Kacusa "Staljinove orgulje"

1

Kacusa "Staljinove orgulje"

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30033

Kacusa je vrsta raketne artiljerije prvi put napraveljena i upotrebljena od strane SSSR u Drugom svetskom ratu.
U poredjenju sa drugim artiljerijskim sredstvima ovakvi visecevni lanseri raketa mogu da ispale veliku kolicinu projektila u jako kratkom vremenskom roku i nanesu veliko razaranje,nedostatak je nesto manja preciznost kao i to da im je potrebno vise vremena da bi se spremili za novo gadjane


Ovakava vozila su u poredjenu sa drugim artiljerisjskim sredstvima poprilicno krhka ali i jednostavna i laka i relativno jeftina za proizvodnju,Kacuse koje su koriscene u Drugom svetskom ratu su bile prva samohodna artiljerija koja je bila masovno proizvodjena od strane SSSR,sistem je bio montiran na kamion sto je Kacusama davalo i prednost u mobilnosti tako da su mogli da odma posle izvedenog napada promene polozaj i izbegnu eventualnu vatru od strane neprijateljske artiljerije.
Kacuse koje su koriscene u WWII ukljucivale su BM-13 lansere,lake BM-8 i teske BM-31, a nadimak Kacusa je koriscen i posle rata za ostale slicne ruske sisteme kao sto je BM-21 i njegovi derivati.

Razvoj:

Juna 1938.godine sovjetski naucni institute u Lenjingradu je dobio dozvolu da napravi visecevni lanser raketa za raketu RS-132 koja je bila avionska raketa.
Napravljeno je nekoliko prototipova za modifikovane 132 mm M-132 rakete koje su bile postavljene na ZIS-5 kamione.
Prve verzije su bile nestabilne te je predlozeno da se ugrade duze sine koje su bilepostavljene longitudalno.Avgusta 1939. nastao je prvi BM-13(BM-Boyevaya Mashina).
Prvo veliko testiranje je obavljeno krajem 1938. kada je 233 rakete razlicitih tipova iskorisceno,salva raketa je unistavala gadjano podrucje na daljini od 5.5 km,ali artiljerija nije bila bas odusevljena jer Kacusi trebalo do 50 min za ponovno punjenje 24 rakete i novo gadjanje dok su ostala artiljerijska oruzja mogla da za isto vreme ispale od 95-150 projektila.
Testiranje sa raznim vrstama raketa je nastavljeno tokom 1940. i BM-13-16 sa sesnaest raketa je odobren da udje u serijsku proizvodnju.
U trenutku napada Nemacke na SSSR samo 40 Kacusa je bilo proizvedeno.
Posle prvih uspeha u borbi naredjena je masovna proizvodnja kao i dalje usavrsavanje novih modela.Prednosta Kacusa jebila ta sto nisu bile skupe i mogle su se proizvoditi u mnogim fabrikama koje nisu imale tesku opremu koja je bila potrebna tada za izradu artiljerijskih oruzja(posebno cevi).
Do kraja 1942. 3237 kacusa je proizvedeno a do kraja rata je proizvedeno skoro10000 primeraka.
Kacus koje su montirane na kamionesu najcesce montirane na sovjetske ZIS-6 6x4 i ZIS-5 i ZIS-5V.
1941 mali broj BM-13 je montiran artiljerijske traktore STZ-5,kao i par na sasiju tenka KV-1K,ali je odluceno da je to samo tracenje teskog oklopa.
Pocev od 1942. takodje su montirane i na razlicite britanske,americke kamione koji su stigli u Rusiju putem lend leasa kojisu u tom slucaju cesto dobijali oznaku BM-13S.
Zbog dobrih off road karakteristika americkog Studebaker US6 on je postao standardan za ugradnju lansera tako da je od polovine 1943 napravljeno oko 1800 BM-13N(нормализованный - Normalizovanniy, 'standardized').Posle rata Kacuse su bile montirane na ruske kamione ZIL-151.
BM-8(82mm) je razvijen i pocinje sa proizvodnjom 1941. kao BM-8-36 montiran na kamion i BM-8-24 na lakoj tenkovskoj sasiji T-40 i T-60.
Kasnije su takodje instalirane na GAZ-67 dzipove kao BM-8-8 i na Studebaker kamione kao BM-8-48.
Tokom 1942. tim naucnika,Leonid Shvarts, Moisei Komissarchik i inzenjer Yakov Shor su dobili Staljinovu zvezdu zbog zasluga za razvitak sistema BM-8-48.
Baziran na M-13,M-30 raketa je razvijena tokom 1942.Imala je okruglu bojevu galvu i bila je smestena u poseban zatvoreni lanser(slican kavezu),pod nazivom BM-30-4.
Tokom 1944 postaje standardna za lansere BM-31-12.

Kacuse u Drugom svetskom ratu

Tokom WWII Kacuse su pored kamiona bile montirane i na tenkove kao i razlicita vozila,a neke i na oklopljene vozove i brodove.
Dizajn je bio prilicno jednostavan a sastojao se od paralelnih sina na kojima su se nalazile rakete,svaki system je imao od 14 pa do cak 48 raketa.
Raketa 130mm koriscena na sistemu M-13 je bila duzine 180cm i tezine oko 42 kg,bojeva glava je mogla biti rasprskavajuca,razorna….a tezina bojeve glave je bila 22 kg.
Domet ovih raketa je bio oko 5.5 km,kasnije su razvijene rakete 82 mm sistem M-8 i 310 mm sistem M-31.Iako su bile manje precizne nego obicna artiljerija,Kacuse su bile posebno efikasne prilikom masovnijih napada,4 sistema BM-13 su mogla da u trajanju 7-10 s ispale salvu raketa i da sa 4.4 tone eksploziva obuhvate povrsinu od 4 hektara.
Sa dobrom posadom lanseri su mogli odma posle ispaljenja da se pomere na drugu poziciju i izbegnu neprijateljsku vatru.
Kacuse su cesto koriscene u velikom broju kako bi izazvale takozvani sok efekat kod neprijateljskih vojnika kao i velika razaranja.

Borbena upotreba:


Visecevni lanseri raketa su bili vojna tajna,i dobijali su razlicita sifrovana imena.
Posebna jedinica NKVD-a je bila obucena da ih koristi,7.jula 1941.prvi put eksperimentalno je upotrebljeno sedam lansera prilikom bitke kod Orse u Belorusiji u tom napadau su Kacuse unistile zeleznicku stanicu sa nekoliko vozova za snabdevanje i izazvavsi velike gubitke u ljudstvu kod Nemaca.
Prateci uspeh kod Orse vojska je odmah organizovala nove gardijske jedinice za podrsku trupama.Baterija se sastojala od cetiri lansera,ostali su pod kontrolom NKVD sve dok nemacki lanseri raketa Nebelwerfer nisu otkriveni i usli u upotrebu.

8.avgusta 1941.Staljin je licno naredio formiranje specijalnih osam gardijskih jedinica pod direktnom kontrolom vrhovnog staba.Svaki taj odred se sastojao od po tri bataljona sa po tri baterije,odnosno 36 lansera u po tri baterije po dvanaest.
Do kraja 1941. u sluzbi je bilo osam jedinica,35 nezavisnih bataljona i dve nezavisne baterije,odnosno ukupno oko 554 lansera.
Tokom juna.1942. teski gardijski bataljoni su formirani i opremljeni sa stacionarnim lanserima M-30 koji su se sastojali od 96 lansera u tri baterije.
U julu bataljon MB-13 je pridodat tenkovskom korpusu,od 1944. BM-31 su korisceni u bataljonima sa po 48 lanseraDo kraja 1942,57 jedinica je bilo u sluzbi zajedno sa manjim nezavisnim bataljonima su cinili ekvivalent od 216 baterija,od toga: 21% BM-8 laki lanseri, 56% BM-13,i 23% M-30 teskih lansera.
Do kraja rata ekvivalent od 518 baterija je bio u upotrebi.
Jedna iz Berlina Mr. GreenKacuse posle Drugog svetskog rata:

Tokom hladnog rata Rusi su razvili nove sisteme kao sto je BM-21 i veci BM-27.
Napredak u tehnologiji je doveo i do upotrebe novih vrsta bojevih glava kao sto su kasetne i hemijske bojeve glave.
Kacuse su koristene u Avganistanu,Cehoslovackoj,Iranu,Iraku,Egiptu,Istocnoj Nemackoj,Poljskoj,Siriji,Vijetnamu… a i prozivodjene su u Cehoslovaskoj,Iranu,i Kini.
Koriscene su u ratu u Koreji od strane snaga Severne Koreje.
Izrael je zarobio sisteme BM-24MRL tokom sestodnevnog rata I koristio ih I kasnije u ratu za Jom Kipur i ratu sa Libanom,takodje rakete sa ovihsistema su koristile snage hezbolaha za gadjanje izraelskih gradova.
Koriscene su posle raspada SSSR u ratu izmedju Azerbejdzana i Jermenije prvom i drugom ratu u Ceceniji kao i u ratu u Juznoj Osetiji gde su Gruzijci koristili sisteme BM-21.
Takodje i u ratu u Iraku 2003. su koristeni sistemi BM-21,u bivsoj SFRJ,Avganistanu,a postoje podaci da su lanseri raketa korisceni u teroristickim napadima na zelenu zonu u Bagdadu.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 19 Jul 2007
 • Poruke: 212

U leto 2005 imao sam priliku da na jedan dan ''zaduzim'' starijeg nemackog gospodina, posto on osim nemackog druge jezike ne govori, a u mojoj familiji samo sam ja ucio isti u skoli.
Trebalo je coveku pokazati Bg, i nas dvojica pravo na Kalemegdan, u nameri da se dokopamo terase i ladnog piva.
Kao sto vecina vas zna, da bi se do terase doslo mora se proci kroz otvoreni deo vojnog muzeja.
Starac je delovao dosta nezainteresovano, ali je Kacusu prepoznao sa 30 metara, uz pomesana osecanja.
Inace otac mu je imao retku cast da se ziv vrati sa Staljingrada, a on licno je imao cast da kao djak salutira Hitleru, krajem rata.
Mali OT, koji to u stvari i nije...offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30033

A koliko sam se ja naslusao prica o Kacusi Smile

Posto sam se u prvom postu u temi dotakao i drugih slicnih sistema evo slika Nemackog lansera raketa iz WWII.
offline
 • Pridružio: 18 Jun 2005
 • Poruke: 1177
 • Gde živiš: Springfild

Pokojni deda Ljuba (jedan stvarno fini dekica) pricao mi jednom prilikom da je Crvena Armija prilikom oslobadjanja Zajecara kacusama tukla polozaje Nemaca, u i oko grada, i da su Svabe (kako ih je uvek zvao) imale velike gubitke. Po njegovoj prici Nemacke jedinice koje su bile tu u to vreme su bile u kratkim pantalonama. Verovatno su to bile "Africke" jedinice koje su se u to vreme povlacile. Isto tako je pominjao neke Ruske avione koje je narod zvao "pikavci" i koji su leteli u visini kukuruza i pravili dar mar medju Svabama.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30033

Ako se necega Nemacka pesadija bojala onda je to baraz iz Kacusa Wink

Dopuna: 01 Feb 2009 0:05

Nesto novije...

Ne zelite da se nadjete na drugom kraju ovih cevki Smile

offline
 • saula  Male
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 03 Feb 2009
 • Poruke: 10
 • Gde živiš: Republika Srpska, okolina BL

Kacuse su Rusi prvi put upotrijebili kod Smolenska zimi 1942. Ovo oruzije je izazivalo pravu senzaciju iako njegova preciznost i uboito dejstvo nisu bili na visokom nivou. Njemacki model koji se sastojao od 6 odnosno 8 cijevi nazvan *bacac magle* bio je inferioran u odnosu na ruske kause iz razloga sto je zasobom ostavljao veliki oblak dima te je nakon svakog ispaljenja morao mijenjati polozaj sto bas i nije bio jednostavan posao.

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8633

TOP GUN ::A koliko sam se ja naslusao prica o Kacusi Smile

Posto sam se u prvom postu u temi dotakao i drugih slicnih sistema evo slika Nemackog lansera raketa iz WWII.


Malo o njima na: http://en.wikipedia.org/wiki/Nebelwerfer

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30033

A bio je i Wurfrahmen 40


Na bazi Halftrucka,zvali su ga "Stuka na nogama" ili "hodajuca Stuka",koristio je rakete 300 i 320 mm.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25452
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Možda bismo mogli u ovoj temi da uopštimo stvari i da se pozabavimo svim poznatim modelima VBR? Mišljenja?

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30033

Moze,ja sam i napisao koji su se VBR koristili posle WWII,a Kacusa je "predak" svima.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1064 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 4 sakrivenih i 1005 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, anta, Areal84, babaroga, bankulen, bobomicek, Bobrock1, Botovac, BraneS, cemix, Centauro, comi_pfc, darcaud, Denaya, Dimitrise93, Djokkinen, Dorcolac, Džordžino, Excalibur13, Georgius, gomago, HogarStrashni, ILGromovnik, Istman, ivan1973, jackreacher011011, kokodakalo, Koridor, Lutvo_Redzepagic, Mercury, mile23, milimoj, Milometer, MiroslavD, mnn2, Motocar, novator, pein, procesor, Profica, repac, Ripanjac, samsung, slonic_tonic, Srle993, StefanopuloZ, Stija zmija, time, Trpe Grozni, Underwood, vasa.93, VJ, ZalosnaSova, zixmix, |_MeD_|