Enigma -tajna drugog svetskog rata

1

Enigma -tajna drugog svetskog rata

offline
 • Pridružio: 28 Jan 2009
 • Poruke: 760
 • Gde živiš: U drustvu Fallschrimjegera-a....

Gotovo svake godine iz tajnih arhiva izroni po neki novi problem koj privuce paznju javnosti i citalacke publike.Veliki deo dokumenata pokriven je i dalje ,,dimnom zavesom" konspiracije koja jos uvek otkriva neke tajne velikg rata,takav slucaj je i ,,Enigmom'' jednom od najstroze cuvanih saveznickih tajni ,otkrivanje koje je bitno izmenilo vidjenje bitaka u Africi ,Italiji I Nomrmandiji .
Da su sifre Nemacke i Japanske vojske u toku celog rata uredno pracene i desifrovane ,saznalo se tek 70-ih godina kada su Francuski general Gustav Bertranda i F.B.Wintherbotham objavili knjige Enigma ili najveca tajna rata " i The Ultra Secret " Obojica su kao autori jako kompetentni da pisu o ovoj temi ,jer su kao visi ofiri ucestvovali u najvecim saveznickim operacijama na podrucuju spijunaze ii tehnologije koriscene u istoj.
Enigma je zaparavo elektricna masina namenjena sifriranju ,kojom su se od 1926-27 pa sve do kraja dr.Sv. Rata koristile sluzbe komande Nemacke kopnene vojske ,mornarice,vazduhoplovstva policiskij jedinica SS i SD-A ,verzija koja je nozila naziv GRIMIZNA MASINA je verzija Enigme koju su Nemaci dali Japancima ,koji su je takodje koristili do zadnjih dana rata .
Sifre i sifrogrami koji su predavani i primani tim uredjajem smatrali su se apsolutno pouzdanim i zasticenijm od svakog neprijateljskog pokusaja razbijanja kodova,pa cak i ako bi saveznici posedovali istu takvau napravu .
Premda je po sredi prilicno jednostavna mehanicka naprava (vizeulno podseca na masinu a kucanje sa dvostrukom klavijaturom)Enigmu a posebno uredjaj za njeno desifrovanje nazvan ,,kriptoloska bomba"-mozemo smatrati pretecom danasnjih racunara .
Dovoljno je reci samo ovo :najednostavnijim menjanjem polozaja utikaca na centrali i valjaka sa ugraviranim slovima na Enigmi mogla se dobiti cifra od
4 032 925 581 343 838 699 520 000 000 -kobinacija sifara .
Povecanjem broja valjaka i drugim kombinacijama daj broj se mogao podici do beskonacnog.Standardne verzije Enigme posedvale su 3 valjka sa ugraviranim slovima ,a kasnije verzije su povecavane na 5,7 pa cak i 9 valjaka .
Medjutim ,ovaj sistem ieako dekuje idelalan,nije bio bez svojih mana,sistem funkcionisanja Enigmi ,,provalili '' su 1933 mladi poljski matmaticari ,saradnici kritptoloskog zavoda u Varsavi .NJima je uspelo da nacine verne kopije nemacke masine i celi sistem za desifrovanje Enigme ,koje su 1939 pre napad Nemacke na poljsku ustupili francuskim i engleskim obavestajnim sluzbama .
Poljske metode usavrsilo je i uspesno primenilo kriptolosko sediste Britanske obavestajne sluzbe u Bletchley ,te je Enigma postala dragoceni instrument borbe ma u nekim slucajevima i odlucujuci faktor pobede .
Pravovremenim otkrivanjem sadrzaja nemackih sifara ,kriptolozi su dali veliki dopirnos vazdusnim bitkama za Britaniju ,onemogucavanje operacije ,,Morski Lav(iskrcavanja na obale engleske) ",pobedu nad Romelovim Africikim korpusom ,unistavanje nacistickih podmornica i konvoja .

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • penzionisani tabijatlija
 • crni hronicar
 • Pridružio: 21 Apr 2010
 • Poruke: 52
 • Gde živiš: Dubocica

Ultra je automatski desifrovala Enigmu.

secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Ultraoffline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7100

Uz čitavu seriju obmanjivanja Britancima je uspjelo da uz pomoć struke i nauke slome jednu od ključnih prednosti njemačkih operacija - sistem veza i komandovanja.
http://en.wikipedia.org/wiki/Erich_Fellgiebel
Zanimljiv je i ovaj podatak.
Winston Churchill told Britain's King George VI after World War II: "It was thanks to Ultra that we won the war."
Zanimljiv citat.

offline
 • Pridružio: 28 Jan 2009
 • Poruke: 760
 • Gde živiš: U drustvu Fallschrimjegera-a....

Evo veceras sam zavrsio sa citanjem knjige Ilije Marinkovica ,,Enigma do pobede" i detaljno je opisano nacin na koji su Poljski strucnjaci razbili enigmu ,a da su Britanci tek kasnije uspeli da ovladaju sistemom,i da je ta tajna trajala sve do 70-ih godina ,kad je jedan od prezivelih strucnjaka iz Poljske u jednom casopisu objavio tekst o razbijanju sifre za enigmu .Zanimljivo je to ,koliko su Nemci bili sigurni u enigmu ,da se nisu bojali da ce sifra biti razbijena cak i kad je nekoliko aparata zarobljeno ,jer su se kljucvi menjali svakodnevno .

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14905

ho shi min ::Evo veceras sam zavrsio sa citanjem knjige Ilije Marinkovica ,,Enigma do pobede" i detaljno je opisano nacin na koji su Poljski strucnjaci razbili enigmu ,a da su Britanci tek kasnije uspeli da ovladaju sistemom,i da je ta tajna trajala sve do 70-ih godina ,kad je jedan od prezivelih strucnjaka iz Poljske u jednom casopisu objavio tekst o razbijanju sifre za enigmu .Zanimljivo je to ,koliko su Nemci bili sigurni u enigmu ,da se nisu bojali da ce sifra biti razbijena cak i kad je nekoliko aparata zarobljeno ,jer su se kljucvi menjali svakodnevno .
Могу да препоручим и "Књигу о шифрама" од Сајмона Синга, издање Платоа, 480 страна. Има и саме почетке шифровања, па све до модерних техника. Енигми је посвећено једно поглавље са 50-ак страна.

Пољаци јесу успели први да разбију Енигму, али им је доста помогла француска обавештајна служба која им је доставила упутство за употребу.
Британци су такође били пар корака иза пољака, а најбитније да су наставили са развијањем метода и били прилично успешни у разбијању више шифри.

Немачко самопоуздање у Енигму је било претерано, нису ни размотрили да ли може да се разбије. Такође, Енигма није кориштена сигурно. Секвенце слова које су се понављале су дале дешифрантима лак улаз. Сматра се да су савезничке електромеханичке машине за шифровање, направљене по узору на Енигму, остале сигурне током рата, добрим делом и због сигурнијег кориштења. (знали су јако добро које су им слабости).

Књига "Action this day" јако добро преноси атмосферу и рад у Блечли парку, од стране учесника. Занимљиво је да је италијанска морнаричка енигма разбијена ручним методама, и да је основу добијених података био познат план италијанске морнарице, те су их британци поразили код Матапана.
Важност Блечли парк и њихов рад јако добро илуструје чињеница да је током рата тамо радило 10 хиљада људи! Тако скупљене информације су биле врло често непроцењиве.

offline
 • Pridružio: 28 Jan 2009
 • Poruke: 760
 • Gde živiš: U drustvu Fallschrimjegera-a....

Cak i sam Rejewsky( jedan od prezivelih poljskih strucnjaka i prvih ljudi u akciji razbijanja sifre enigme)spominje Francuskog oficira Bertnarda ,i svodi se na to da nije bilo njega i francuske sluzbe verovatno poljaci ne bi uspeli daleko da doguraju sa resenjima ....Blechli i cuveno srediste Y.
Hvala za preporuku Smile

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Resi zadatak da dobijes rezultat 5.
Naravno, postoje hiljade i hiljade zadataka koji imaju to resenje.
A sada, resi zadatak da dobijes rezultat 5, upotrebivsi brojeve 3 i 2. Postoji samo jedan zadatak.

Tako je i sa sifrovanjem i desifrovanjem. Svi znaju matematiku, resenje zna samo onaj koji ima polazne rezultate i zna matematicki postupak.
U principu, sa "Enigmom" bi moglo i dan danji da se radi, kao sto su neke zemlje i radile posle drugog svetskog rata. (Mislim da je do kraja 50-tih godina proslog veka koristena po nekim zemljama Juzne Amerike). Izmedju ostalog, verujem da je zato tek sedamdesetih godina proslog veka objavljeno da je "provaljena" u toku rata.

Mislim da se o resavanju sistema sifrovanja "enigmom" moze govoriti samo kao o angazovanju vise ucesnika, od kojih su neki bili u, a neki van engleske, a neki cak i u americi. Jer, tamo su uradjeni "kompjuteri" koji su
korisceni za razbijanje sifre.

Prema onome sto sami britanci pisu o Blechli parku, on je koriscen za resavanje svih kodova koje je prislusna sluzba britanije dobavljala. Oni su cak i imali nekoliko primeraka masine, uglavnom onih koristenih u kopnenoj vojsci, koja je, ako se dobro secam, bila sa tri slovna diska (namenjena za sifrovanje na vezama puk-divizija), dok se za vaznije veze (divizija-korpus-armija-OKW) koristila varijanta sa 4 i 5 diskova.

Redovna promena elemenata sifrovanja je mera bezbednosti koja se, pretpostavljam, redovno koristila u nemackoj vojsci.
Interesantno je da ima mnogo fotografija na kojoj se radi na masini, a da uz otvorenu masinu sedi, ili stoji vise ljudi. Tajnost primenjenog postupka je takodje mera bezbednosti. Fotografisanje masine u radu, ili prilikom pripreme je, barem u nasoj vojsci, bila veoma strogo zabranjena.

Jedno od svetih pravila u tom poslu je da se, onog momenta kada se samo posumnja u to da je masina dosla u ruke neprijatelja, menjaju svi pocetni elementi (povezivanje kablovima prikljucnica na prednjoj ploci, jasno vidljivim na prvoj slici), kao i postavljanje diskova u druge pocetne pozicije (ovo govorim samo na osnovu opsteg znanja, nisam nikada radio sa ovim masinama). Zato je dekriptiranje svakog telegrama bilo u stvari razbijanje potpuno nove sifre.
Pri cemu, sto je vise telegrama, sto su duzi telegrami - to je veca verovatnoca da ce neki telegram biti dekriptiran.

Da bi se doslo do telegrama, a to je bar po meni, tezi deo, morali su radio prisluskivaci otkriti rad radio mreze, odrediti njene elemente (ko je glavni u radio mrezi, ko naredjuje, ko izvestava, kada se i kako javlja, radni i rezervni podaci za rad, nepravilnosti u radu ili nedostatak nepravilnosti, brzina rada, karakteristicne greske SVAKOG operatora u radio mrezi itt), zatim otkrivenu radio mrezu pratiti u svakom njenom javljanju, pratiti promene, metode obrade telegrama, vrstu upotrebljenog koda, sluzbene grupe i ostale podatke koji se mogu videti iz samog telegrama.

Tek sa tim podacima telegrami su stizali u Blechli park, gde tadasnjoj britanskoj intelektualnoj eliti nije bilo toliko tesko da otkrije sadrzaj. Pa imali su masinu, predratne i ratne knjige kodova zaplenjene i ukradene tokom rata, pratili su nemacki radio saobracaj godinama pre rata, imali su dovoljno vremena i dovoljno telegrama.
Negde sam procitao da su nemcima glave dosli redovni dnevni izvestaji, u kojima su izvestavali i da nemaju sta da izveste. Da je nekoga na podmornici zaboleo zub, to je zahtevalo i poseban izvestaj (za ovo se salim, ali sam u knjizi "Sifranti protiv spijuna" sreo bas takav podatak.

Srpska vojska ima jedan ispravan primerak "Enigme" a mislim da se nalazi u muzeju Skolskog centra veze na Banjici.

offline
 • Buva  Male
 • Legendarni građanin
 • amater u pokušaju
 • Pridružio: 10 Apr 2010
 • Poruke: 3010
 • Gde živiš: i ja se pitam...

Prebačena je u muzej

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Koji muzej? Da jednom odem da je vidim. Toliko sam o njoj citao. A cuo sam da je taj primerak bio kod organa bezbednosti, a ne kod vezista.

rip
 • Pridružio: 27 Feb 2010
 • Poruke: 194

Zanimljivo da niko ne pominje knjigu A.C. Brauna "Velike obmane II sv. rata" a mislim da je to PRVO delo koje se detaljno bavi Enigmom i Ultrom.
Inače, JNA jeste imala bar jedan primerak ove mašine ali samo kao muzejski eksponat i da, tačno, bila je na Banjici (svedok: moj stric, penzionisani visoki oficir ex-JNA kome su istu pokazali negde krajem 50-tih).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 644 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 4 sakrivenih i 615 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: antonije64, Boris90, Bubimir, darkkran, Darko8, dekan.m, djboj, Dusan03, HogarStrashni, ikan, kreza, ljuba, Mixelotti, mnn2, nenad81, RecA, RED4G-304, shaja1, sovanova95, Srle993, stegonosa, VJ, Vlad000, vukovi, šumar bk2