriju da je bombardovanje Japana atomskim bombama bilo upozorenje SSSR-u i uvod u Hladni rat.


Baš tako, upozorenje. Utoliko pre što bombe nisu bile neophodne, koliko go te bombe Japanci zaslužili - ne zaboravimo, nisu oni bili cica mace u svetu lavova i tigrova. Nisu ni ameri planirali iskrcavanje, niti su Japanci bili spremni da se odbrane, osim neke budale da izvše kolektivno samoubistvo.

A Rusi su bili u velikom zamahu. I ne samo to, znali su da ratuju, a imali nekoliko miliona više nego obučenih vojnika...

Zato mi pretpostavka iz knjige B. Kitanovića deluje realno.

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

apostata ::Citat:15. Stopa smrtnosti u ruskim kampovima za zatvorenike je bila 85 odsto.
Po kome je ovo?

Po Rusima prosječna stopa smrtnosti je bila 16%.

Dobra im matematika.Od 90.000 hiljada zarobljenih u Staljingradu kuću videlo približno 5.000
-
Uništenje Hirošime i Nagasakija je bilo način da se Japan BRZO natera na kapitulaciju ali i poruka Sovjetima,kao i "peglanje" Drezdena.
-Postoji jedna priča o tragično lošem prevodu japanskog odgovora ultimatuma sa Potsdamske konferencije.
Naime,predstavnik japanskog ministarstva spoljnih poslova je u odgovoru na novinarsko pitanje o stavu Japana prema pomenutom ultimatumu upotrebio reč "mokusatsu" koju je moguće tumačiti dvojako.
Citat:ATOMSKA GREŠKA: Pogrešan prevod sa najtragičnijim posledicama u istoriji tiče se odluke o bacanju atomskih bombi na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki 6. i 9. avgusta 1945. godine. Do danas nije razjašnjeno da li je greška u prevodu bila namerna, ja mislim da jeste, jer verujem da je tog časa Vašington više mislio na reakciju Moskve, nego Tokija. Naime, Japan je pre toga na indirektan način prihvatio poziv da kapitulira.
Na kineskom, japanskom i korejskom jeziku postoji vid dvostruke negacije na veoma komplikovan način, koji ne treba da se tumači kao odbijanje, nego kao prihvatanje. Japanska reč mokusatsu pre svega, znači "ignorisati", ali takođe i "uzeti u obzir". Japanska vlada je htela da kaže da će mogućnost kapitulacije "uzeti u obzir", a protumačeno je da će "ignorisati" poziv na predaju.
Kaže se da američki prevodioci nisu shvatili spremnost na kapitulaciju i to zbog toga što su rođeni Japanci iz razloga bezbednosti bili odstranjeni iz prevodilačkih službi, u njima su ostali samo Amerikanci koji su tek kao odrasli ljudi naučili taj jezik, pa je dokument preveden kao oštro negiranje mogućnosti predaje iako je zvanično Tokijo na diplomatski uvijeni način poručio suprotno.
Čini mi se da je predsednik Truman bio obavešten o tačnom prevodu. Za pobedu nad Japanom više nije bilo neophodno da 130.000 japanskih civila pogine smesta, a da mučnom, sporom smrću posle umre još bezbroj ozračenih ljudi. Vašington je svoju moć hteo da demonstrira Sovjetskom Savezu, koji atomsku bombu još nije imao, a početak "hladnog rata" već je bio na vidiku.

Ovo je izvod iz teksta u Vremenu iako sam o tome prvi put čitao u Zabavniku pre 30-40 godina.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

victoria ::apostata ::Citat:15. Stopa smrtnosti u ruskim kampovima za zatvorenike je bila 85 odsto.
Po kome je ovo?

Po Rusima prosječna stopa smrtnosti je bila 16%.

Dobra im matematika.Od 90.000 hiljada zarobljenih u Staljingradu kuću videlo približno 5.000


Dao Bog da imaš para, pa da kreneš u turističko putovanje južnim delom Rusije, kroz ukradinu, na Staljin/Volgograd.

Ja sam bio samo jednom. Putovali smo autobusom, pa nisam sve video, ali nema grada ili sela u kojem nema nekog spomenika stradalim civilima i vojnicima.
Ti, koji su bili po ruskim vojnim logorima nisu bili mala deca, nego vojnici koji su mnogo puta ukaljali časno ime profesije.
Sad, što bi spin-doktori sa zapada hteli da ih predstave finom dečicom, pevačima u horu malih bečkih dečaka, koji su u SSSR došli da pomažu oko mise... to je druga priča. Još samo mi treba da poverujemo u oba broja/procenta i u priču o malim finim dečacima koji pevaju

https://www.youtube.com/watch?v=Rn8jQQq9NX8

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Nisam ni rekao ni pomislio da ih žalim već da mi je ta računica sa 16 % žrtava u zarobljeničkim logorima neverovatna.Na teritoriji SSSR-a KOJA NIJE BILA POD OKUPACIJOM zabeleženo je približno 2 miliona žrtava gladi,neuhranjenosti i bolesti a da kod zarobljenika u TAKVOM ratu bude samo 16 % !!!
P.S.
Krstario sam Volgom kao dečak od 6 godina.
-Boksi,zanima me ta priča o prvom ubijenom nemačkom vojniku od strane Japanca i prvom američkom vojniku ubijenom od strane Rusa !!!
To je jedini podatak od svih ovih za koji nisam ranije (na)čuo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 235 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 2 sakrivenih i 227 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, bato, goxin, ILGromovnik, SimaBGD, tokivoki01