Bitka kod Batine

2

Bitka kod Batine

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14954

cinoeye ::Kad je NOV pobedila, svi su slavili uz: "DObili smo Batine!'' Wink
Почео си да заборављаш падеже у туђини.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

Izgleda da se ni ovde nije trebalo boriti. Mora da je i to bila samo još jedna zavera za uništenje našeg napaćenog naroda? Neutraloffline
 • ok 
 • Građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2012
 • Poruke: 232

gorran ::Izgleda da se ni ovde nije trebalo boriti. Mora da je i to bila samo još jedna zavera za uništenje našeg napaćenog naroda? NeutralIli jos jedna kratkovidost naseg naroda Smile

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 723

Mislim da je Batinska operacija , bila iznudjena sovjetska operacija, jer je napad na Budimpestu, u tom periodu, bio fijasko za CR.Nemci su bili svesni vaznosti Madjarske , specijalno nakon gubitka Rumunije i rumunske nafte.Madjarska je postala jedini ozbiljniji izvor snabdevanja naftom, odlagala je pad Austrije, i omogucavala kupovanje vremena, u nadi da ce se Sovjeti i Zapadni saveznici posvadjati na koncu, i da ce Nemacka dobiti novu sansu uz Zapadne saveznike, protiv Sovjeta.
Sovjeti nisu imali u blizini rezerve ljudstva (ako su ih uopste imali u tom periodu, jer su suvise brzo napredovali, pa je linija snabdevanja bila suvise dugacka).Batinska operacija, u kisnom periodu sa nabujalim Dunavom ( i ne samo Dunavom), bez pontonskih sredstava, sa upotrebom dunavske flotile, ali bez dovoljno desantne recne/pomorske pesadije je teska operacija, cak i uz vazdusnu podrsku, koju su Sovjeti imali
Nema govora o "oslobodjenju Baranje" u tom periodu.Baranja je i dalje ostala Nemacka, i borbe u Baranji su trajale i posle proboja sremskog fronta.Nemci su setali svoje jedinice, sa sremskog fronta u Baranju , i natrag, zahvaljujuci odbrambenim pojasevima (7 odbrambenih pojaseva u Sremu,ukljucujuci solidno nemacko ukopavanje na Dunavu) koji su izgradili jos u septembru 1944, pre bilo kakvog napada na Beograd
Nemacki front u Jugoslaviji,koji se uglavnom protezao linijom reke Drave, Dunava, Sarengrada, usce Drine, Sarajevo, Banjaluka, Bihac,Gospic, Karlobag, nije bio takticki povezan. Rovovskog tipa je bio samo u Sremu, dok je juzno od Save, u dolinama njenih desnih pritoka Bosne, Vrbasa,Une, i Kupe, bio organizovan po sistemu samostalnih uporista na komunikacijskim cvorovima, razdvojenim manjim ili vecim medjuprostorima. u odnosu na susednu nemacku grupu armija "jug", cije se desno krilo nalazilo na reci Dravi, u rejonu Barca, nemacki front u Sremu je bio isturen,radi zatvaranja savskog pravca i da bi sacuvali Brod, preko koga je isla glavna komunikacija za povlacenje snaga grupe armija "E", koja se nalazila u sirem prostoru Sarajeva i u dolini Bosne. Pored toga, radi bocne zastite savskog komunikaciskog pravca i prilaza ka jugoistocnim oblastima rajha, nemci su drzali uporista Banjaluku, Bihac, Gospic i Karlovac, cime su osigurali pozadinu grupa armija "C", u Italiji, kao i splet glavnih komunikacija u Sloveniji,kojima se grupa armija "C", dolinom gornjih tokova Save, Drave i Soce, vezivala sa grupom armija "jug"

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

Napisano: 18 Apr 2013 17:42

Mislim da nisi baš shvatio Very Happy

Dopuna: 20 Apr 2013 2:38

nemosav1 ::Otprilike sve to što si rekao, samo tačno suprotno Laughing

Svojim brojčano skromnim udaljenim i isturenim ešelonom, (sa dva korpusa 57. armije), Tolbuhin je uspeo da, bezobzirnim nastupanjem u dubinu, sredinom novembra probije glavnu nemačku odbrambenu liniju na Dunavu, i iza nje stvori mosotbran. Od kraja novembra počeo je veliki logistički poduhvat privlačenja mase vojske i opreme na ovu odskočnu dasku. Do januara su to iskrcane, nakon 57, 5. udarna, 4. i 10 gardijska, 26, 27, 28, 37. i 46. armija, i 6. gardijska tenkovska armija. Plus bugarska 1, 2. i 4. armija.

Dakle, daleko od toga da je to bilo nevažno - to je od 10 novembra 44. do 17. januara 45. bilo težišno operativno područje.

I, daleko od toga da je bilo neuspeh - to je bio veliki uspeh, koji je znatno uticao i na povoljno odvijanje finalnih udara u januaru 45. na Visli i u februaru na Rajni.

Koliki značaj je imalo ovo operativno područje, pokazuje nemački tretman. Pošto nisu mogli da privuku snage Jugoistoka, još u novembru su dopremili 44. i 71. peš. diviziju iz Italije, a zatim stalno nove snage. Uprkos tome, Crvena armija je u prvoj polovini decembra ostvarila veliki uspeh, osvojivši područje između jezera Balaton i Drave:


(stanje 15. XII 44 - tamnija crvena pokazuje napredovanje između 1. i 15. XII)

Uprkos nemačkim pojačanjima, do kraja decembra Treći ukrajinski front je ostvario novi kritični uspeh, izbivši na komunikaciju Budimpešta - Beč, čime je odsekao Budimpeštu sa zapada i dovršio njeno okruženje.

Nemci su reagovali time što su izvukli 6. (SS) oklopnu armiju sa zapadnog fronta, gde je (u Ardenima) učestvovala u nemačkoj protivofanzivi, i bacili je na front južno do jezera Balaton.

Dakle, u januaru 1945, ne na Vislu, nego u južnu Mađarsku.

Štaviše, IV. SS oklopni korpus je skinut sa Visle, i upućen u protivnapad za deblokadu Budimpešte.

Početkom marta 1945, kad su klinovi savezničkih armija napredovali prema Berlinu i sa istoka i sa zapada, Hitler je pokrenuo svoju poslednju veliku ofanzivu - i to u južnoj Mađarskoj, sa namerom da vrati Crvenu armiju nazad preko Dunava.

Upravo imajući u vidu ovu operaciju, Hitler je davao nemoguće zadatke snagama Jugoistoka - da u jauaru 1945. uspostave front na Drini, da brane po svaku cenu Mostar, Sarajevo, i položaje u Sremu.

nemosav1 ::Nema govora o "oslobodjenju Baranje" u tom periodu.Baranja je i dalje ostala Nemacka, i borbe u Baranji su trajale i posle proboja sremskog fronta.Baranja je oslobođena do kraja novembra 1944. 6. decembra Crvena armija zauzela je Barč i sastala se sa snagama 6. korpusa NOVJ preko mosta, u Virovitici. Međutim, u jednom si u pravu - u Baranji je stvarno bilo borbi i u martu 1945 - ali ne zato što je Crvena armija sve do tada stajala zaglavljena na tom mestu, nego zato što je Armijska grupa E dobila zadatak da sa nekoliko svojih divizija, bočnim napadom sa juga na sever, preko Drave, sadejstvuje u velikoj protivofanzivi u Mađarskoj. Doduše, umesto sa 5, uspela je da forsira Dravu samo sa tri divizije (11. polj.vazd, 104. lov. i 297. peš.) - gde je bila dočekana od 3. armije JA i 1. bugarske armije (videti pod "Bolmanski mostobran"). Naravno, cela ova protivofanziva bila je kratkog daha, i već 13. aprila Crvena armija ušla je u Beč.

nemosav1 ::Batinska operacija, u kisnom periodu sa nabujalim Dunavom (i ne samo Dunavom)Zanimljivo je da je snabdevanje Baranjske operacije dunavskim putem bilo jedan od glavnih moriva za zajedničku napadnu operaciju na Sremskom frontu 3. decembra. Naime, Nemci su još držali u svojim rukama kratko parče dunavske obale od ušća Drave do ispod Vukovara, i odatle u vrlo velikoj meri ometali korišćenje Dunava za snabdevanje. Međutim, nakon 13 dana vrlo energičnih napada, Tolbuhin je morao da prizna poraz, i oduastane od Vukovara, a ovaj je ostao u nemačkim rukama do 12. aprila 1945.

Dopuna: 20 Apr 2013 2:55

Batinska bitka pokazuje još jednu zanimljivu stranu preovlađujućeg odnosa prema borbama u Drugom svetskom ratu. Tu se vidi da, ne samo što se smatra pogrešnim, naopakim i zločinačkim učešće u teškim i iscrpljujućim operacijama neizvesnog ishoda, poput Sremskog fronta, nego ispada da ne valja ni to što smo imali udela u velikim i važnim pobedama, poput Batinske bitke.

offline
 • ok 
 • Građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2012
 • Poruke: 232

I da zaboravio sam deda mi je pricao da su neki iz njegove jedinice(12 vojvodjanske ) otisli u borbi za budinpestu i malo ko se od njih vratio 52 dana su vodjene borbe cini mi se za taj grad i on je trebao ici ali se jako razboleo na njegovu srecu !

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 723

@Gorrane,
bilo bi dobro da procitas ono sto je napisano, a ne ono sto ti mislis da je napisano

Citat:Baranja je oslobođena do kraja novembra 1944.
Prvo da definiramo vojno-geografski pojam "Baranja"

http://hr.wikipedia.org/wiki/Baranja_%28regija%29
http://hr.wikipedia.org/wiki/Baranja

pa da pogledamo relevantne datume , kada su oslobodjena naseljena mesta :

Osijek 14. april 1945
Beli Manastir
Belišće
Donji Miholjac 15. april 1945
Đakovo borbe i posle 18 aprila 1945
Našice 16. april
Valpovo 12.april 1945

24. marta 1945 likvidiran mostobran na r.Dravi , severno od Valpova

18 marta 1945 u rejonu s.Torjanca (kod Belog Manastira) dva puka nemackog 15.kozackog konjickog korpusa napali delove 12 udarnog korpusa 3.armije J.A i posle zestokih borbi ovladali njihovim polozajima


6. mart 1945 — Kod Valpova nemačka 11. vazduhoplovno-poljska divizija, i pored žilavog otpora
jedinica 16. udarne divizije JA, forsirala r. Dravu i obrazovala uži mostobran, a
potom zauzela s. Novi Bezdan i s. Bolman (kod Belog Manastira). Istovremeno su
kod D. Miholjca. na odseku bugarske 1. armije, r. Dravu forsirale nomačka 104.
lovačka i 297. pešadijska divizija

11/12. april 1945 — Kod s. Narde, s. Josipovca, s. Kravice, s. Sarvaša i s. Dalja prvi ešeloni divizija
3. armije JA odbacili delove nemačke 11. vazduhoplovno-poljske divizije, forsirali
r. Dravu i učvrstili uži mostobran. Sutradan su 16. udarna i 36. udarna divizija JA
oslobodile Valpovo i proširile mostobran do linije r. Drava — s. Gat — s. Veliškovci
— s. Vinogradci — r. Karašica (do ušća u Dravu).


14. april 1945
— Jedinice 51. udarne divizije JA i Osječka udarna brigada 12. udarne divizije JA,
posle jednodnevnih uličnih borbi protiv jedinica 21. puka nemačke 11. vazduhoplovno-
poljske divizije, oslobodile Osijek, prinudivši neprijatelja na povlačenje u
pravcu D. Miholjca i Našica.

15. april 1945 — Delovi 16. udarne divizije JA. u sadejstvu sa 24. pešadijskim pukom bugarske 3.
pešadijske divizije, posle dvanaestočasovnih borbi protiv 111. lovačkog puka nemačke
11. vazduhoplovno-poljske divizije oslobodili D. Mlholjac, prinudivši neprijatelja
na povlačenje u pravcu s. Moslavine i s. Čađavice.

To se kod tebe zove "Baranja je oslobodjena" ?

pogledaj malo nemacku mapu , februar 1945, Baranja

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

nemosav1 ::Prvo da definiramo vojno-geografski pojam "Baranja"

http://hr.wikipedia.org/wiki/Baranja

pa da pogledamo relevantne datume , kada su oslobodjena naseljena mesta :

Osijek 14. april 1945
Beli Manastir
Belišće
Donji Miholjac 15. april 1945
Đakovo borbe i posle 18 aprila 1945
Našice 16. april
Valpovo 12.april 1945

Ok, da definiramo: pogledaj Naselja u Baranji na linku koji si mi dao. Na tom spisku ne nalaze se ni Osijek, ni Đakovo, ni Donji Miholjac, ni Našice, ni Valpovo.
Baranja je oblast severno od Drave, i oslobođena je novembra 1944. Osim što je, kao što sam napomenuo, 6. marta 1945 Armijska grupa E kod Valpova i Bolmana forsirala Dravu sa 3 divizije, i stvorila manji mostobran, koji je likvidiran do 24. marta.

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 723

Osijek je centralni grad Baranjske regije, 9km severno od njega je Bilje, par kilometara nakon toga Darda, iznad nje Kopacevo, i ako skrenes levo, odmah si kod Belog Ministra.Niti jedno od tih mesta nije bilo "oslobodjeno " u novembru 1944, nego tek u martu 1945 godine.
Rusi su u novembru prosli i "oslobodili" madjarski deo baranje, ali nakon tog "oslobodjenja" nemci su se ponovo vratili

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

Napisano: 20 Apr 2013 12:11

Citat:Tako se 29. novembra završila batinska operacija koja je počela forsiranjem Dunava kod Batine i Apatina, a završila se uništenjem neprijateljskih snaga u međurečju Dunava i Drave izbijanjem na r. Dravu i konačnim oslobođenjem Baranje.

Jedinice 75. sovjetskog streljačkog korpusa 57. armije i 51. divizije NOV potpuno su izvršile postavljeni zadatak. One su uspešno forsirale Dunav, razbile i delimično uništile nemačke, mađarske i kvislinške snage koje su se nalazile u odbrani na teritoriji Baranje. Oslobođenjem Baranje i izbijanje snaga NOV Jugoslavije na Dravu ozbiljno su bili ugroženi bokovi i pozadina nemačkih snaga na sremskom frontu.

Sreta Savić, 51. vojvođanska divizija, strane 48-49
Citat:Za uspešno izvršenje batinske operacije 51. divizija je dobila priznanje od našeg i sovjetskog najvišeg vojnog rukovodstva. Svim učesnicima u ovoj operaciji Moskva je izrazila svoju zahvalnost proglašavajući 51. diviziju „Dunavskom", a pobedu u toj operaciji pozdravila salvom sa 20 artiljerijskih plotuna iz 224 topa.
Ono što je svim borcima i starešinama 51. divizije bilo najdraže, jeste sledeća pohvala Vrhovnog komandanta NOV Jugoslavije, druga Tita:
„Izražavam svoju zahvalnost borcima, podoficirima, oficirima i političkim komesarima 51. divizije koji su pokazali izvanrednu hrabrost i upornost pri oslobođenju Baranje na čelu sa št. div. komandantom ppukovnikom Sretom Savićem, pol. komesarom ppukovnikom Đurom Medenicom i zam. komandanta Đurom Delićem. Naročitu zahvalnost zaslužuje sedma brigada ove divizije na čelu sa komandantom majorom Milanom Ješićem.
Rame uz rame sa herojskom Crvenom armijom mladi borci Srema, Banata i Bačke borili su se nesebično za oslobođenje svoje braće zajedno sa njima oni će goniti fašističke okupatore sa drugih delova naše zemlje. Jedinstvo i požrtvovanost u borbi protiv okupatora — garancija su naše potpune pobede.
S. F. — S. N.
Vrhovni komandant NOV i POJ
Maršal Jugoslavije Josip Broz Tito."
(Arhiv VII, k. 295, reg. br. 3—94/1.)

Sreta Savić, 51. vojvođanska divizija, strana 52

Dopuna: 20 Apr 2013 12:12

nemosav1 ::Osijek je centralni grad Baranjske regije, 9km severno od njega je Bilje, par kilometara nakon toga Darda, iznad nje Kopacevo, i ako skrenes levo, odmah si kod Belog Ministra.Niti jedno od tih mesta nije bilo "oslobodjeno " u novembru 1944, nego tek u martu 1945 godine.
Rusi su u novembru prosli i "oslobodili" madjarski deo baranje, ali nakon tog "oslobodjenja" nemci su se ponovo vratili
Very Happy
Moraćeš malo da obnoviš istoriju i geografiju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 631 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 5 sakrivenih i 592 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, bladesu, bojank, Botovac, coaaco, CrazyDiablo, dane007, DeerHunter, djo97, Dorcolac, Duh sa sekirom, Excalibur13, Georgius, kybonacci, Lieutenant, loon123, Marko Marković, Miha79, Milos ZA, MiroslavD, MrNo, Ne doznajem se u oružje, nikoladim, panzerwaffe, pedjolino76, RiV, suton, vasa.93, VJ, wizzardone, Wrangler, zixmix, |_MeD_|, šumar bk2