Helikopteri u floti JAT-a

Helikopteri u floti JAT-a

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4066
 • Gde živiš: Novi Beograd

Nebojša Đokić


Helikopteri u floti JAT-aPored prevoza putnika i robe, JAT je od prvih dana formirao specijalizovanu avijaciju za pružanje usluga u zdravstvu, šumarstvu, poljoprivredi i rudarsko-geološkim radovima. Prva ovakva akcija je izvedena još avgusta 1947.godine kada su tri aviona tipa Štirman PT-17, inače dobijena od UNRRAE, zaprašivala malarične krajeve u Makedoniji i Crnoj Gori. Sa ovim akcijama je nastavljeno i nekoliko sledećih godina, ali već od 1947.godine počinje upotreba ovih aviona i u zaštiti šuma.
U stvari, prva upotreba aviona u zaštiti šuma, kod nas, datira još od 1932.godine kada su upotrebljeni avioni AEROPUT-a u borbi protiv duvne, koja je napala neke šume u Bosni. Od 1947. do 1959.godine privredna avijacija JAT-a je masovno upotrebljena u borbi protiv gubara a u manjoj meri i u suzbijanju hrastovog savijača, borobe zolje, žutotrbe kao i hrastove pepelnice. Sve ove akcije je sprovodio JAT, ali je uz svoje avione angažovao i avione i pilote iz VSJ i JRV. Maksimalni broj upotrebljenih aviona u šumarstvu bio je 51 aparat u 1957.godini. Ukupno je, u periodu od 1947. do 1959.godine tretirano 462.000 hektara šuma, od čega najviše 1957.godine, čak 175.000 hektara. Tokom 1957.godine izvršen je uspešni ogled u suzbijanju dudovca na drvoredima duž puteva.
Prva primena aviona u poljoprivredi, kod nas, počela je 1950.godine kada je na površini od 45 hektara izvršeno prskanje vinograda u ogledne svrhe. Ovo prskanje je izvedeno dosta primitivnim uređajima i visoko koncentrovanom bordoskom čorbom, te se nije stekao utisak da bi ovaj način zaštite vinograda trebalo proširiti u praksi. Međutim, ipak je i u sledećoj godini na isti način poprskano 285 hektara vinograda. Sledeća akcija u poljoprivredi izvršena je tek 1955.godine i to na suzbijanju korova prskanjem hormonalnim herbicidima. U ovu svrhu bio je upotrebljen helikopter. Suzbijanje na ovaj način pokazalo se veoma efikasno, te je ono ušlo u praksu i narednih godina, uz uključivanje i aviona Štirman. Od 1955. do 1959.godine oprskano je 13432 hektara, sa maksimumom od 6003 hektara 1958.godine. Od 1956.godine vrši se prskanje avionima šećerne repe u cilju suzbijanja lisne pegavosti. Nastavljeno je i sledećih godina uz upotrebu i aviona i helikoptera i to sa različitom efikasnošću. Od 1958.godine radilo se i prehranjivanje žitarica mineralnim đubrivima. Ovo se pokazalo vrlo efikasno, ali samo pri upotrebi aviona i to sa što većom nosivošću.
Početni radovi na geološko-geofizičkim istraživanjima izvršeni su u toku 1958.godine i to na istraživanjima ležišta urana a u okviru programa Saveznog geološkog zavoda. U toku godine izvršena su probna ispitivanja kao i efektivni rad na površini od 1400 km2. Dobijeni su vrlo dobri rezultati. Probna ispitivanja su dala dobre rezultate i na istraživanju gvožđa kao i na geološkom kartiranju. Rad je izvođen vojnim helikopterom S-51 na kome su ugrađeni radiometar i magnetometar. Organizacija održavanja i eksploatacije helikoptera u toku 1958.godine vršena je od strane JRV čiji je helikopter i bio.
Kao rezultat pozitivnih iskustava iz 1958.godine usledila je za potrebe Saveznog geodetskog zavoda kupovina dva helikoptera Augusta Bel 47J, u toku 1959.godine.
U početku Privredna avijacija nije imala posebnu službu, već su piloti iz saobraćajne avijacije leteli u privrednoj avijaciji. Tek 1952.godine počelo se sa formiranjem posebne letačke službe u ovom odeljenju, sa povremenim dodeljivanjem na rad i pilota iz saobraćajne avijacije.

Helikopteri Hiler 360 u floti JAT-a

Prve letelice u privrednoj avijacija JAT-a su bile, gore pomenuta tri Štirmana PT-17. Već 1949.godine ovaj broj je bio nedovoljan, pa je upotrebljeno i 8 aviona Aero-2F. Od samog početka pa do 1959.godine (uz kraće prekide) bili su u upotrebi, najpre prvi, pa onda, posle njegovog udesa, i drugi Junkers W-34. Pokušaj sa Rodom 1952.godine nije uspeo, prilikom zamagljivanja podnožja Avale 27. aprila 1952.godine, zbog slabog rada motora i niskih strujanja, letelica se zakačila za drveće i polupala se. Ni avioni Aero-2F se nisu dobro pokazali za ove radove pa je 1952.godine prestala njihova upotreba u privrednoj avijaciji.
Avgusta 1952.godine dopremljen je u Beograd prvi JAT-ov helikopter za poljoprivredne svrhe Hiler 360. Sklopljen je u Beogradu i prve probne letove je obavio istog meseca. Dobio je registraciju YU-HAA. Ubrzo je stigao i drugi helikopter istog tipa koji je dobio registraciju YU-HAB.
Od samog početka upotrebe helikoptera pokazale su se njegove prednosti i mane u odnosu na avione. Za tretiranje većih kompleksa šuma prednost su imali avioni, naročito oni veće nosivosti (radi jeftinijeg koštanja po jedinici površine). Sa druge strane, za tretiranje manjih površina i žarišta zaraze helikopteri su imali veliku prednost.
Na žalost, već 19.januara 1953.godine pilot Džodžović Stanislav je prilikom probnog leta, na pomoćnom letelištu, teško oštetio helikopter YU-HAA koji je odmah posle toga otpisan.
Helikopteri su pravu primenu našli u poljoprivredi. Naveli smo već, da je 1955.godine na suzbijanju korova prskanjem hormonalnim herbicidima bio upotrebljen helikopter. Radovi su obavljeni, tokom aprila i maja. Početkom juna, tačnije 7.juna 1955.godine, helikopter je, prilikom prinudnog spuštanja kod Kladova, teže oštećen pa je ostatak sezone proveo u popravkama i probnim letovima. Tek 27. i 29. novembra iz njega su bacani leci.
Od 22.februara 1956.godine Hiler učestvuje u izviđanju leda na Moravi. Od 23. do 27.februara svakodnevno je poletao iz Ćuprije i osmatrao kretanje leda a 25. februara je njegova posada učestvovala i u miniranju leda kod Stalaća. Sutradan je vršeno snimanje iz vazduha rezultata ovih radova. Helikopter se zatim vratio u Beograd, preko Dubravice i Požarevca, uz snimanje doline Velike Morave i Dunava. Od 9. do 21.marta osmatran je led na Dunavu kao i reuzultati bombardovanja leda i to na deonici od Borova do Sombora. Od 3. do 18.aprila snimano je iz vazduha poplavljeno područje oko Zrenjanina, Novog Sada i Titela. Tokom maja i početkom juna vršeno je prskanje korova, prilikom čega su izvršena 306 leta i bačeno 60.320 kg hemikalija. Šuma Lipovica je prskana 10.juna protiv gubara, a od 1. do 14.jula pilot Džodžović je sa helikopterom prskao šećernu repu, pri čemu je 14.jula polomio helikopter. Helikopter je bio toliko oštećen, da ne samo do kraja te godine nego i tokom cele sledeće 1957.godine nije leteo.
Tek 20.februara 1958.godine vrše se prve probe u vazduhu a 24.februara helikopter dobija uverenje o plovidbenosti. Tokom marta i aprila vrši se trenaža pilota. Tokom maja je prskan korov, a u junu, julu i avgustu šećerna repa. U međuvremenu, od 19. do 24.jula zaprašivan je i Beograd protiv komaraca. Od 23. avgusta do 2.septembra Hiler je služio za bacanje letaka na sajmištu i vožnju publike. Iz helikoptera je 5.septembra sniman aerodrom Surčin, dok su 16.oktobra bacani leci za potrebe "Večernjih novosti". Hiler je leteo i u decembru, uglavnom u svrhu tehničkih proba.
Od 20. do 22.marta 1959.godine iz helikoptera Hiler 360 bacani su leci u Somboru, Apatinu, Crvenki i Beogradu. Od 9. do 14. aprila, kao i tokom maja meseca prskan je korov, a 17. aprila sniman je, iz vazduha, kombinat "Beograd". Tokom juna i jula, pa sve do 15. avgusta, Hiler nije leteo kada su započele probe u vazduhu, koje su nastavljene od 20. do 22. avgusta. Helikopter je od 23. avgusta do 2. septembra korišćen za vožnju publike na beogradskom sajmištu a 26.avgusta je obavio i jedan kraći let na stadionu JNA. Na nesreću, 2.septembra helikopter je na sajmištu doživeo udes u kome je bio 100% oštećen, posle čega je otpisan, Time se završila služba helikoptera Hiler 360 u JAT-ovoj floti ali ne i korišćenje helikoptera u JAT-u.

Helikopteri Augusta Bell 47J u JAT-u

Kao što smo već naveli, kao rezultat pozitivnih iskustava iz 1958.g. usledila je, za potrebe Saveznog geološkog zavoda, kupovina 2 helikoptera Augusta Bel 47J u toku 1959.g. Sa ovim helikopterima je te iste godine izvođena aeroprospekcija nuklearnih sirovina. Organizaciju, održavanje i eksploataciju je preuzeo JAT.
Helikopteri Augusta Bel 47J su dobili registraciju YU-HAC i YU-HAD. Helikopter YU-HAC je imao prve probe u vazduhu, u Zemunu, 04.maja 1959.g., da bi od 9. do 20.maja, na istoj letelici, pilot Nikola Jović obučavao pilota Jezića. Drugi helikopter istog tipa je imao prvi probni let 6.maja i do kraja meseca na njemu su vršeni uglavnom probni letovi. Sa helikopterom YU-HAC 8.juna je vršeno snimanje Avale a od 17. do 27.juna, sa oba Bela vršena je aeroprospekcija u okolini Krupnja.
Belovi su 4.jula odleteli iz Beograda za Strumicu, gde su od 5.jula vršili aeroprospekciju okolnog terena. Tokom avgusta, uglavnom nisu leteli osim što je YU-HAC od 30. avgusta vrši aeroprospekciju u okolini Kočana gde ostaje sve do 25.septembra. Drugi Bel mu se, u Kočanima, pridružuje u poslu 10.septembra, da bi oba helikoptera 25.septembra preletela u Titov Veles i nastavila sa istim poslom do 31.oktobra. Doduše imali su i dva manja prekida. Najpre su 1.oktobra oba učestvovala na snimanju filma, a zatim je YU-HAC, zbog kvara bio odsutan od 3. do 16.oktobra. Od 31.oktobra znatno je smanjen intenzitet letenja, da bi konačno 8.novembra helikopteri krenuli nazad za Beograd, gde su stigli sutradan.
Te 1959.g. helikoopteri Augusta Bel 47J su imali najveći nalet među letelicima privredne avijacije JAT-a. YU-HAC je imao nalet od nešto više od 198 sati a YU-HAD oko 189 sati. Od drugih letelica privredne avijacije JAT-a najveći nalet je imao Štirman PT-17-75 YU-AET oko 181 sat.
Međutim, zbog problema sa organizovanjem održavanja na terenu, helikopteri su sledeće 1960.g. predati JNA da ona organizuje letenje njima za potrebe Saveznog geodetskog zavoda. Time se završava sa upotrebom helikoptera u floti JAT-a.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 28 Okt 2007
 • Poruke: 828

Ne znam da li je Jat-ov helikopter u pitanju, ali slika govori da je i pošta koristila helikopterske usluge...


slika je preuzeta sa forma Politikinog Zabavnika - "Beograd koga više nema" strana - 3265
http://www.politikin-zabavnik.rs/pz/node/977?page=3264offline
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 299

@ Vl veliki

Jeste. Ovo je jedan od dva Hiller-a 360 koji je bio JAT-u (YU-HAA ili YU-HAB)

offline
 • Pridružio: 28 Okt 2007
 • Poruke: 828

evo i jednog poljoprivrednog...Nažalost ne znam poreklo, odnosno gde sam pronašao ovu fotografiju...

offline
 • Pridružio: 23 Jan 2012
 • Poruke: 94

Napisano: 07 Apr 2015 19:25

Bravo! Fotografija u boji osječkog Agusta AB 47G-4!!! Svaka čast za ovu fotografiju. Riješila mi je mnoge nejasnoće... Stvarno je imao bijelu i "prljavo" zelenu boju kako mi je javio jedan mehos prema svojim sječanjima :-)

Dopuna: 08 Apr 2015 9:34

U ovom dokumentarcu je ovaj helikopter jedan od glavnih pomagala. Dokumentarac o Osijeku 1967 godine...
youtube.com/watch?v=eNO3zc7HkaI

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 739 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 4 sakrivenih i 707 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anta, bojcistv, Boris BM, esx66, FileFinder, Frunze, HrcAk47, janbo, Joja, Komentator, laurusri, Lazarus, Mi lao shu, Miloskec, mrav pesadinac, nuke92, operniki, Oscar, ozzy, Panter, pavlo, Petarvu, Rakenica, shaja1, Shinobi, W123, zeo