Panter tenk (vremeplov)

2

Panter tenk (vremeplov)

offline
 • marat 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 10 Mar 2007
 • Poruke: 602

pa nefunkcionalna kupola je glavna mana prvih T 34kiRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13734
 • Gde živiš: Apsurdistan

Ovo kacim prvenstveno zbog oklopa. Psto su date debljine u mm i nagib.
Karakteristike nemackih tenkova u WWII. Pa pogledajte i za Pantera...
http://www.onwar.com/tanks/germany/index.htm

PzKpfw V Ausf. D, Panther
http://www.onwar.com/tanks/germany/data/pantherd.htm
http://www.onwar.com/tanks/germany/profiles/ppantherd.htm
PzKpfw V Ausf. A, Panther
http://www.onwar.com/tanks/germany/data/panthera.htm
http://www.onwar.com/tanks/germany/profiles/ppanthera.htm
PzKpfw V Ausf. G, Panther
http://www.onwar.com/tanks/germany/data/pantherg.htm
http://www.onwar.com/tanks/germany/profiles/ppantherg.htm
PzKpfw V Ausf. F, Panther
http://www.onwar.com/tanks/germany/data/pantherf.htm
Jagdpanther
http://www.onwar.com/tanks/germany/data/jagdpanther.htm
http://www.onwar.com/tanks/germany/profiles/pjagdpanther.htmoffline
 • Pridružio: 09 Maj 2007
 • Poruke: 10
 • Gde živiš: Smederevo

Radio sam tekst o ovom tenku, a osnova mi je bio achtungpanzer.com sa jos nekim knjigama. Tekst je deo jednog veceg projekta - srpskom ww2 sajtu. Elem, evo tog tekstica:

Panzerkampfwagen V je, pored Tigra, najpoznatiji Nemački tenk Drugog Svetskog Rata. Pojavio se kao odogovor na rastuću pretnju u vidu ruskog T-34 tenka.

Rad na naslediku Panzer 4 serije je počeo još 1937. Razvoj je bio spor, tako da su se tek 1941. pojavila dva prototipa. Proizvođači su bili Henschel (model VK 3001(H)) I Porsche (model VK 3001(K)). Spadali su u klasu tenkova od 30 do 35 tona .Odustalo se od daljeg razvoja i prioritet je dobio čuveni tenk Tigar. Kada je Nemačka vojska juna 1941. napala Rusiju doživela je neprijatan šok u vidu tada monstruoznog tenka iz KV serije kao I za klasu lakšeg T-34. Ruske oklopne jedinice tada još nisu komunicirale radiom, niti su bile dovoljno obučene,tako da nisu imale većeg uticaja na razvoj situacije sve do Staljingradske bitke.

Kao odogovor na ovo, Hitler je 25. novembra 1941. naredio da se počne razvoj novog 30-tonskog tenka naoružanog sa 75mm topom. Za ture je bio zadužen Rheinmetell-Borsig dok su telo tenka radili Daimler-Benz i MAN. Marta 1942. Daimler-Benz je prvi predstavio prototip VK 3002 koji je bio baziran na prethodno odbačenom VK 3001. Ovo je u suštini bilo modifikovani T-34.Postojale su dve verzije sa različitim suspenzijama.

MAN je završio svoju verziju početkom proleća 1942. Maja 11. 1942. VK 3002 je zvanično nazvan Panter, a odmah zatim je 14. maja odrzan uporedni test prototipova, posle čega je MAN-ov zvanično pušten u proivodnju iako je pre toga Hitler naredio da se napravio 200 tenkova koje je Daimler-Benz predstavio. Odluka je preinačena nakon problema koji su uočeni, a za koje bi bilo potrebno vreme da se isprave. Veliki problem bi takođe predstavljala velika sličnost između Pantera i T-34. Čak je i Škoda predstavila svoj model naziva T-25 zasnovanog na T-34, ali je I on odbačen.

Proizvodnja je bila zacrtana za decembar 1942. I to sa 75mm topom L/100, na kome je insinstirao Hitler lično. Pošto top dužine L100 još uvek nije bio razvijen prešlo se na kraći, KwK 42 L/70,koji je bio u stanju da probije oklop debljine 150mm na rastojanju od 1000m i time postigne bolje rezultate od Tigrovog 88mm topa. Ovime je dobijen izvrstan tenk praktično bez mana. Ugrađivanje širokih gusenica I jakog motora je omogućilo manji specifični pritisak i time se dobilo na upravljivosti. Ovo je takođe prvi Nemački tenk sa oklopom “pod uglom”. Za razliku od T-34 serije, Panter je imao velike preklapajuće točkove kao i prvoklasnu suspenziju čime su omogućene velike brzine po lošem teren.

Prva serija od 20 komada je nazvana Panzerkampfwagen V Panther Ausfuehrung A i razlikovala se od kasnije serije A. Bili su lako oklopljeni (60mm prednjeg oklopa), sa motorom od 600KS (Maybach HL 210 P 45) I ranom verzijom KwK 42 L/70 topa. Ovi modeli su kasnije nazvani D1 i korišćeni samo za trening i obuku.

U decembru 1942. počela je sa proizvodnjom nova serija – D .Naređena je proizvodnja od 250 komada do 12. maja 1943, a narednih 750 da budu gotovi što pre. Prvi Panter verzije D je izašao iz fabrike 11. januara 1943. Glavna unapređenja su bolja oklopljenost, nova verzija topa,kao i kupola. Prvih 250 tenkova vezije D je imalo iste motore kao i D1, a glavna boljka je bio bočni oklop od samo 40 do 50 milimetara. Prvo borbeno služenje Panter je doživeo u operaciji Citadel, drugačije zvanom Kurska bitka. Sa njime se prvi put pojavio i lovac na tenkove Ferdinand (Sd.Kfz 184). Mnogi nisu ni učestvovali zbog problema sa motorom, transmijom i suspenzijom koji su tek kasnije rešeni. Sam Heinz Guderian je priznao da su previše podložni požaru. Samo 43 Pantera od početnih 250 je bilo u ispravnom stanju. Sledećih 600 tenkova iz serije su dobili obeležje D2. Imali su livenu komandirovu turelu, jači motor od 700KS (HL 230 P 30) kao i dodatni oklopo sa strane.

Sledeća verzija je bila najbrojnija u bitci na Normandiju. To je verzija A, i do maja 1944. ukupno 2200 Pantera ove serije je urađeno. Urađena je nova kupola, dodat kuglični MG34 u prednjem oklopu, kao i držač na kupoli za MG34 koji se koristio protiv aviona. Tokom vremena, ukupno pet različitih izduvnika je korišćeno.

Pretposlednja i najbrojnija serija pripada verziji G. Sa proizvodnjom je početo marta 1944. i do aprila 1945. je proizvedeno oko 2950 tenkova. Vizir na prednjem oklopu za vozača je uklonjen, a kasnije je dodat periskop. Redizajniran je prostor za motor kao i izduvni sistem. Takođe je bilo planirano da se koriste čelične obloge na točkovima umesto gumenih, ali je samo mala serija od 24 tenka proizvedena sa ovim dodatkom.

Poslednja generacija nije praktično ni postojala ali bi imala dosta bolje performanse. Verzija F bi imala bolju oklopljenost, totalno novo usko ture (Schmalturm Turret) ,i KwK L/100 i samo sa čelikom obloženim točkovima. Samo jedan prototip je kompletno urađen dok postoje nepotvrđene informacije da ih je urađeno još nekoliko između aprila 20.-23. tako da je moguće da su učestvovali u borbi.

Planirane dalje modifikacije:

Te izmene obuhvataju:

1. Montiranje automatskog punjača topa

2. Montiranje stabilizatora nišana u dve ravni

3. Montiranje IC uređaja

4. Primena Gummisparende Laufrollen (čelikom obloženi točkovi radi uštede na gumi) i to za sve tadašnje Panzere.

5. Ubacivanje novog motora: Maybach-Motor HL 234 (900 KS).


Najpoznatiji komandir Pantera je svakako Ernst Barkmann, nosilac Viteškog Krsta, čovek koji se nekoliko puta probijao kroz neprijateljske linije da bi spasao svog Pantera. Svoj orden je zaslužio akcijom tokom je uništio 15 Šerman tenkova, a zatim se i probio iz Američke blokade grada, pritom vučući jos jednog Pantera za sobom. Pošto su oba kasnije izgubljena zbog vatre, oni su se peške vratili do svojih linija nakon pređenih 7km pod neprijateljskom vatrom.

Posle toga je služio u operaciji Wacht Am Rhein, gde je uspeo da sa Panterom, kome je bilo blokirano ture,uništi nekoliko Šermana i izvuče se na sigurno.Kasnije na istočnom frontu služio u poslednjim danima Panzer divizije Das Reich. Danas živi u Kisdorfu,u Nemačkoj.


Panter je prvi MBT(Main Battle Tank) koji se ikada pojavio. Nakon ispravljenih greški koje su uočene nakon preranih učestvanja u ratnim operacijama, Panter je postao svakako najbolji Nemački tenk u celini. Dovoljan dokaz za ovo jeste da ga je Francuska drzala u svojim oklopnim sredstvima sve do 1950. Dobio je modifikovan top, sa Francuskim standardima. Korišćen je takođe i u Bugarskoj, Jugoslaviji, Mađarskoj i Čekoslovačkoj. Izrael je iskoristio Panterov top za modifikaciju Šermana pod nazivom Super Šerman.

Sveukupno,Panter je bio superiorno oružje u rukama iskusnih vojnika.

MODIFIKACIJE:

- Befehlswagen Ausf D/A/G (Sd.Kfz.267) – komandni tenk
- Beobachtungspanzer Panther Ausf D – izviđački tenk
- Bergepanther (Sd.Kfz.179) – vozilo za popravku,
- Munitionspanzer Panther – nosač municije,
- Panzerjager Jagdpanther (Sd.Kfz.173),
- Flakpanzer V Coelian - 2 x 37mm/55mm AA
- Flakpanzer V / Grille 10 – AA ,prototip,
- Minenraumpanzer Panther- tenk za čišćenje mina (prototip),
- Ramschaufelpanzer Panther – tenk buldožer,
- Grille 12 - 128mm K 43/44 samohodna (planirano),
- Skorpion - 128mm K 43 samohodna (planirano),
- Grille 15 - 150mm sFH 43/44 samohodna (planirano),
- 88mm AA Panter,
- Sturmpanther - 150mm StuH 43/1 samohodna,
- Panter sa 105mm lanserom raketa,
- Panther II

Dosta toga je izbaceno (slike pre svega), a i neki podaci koji ce biti objavljeni samo na jednom mestu.

Pozdrav i drago mi je da vidim ljude koji vole ww2 tematiku.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12459


Schmalturm (uska kupola)
http://www.geocities.com/CapeCanaveral/Lab/1167/eschmalt.html

offline
 • Pridružio: 09 Maj 2007
 • Poruke: 10
 • Gde živiš: Smederevo

Odabran je ovaj oblik kupole iz vise razloga, a jedan od vaznijih jeste bila i negacija mogucnosti rikosetiranja granare u telo tenka, kao sto se to desavalo...

Na tome se radilo iz verzije u verziju, ali nikada se nije resilo do kraja. Granata bi, po rikosetiranju, zavrsila pravo kroz vozacevo mesto...


Ne znam da li ste procitali gornji tekst, ali planirano je i ubacivanje stabilizatora topa u 2 ravni! Sherman je imao stabilizaciju samo u vertikalnoj ravni, i to je odusevilo Nemce.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12459

!ACHTUNG! ::Odabran je ovaj oblik kupole iz vise razloga, a jedan od vaznijih jeste bila i negacija mogucnosti rikosetiranja granare u telo tenka, kao sto se to desavalo...

Na tome se radilo iz verzije u verziju, ali nikada se nije resilo do kraja. Granata bi, po rikosetiranju, zavrsila pravo kroz vozacevo mesto...


Ne znam da li ste procitali gornji tekst, ali planirano je i ubacivanje stabilizatora topa u 2 ravni! Sherman je imao stabilizaciju samo u vertikalnoj ravni, i to je odusevilo Nemce.


Zanimljivo. Da li bi stabilizacija u dve ravni omogucila precizno gadjanje pri brzini od npr. 10km?

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13734
 • Gde živiš: Apsurdistan

@!ACHTUNG!
Zanima me ako imas podatak o tome da li je IC koriscen za vreme rata i kako se pokazao.

offline
 • Pridružio: 09 Maj 2007
 • Poruke: 10
 • Gde živiš: Smederevo

@mean_machine:
Svakako bi omogucilo precizno otvaranje vatre na toj brzini. U toku WW2, na skoro svim tenkovima (osim Shermana i nekih verzija M3 Stuart) se vatra otvarala u mestu. Nekada su otvarali vatru pri brzini 2-3 Km/h (znaci jako malo i to striktno na ravnoj podlozi).

Pokusacu da iskopam neke detalje vezane za mehanizam stabilizacije, pa cu ti javiti.

@leonard:

Imam jedan lep tekstic za tebe na engleskom:

Some reports tell of a late-war combat involving IR Panthers that were equipped, which encountered a British armoured division. A British unit equipped with Comet tanks was engaged in April 1945 (at night) by some solution B-type IR Panthers. In a short one-sided firefight, the entire platoon was annihilated.

Some farsighted officers of the Fallingbostel armour school formed basic tactics for equipped tank units. They planned to establish special night task forces. Panthers fitted with triple IR devices formed the core of these units. These tanks had three huge armour plates welded on the engine deck, thus offering protection on the sides and rear for three infantrymen. These troops had to protect "their" Panther with MP 44 assault rifles, which could be fitted with IR devices in its final version.[Vampir].

The IR Panther would be followed into combat by Sd.Kfz. 251/21 "Falke" vehicles carrying a number of infantrymen armed with MP 44s. The attack would have been backed, whenever possible, by Sd.Kfz. 251/20s fitted with 60 cm "Uhu" IR search lights. Units that were equipped in this manner would surely have had an enormous impact on enemy units that lacked IR devices.

In the Spring of 1944 about 1000 IR aiming devices were ready but army officials rejected their use. The ready and working devices were stored in a salt mine in the Harz mountains. A general was quoted as saying, "We don't need any stuff like this, our soldiers will win the war chivalrously".


Pozdrav

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13734
 • Gde živiš: Apsurdistan

PantherGallery
http://www.achtungpanzer.com/gallery/ptgal.htm
http://www.achtungpanzer.com/gallery/ptgal2.htm
http://www.achtungpanzer.com/gallery/ptgal3.htm

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4327

iako inace komplikovan u odnosu na t34 i sherman, za panthera je trebalo polovina radnih casova u odnosu na tiger.

razlika u performansama je bila neznatna - tiger je imao prednost samo u debljem bocnom oklopu i jacoj trenutnoj granati. panther je bio puzdaniji, pokretljiviji i imao je marginalno vecu probojnost topa.

rusi su rado koristili panther i davali samo najiskusnijim posadama u gardijskim jedinicama.

samo mozemo da budemo srecni sto nisu napravili vise panthera i narocito jagdpanthera - strahovito oruzje, posebno u defanzivi. ako se dobro secam, jedan je zaustavio citav bataljon shermana na zapadnom ratistu.

sto se tice lovaca tenkova, lome se koplja koji je bio bolji laki lovac da li stug 3 ili hetzer. hetzer s eproizvodio na bazi prosirene sacije ceskog tenka lt38, imao je topsitih performansi kao stug 3, ali je bio manji, laksi, bolje oklopljen, ali manje konforan za posadu...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 632 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 4 sakrivenih i 613 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Andrija357, Djole, HS, Jester, kaptain, lažni đoko, MB120mm, ObelixSRB, obozo, Oscar, pavle_pzs, perica5, Toni, Trpe Grozni, vlvl