Dešavanja u Evropi

49

Dešavanja u Evropi

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24136

Boje se i jedni i drugi da bi se i njihove države mogle isto tako raspasti ako se izvrši presedan sa Škotskom nakon istupanja Britanije.

offline
 • Pridružio: 08 Nov 2008
 • Poruke: 2405
 • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

voja64 ::Boje se i jedni i drugi da bi se i njihove države mogle isto tako raspasti ako se izvrši presedan sa Škotskom nakon istupanja Britanije.
Tako je Vojo zaigrala mecka i na njihova vrata. Ovo sa Britanijom je tek pocetak, ustvari pocetak je bio sa Jugoslavijom a kasije i sa nasom Srbijom, sve se vraca kao bumerang. Molice oni nas kada tad da nam vrate kosmet a i jos ponesto.
Ovaj scenario sa Britanijom da sam zeleo da sanja ne bi sanjao.

offline
 • Pridružio: 27 Jun 2013
 • Poruke: 896
 • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Napisano: 30 Jun 2016 0:46

voja64 ::Boje se i jedni i drugi da bi se i njihove države mogle isto tako raspasti ako se izvrši presedan sa Škotskom nakon istupanja Britanije.
Pogotovo Spanija.
Ali ta taktika im je skroz detinjasta. Skotska ce se neminovno otcepiti, pregovarale clanice EU sada s njom ili ne. Kada se bude otcepila, tad ce sigurno pregovarati, jer nece hteti a ni moci da sebi priuste da je ostave izvan sfere svog uticaja. Skoti to vrlo dobro znaju.

Dopuna: 30 Jun 2016 0:58

nemezisx ::Уз сво дужно поштовање...шта тај неко има и да тражи тамо...ко их ј......ја могу без њих...и заболе ме за њих...

Иначе нико ту особу не тера да иде тамо...а кад већ хоће толико...њихово царство њихова правила...нека се и натрти...са поносом...што се мене тиче...

Nemo' odma' da se ljutis, negde smo izgleda ukrstili zice Smile
Nije mi namera bila da zagovaram da bilo ko ide tamo, vec da ukazem na licemernost "kolevke demokratije"... kojoj su usta vecito puna prava na "slobodu govora", ali kukala majka onome ko se drzne da to pravo i iskoristi! Mr. Green
Pozdrav

Dopuna: 30 Jun 2016 5:22

Eyes Wide Shut ::Nije mi namera bila da zagovaram da bilo ko ide tamo, vec da ukazem na licemernost "kolevke demokratije"... kojoj su usta vecito puna prava na "slobodu govora", ali kukala majka onome ko se drzne da to pravo i iskoristi! Mr. Green
Mi o vuku, a vuk na vrata:
Dva bivsa radnika PriceWaterhouseCoopers koja su razotkrila i procurela u stampu citavu aferu pronevere takse fenomenalnih razmera od strane svetskih giganta kao sto su Ikea, McDonalds, Apple. AIG, Pepsi, Amazon, itd (za punu listu kliknite ovde: http://uk.businessinsider.com/full-list-every-comp.....se-2014-11 ), kao "nagradu su dobili suspendovane zatvorske kazne:

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-36662636

Pronevere su ugovorene za vreme dok je Zan Klod Junkers (!) bio premijer Luksemburga...
Detalji koji su procureli su sokantni: na primer FedEx je umesto Luksemburskih uobicajenix 29% takse placao 0,25%!

Zaista EUroBski, nema sta.

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3750

Džej-Pi Morgan: Škotska nezavisna do 2019.
Škotska će do 2018. godine biti nezavisna država, a dobar deo finansijskih giganata će se iseliti iz Londona, navodi se u analizi investicione banke Džej-Pi Morgan.
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:61257.....na-do-2019

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3750

Paul Krugman
Jutro posleCitat>

Počnimo sa ekonomijom. Britanija će zbog brexita biti siromašnija. Teško je predvideti posledice brexita za trgovinu, ali one će biti značajne. Carine Svetske trgovinske organizacije (STO) su niske, a ograničenja u globalnoj trgovini relativno mala. Ali u Evropi i Severnoj Americi je važan uticaj garancija pristupa tržištu na stopu dugoročnih investicija namenjenih izvozu, pa bi povlačenje ovih garancija smanjilo obim trgovine, čak i kada bi bio izbegnut pravi trgovinski rat. Posledica svega ovoga bi bila smanjena produktivnost u Britaniji.

Kada su u pitanju finansijske posledice – slom tržišta, recesija u Britaniji, svetska recesija itd – ja ih ne vidim. Funta je pala u poređenju sa uobičajenim dnevnim oscilacijama. Ali za one sa iskustvom kriza zemalja u razvoju, ovaj pad nije strašan, čak ni u poređenju sa ranijim britanskim epizodama: tokom ekonomske krize 1970-ih funta je pala za trećinu, posle izlaska iz Evropskog finansijskog mehanizma 1992. za četvrtinu, a do časa kada pišem ovaj tekst za svega 8%.

Došlo je do pada na berzama, ali i do pada kamatnih stopa zbog straha od recesije koji će primorati centralne banke na velikodušnu monetarnu politiku. Čemu onda strah? Prvo, zato što novonastala neizvesnost može da smanji obim investicija. Ne znamo kako će se odvijati brexit, pa postoji realna opasnost da kompanije odlože investiranje dok se stvari ne raščiste.

Ozbiljniji problem su politički potresi u Evropi i Britaniji. Što me dovodi do politike. Evropski projekat promovisanja mira i tešnje političke unije kroz ekonomske integracije je u velikoj krizi. Brexit je verovatno tek početak, jer populističke, secesionističke i ksenofobne snage dobijaju sve veću podršku širom Evrope. Dodajmo tome i slabost evropske ekonomije, koja je prvi kandidat za „sekularnu staganciju“ – neprekidnu krizu niskog intenziteta uz demografske probleme koji odvraćaju investicije. Budućnost Evrope ne izgleda dobro i ima razloga za brigu.

Ali ti razlozi ne bi nestali ni da je Britanija ostala u EU. Najveće greške evropske kontrukcije su bile: usvajanje evra bez dublje analize i plana o tome kako će jedinstvena valuta funkcionisati bez jedinstvene vlade; katastrofalno smeštanje evrokrize u moralne okvire i svaljivanje krivice na „neodgovorne južnjake“; uvođenje slobodnog kretanja radne snage između kulturno različitih zemalja sa velikim razlikama u primanjima. Brexit je u velikoj meri posledica ovih nerešenih problema koji su doveli do gubitka kredibiliteta EU. U tom smislu, evrokriza je uticala na brexit, iako se Britanija pametno držala što dalje od evra. I obratno, brexit je samo ubrzao već postojeću krizu.

Prava šteta, koja bi bila izbegnuta da nije bilo Cameronovog gafa, naneta je samoj Britaniji. Nisam stručnjak za te stvari, ali izgleda da će brexit ojačati najgore snage u britanskoj politici i dovesti do raspada te zemlje. Premijer Boris deluje kao izvesniji ishod od predsednika Donalda (koga lako zamišljam kao britanskog premijera). I zato vas molim da ne brinete o makro-ekonomskim pitanjima. Brinite o opstanku Velike Britanije. I oplakujte Evropu.
http://pescanik.net/brexit-jutro-posle/

offline
 • ikan 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Feb 2013
 • Poruke: 1987

Gomila takvih analiza se ispostavilo da su pogrešne ili su se stvari toliko sporo razvijale da nisu imale neke preterane posledice, ni ekonomske ni političke, jer su vlade stigle da reaguju i ublaže ih.

offline
 • Cigi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2682
 • Gde živiš: Novo mesto

Napisano: 30 Jun 2016 12:49

Malo analiza tih američkih analiza stavljenih na toj stranici.

Džej-Pi Morgan: Škotska nezavisna do 2019.
Arrow http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:61257.....na-do-2019
Citat:Škotska će do 2018. godine biti nezavisna država, a dobar deo finansijskih giganata će se iseliti iz Londona, navodi se u analizi investicione banke Džej-Pi Morgan.

Analiza je načinjena posle referendumske odluke Britanaca da izađu iz Evropske unije, navodi Politiko.

Džej-Pi Morgan, u internom memorandumu, navodi da će finansijski servisi biti najizloženiji procesu razdruživanja, kao i da će Francuska i Nemačka nadaju da će zauzeti mesto ključnih evropskih finansijskih centara.

Analitičari ove kompanije, takođe, navode da će Britanija, tokom budućih pregovora sa EU, teško uspeti da zadrži sadašnji pristup jedinstvenom tržištu, a da ne pristane na plaćanja u budžet EU i slobodan protok radne snage.

Pošto mi je čitanje carinskih sporazuma posao, mogu o tome da pišem...

Škoti sa dernekom I WANNA BE FREE, će si postaviti šengen i carinsku granicu, pa će umesto da slobodno putuju kao do sada stajati u redu.
Posledice za mali biznis i još uvođenja evra, znaći da će poduzetnici zbog toga treba menjati valute i time imati još veće troškove. Sve to što smo si sami ovde napravili dobit će i oni. Ne znam koliko Škota ima iskustvo sa stajanjem na granici. No, ako to žele to će i dobiti.

Sporazum o povlaštenem statusu u vezi tehnične robe je za mene neupitan. Mini moris, RR i kola i avionski motori. Veći problem je poljeprivreda i financije, u vezi njih to znaći, da se Francuzi i Nemci ne nadaju, nego će to NAPRAVITI, jer imaju sve konce u rukama.
Slobodan protok radne snage će isto biti problem.

Dopuna: 30 Jun 2016 13:14

http://pescanik.net/brexit-jutro-posle/

Citat:Brexit je zaista fantastičan događaj, na sasvim pogrešan način. Tu je mnogo ljudi zaslužilo svaku osudu, od Davida Camerona, koji će ostati upamćen kao čovek koji je rizikovao raspad Evrope i svoje zemlje radi kratkoročne političke dobiti, do zlobnih urednika britanskih tabloida koji su pumpali javnost gomilom laži.
A ćega je tu Cameron kriv?? To što je poštovano politićku volju svoje stranke i velikog dela biraća, da se izvede referendum?
Za mene on nije ništa kriv. Kako izgleda EU više na zanima volja naroda.

Citat:Ali ti razlozi ne bi nestali ni da je Britanija ostala u EU. Najveće greške evropske kontrukcije su bile: usvajanje evra bez dublje analize i plana o tome kako će jedinstvena valuta funkcionisati bez jedinstvene vlade; katastrofalno smeštanje evrokrize u moralne okvire i svaljivanje krivice na „neodgovorne južnjake“; uvođenje slobodnog kretanja radne snage između kulturno različitih zemalja sa velikim razlikama u primanjima.
Zaj.....i ovu priću. Autor tvrdi da Nemci nisu napravili analizu kod uvođenja evra. Da, Nemci su poznati po tome, da ne znaju šta su pare. Dobro se sjećamo kako je razprava išla: "Da, da, Grćka ne ne može da održi kriterije, Italija loše stoji, i istotako Španjolska i Portugal. I onda naredba Kohl-a, svi idu unutra. I naravno Nemci nisu znali, da bez jedinstvene vlade ne može jedinstvena valuta da postoji. Iz Juge iskustvo pomaže kod toga, trećina razprave u vezi financija je bila tečaj dinara. Euro je valuta Nemačke-industrijske države. Svi koji nemamo tu produktivnost, BI MORALI IMATI SVAKI MESEC % NIŽU PLATU. EVRO NIJE GREŠKA NEGO PLAN.

Citat:Brinite o opstanku Velike Britanije. I oplakujte Evropu.
O prvom neću da brinem, jer tamo ne živim. A oni oplakuju geografski pojam ne politički. Ove gramatičke "greške" su samo naznaka kuda ovo ide. Integracija dela EU oko Nemaćke ide sada još brže dalje.
I izjava ministra Franka Steinmeier, da neće dozvoliti, da jim uzmu Evropu mi ide loše po stomak.

Dopuna: 30 Jun 2016 19:09

A ovo je odgovor trolu Tončiju, koji je lepo navozavao voluntere dva dana sa svojim nebulozoma

“Shared Vision, Common Action: A Stronger Europe”. A Global Strategy for the European Union’s Foreign and Security Policy
Arrow http://eeas.europa.eu/statements-eeas/2016/160628_02_en.htm
Citat:And wherever I travel, our partners expect the European Union to play a major role, including as a global security provider.
Citat:The European Union has always prided itself on its soft power – and it will keep doing so, because we are the best in this field. However, the idea that Europe is an exclusively “civilian power” does not do justice to an evolving reality. For instance, the European Union currently deploys seventeen military and civilian operations, with thousands of men and women serving under the European flag for peace and security – our own security, and our partners’. For Europe, soft and hard power go hand in hand.

The Strategy nurtures the ambition of strategic autonomy for the European Union.

EU ima ambiciju da se na području sigurnosti strateško osamostali.

Arrow http://eeas.europa.eu/top_stories/pdf/eugs_review_web.pdf
Citat:“We must develop the capacity for rapid response also by tackling the procedural, financial and political obstacles which prevent the deployment of the Battlegroups. Enhanced cooperation between Member States should be explored in this domain. If successful and repeated over time, this might lead to a more structured form of cooperation, making full use of the Lisbon Treaty’s potential.”
Moramo stvoriti kapacitet za snage za brzi odgovor, na osnovu Lisabonskog dogovora. O tome je i prićala ministrica odbrane Velike Britanije.
To je u stvari već poćelo sa integracijom nizozemskih snaga u nemaćke. U tekstu prića o povezivanja sa NATO, ali kod vojske može da bude samo jedan šef. Zagrljaj
Baš gledam na TV Kerry-a, koji je išao na Tour de Europe, hoće da okrene rezultat...

Ovaj akt je bio u planu da dođe van dan posle referenduma, t.j. u petak.

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3356
 • Gde živiš: Karaburma

Eyes Wide Shut ::

voja64 ::Boje se i jedni i drugi da bi se i njihove države mogle isto tako raspasti ako se izvrši presedan sa Škotskom nakon istupanja Britanije.
Pogotovo Spanija.
Ali ta taktika im je skroz detinjasta. Skotska ce se neminovno otcepiti, pregovarale clanice EU sada s njom ili ne. Kada se bude otcepila, tad ce sigurno pregovarati, jer nece hteti a ni moci da sebi priuste da je ostave izvan sfere svog uticaja. Skoti to vrlo dobro znaju.


Овог сам и ја мишљења..могу бити против само док је део УК...то је с једне стране и разумљиво...али момента чим оде из УК...ту противљења нема...мада ово сада противљење може имати и ефекат да Шкотска убрза отцепљење...Eyes Wide Shut :: nemezisx ::Уз сво дужно поштовање...шта тај неко има и да тражи тамо...ко их ј......ја могу без њих...и заболе ме за њих...

Иначе нико ту особу не тера да иде тамо...а кад већ хоће толико...њихово царство њихова правила...нека се и натрти...са поносом...што се мене тиче...

Nemo' odma' da se ljutis, negde smo izgleda ukrstili zice Smile
Nije mi namera bila da zagovaram da bilo ko ide tamo, vec da ukazem na licemernost "kolevke demokratije"... kojoj su usta vecito puna prava na "slobodu govora", ali kukala majka onome ko se drzne da to pravo i iskoristi! Mr. Green
Pozdrav


Шта бре Laughing
...шалим се, укапирах поенту поста...наравно да је то чињеница да највећи душебризници за слободу говора...постају једно од најзатворенијих и надгледанијих друштава на свету...
но ја само нагласих моје симпатије и ка њима и онима који им жуде...и надовезах чињеницом и мојом личном обзервацијом...да ипак није ни реално да се буне ти што саде тикве са њима...они немају права да се буне на то...нико их ни не тера на то...

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2014
 • Poruke: 1219
 • Gde živiš: Srbija

Mozda sam se istripovao, ali primetih znacajno likovanje slovenackog dela EU, nekako reaguju kao da ce jos vise i jace biti blize Nemackoj. Samo Nemci i oni. Zanimljivo.

Mozda likujem preuranjeno, ali meni deluje da EU puche k'o FEDERER.
(Nadmeno malo - ali lepo bilo, sa stilom - bilo, al' kad dodje kraj - nema sanse da priznas. Pogotovo da ima bolji od tebe Wink )

offline
 • Cigi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2682
 • Gde živiš: Novo mesto

radionica1 ::Mozda sam se istripovao, ali primetih znacajno likovanje slovenackog dela EU, nekako reaguju kao da ce jos vise i jace biti blize Nemackoj. Samo Nemci i oni. Zanimljivo.
Jel, se ti zajebaješ sa mnom??

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 598 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 2 sakrivenih i 577 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, darkangel, dukikan, goxin, HrcAk47, komkom, Krusarac, mean_machine, Misirac, mnn2, mustangkg, Njemac, Oluj2.1, Polemarchoi, Sr.Stat., srecko81, vasa.93, Vlada1389