Borbeni avioni kolekcija (časopis i model)

1032

Borbeni avioni kolekcija (časopis i model)

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2012
  • Poruke: 0

Mi treba da napravimo nas avion, sposobni smo da napravimo bolji avion i od rusa i od amera. Em cemo smanjiti neyaposlenost em jeftino odryavanje mozemo ga usavrsavati,moyemo izvoziti gotov proizvod. Em cemo biti napredni, ponosni na sebe i zdraviji.

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Ognjen Tomić ::zixo ::Ognjen Tomić ::zixo, rusi su nam zadnji put pomogli 1915. A kad su oslobodili Beograd 1944. nisu to uradili iz ubedjenja vec iz interesa. (Ko nam je doneo komunizam? Crvena armija ili zapad?)

И какве то везе има са набавком борбених авиона за Србију?

А и тема је колекција борбених авиона. Имате на форуму теме везане за историју и набавку авиона.


Nemoj sad da ispravljas ostale kad si prvi pomenuo nabavku aviona za domace vazduhoplovstvo!


Не причај без везе него читај.

Ево ко је започео причу, члан ksenofont.

Citat:
Ја се питам што ми у опште купујемо авионе на оволику безпарицу,па са било ким да заратимо у окружењу пошто су скоро сви у Нато-у,ми нећемо ни узлетети,а већ ће нам сви авиони бити уништени.Само бацамо паре,уместо да се уложи у здраавство,школство,пензионо или нешто слично.

offline
  • Pridružio: 26 Maj 2012
  • Poruke: 0

Ljudi smarate sa tim... Totalno nebitna stvar za ovu temu...

offline
  • Pridružio: 04 Apr 2012
  • Poruke: 6

Što jes` - jes` ! Totalno nebitno ! Mad Extra smaračina... Surprised Kada vratim sećanje unatrag, možda i ja nekad nekog smaram nečim... Wink

offline
  • Pridružio: 11 Apr 2013
  • Poruke: 0

Ognjen Tomić ::zixo, rusi su nam zadnji put pomogli 1915. A kad su oslobodili Beograd 1944. nisu to uradili iz ubedjenja vec iz interesa. (Ko nam je doneo komunizam? Crvena armija ili zapad?).
Komunizam nam je doneo Čerčil i ''saveznici''. Tako su se dogovorili sa Staljinom kad su delili interesne zone. Još '43 su Britanci i Amerikanci osvojili pola Italije, što nisu krenuli i na Jugoslaviju?.Britanci i Francuzi ni u prvom svetkom ratu nisu bili saveznici nego smo se borili na istoj strani, nismo imali izbora bili smo napadnuti. Zato nisu hteli da prevezu brodovima ostatke naše vojske 1916.U WWII Britanci su nas gurnuli u rat jer su zbog svojih planova organizovali vojni puč protiv kneza Pavla. A posle su nas uredno bombardovali. Ne postoje saveznici, samo interes. Tako bi i mi da smo u mogućnosti. Za koga bi mi to ratovali jer ga mnogo volimo? Al to je sve istorija, kog interesuje ima mnogo knjiga da se čita.
Sve države čak i u Africi imaju svoje vazduhoplovstvo, to je razlika između države i banana republike kao npr Belize. Male zemlje poput Slovenije, Letonije i Estonije npr plaćaju da im vazdušni prostor čuvaju ostale članice NATO-a, i to je nenormalno skupo,ali oni nemaju školovane pilote i infrastrukturu. Da li ti je jeftinije da sipeš 2 L goriva i odeš negde ili da platiš taxi 1000d? Mi nemamo ni te pare a nismo ni u NATO-u tako da to otpada. Ako ne kontrolišeš vaz. prostor, ni jedna ozbiljna aviokompanija neće više da leti u Srbiju npr. A što se tiče novih lovaca ruski su bar za 30% posto jeftiniji od zapadnih, a još bitnije je da su njima već leteli naši piloti i da imamo infrastrukturu i održavanje za njih. Rumuni Mađari Poljaci i ostali moraju da kupuju Zap. avione, uslovljava ih Amerika, ali mi još ne moramo. Neko je pomenuo zašto ne kupujemo Suhoje umesto MiG-a? MiG-29 je srednji lovac i on odgovara našim potrebama. Su-27 i Su-30 je teški lovac koji jeste bolji ali je i mnogo skuplji, i ima dolet od 4000km(što nama ne treba). Ni rusi nisu izbacili MiG-29 pošto je Suhoj bolji, svaki ima svoju namenu. Mig-29 je i višenamenski avion sa mogućnošću gađanja ciljeva na zemlji, za razliku od Suhoja, tako da ne bi morali da kupujemo i jurišnike. Većina nas bi prave makete u razmeri 1/48, al nismo u mogućnosti ba uzimamo diecast.
Izvinjavam se za off, neću više, ne moraju da reaguju dežurni upozoravači, koji inače ništa ne postuju, već nas samo upozoravaju da se vratimo na pravi put(temu) (Čast Phalconu)

offline
  • Pridružio: 04 Apr 2012
  • Poruke: 6

alimpije ::Izvinjavam se za off, neću više, ne moraju da reaguju dežurni upozoravači, koji inače ništa ne postuju, već nas samo upozoravaju da se vratimo na pravi put(temu) (Čast Phalconu) Hvala druže, hvala.... Wink Vrlo zanimljivo viđenje situacije Smile

offline
  • Pridružio: 11 Apr 2013
  • Poruke: 0

Phalcon ::Što jes` - jes` ! Totalno nebitno ! Mad Extra smaračina... Surprised Kada vratim sećanje unatrag, možda i ja nekad nekog smaram nečim... Wink
Pomenuo sam te zbog ove poruke, da ne misliš da se odnosilo na tebe (od tebe čovek ne može da dođe do reči Laughing Laughing Laughing ).

offline
  • Pridružio: 22 Maj 2013
  • Poruke: 3

Napisano: 12 Jul 2013 16:13

Брате Миле, о овоме знам одавно, зна и сав учен свет на земаљској кугли, а то је да је Ф-117 конструкторско дело, авиоинжињера Пјотра Уфимцева. Руси су о овоме ћутали, јер знају колику су бруку себи направили, пустивши оваквог научника да оде у САД и за њих направи овакав апарат, који је и конструисан, између осталог у Русији, само су га њихови стручњаци оквалификовали, као немогуће изводљив пројекат. Амери су наравно ћутали, јер је први невидљиви( Руси користе термин слабовидљив, јер у принципу не постоји апарат који се потпуно не види ) авион "њихово дело".

Dopuna: 12 Jul 2013 16:22

Брате Зиксо не тврдим да је информација о напуштању развоја Ф-35 тачна. Ја сам као извор ове информације користио неке руске сајтове, где се до танчина анализира развој овог авиона. По њиховим сазнањима и тврдњама Амери више не одвајају новац за овај пројекат, што је по опет њиховом мишљењу, напуштање програма или евентуално замрзавање. У сваком случају, и развој овог универзалног борбеног авиона, уложена су огромна средства, која се никада неће вратити, јер овај апарат је далеко од очекиваног.

Dopuna: 12 Jul 2013 16:25

Брат Зиксо је одговорио, због чега је нужна набавка борбених авиона, а ја ћу само да додам, да је ангажовање туђих авиона, папрено скупо и дугорочно гледано, апсолутно неисплативо, а са овим што сада имамо, ипак не можемо да чувамо наше небо.

Dopuna: 12 Jul 2013 16:45

Брате Алимпије, твој одговор зашто, како и због чега је био фантастичан, лепо и прецизно објашњено и веома аргументовано. Мој дубоки наклон.

offline
  • Pridružio: 11 Apr 2013
  • Poruke: 0

Brat Srbin :: Мој дубоки наклон.
Postadosmo plemstvo, plave krvi!!! Laughing Laughing Laughing
Brate Srbine moram da dodam kad već čukam po tastaturi (izvinjavam se za off) da preteruješ sa tim F-35 ''bajanjem''.
I ja ga ne volim, ružan mi je a i kopija je ruskog Jak-141 (Jak-41m), samo sa STEALTH osobinama. Ali osam ozbiljnih svetskih vazduhoplovstava je uložilo u njega 40 milijardi $, i neće dozvoliti da to propadne, koliko god da bude loš. S tim da on i nije loš, to nije lovac za sticanje superiornosti u vazdušnom prostoru(F-22) već višenamenski avion. Do danas danas je poletelo 28 F-35, i ima da ga dorađuju još 15 godina ako treba. Od crteža do aviona u jedinici može da prođe od 15-30 godina (osim u slučaju rata). Jeftinije je nego da bace (samo trenutno) 40 milijarde. A i šta mu je alternativa koja će da zameni F-16, F-18 i Harrier? Da kupe nešto od Rusa ili da ulože opet 40 milijarde u nešto drugo? Nema logike.
Мој дубоки наклон

offline
  • nelson  Male
  • Novi MyCity građanin
  • sasa
  • strucni saradnik
  • Pridružio: 21 Feb 2013
  • Poruke: 0
  • Gde živiš: Grdelica

Да купе од Руса него шта као сав нормалан свет...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 760 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 750 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Koridor, marsovac 2, Milos82, Mixelotti, Miškić, opt1, slonic_tonic, vobo, yrraf