Armijska avijacija vojske Srbije - diskusija

1

Armijska avijacija vojske Srbije - diskusija

Armijska avijacija

 • Vid koji je dobrodosao u nekoj svetlojoj buducnosti
  51% [19]
 • Vid koji je suvisan
  48% [18]
 • Ukupno glasova : 37
offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3838

S obzirom da i pored svih nabavki, RV nam je po velicini kao malo veci aero klub (nazalost!), to ne sprecava malo da mastamo na tu temu.

Da utvrdimo malo gradivo:
Citat:Armijska avijacija (Army aviation eng. | Армейская авиация rus. | Aviation de l'Armée de Terre fran. | Heeresfliegern nem. | Aviación de ejército span.) je rod kopnene vojske koji sluzi iskljucivo za vazdusnu podrsku trupa (ukratko) i za razliku od ratnog vazduhoplovstva, koji je odvojeni vid od kopnene vojske i obavlja siri spektar zadataka, je usko vezana za KoV i njene potrebe. Uglavnom se zasniva na helikopterima, mada moze imati i transportne avione, kao i dronove. Neki od zadataka armijske avijacije su:
-Pruzanje vatrene podrske trupama na zemlji (jurisnim helikopterima, dronovima ili letecim topovnjacama)
-Transport i evakuacija trupa
-Traganje i Spasavanje (SAR/CSAR eng.)
-Logisticki transport
-Izvidjanje i navodjenje
-Miniranje terena
-Pruzanje pomoci u slucaju elementarnih nepogoda itd.


Samo postojanje armijske avijacije skida donekle teret sa RV-a u pruzanju logisticke i vazdusne podrske KoV te moze da ima manji broj helikoptera, a KoV-u pruza vecu fleksibilnost i brzinu reagovanja, kao i manju potrebu zavisnosti od RV-a

Zanima me Vase misljenje o t'istoj Ziveli

Moje neko misljenje kad bi postojala, trebala bi da ima 6 Gazela za osnovnu obuku, 12 H145M H-force za naprednu obuku, izvidjanje i pruzanje vatrene podrske, 24 H160M za transport, 12 Mi-35 ili Mi-28 za pruzanje vatrene podrske i 12 Mi-17V5 za transport, kao i 12 Wing Loong 2 za pruzanje vatrene podrske i izvidjanje (to su neki moji pusti snovi)

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6404

Apsolutno neophodna stvar u Srpskoj vojsci. Mozda i neophodnija od samog RV. Oprema AC 208/AT802 i AN 2. Namijena - konstantno orbitiranje nad zonom borbenih dejstava radi izvidjanja za racun komandovanja i artiljerije odnosno situacione svjesnosti, pratnja konvoja, odrzavanje radio veze i naravno pin - point bombardovanja. I sve to u jednom AC 208/AT802 organski vezanom za IKM.
AN 2 za ID grupe, takticko snadbijevanje, evakuaciju ranjenika. Mada ima i pogodnijih avioncica od njega.
Zanimljiv je i Kamanov KMAX helikopter za takticko snadbijevanje.
Bespilotke naravno.

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 1189

У теорији не би било лоше ни да имамо пар нуклеарки и припадајућих ракета. У пракси ово је луксуз који себи могу да приуште велике државе. Имају и неке мање, као Грчка, али оне углавном имају такву географију да је то потребно. Углавном велике силе или државе са много разбацаних острва које имају и морнаричку авијацију, ради бржег транспортовања трупа и технике. Код нас све наведене функције обавља РВ а сем тога свугде може да се стигне и колима за неколико сати. Не треба дуплирати, поготово кад се нема, довољно је сетити се ЈСО. Само нам фали још једна нова формација као да их у задње време већ није довољно измишљено, разне "поново формиране" бригаде које то никако нису и слично.

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3838

Pa ne bi se slozio sa tobom iz prostog razloga jer sve te velike drzave u svojim ratnim vazduhoplovstvima nemaju izrazenu helikoptersku komponentu (najbolji primer americko ratno vazduhoplovstvo - USAF, koji ima samo dva tipa helikoptera u naoruzanju - HH-60 i UH-1 koji ce uskoro u penziju), te je helikopterska komponenta usko vezeana za KoV. Najbitniji razlog sto imaju armijsku avijaciju je da ne budu toliko zavisni od svog RV-a, pa tako kad moraju da evakuisu svoje sa neke cuke od kozojeba, potreban je visestruko manji broj nadredjenih da aminuje dizanje helikoptera, nego kad bi morali preko RV-a. Inace tvoje poredjenje sa JSO-om veze sa vezom nema, jer se upravo to opet desava unutar MUP-a, ali vidim da vam to uopste nesmeta (Paravojska zvana zandarmerija i kupovina Puma za istu).

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3838

I da, na vrhuncu prangijanja sa kozojebima po vrletima Avganistana, tamo negde krajem 2009. do 2014., desavalo se X puta da Armijska avijacija nije mogla da postigne sve, pa im je u pomoc uskakao USAF ili marinci, ali angazovanje i jednih i drugih da pokupe ranjenike npr. je trebalo duplo (nekad cak i tri puta) duze nego kad bi isti posao radila armijska avijacija, bas iz tog razloga jer mnogo veci broj ljudi treba da odobri uzletanje helikoptera RV-a.

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 1189

mushroom ::Pa ne bi se slozio sa tobom iz prostog razloga jer sve te velike drzave u svojim ratnim vazduhoplovstvima nemaju izrazenu helikoptersku komponentu (najbolji primer americko ratno vazduhoplovstvo - USAF, koji ima samo dva tipa helikoptera u naoruzanju - HH-60 i UH-1 koji ce uskoro u penziju), te je helikopterska komponenta usko vezeana za KoV. Najbitniji razlog sto imaju armijsku avijaciju je da ne budu toliko zavisni od svog RV-a, pa tako kad moraju da evakuisu svoje sa neke cuke od kozojeba, potreban je visestruko manji broj nadredjenih da aminuje dizanje helikoptera, nego kad bi morali preko RV-a. Inace tvoje poredjenje sa JSO-om veze sa vezom nema, jer se upravo to opet desava unutar MUP-a, ali vidim da vam to uopste nesmeta (Paravojska zvana zandarmerija i kupovina Puma za istu).
Мислио сам на силно опремање ЈСО током 90-их кад за ВЈ као није било пара. Сада се троши и на војску. Жандармерија је нешто друго и итекако је потребно да буде што јача, наравно не на штету војске.
Сам си рекао, САД, рат у Сирији, Авганистану итд. Ми смо једоставно сувише мали (и географски и финансијски) за овакве занимације. Могу да замислим какви би било односи РВ и КоВ да сад још ови крену да добијају своје хеликоптере а РВ лети на испарењима у својим старим кантама. Или да им се хеликоптери одузму и дају КоВ. Проблем бирократије и ланца команде је нешто друго.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6404

Nije mi jasno zasto se izbjegava iskustvo JSO? Sta je tu toliko strasno? Pogotovo oko njihove avio grupe.

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3838

Osnovni i najveci problem svih je birokratija i lanac komande, bilo da su u pitanju Amerikanci, Rusi, Nemci, Litvanci, Crnogorci ili mi. Pored ovoga, problem na terenu je i animozitet plavaca prema prasinarima i obratno i on predstavlja ozbiljnu (ponekad i nepremostivu) prepreku u svakoj armiji, ne samo nasoj, te je armijska avijacija najbolji nacin da se to premosti. Finansijski gledano, nema duplih stavki. Helikopteri su u KoV-u, avioni u RV-u (plasticno gledano - u realnosti RV ce isto imati odredjeni broj helikoptera, kao npr sto bi i armijska avijacija odredjeni broj aviona). Geografski gledano, pa Izrael koji je povrsine Vojvodine moze da ima preko 130 helikoptera (raznih tipova - naspram nas koji imamo 50ak na papiru), sto bi nama predstavljalo problem da imamo veci broj helikoptera? Dalje, RV se time rasterecuje, te je lakse opremanje istog novim tipovima vazduhoplova (novi transportni avioni, novi lovci itd.).


Sto se tice JSO-a i zandarmerije, isti khm... drugo pakovanje. Jedni i drugi su paravojne formacije u sluzbi MUP-a, samo sto je za JSO postojao opravdan razlog za postojanje. Inace i jedni i drugi otimaju 'leba vojsci, jer su mezimcici vlasti Ziveli

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 1189

mushroom ::Osnovni i najveci problem svih je birokratija i lanac komande, bilo da su u pitanju Amerikanci, Rusi, Nemci, Litvanci, Crnogorci ili mi. Pored ovoga, problem na terenu je i animozitet plavaca prema prasinarima i obratno i on predstavlja ozbiljnu (ponekad i nepremostivu) prepreku u svakoj armiji, ne samo nasoj, te je armijska avijacija najbolji nacin da se to premosti. Finansijski gledano, nema duplih stavki. Helikopteri su u KoV-u, avioni u RV-u (plasticno gledano - u realnosti RV ce isto imati odredjeni broj helikoptera, kao npr sto bi i armijska avijacija odredjeni broj aviona). Geografski gledano, pa Izrael koji je povrsine Vojvodine moze da ima preko 130 helikoptera (raznih tipova - naspram nas koji imamo 50ak na papiru), sto bi nama predstavljalo problem da imamo veci broj helikoptera? Dalje, RV se time rasterecuje, te je lakse opremanje istog novim tipovima vazduhoplova (novi transportni avioni, novi lovci itd.).


Sto se tice JSO-a i zandarmerije, isti khm... drugo pakovanje. Jedni i drugi su paravojne formacije u sluzbi MUP-a, samo sto je za JSO postojao opravdan razlog za postojanje. Inace i jedni i drugi otimaju 'leba vojsci, jer su mezimcici vlasti Ziveli

ЈСО је била потпуно нелегална формација УДБЕ (ни један закон је није предвиђао) а не МУП, која је служила подршку и држање под контролом Срба ван Србије (поготово РСК и понекад РС). После је била лична режимска војска која је на крају издала тај режима, направила дил са новим и кад је тај дил пропао убила вођу новог режима. Притом је у свом саставу делимично имала најгоре криминалце који су укаљали и оне поштене. Жандармерија постоји у свакој озбиљној земљи. Настала је првенствено због могуће црногорске блокаде ВЈ после 2000. и да обавља послове које војска понекад због домаћих или међународних закона не може. Има и она мане али са ЈСО не може да се пореди.
Што се тиче њеног "ваздухопловства" ти хеликоптери су купљени по прескупој цени од украјинских шверцера да би се свако мало уградио. Тако је било и са другом опремом. Док су рецимо мигови 29 били неисправни јер се нису дале паре.

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3838

Tako isto i danas, pa umesto da se uzme 12 H145M Hforce za vojsku ili 12 Mi-17V5, uzima se 2 pume i 1 H145M Hforce za zandarme. Isto govno, drugo pakovanje. Mezimcici vlasti svakako, no jeste da smo u kantini, ali JSO i zandarmerija nisu tema Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 736 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 3 sakrivenih i 699 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alex 970, Apok, babaroga, Bloody, cole77, darkangel, djboj, DJORDJE-NO-1, Drug pukovnik, Dusko Nikolin, goxin, GreenMan, HDMI, hyla, indja, ivance95, Jester, Kruger, laze, Markov93, nenad81, nfific, Oluj2.1, Profica, proka89, Recce, RJ, Sirius, tmanda323, vathra, virked, vlvl, W123