Nemački gubici u Aprilskom ratu

3

Nemački gubici u Aprilskom ratu

online
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15893


http://www.ebay.de/itm/Orig-Foto-deutsche-Panzer-b.....7675.l2557Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4066
 • Gde živiš: Novi Beograd

U obimnom tekstu Francois de Lanny, Guerre eclair en Yugoslavie 6 - 18 avril 1941, Historica 39 - 45 Magazine oct - dec 1998, na strani 72. daju se interesantni podaci o nemačkim gubicim u Jugoslaviji u aprilu 1941. godine. Autor, poznati francuski vojni istoričar najpre navodi podatke koji se obično iznose kad je reč o nemačkim gubicima a to je govor Adolfa Hitlera u Rajhstagu 4. maja 1941. godine. To su opšte poznati podaci i da ih ne ponavljam. Međutim, ima jedno veliko ali ...
On dalje navodi kako su ti podaci vrlo sumnjivi i da je vrlo čudno da su se održali i u ozbiljnoj istoriografiji. Tačno je da uglavnom, po svemu sudeći, nisu sačuvani tačni podaci o nemačkim gubicima po jedinicama ali za 11. Pz diviziju jesu. A ona je posebno interesantna jer je sve vreme dejstvovala u Srbiji. E sad pazite - ova divizija je imala 9 oficira i 105 podoficira i vojnika poginula i 16 oficira i 169 podoficira i vojnika ranjena. Dakle samo ova divizija je imala 124 poginula pripadnika tj manje - više koliko Hitler iznosi da su bili ukupni nemački gubici.
Op cvrc gevezn ...
I još nešto u jednom izveštaju OKH iz maja 1941. godine se navodi da su nemački gubici u Jugoslaviji aprila 1941. godine, srazmerno angažovanim snagama, bili teži nego u kampanjama u Poljskoj i Francuskoj. Na žalost ne navodi cifre ...
Ali još jednom op cvrc gevezn ...online
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15893

Mikrofonom kroz XX vek
Velizar Vučković

http://www.audioifotoarhiv.com/gosti%20sajta/VelizarVuckovic.html

online
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15893

?


Zerstörter Deutscher Bomber bei Belgrad Serbien
http://www.ebay.de/itm/Zerstorter-Deutscher-Bomber.....5424d7a215

Abgeschossenes deutsches Flugzeug bei Belgrad Serbien
http://www.ebay.de/itm/Abgeschossenes-deutsches-Fl.....58ce1f3377

Abgeschossener deutscher Bomber bei Belgrad Serbien
http://www.ebay.de/itm/Abgeschossener-deutscher-Bo.....58ce1f6011

Wrackteile abgestürztes deutsches Flugzeug bei Belgrad Serbien
http://www.ebay.de/itm/Wrackteile-abgesturztes-deu.....58ce1f6daf

online
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15893

7
http://www.fortepan.hu/?view=all&lang=hu&tags[]=Szerbia

online
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15893


http://www.ebay.de/itm/Foto-ausgebranter-Panzer-II.....Sw~bFWHkx6

online
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15893


Obrušavajući bombarder Ju 87 'Stuka' iz Drugog svjetskog rata pronađen je u dobrom stanju u moru s južne strane otoka Žirja. Avion je 12. travnja 1941. godine pogođen dok je bombardirao brodove jugoslavenske vojske kod Jadrtovca. Avion je bez motora, koji se nesumnjivo otkinuo prilikom udara u vodu, no izuzev toga je potpuno čitav i u vrlo dobrom stanju, i čak oslonjen na kotače, kao da je glatko sletio na morsko dno.

http://www.sibenik.in/sibenik/foto-and-amp-video-s.....28555.html

offline
 • Pridružio: 30 Nov 2017
 • Poruke: 1

Оно што сигурно знам из приче мог покојног оца Војислава који се са породицом 8 априла 1941.године затекао у бежанији у Битољу је следеће:
- огромна маса избеглица се већ 8 априла затекла у Битољу;
- енглези у Лерину су пропуштали само комплетне јединице краљевске војске на прелазу ка Грчкој;
- избеглице - цивили су 9-ог априла последњи пут пропуштене у Грчку;
- у самом Битољу после тог датума није било ниједног нашег војника,
- железничари и нешто мало цивила, на челу са нашим кумом, резервним мајором Цветком, солунцем, родом из околине Ужица (такође железничар) обили су војне магацине, наоружали се и на неком превоју испред Битоља заузели положаје и сачекали немце мислећи да су немачке снаге које су прилазиле граду у ствари немачки падобранци;
- одбрани се придружила нека мања арт. јединица краљевске војске, можда батерија, којом је командовао поручник који је са петоро војника у тој борби и погинуо поред топа; погинуло је и троје-четворо железничара и цивила;
- железничари су имали тамне униформе па је и убеђење код немаца било да су у питању енглески падобранци;
- у исто време енглези су бомбардовали Битољ мислећи да су немци већ ушли;
- борбе су биле жестоке и трајале су неколико сати. По очевом сећању, немци су имали губитке и уништено им је и оштећено неколико борних кола и чак један или два тенка; Погинуле и рањене немачке војнике су већ 11-ог донели у Битољ и отац их је видео.
- у току борби наишао је аутомобил са неким краљевским пуковником који је мајора Цветка гневно упитао ,,јел знате шта радите, изгинућете?". Мајор је одговорио да зна и да већ неколико сати ,,бију,, немачке падобранце и да ће да их држе ту док војска не дође. Пуковник је тада рекао да то нису никакви падобранци већ комплетна Адолф Хитлер дивизија и да се фронт распао. После тога, мислим да је отац причао да је то био 10-и април, железничари су побацали оружје и побегли у град.
- по уласку немаца у Битољ, настала је потрага за ,,енглезима" и када су заробили железничаре који су били у униформама и нису стигли да се пресвуку у цивилна одела, схватили су шта је у питању. Тада је заробљен и мој прадеда. Држали су их неколико сати и пустили.
- после уласка бугара, заштитили су све избеглице од буг.војника и цивила који су буквално насртали, пребијали и пљачкали избеглице;
- у Параћину је још увек жив човек који је био син среског начелника и има иста сећања;
- мој деда који је био машиновођа, по уласку немаца вратио се из Грчке пешке. Пре тога одвезао је у Грчку две композиције препуне краљевских војника. Био је одмах ухапшен и после пар сати испитивања пуштен.
- отац је причао да су немачки војници били коректни и да су деци давали чоколадне бомобоне и комаде шећера.

online
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15893


https://www.ebay.com/itm/Orig-Foto-zerstorte-Panze.....SwP8leUDOC

online
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15893

Napisano: 11 Okt 2020 12:35Dopuna: 11 Okt 2020 13:18

Citat:APRILSKI RAT 1941. U MLADENOVCU

Ko je sve pucao na Nemce po Mladenovcu?
Pre tačno 75 godina Nemačka je izvršila invaziju na Kraljevinu Jugoslaviju. Povodom borbi u našem kraju u knjizi generala Velimira Terzića Slom Kraljevine Jugoslavije piše:
Kapetan prve klase Momčilo Marković je 12. aprila 1941. sa svojom motorizovanom baterijom koju je doveo iz Slavonske Požege, uspešno zadržavao tenkove 1. oklopne nemačke divizije na ulazu u Mladenovac, kod Seltersa i tom prilikom uništio sedam nemačkih tenkova. Teško ranjenog, među izginulim drugovima, Nemci su ga zarobili i posle dužeg mučenja po zatvorima, streljali 1943. na strelištu u Jajincima.
Prema druga dva izvora: “Na Trsteni je bila naša baterija pod komandom Ivana Markovića 55/121. pešadijski puk. Postavljene su tri protivavionske baterije na potesu Male Granice - Bataševo - Koraćička banja, koje su uništile pet tenkova, a među poginulim je bio Raka Ilić iz Kovačevca”. Istog dana, 12. aprila na ulazu u Mladenovac u borbi s nemačkom tenkovskom kolonom potporučnik Bajtajić je sa svojim vodom više časova zadržavao neprijateljsko nadiranje, onesposobio 26 Nemaca i u toj borbi hrabro poginuo. Kada se setimo i podviga Lazara Čokića na Kosmaju u Prvom ratu, nameće se neizbežno pitanje, zašto ni jedan, ni drugi, ni treći nemaju spomenik u Mladenovcu? Još žešći otpor nemačka kolona je naišla na brdu Koviona kod Ralje gde ih je dočekala jedna baterija topova 18. pešadijskog puka. Otpor u Mladenovcu i Ralji usporio je ovu nemačku kolonu koja je ušla u Beograd sutradan 13. aprila gde su zatekli kolonu koja je 12. aprila stigla iz pravca Pančeva.
U Mladenovcu je 7. aprila bombardovana iz aviona Fabrika džakova i železnička stanica. Nemačke trupe su došle od Topole 12. aprila, ali je odbrana Mladenovca trajala ceo dan i sporadično do kasno u noć. Petar Bajtajić, Rade Marković, Ivan I. Marjanović, Dimitrije L. Dimović i još 59 vojnika 55. i 121. pešadijskog puka poginulo je u odbrani Mladenovca.
Prizor ulaska Nemaca u varoš bio je strašan. Nemačka artiljerija je pri ulasku u varoš neprekidno tukla ali je većina granata preletala grad i padala u selo. Nemački tenkovi i kamioni, sa uspravljenim nemačkim zastavama, s tutnjavom su ušli u varoš. Nemci su odmah počeli da razbijaju trgovačke radnje i pljačkaju i tovare robu u kamione. Ono što je preostalo pokupili su pod okriljem noći psi rata iz varoši i okolnih sela. Bio je to početak okupacije. Grupe vojnika i oficira kraljeve Jugoslovenske vojske kretali su se po selima i oslobađali svoje opreme u nastojanju da stignu do svojih kuća. Brz prodor Nemaca i prisustvo njihove surove tehničke sile doveli su narod u stanje šoka. Saznanje o kapitulaciji sporo je prodiralo u svest ljudi. Interesantno je da je i kapitulacija na neki posredan način bila povezana sa Mladenovcem, u pregovorima o predaji učestvovao je i general Mihajlo Bodi, stric mladenovačkog apotekara, koji je sasvim verovatno pre rata dolazio kod sinovca u Mladenovac.
Porodicu Badžak, kao i mnoge bogatije mladenovačke porodice, Nemci su isterali iz svojih kuća. Janko Badžak i njegova supruga Seka prešli su u svoju nedovršenu vilu kod Klanice (danas biro za zapošljavanje). Za vreme okupacije u Badžakovoj kući u centru grada (gde je danas Maxi preko puta trga) bila je nemačka komandatura gde su komandanti mesta Riter i kasnije Pahman imali kancelariju (do aprila 1944. komandant mesta bio je kapetan Vilke, dok nije otišao u Nemačku na odsustvo (zamenio ga neki pukovnik), a šef Gestapoa u Mladenovcu bio je poručnik Faulhaber). U to vreme ispred Badžakove kuće bio je postavljen mitraljez, što je zajedno sa policijskim časom unosilo stalnu strepnju kod varošana. Kada nemački komandant prošeta ulicom meštani su morali pred njim da skidaju šešir pa su mnogi prolaznici bežali levo i desno u radnje i prolaze kako bi izbegli tu neprijatnu obavezu.

https://www.facebook.com/Mladenovac.Mladenovcani/p.....985559703/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 797 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 5 sakrivenih i 761 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bladesu, bojank, BORUTUS, darios, DejanSt, Despot1, djo97, djordje92sm, Drug Platov, Goran 0000, HrcAk47, Kenanjoz, kinez88, Koca Popovic, Marko Marković, mercedesamg, Mitraljeta, Nemanja.M, Outis, pacika, resistor, Shilok, sickmouse, Steeeefan, tubular, Tvrtko I, vaso1, VJ, vlad4, Wiesel092, Šraf